URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Noiembrie 2019, 12:32

Alegeri prezidenţiale: Românii din diaspora au început să voteze

Alegeri prezidenţiale: Românii din diaspora au început să voteze (foto: Facebook, Autoritatea Electorală Permanentă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Românii din străinătate au început să voteze la alegerile prezidenţiale, primii fiind cei din Noua Zeelandă. Până la ora 11 au votat peste 500 de români. Secţiile de vot vor fi deschise, în premieră, timp de trei zile, de la ora 12 până la ora 21, cu posibilitate de prelungire până la ora 23.59.

Prima secţie de vot din Diaspora a fost deschisă în noaptea de joi spre vineri, la ora 1, ora României, în Auckland din Noua Zeelandă. Acolo, în prima zi, au votat 19 români, potrivit agenţiei Mediafax. Până vineri, la ora 11 a României, peste 500 de români au votat în străinătate. 

La ora transmiterii acestei ştiri, sunt deschise secţii de votare în Japonia, Coreea de Nord, Coreea de Sud, China, Filipine, Indonezia, Vietnam, Thailanda, Malaezia, Singapore, Kazahstan, Sri Lanka, India, Pakistan, Turkmenistan, Afganistan.

La ora 12 s-au deschis și secțiile de votare din Italia și Malta. De asemenea au mai fost deschise și secții din Germania, Spania și Republica Moldova.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis că pentru aceste alegeri au fost organizate 835 de secţii de votare în străinătate.

UPDATE, ora 13.27:

Peste 10.000 de români au votat la secțiile de votare din străinătate. La aceștia se mai adaugă 25.200 de voturi prin corespondenţă, potrivit portalului Biroului Electoral Central, scrie G4media.ro.

Printre liderii politici care au votat în afara granițelor, se numărăr liderul PMP, Eugen Tomac, care a votat la Chișinău, precum și europarlamentarul PNL Rareș Bogdan, care a votat la Roma, alături de secretarul general al PNL, Robert Sighiartău.


Cum votăm la prezidenţiale

Potrivit noilor reglementări introduse în legislaţia electorală, la scrutinul prezidenţial din acest an cetăţenii români aflaţi în străinătate au la dispoziţie trei zile pentru a-şi exercita dreptul de vot la secţii, în ambele tururi. Secţiile de vot vor rămâne deschise până la ora 21, cu posibilitate de prelungire până la ora 23.59, în cazul în care vor mai exista alegători la coadă care nu şi-au exercitat dreptul la vot. 

Ultimele urne se vor închide abia luni dimineață, la ora României 07.00, în secțiile de vot din vestul Statelor Unite.

În străinătate pot vota cetăţenii români care în ziua alegerilor se află în afara ţării, indiferent de motivul prezenţei acestora pe teritoriul altei ţări, domiciliaţi şi rezidenţi. 

În premieră la un scrutin prezidenţial, anul acesta, alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate au la dispoziţie şi varianta de a vota anticipat, prin corespondenţă, pentru această opţiune fiind înregistraţi pe portalul votstrainatate.ro un număr de circa 40.000 cetăţeni români.

O altă noutate a alegerilor prezidenţiale din acest an o constituie utilizarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV). Secţiile de votare din străinătate vor fi dotate cu de la trei până la nouă tablete, acestea având dublă funcţionalitate: scanarea actelor de identitate ale votanţilor şi înregistrarea semnăturilor electronice ale acestora.

Actele pe baza cărora se poate vota în străinătate sunt: cartea de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).

Primii cinci de pe buletinele de vot sunt: Klaus Iohannis, Theodor Paleologu, Dan Barna, Kelemen Hunor şi Viorica Dăncilă. Următorii pe listă sunt Cătălin Ivan, Ninel Peia, Sebastian Popescu, John Ion Banu, Mircea Diaconu, Bogdan Stanoevici, Ramona Bruynseels, Viorle Cataramă şi Alexandru Cumpănaşu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON