URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Septembrie 2019, 22:30

Circ cu PSD şi ALDE: Dăncilă „fură” trei membri ALDE şi îi desemnează miniştri, Tăriceanu îi dă afară din partid şi îi cere lui Iohannis să nu îi numească

Circ cu PSD şi ALDE: Dăncilă „fură” trei membri ALDE şi îi desemnează miniştri, Tăriceanu îi dă afară din partid şi îi cere lui Iohannis să nu îi numească foto: Revista 22
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, miercuri, şase noi propuneri de miniştri, dintre care trei provin de la ALDE, la ministerele care au aparţinut de facto ALDE, încercând astfel să evite un vot al Parlamentului pentru Guvernul restructurat. Tăriceanu i-a răspuns că toate manevrele pe care le face sunt „încercări disperate de salvare personală şi de a prelungi agonia Guvernului pe care îl conduceţi”.

Manevre PSD-iste

Cei trei membri ALDE propuşi pentru portofoliile de miniştri vacante sunt Graţiela Gavrilescu la ministerul Mediului, Ion Cupă la ministerul Energiei şi Ştefan Băişanu, ca ministru pentru Relaţia cu Parlamentul.

„Am decis să nominalizez reprezentanţi ai ALDE pentru portofoliile rămase vacante în urma demisiilor din luna august. Am toată aprecierea pentru acei membri ai ALDE care au înţeles că România are nevoie de stabilitate şi că importante sunt România şi românii. Este important să continuăm guvernarea pentru a oferi stabilitate, să ne consolidăm imaginea României în plan extern”, a afirmat Viorica Dăncilă, într-o declaraţie de presă făcută miercuri la Palatul Victoria.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, miercuri, că va trimite miercuri seară şi noi propuneri de miniştri pentri portofoliul de la ministerul Afacerilor Interne, unde-l va nominaliza pe Dan Chirilă, la Educaţie, unde o propune Camelia Gavrilă şi pe Dan Matei ca vicepremier pe probleme economice.

Strategia PSD este aceea că, în cazul în care cei trei acceptă portofoliile, nu ar mai fi necesară restructurarea Guvernului printr-un vot în Parlament, care are toate şansele să fie negativ, în condiţiile în care ALDE a ieşit de la guvernare.

În plus, ALDE a luat o decizie de a exclude pe oricine acceptă funcţii în Guvern şi Palament sau este sprijinit de un alt partid politic pentru funcţii. În acest context, liderul grupului senatorilor ALDE Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, miercuri în plen, că Teodor Meleşcanu îşi pierde calitatea de membru ALDE şi membru în grupul senatorial, după ce a fost ales la şefia Senatului, cu sprijinul PSD.

„Încercări disperate”

Anunţul lui Dăncilă a provocat reacţii furibunde din partea liderului ALDE. Călin Popescu Tăriceanu i-a trimis, miercuri seara, o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis în care îi cere să nu îi numească pe noii miniştri propuşi în locul celor demisionari ai ALDE. Acesta precizează că cei trei nominalizaţi de premier nu mai sunt membri ai ALDE.

Şeful ALDE face trimitere la articolul 85 din Constituţie, care prevede următoarele: (2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului. (3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru”.

Tăriceanu i-a transmis, totodată, o scrisoare premierului Viorica Dăncilă în care i-a spus că toate manevrele pe care le face sunt „încercări disperate de salvare personală şi de a prelungi agonia Guvernului pe care îl conduceţi”.

„Pe această cale vă aduc la cunoştinţă decizia Delegaţiei Permanente a ALDE din data de 26 august în care s-au votat, cu majoritate covârşitoare (83 voturi pentru şi 2 abţineri), denunţarea protocolului cu PSD şi retragerea din coaliţia de guvernare. Aceste deciii vă aduc în situaţia de a lua act de schimbarea componenţei politice a Guvernului şi obligaţia de a vă prezenta în faţa Parlamentului pentru un vot de încredere.

De asemenea, în şedinţa din 3 septembrie, Biroul Politic Central al ALDE a luat hotărârea de a exclude orice membru care acceptă o desemnare din partea altui partid într-o funcţie publică fără acordul organismelor statutare. Prin urmare, persoanele care au acceptat nominalizările pentru funcţiile de miniţtri sunt decăzuţi din calitatea de membru ALDE cu efect imediat.

„Revoluţie” în ALDE

„Şi domnul Meleşcanu şi doamna Graţiela Gavrilescu au votat pentru ieşirea de la guvernare. Doamna Dăncilă încearcă cu orice preţ să destructureze ALDE. Este agresivă... doar, doar poate să evite necesitatea venirii în Parlament. Eu spun că nu are cum să evite acest vot. Dacă ALDE nu îi dă acordul pentru ocuparea unei funcţii publice, acea persoană îşi pierde calitatea de membru în mod automat”, a declarat Tăriceanu la TVR1.

De cealaltă parte, membrii ALDE care au acceptat sprijinul PSD vorbesc despre o atitudine în partid contrară deciziilor liderului. Alexandru Băişanu, propus de Viorica Dăncilă ca ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, a anunţat că va ataca decizia excluderii din ALDE în instanţă, iar cât timp se va judeca procesul, hotărârea nu va putea fi aplicată. În plus, Băişanu a anunţat că mai mulţi membri ai ALDE vor cere Congres, deoarece oamenii din jurul lui Călin Popescu Tăriceanu au dus partidul în gard şi trebuie să facă un pas în spate.

„La noi vom avea o Delegaţie Permanentă luni şi vom cere Congres... Vedem dacă partidul vrea într-adevăr sau nu vrea la guvernare. Vedem dacă într-adevăr vrea să facă alianţă cu PSD”, a declarat Alexandru Băişanu tot la TVR 1. Întrebat care este numărul nemulţumiţilor din ALDE, Băişanu a răspuns: „Revoluţiile nu le-au făcut masele, le-au făcut câţiva oameni care au convins masele”. Acesta a explicat că nu a fost consultat nici cu privire la alianţa cu Pro România, iar o lovitură pentru mulţi din partid a fost anunţul lui Călin Popescu Tăriceanu că renunţă la candidatura pentru prezidenţiale şi propune susţinerea lui Mircea Diaconu, ca prezidenţiabil independent.

La rândul său, preşedintele Senatului Teodor Meleşcanu l-a ironizat pe liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, amintindu-i că şi el a fost ales de două ori de PSD în funcţia de preşedinte al Senatului. Referitor la excluderea sa din partid, îl Meleşcanu l-a întrebat ironic care este proiectul ALDE, şi dacă, în cazul în care acest proiect ar exista şi membrii ALDE n-ar fi de acord, va „da afară partidul din partid”.

Constat cu regret că toate aceste manevre repreizntă încercări disperate de salvare personală şi de a prelungi agonia Guvernului pe care îl conduceţi”, arată Tăriceanu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Oare
Ce avocado îl apără pe TĂRI ??????????
Postat 12 Septembrie 2019, 01:14 de Sandu1206
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON