URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 21 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cum arată bugetul Oradiei, e clar că cele peste o sută de investiţii se vor întinde pe mai mulţi ani. Asta pentru că în România este imposibil să-ţi planifici ceva şi să iasă la timp. Cauzele sunt multiple, de la suprasolicitarea personalului, la greşeli elementare, la lipsa proiectanţilor şi a constructorilor, toate pe fondul unei birocraţii ucigătoare, bine întreţinute de funcţionarii puşi politic în posturi. Totuşi, Primăria are două restanţe pe care nu mai are voie să le rostogolească pe anii viitori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă. Nici peisajele, nici simpla existenţă a pârtiei nu asigură, de la sine, dezvoltarea aşezării. A dovedit-o episodul de la finele anului trecut, întins pe încă două săptămâni anul acesta, când autorităţile locale s-au dovedit incapabile să menţină în funcţiune telescaunul. Ratând vârful sezonului de schi, oraşul a pierdut încasări serioase
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Prea multă lume nu a auzit de Adrian Berinde! Nici nu prea avea cum, din moment ce singurul post de radio care îi mai scapă câte o melodie în eter este România Cultural. În Oradea, Radio Transilvania, ce îl mai difuza sporadic, și-a banalizat grila de programe la fel ca restul radiourilor comerciale, iar singurul post românesc ce difuzează exclusiv muzică românească, Național FM, pornit tot din Oradea, nu are și nu a avut niciodată o melodie de Adrian Berinde în playlist.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?




De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam anterior, legislaţia României permite oricărui cetăţean să aibă acces la informaţiile de interes public, arătând expres ce categorii de informaţii nu sunt considerate de interes public. În ceea ce priveşte procedura prin care cetăţeanul poate avea acces la informaţiile de interes public, Legea nr. 544/2001 prevede că autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a organiza compartimente specializate de informare şi relaţii publice sau de a desemna persoane cu atribuţii în acest domeniu.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.
06 Aprilie 2018, 12:34

Trei reţete de Paşte care-ţi lasă gura apă

Trei reţete de Paşte care-ţi lasă gura apă foto: libertatea.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Eşti în criză de timp şi încă nu ştii ce vei găti de Paşte? Îndrăgitul Chef Horia Vîrlan prezintă trei reţete care nu trebuie ratate de gurmanzi: Ciorbă ardelenească de miel cu smântână şi tarhon, sărmăluţe de gâscă în foi de ştevie şi stufat de miel!

Reţetele, redate de site-ul libertatea.ro, sunt recomandate de Vîrlan, care prezintă, la Prima TV, emisiunea culinară  "În bucătărie cu Horia". Cele trei preparate pascale sunt pregătite an de an pentru cei dragi, de către Vîrlan.

Vezi mai jos rețetele, așa cum au fost ele redate de Libertatea!

Ciorbă ardelenească de miel cu smântână şi tarhon

Ingrediente pentru 4 porţii: 400 g piept şi gât de miel, o ceapă mare, un morcov mare, o ţelină mică, o rădăcină mică de pătrunjel, o legătură de ceapă verde, o lingură de pătrunjel tocat, o lingură de tarhon tocat, o lingură de orez cu bob rotund, două linguri de oţet de vin alb, două gălbenuşuri, un pahar mare de smântână, o linguriţă de sare, 5-6 boabe de piper negru.

Tăiaţi carnea în bucăţi şi opăriţi-o, dar nu mai mult de 3 minute, într-o oală cu apă clocotită, apoi scoateţi-o şi puneţi-o la fiert în apă rece, cu boabele de piper şi puţină sare. Înlăturaţi spuma, când se formează.

După ce carnea a fiert timp de o oră şi nu se mai adună spumă la suprafaţa apei, adăugaţi orezul spălat şi zarzavatul curăţat spălat şi tocat mărunt (mai puţin pătrunjelul). Continuaţi fierberea încă 10 minute. Adăugaţi apoi tarhonul şi potriviţi de sare, continuând fierberea încă 10-12 minute.

Bateţi gălbenuşurile cu smântână într-un castron.

Când ciorba e gata, opriţi focul, apoi "dregeţi" ciorba cu amestecul de smântână şi adăugaţi oţetul. Să "dregeţi" înseamnă să amestecaţi întâi două-trei polonice de ciorbă fierbinte în castronul cu smânână şi galbenuşuri, apoi să turnaţi conţinutul castronului în oala cu ciorbă şi să amestecaţi totul bine cu polonicul.

Presăraţi pătrunjel tocat şi serviţi cu ardei iute.

Sărmăluţe de gâscă în foi de ştevie (foto)

Ingrediente pentru 4 porţii: 400 g carne de gâscă (fără piele şi oase), două cepe medii, curăţate, 100 g de costiţă afumată, o jumătate de pahar de orez cu bobul rotund, o lingură de pastă de roşii, o lingură de ulei de floarea soarelui, 20-24 de foi de ştevie proaspătă, o jumătate de cană de supă de pui (poate fi preparată dintr-un cub de concentrat), o jumătate de cană de vin alb sec, un vârf de cuţit de cimbru, o linguriţă de sare, un sfert de linguriţă de piper negru măcinat, o jumătate de linguriţă de leuştean tocat, o jumătate de linguriţă de mărar tocat, o jumătate de linguriţă de pătrunjel tocat.

Tocaţi carnea şi ceapa împreună, în maşina de tocat. Tăiaţi costiţa felii. Fierbeţi orezul doar pe jumătate. Într-o oală cu 3 litri de apă şi sare opăriţi frunzele de ştevie, scufundându-le cu mare grijă, să nu se rupă, timp de 5-6 secunde. Scoateţi-le apoi într-un vas cu apă rece, pentru a stopa fierberea.

Încingeţi cuptorul la 175°C. Într-un castron, amestecaţi carnea, ceapa, pasta de roşii, orezul, cimbrul şi condimentele. Eliminaţi codiţele frunzelor de ştevie, aşezaţi-le frunză pe masă, cu partea mai lată spre dv., apoi puneţi câte o lingură de umplutură pe fiecare. Îndoiţi marginea dinspre dv. înspre interior, peste carne, apoi îndoiţi şi marginile laterale, tot spre interior. Continuaţi să rulaţi sărmăluţa înspre exterior.

Stropiţi o cratiţă cu puţin ulei, apoi aşezaţi feliile de costiţă, iar peste ele, sărmăluţele. Turnaţi vinul şi supa de pui şi stropiţi cu ulei. Acoperiţi cratiţa şi fierbeţi pe foc domol, timp de 35 de minute, apoi băgaţi cratiţa în cuptor, fără capac, şi coaceţi timp de 30-35 de minute, până ce sărmăluţele sunt moi.

Serviţi sărmăluţele cu verdeaţă tocată şi cu sosul din cratiţă

Stufat de miel

Ingrediente pentru 4 porţii: 800 g piept sau cotlete de miel, o ceapă medie, 3 legături de ceapă verde, 3 legături de usturoi verde, o lingură cu vârf de unt, o lingură cu vârf de făină, două linguri de ulei, două căni de supă de pui (poate fi peparată dintr-un cub de concentrat), o lingură de oţet de vin alb, o lingură de pătrunjel tocat, o linguriţă de sare, un sfert de linguriţă de piper negru măcinat.

Spălaţi foarte bine carnea, apoi tăiaţi-o bucăţi. Curăţaţi şi tocaţi mărunt ceapa. Tăiaţi ceapa şi usturoiul verzi în bucăţi de aproximativ 7-8 cm.

Încingeţi untul într-o cratiţă şi înmuiaţi ceapa tocată mărunt. Când devine sticloasă, adăugaţi carnea şi rumeniţi-o bine. După ce s-a rumenit, adăugaţi făina şi amestecaţi puţin. Stingeţi cu oţet şi apoi turnaţi supa de pui.

Fierbeţi la foc domol timp de 45 de minute, amestecând din timp în timp.

În timp ce carnea fierbe, încingeţi ulei într-o tigaie şi înmuiaţi ceapa şi usturoiul verzi.

Adăugaţi soteul de verdeţuri şi pasta de roşii peste carne şi continuaţi fierberea încă 15-20 de minute.

Serviţi stufatul cu pătrunjel tocat.

Poftă bună și sărbători fericite!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

  • Poliţia Bihor în 2018: Au fost identificaţi toţi autorii infracţiunilor de mare violenţă şi toţi şoferii care au părăsit locul faptei (FOTO)
  • 'Infractor chestor şi infractor avocat': Afişe cu avocatul Răzvan Doseanu şi fostul şef al Poliţiei, Liviu Popa, lipite pe instituţii din Oradea (FOTO / VIDEO)
  • Accident în Ungaria: Cinci români au fost răniţi în apropiere de Borş, după ce maşina lor a fost lovită de TIR şi aruncată-n şanţ (FOTO)
  • 'Sunt sechestrată!' O tânără a ameninţat că se aruncă de la etajul trei al unui bloc din Oradea (FOTO / VIDEO)
  • 'Cum să vinzi o pereche de bocanci în toiul verii'. O tânără orădeancă a lansat o carte cu ponturi de vânzări (FOTO)
  • Vernisajul fotojurnaliştilor: Fotograful BIHOREANULUI, Szilágyi Loránd, a primit Cupa Fotoreporterilor Bihoreni (FOTO)
  • Incendiu de proporții la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități din Oradea (FOTO/VIDEO)
  • La polul frigului: În debutul geros al anului, BIHOREANUL a făcut o incursiune în cea mai rece așezare locuită din județ (FOTO / VIDEO)
  • An nou, aceleaşi bătălii... PNL-iştii au boicotat prima şedinţă din 2019 a Consiliului Judeţean, iar un proiect de 7 milioane euro a fost din nou amânat! (FOTO/VIDEO)
  • Un bebeluş de 7 luni, bolnav de rujeolă, este în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea. Părinţii acuză doctorii că ar fi ascuns riscul de îmbolnăvire (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 3.8697 RON
  • 1 EUR = 4.5959 RON
  • 1 HUF = 0.015 RON