URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Aprilie 2019, 13:13

E 1 aprilie. Nu vă lăsați păcăliți!

E 1 aprilie. Nu vă lăsați păcăliți! Sursa foto: boldsky.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ziua Păcălelilor este marcată pe 1 aprilie în mai multe ţări din lume. Potrivit hotnews.ro, farsele de 1 aprilie îşi au originea în secolul XVI, odată cu trecerea de la calendarul Iulian la cel Gregorian, petrecută în 1582.

Se spune că oamenii au avut iniţial probleme în a se obişnui cu sărbătorirea noului an la 1 ianuarie. Cei care încă mai celebrau Anul Nou după calendarul vechi, pe 1 aprilie, au fost numiţi "nebuni de aprilie",  iar cu timpul felicitările trimise de Anul Nou în aprilie erau considerate farse.

O altă poveste spune că tradiţia ar fi pornit chiar din Antichitate, când romanii aveau o sărbătoare similară, numită Hilaria şi dedicată zeiţei Cybele.

Iniţial, sărbătoarea se ţinea pe 25 martie şi simboliza renaşterea, o dată cu primăvara. În acea zi, locuitorii Romei organizau procesiuni mascate în care oricine, chiar magistraţii şi împăraţii, puteau fi imitaţi fără teama de represalii.

Pe 1 aprilie, păcălelile trebuie să fie făcute până la amiază, altfel farsa va aduce ghinion autorului ei. Despre bărbaţii care se însoară de 1 aprilie se spune că trebuie să aibă grijă, pentru că vor sta sub papuc toată viaţa.

În Germania, prima zi din aprilie este considerată ziua farselor nevinovate, iar în Anglia sărbătoarea e denumită "April Fools’ Day".

Celui păcălit i se spune "noddy" şi trebuie să poarte pe tot parcursul zilei o coadă ataşată pantalonilor sau fustei, pentru a marca faptul că a fost păcălit.

În Franţa, Belgia, Itlaia şi Olanda cel păcălit se numeşte "poisson d’Avril", adică peşte de aprilie şi trebuie să poarte pe spate o hârtie în formă de peşte. Denumirea vine din astrologie pentru că soarele părăseşte semnul zodiacal al Peştilor.

În alte ţări europene, Ziua Păcălelilor este sărbătorită la date diferite. În Danemarca şi Suedia se sărbătoreşte pe data de 1 mai, iar în America Latină pe 28 decembrie, purtând denumirea de "Dia de los inocentes" (Ziua celor naivi).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON