URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Ianuarie 2019, 08:59

La mulţi ani! Două milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Ioan

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproape două milioane de români îşi sărbătoresc luni onomastica de Sfântul Ioan.

Ion, Ionuţ, Ionel, Ionică...

Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului de Interne citate de Agerpres peste 1.420.744 de bărbaţi şi 531.197 de femei poartă numele Sfâtului Ioan sau derivate ale acestuia.

În rândul bărbaţilor peste 514.865 poartă numele de Ioan, 411.149 cel de Ion şi peste 320.000 de Ionuţ. La fel, cam 145.000 de români poartă numele de Ionel şi peste 26.000 pe cel de Nelu sau Ionică.

În cazul femeilor, cele mai frecvente nume sunt Ioana (371.000) şi Ionela (140.000) urmate la mare distanţă de derivaţiile Nela (11.290) şi Ionelia (6.700).

Numele Ioan îşi are rădăcinile în iudaicul "Iohanan", prescurtare din "Iehohanan" care înseamnă "Dumnezeu s-a milostivit".

"Înaintemergătorul"

În credinţa creştină Sfântul Ioan este numit şi "Înâintemergătorul", pentru că a anunţat venirea lui Hristos.

Ioan a început să predice în al 15-lea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe când Pontiu Pilat era procuratorul Iudeii. Principalul său mesaj adresat iudeilor a fost: "Pocăiţi-vă, că s-a apropiat împărăţia cerurilor!"

Botezătorul a fost decapitat din ordinul lui Irod Antipa după ce l-a mustrat pe acesta pentru traiul nelegiut cu soţia fratelui său, Irodiada.

Potrivit tradiţiei părinţii lui Ioan, preotul Zaharia şi Elisabeta erau rude cu părinţii Fecioarei Maria, Ioachim şi Ana. În timp ce Zaharia slujea la templu în Ierusalim, i-a vestit Arhanghelul Gavriil că Elisabeta va naşte un fiu la bătrâneţe şi se va chema Ioan.

Pentru că Zaharia s-a îndoit de această veste, a rămas mut până ce Elisabeta a născut.

Zi de sărbătoare

Ziua de Sfântul Ioan încheie şirul sărbătorilor de iarnă deschis pe 6 decembrie de Sfântul Nicoalae.

Potrivit tradiţiei populare Sfântul Ioan fereşte gospodăriile de foc şi sălbăticiuni şi este protectorul pruncilor aşa că această sărbătoare se ţine inclusiv pentru a da naştere unor copii sănătoşi.

Sărbătoarea este un prilej de bucurie aşa încât cel care se veseleşte în această zi va fi vesel tot anul.

Potrivit tradiţiei credincioşii care se stropesc în dimineaţa zilei de Sfântul Ioan cu Agheazma Mare adusă de la biserică în ziua de Bobotează vor fi sănătoşi tot anul.

Credinţa din popor spune că ziua care încheie sărbătorile de iarnă "botează gerul" iar vremea începe treptat să se încălzească.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON