URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 AUGUST 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Problema subvenţiilor trebuie privită însă cu reticenţă, cel puţin din două motive. O dată, pentru că la ce lipsă de forţă de muncă există în Oradea, e imposibil de crezut că oamenii săraci nu-şi pot găsi de lucru. Şi atunci, de fapt pe cine subvenţionăm? Pe oamenii săraci sau pe oamenii fără chef de muncă?
Zic şi eu
Adrian Cris
Noua mineriadă a PSD nu mai lasă cale de întoarcere pentru că, pur şi simplu, pe aşa-zişii social-democraţi nu-i interesează demult ce spune poporul, ci doar ce spun ei poporului. Li se rupe de imagine, de sondaje, de UE şi de orice alt „moft”, pentru că probabil şi-au pregătit inclusiv planul de a fura alegerile.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
De 4 ani, Untold înseamnă Cluj-Napoca, înseamnă România. Umblă vorba că se vrea mutarea lui în afara orașului, nu din pricina deranjului din centru, ci pentru că scena principală, stadionul adică, e limitativă cu numărul de persoane din motive de siguranță. Dacă se va transforma din festival urban în festival câmpenesc s-ar putea ca percepția să se schimbe.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?





De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam recent, a intrat în vigoare prima dintre cele "trei legi ale justiţiei" mult discutate în ultimul timp în spaţiul public, respectiv Legea nr. 207/2018 pentru modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hematuria reprezintă prezenţa sângelui în urină. Cauzele sunt variate şi se pot grupa în 2 categorii: renale şi extrarenale. Vezi ce boli poate indica!
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
În caz că nu aţi observat, fobiile faţă de anumite vieţuitoare sunt mai des întâlnite decât cele care au ca obiect alte animale. De exemplu, femeile tind să se teamă mai mult de insecte şi păianjeni decât de - să zicem - porumbei. Mult mai mulţi oameni se tem de şerpi decât de pisici. De şobolani decât de mămăruţe. În acest articol vom discuta despre psihologia fricii şi cum teama a jucat un rol adaptativ în dezvoltarea speciei umane.
06 Aprilie 2018, 12:34

Trei reţete de Paşte care-ţi lasă gura apă

Trei reţete de Paşte care-ţi lasă gura apă foto: libertatea.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Eşti în criză de timp şi încă nu ştii ce vei găti de Paşte? Îndrăgitul Chef Horia Vîrlan prezintă trei reţete care nu trebuie ratate de gurmanzi: Ciorbă ardelenească de miel cu smântână şi tarhon, sărmăluţe de gâscă în foi de ştevie şi stufat de miel!

Reţetele, redate de site-ul libertatea.ro, sunt recomandate de Vîrlan, care prezintă, la Prima TV, emisiunea culinară  "În bucătărie cu Horia". Cele trei preparate pascale sunt pregătite an de an pentru cei dragi, de către Vîrlan.

Vezi mai jos rețetele, așa cum au fost ele redate de Libertatea!

Ciorbă ardelenească de miel cu smântână şi tarhon

Ingrediente pentru 4 porţii: 400 g piept şi gât de miel, o ceapă mare, un morcov mare, o ţelină mică, o rădăcină mică de pătrunjel, o legătură de ceapă verde, o lingură de pătrunjel tocat, o lingură de tarhon tocat, o lingură de orez cu bob rotund, două linguri de oţet de vin alb, două gălbenuşuri, un pahar mare de smântână, o linguriţă de sare, 5-6 boabe de piper negru.

Tăiaţi carnea în bucăţi şi opăriţi-o, dar nu mai mult de 3 minute, într-o oală cu apă clocotită, apoi scoateţi-o şi puneţi-o la fiert în apă rece, cu boabele de piper şi puţină sare. Înlăturaţi spuma, când se formează.

După ce carnea a fiert timp de o oră şi nu se mai adună spumă la suprafaţa apei, adăugaţi orezul spălat şi zarzavatul curăţat spălat şi tocat mărunt (mai puţin pătrunjelul). Continuaţi fierberea încă 10 minute. Adăugaţi apoi tarhonul şi potriviţi de sare, continuând fierberea încă 10-12 minute.

Bateţi gălbenuşurile cu smântână într-un castron.

Când ciorba e gata, opriţi focul, apoi "dregeţi" ciorba cu amestecul de smântână şi adăugaţi oţetul. Să "dregeţi" înseamnă să amestecaţi întâi două-trei polonice de ciorbă fierbinte în castronul cu smânână şi galbenuşuri, apoi să turnaţi conţinutul castronului în oala cu ciorbă şi să amestecaţi totul bine cu polonicul.

Presăraţi pătrunjel tocat şi serviţi cu ardei iute.

Sărmăluţe de gâscă în foi de ştevie (foto)

Ingrediente pentru 4 porţii: 400 g carne de gâscă (fără piele şi oase), două cepe medii, curăţate, 100 g de costiţă afumată, o jumătate de pahar de orez cu bobul rotund, o lingură de pastă de roşii, o lingură de ulei de floarea soarelui, 20-24 de foi de ştevie proaspătă, o jumătate de cană de supă de pui (poate fi preparată dintr-un cub de concentrat), o jumătate de cană de vin alb sec, un vârf de cuţit de cimbru, o linguriţă de sare, un sfert de linguriţă de piper negru măcinat, o jumătate de linguriţă de leuştean tocat, o jumătate de linguriţă de mărar tocat, o jumătate de linguriţă de pătrunjel tocat.

Tocaţi carnea şi ceapa împreună, în maşina de tocat. Tăiaţi costiţa felii. Fierbeţi orezul doar pe jumătate. Într-o oală cu 3 litri de apă şi sare opăriţi frunzele de ştevie, scufundându-le cu mare grijă, să nu se rupă, timp de 5-6 secunde. Scoateţi-le apoi într-un vas cu apă rece, pentru a stopa fierberea.

Încingeţi cuptorul la 175°C. Într-un castron, amestecaţi carnea, ceapa, pasta de roşii, orezul, cimbrul şi condimentele. Eliminaţi codiţele frunzelor de ştevie, aşezaţi-le frunză pe masă, cu partea mai lată spre dv., apoi puneţi câte o lingură de umplutură pe fiecare. Îndoiţi marginea dinspre dv. înspre interior, peste carne, apoi îndoiţi şi marginile laterale, tot spre interior. Continuaţi să rulaţi sărmăluţa înspre exterior.

Stropiţi o cratiţă cu puţin ulei, apoi aşezaţi feliile de costiţă, iar peste ele, sărmăluţele. Turnaţi vinul şi supa de pui şi stropiţi cu ulei. Acoperiţi cratiţa şi fierbeţi pe foc domol, timp de 35 de minute, apoi băgaţi cratiţa în cuptor, fără capac, şi coaceţi timp de 30-35 de minute, până ce sărmăluţele sunt moi.

Serviţi sărmăluţele cu verdeaţă tocată şi cu sosul din cratiţă

Stufat de miel

Ingrediente pentru 4 porţii: 800 g piept sau cotlete de miel, o ceapă medie, 3 legături de ceapă verde, 3 legături de usturoi verde, o lingură cu vârf de unt, o lingură cu vârf de făină, două linguri de ulei, două căni de supă de pui (poate fi peparată dintr-un cub de concentrat), o lingură de oţet de vin alb, o lingură de pătrunjel tocat, o linguriţă de sare, un sfert de linguriţă de piper negru măcinat.

Spălaţi foarte bine carnea, apoi tăiaţi-o bucăţi. Curăţaţi şi tocaţi mărunt ceapa. Tăiaţi ceapa şi usturoiul verzi în bucăţi de aproximativ 7-8 cm.

Încingeţi untul într-o cratiţă şi înmuiaţi ceapa tocată mărunt. Când devine sticloasă, adăugaţi carnea şi rumeniţi-o bine. După ce s-a rumenit, adăugaţi făina şi amestecaţi puţin. Stingeţi cu oţet şi apoi turnaţi supa de pui.

Fierbeţi la foc domol timp de 45 de minute, amestecând din timp în timp.

În timp ce carnea fierbe, încingeţi ulei într-o tigaie şi înmuiaţi ceapa şi usturoiul verzi.

Adăugaţi soteul de verdeţuri şi pasta de roşii peste carne şi continuaţi fierberea încă 15-20 de minute.

Serviţi stufatul cu pătrunjel tocat.

Poftă bună și sărbători fericite!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

  • Ziua Diasporei: Loredana şi-a cântat hiturile şi a plusat cu o piesă bihorenească învăţată de la Cornel Borza, pe scena din Cetate (FOTO/VIDEO)
  • Diaspora, Oradea te aşteaptă: 'Stranierii' primiţi la Oradea cu uşile deschise, 'nu cu gaze şi bastoane' (FOTO)
  • Cum va arăta artera Nufărul – Centrul Civic: Linii de tramvai înierbate, străjuite de arbori înalţi, stâlpi de iluminat cu senzori şi camere de supraveghere (FOTO)
  • OTL s-a dotat cu un autobuz decapotabil pentru turişti (FOTO / VIDEO)
  • „Monştri” la Primăria Oradea: Piaţa Unirii a fost invadată (FOTO / VIDEO)
  • Scene dramatice în satul Olosig: Localnicii plâng în hohote văzând cum le sunt omorâte animalele (FOTO/VIDEO)
  • Scandal în satul Olosig: Localnicii, revoltați că autoritățile vor să le omoare toți porcii! (FOTO)
  • Feciorul și tradițiile: De dragul tradiţiilor, un adolescent bihorean a renovat o casă veche de 84 de ani (FOTO)
  • 'Fără implicare nu va fi schimbare': Aproximativ 150 de orădeni au protestat şi duminică seară (FOTO / VIDEO)
  • Hercule e bihorean! Sportivul bihorean Florin Lupaş este considerat cel mai puternic român (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 3.8697 RON
  • 1 EUR = 4.5959 RON
  • 1 HUF = 0.015 RON