URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Februarie 2018, 21:55

Fără maşini vechi în Nepal

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din primăvara acestui an, pe străzile şi şoselele din Nepal nu vor mai putea circula vehicule mai vechi de 20 de ani. În încercarea de a ţine sub control degradarea calităţii aerului, dar şi pentru a elibera traficul, autorităţile au decis să interzică folosirea a circa 5.000 vehicule care au atins această vechime.

"Vor face excepţie de la regulă doar taxiurile. Sperăm că decizia va contribui la reducerea poluării şi la decongestionarea traficului în toată ţara", a declarat Birendra Bahadur Swar, purtător de cuvânt la departamentul care gestionează transporturile în Nepal.

În urmă cu un an, aceeaşi prohibiţie a fost aplicată în capitala Kathmandu, unde se implementează acum o regulă şi mai restrictivă: pe anumite artere, traficul rutier este complet interzis.

Noua strategie vine în contextul în care calitatea aerului din această ţară este printre cele mai proaste din lume, conform Indicelui Global al Performanţei de Mediu, calculat de specialiştii Universităţii Yale din America.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
!!!!!!!!!
Eu am auzit ca vor primi sapun de 3 x zi si cei sub 20 ani!
Postat 13 Februarie 2018, 12:04 de grigore
Dezvoltare economica la nivel macro pe cand?
La noi nimeni nu gandeste la nivel macro, ci doar local: noua sa ne fie bine.. dar sa scapam de aglomeratie.. Cum sa scapi de aglomeratie, daca toata industria unui judet e comasata de obicei in orasul resedinta iar restul zonelor sunt moarte, unde locuitorii ori fac foamea, ori se muta la oras, unde vor provoca inevitabil aglomeratie, haos, cresteri de preturi, poluare???
Postat 13 Februarie 2018, 11:54 de User anonimizat
Cred ca poluarea le vine din cauza ca ard padurile, mai degraba decat din cauza masinilor
Daca ar avea drumuri asfaltate pe care sa circuli, nu sa stai in noroi si sa turesi motorul pe loc in aglomeratie, sigur ar scadea emisiile. Valoarea stirii e similara cu a “statisticilor” care ne pun pe locul 1 in europa la cantitatea de deseuri aruncate, de parca asta ne-ar face mai ecologisti decat felul in care reciclam si procesam deseurile. Doar din cauza ca esti mai sarac si nu ai ce sa arunci pentru ca nu ai nimic, nu te face mai civilizat, mai eco, mai atent la mediu.
Postat 13 Februarie 2018, 03:52 de unu
Sa le urmam exemplul?!
Tara in care desi e aproape de suprafata ca Romaniei, si desi are cu 50% mai multi locuitori... are de 9 ori mai putine drumuri. Jumatate din ele nepracticabile la prima ploaie. Desi e tara cu cel mai mare potential hidrologic din lume, doar 1% din energie vine de la baraje. 70% din energie e produsa prin arderea padurilor, 15% ardere produse agricole, 8% ardere fecale si inca 8% ardere petrol si gaze. 25% din toate importurile sunt doar petrol si gaz. 22 ore din zi electricitatea cade din cauza ca se consuma mai multa decat produc. 10% din cei ce stau la oras nu au electricitate, si 95% din cei ce stau la tara traiesc in intuneric. Putin peste 15% din 30 milioane locuitori traiesc la oras (4,5) si 500 mii oraseni nu au curent, si nici 23 milioane din cei 25 milioane de sateni. Vreti ca in Nepal?!
Postat 13 Februarie 2018, 03:48 de unu
Da
Oare ar da si PSD-ul o lege ca asta. Cand tăriceanu in 2008 a dat opusul.
Postat 12 Februarie 2018, 23:01 de Sandu1201
o gandire buna
foarte buna ideea statului nepalez de a interzice circulatia autoturismelor mai vechi de 20 ani...daca maine s-ar da legea asta si la noi ar fi super bine, in primul rand scapi de poluarea asta toxica si in al doilea rand mai raresti din masini pe strazi, nu vom mai avea intersectii blocate dimineata si dupa masa...Super idee- sper sa o adoptam cat mai repede posibil
Postat 12 Februarie 2018, 22:53 de Dan1977
Soferilor...
Soferilor ni se pregateste ca prea multa propaganda se face cu lichidarea parcului auto! Cu timpul nu oricine isi va permite sa circule cu masina, numai "initiatii"!
Postat 12 Februarie 2018, 22:04 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON