URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Aprilie 2018, 12:03

Alegeri în Ungaria: cetăţenii maghiari îşi desemnează duminică parlamentarii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cetăţenii Ungariei sunt aşteptaţi, duminică, la urne să-şi aleagă parlamentarii. Sondajele arată că votul va fi câştigat fără emoţii de partidul premierului Viktor Orban, însă miza este obţinerea a două treimi din voturi, care-i permit să schimbe legi importante şi Constituţia în ţara vecină, arată Digi24.ro.

Premierul maghiar a votat încă de la primele ore ale dimineţii.

Sursa citată arată că cele mai recente sondaje electorale creditează FIDESZ cu 41 până la 46 la sută din voturi. Pe locul doi se află JOBBIK, care ar aduna între 19 şi 25 la sută din voturi. Socialiştii ar putea obţine între 13 şi 19 la sută, iar social-liberalii şi verzii câte 6-8 procente.

Sunt diferenţe destul de mari de la un sondaj la altul, dar există un număr mare de nehotărâţi. Rezultatul depinde mult de rata de participare la vot, mai scrie Digi24.ro.

Mediafax citează, însă, un sondaj recent efectuat de Institutul Nezopont, conform căruia aproximativ 50% dintre alegătorii ungari îl susţin pe Viktor Orban (54 de ani) pentru un nou mandat în fruntea guvernului de la Budapesta.

Partidul Fidesz şi Viktor Orban au subliniat că scrutinul de duminică are ca miză menţinerea identităţii Ungariei, invitând alegătorii să decidă între "protectorii naţiunii ungare" pe fondul unui atac al imigraţiei şi "forţele internaţionale" conduse de miliardarul ungaro-american George Soros. Orban a avertizat în privinţa consecinţelor imigraţiei asupra patrimoniului cultural şi religios european.

Actualul premier al Ungariei consideră că singura forţă capabilă să unească şi să apere ţara ar fi alianţa Fidesz - Partidul Popular Creştin Democrat (KDNP). Viktor Orban a acuzat mass-media internaţionale, Uniunea Europeană şi "grupuri de interese influente" că încearcă să instaureze unui guvern slab, pe care Bruxelles-ul să-l poate controla.

De precizat că, anul acesta, în premieră cetăţenii maghiari care locuiesc în afara graniţelor ţării au putut vota prin corespondenţă, după o înregistrare prealabilă.

Conform datelor Biroului Electoral Central din Ungaria (NVI), 378.622 de alegători nerezidenţi în Ungaria s-au înregistrat pentru a-şi exercita dreptul de vot la alegerile parlamentare din 8 aprilie. Dintre aceştia, în jur de 250.000 sunt din România.

De altfel, printre cei care au votat prin corespondenţă se numără şi preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Sandor, care a anunţat pe Facebook, pozându-se în faţa unei construcţii din propria curte pavoazate cu steagul Ungariei şi cel al Ardealului, că a votat prin corespondenţă la alegerile parlamentare din Ungaria, cerându-le compatrioţilor săi să-i urmeze exemplul. "Noi am votat! Fă-o şi tu!", a transmis preşedintele CJ Bihor maghiarilor cu dublă cetăţenie din Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON