URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 17 DECEMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Constat cu bucurie că există o concurență serioasă între cele două centre de putere din Bihor: Primăria Oradea și Consiliul Județean, în ce priveşte muzeele. Iar concurența asta nu poate fi decât benefică pentru turismul din Oradea.
Zic şi eu
Adrian Cris
În urmă cu peste un deceniu, un clujean teribilist zicea că s-a săturat de România. Cum n-a explicat că, de fapt, se săturase de balcanism, de corupţie, de minciună, de demagogie, naţionalism primitiv, murdărie şi dezordine, a fost pus la index ca vândut ungurilor. De câteva luni, patru primari din Transilvania pregătesc o iniţiativă mult pragmatică, deci şi mai "periculoasă" decât manifestul lui Sabin Gherman...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În primul rând, îmi doresc să nu fie doar o mişcare politică, iar declaraţiile de intenţie ale celor 4 primari (fonduri, dezvoltare, infrastructură etc) să fie doar de faţadă, aşa cum se face în orice campanie electorală. Mi-ar plăcea să nu devină un pol politic şi să nu fie exploatată în consecinţă, deşi, dacă va începe să facă performanţă şi să dea rezultate palpabile, e foarte posibil să se ajungă şi acolo. Primul semnal ar fi atunci când vor cere şi alte oraşe să intre în horă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Competenţa de soluţionare a recursurilor declarate împotriva hotărârilor pronunţate în apel de tribunal, în cauzele având ca obiect cereri evaluabile în bani în valoare de până la 200.000 lei inclusiv, ca urmare a pronunţării Deciziei nr. 369/30 mai 2017 a Curţii Constituţionale a României, revine curţilor de apel.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Sistemul colector urinar, format din bazinetele renale (formaţiunile care "captează" urina din cei doi rinichi), cele două uretere ("tuburile" prin care urina ajunge la vezică), vezica urinară şi uretra ("tubul" prin care urina se elimină) este "căptuşit" cu nişte celule epiteliale denumite în ansamblu "uroteliu". Toată această zonă este expusă influenţelor carcinogene, dar cea mai frecventă tumoră este cea a vezicii urinare, urmată de cea de la nivelul bazinetelor.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Vorbim de o "explozie" de depresie în rândul fetelor începând cu anul 2012 şi până în prezent şi toate aceste adolescente au un singur lucru în comun: petrec mult timp pe telefoanele mobile ori în faţa canalelor social media.
27 Iulie 2017, 08:02

Zona de conflict: Solicitările insistente ale orădenilor obligă Termoficare să renunţe la zonele rezervate în favoarea Distrigaz

Zona de conflict: Solicitările insistente ale orădenilor obligă Termoficare să renunţe la zonele rezervate în favoarea Distrigaz LEGAŢI DE CET. O familie din Ioşia se luptă de doi ani să se racordeze la gaz. "Reţeaua îmi trece pe sub geam, racordul e pregătit, dar Primăria nu-mi dă aviz să mă leg la Distrigaz pe motiv că Termoficare are reţele în zonă", se plânge Iuliana Abrudan (foto)
Zona de conflict: Solicitările insistente ale orădenilor obligă Termoficare să renunţe la zonele rezervate în favoarea Distrigaz ÎN CÂMP. Termoficare se pregăteşte să debranşeze căminul social Moreni (foto) pentru a elimina pierderile de pe reţeaua de aproape 2 kilometri care îl alimentează cu agent termic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Absurdul e la el acasă! Case aflate perete în perete pot primi de la Primărie răspunsuri diferite pe cererile de conectare la reţeaua de gaz.

"70% dintre vecini şi-au băgat gaz. Pentru că este tot mai greu să cumpărăm lemne, în 2015 am cerut Primăriei să ne lase să ne legăm la reţea. Nouă ne-au răspuns că nu se poate, pentru că suntem în zona unitară a Termoficare", spune proprietara unei case. Iar în situaţia ei sunt zeci de orădeni...

Unii da, alţii ba!

Actualul sistem al zonelor unitare de încălzire, rezervate exclusiv Termoficare, instituie o dublă măsură. Pe aceeaşi stradă unii proprietari pot, iar alţii sunt opriţi să se racordeze la reţeaua de gaz. Familia Abrudan, de exemplu, din strada Buzăului 13, încearcă de doi ani să scape de încălzirea pe lemne.

"Pe strada noastră aproape toată lumea are gaz. Am depus în 2015 cerere de racordare la Distrigaz, am plătit taxa de racord, ne-am montat centrală şi calorifere, ca să aflăm apoi că Primăria nu ne dă voie", povesteşte Iuliana Abrudan. Femeia e cu atât mai revoltată cu cât, pe aceeaşi stradă, avocatul Răzvan Doseanu s-a putut racorda la gaz: "N-am nimic cu vecinul, dar nu înţeleg de ce unii pot să se lege la reţea, alţii nu!". Situaţia îi pare absurdă inclusiv avocatului. "Nu văd logica", spune Doseanu.

Situaţii similare pot fi întâlnite şi pe strada Delavrancea, unde avocatul Ioan Cigan a câştigat în instanţă dreptul să se lege la reţeaua de gaz, şi în Piaţa Ferdinand, unde fraţii Micula au primit acceptul Consiliului Local pentru racordarea sediului firmei şi a restaurantului Crown. Asta, în timp ce petiţiile locuitorilor din strada Şcoalelor, Piaţa 22 Decembrie şi din zona de case din centru sunt respinse. "Strada este inclusă în zona unitară A, în care, potrivit legislaţiei în vigoare, administraţia publică poate promova doar soluţia de  asigurare a încălzirii prin sistemul centralizat de încălzire", răspunde sec Primăria.

Totul pentru CET!

Zonele unitare de încălzire au fost instituite prin Hotărârile de Consiliu Local 517 şi 863 din 2013. În zona A, ce cuprinde toate străzile cu conducte de termoficare, a fost interzisă debranşarea de la reţea şi s-a instituit monopolul operatorului centralizat de încălzire, pe atunci Electrocentrale. Singurii care puteau opta pentru alternativa pe gaz au fost orădenii din zonele de case, neatractive pentru CET datorită consumurilor mici, care au rămas în zona B.

Măsura a vizat protejarea operatorului centralizat, care risca să se prăbuşească dacă orădenii s-ar fi debranşat masiv, speriaţi de scumpirea gigacaloriei. Clienţii CET ar fi rămas, de data asta ei, fără soluţii. "Nu putem risca să rămână fără căldură orădenii care nu au bani să-şi cumpere centrale pe gaz", motiva primarul Ilie Bolojan.

În plus, Primăria a protejat operatorul centralizat pentru că de stabilitatea acestuia depinde obţinerea finanţării de 77 milioane euro pentru construirea noului CET pe gaz şi pentru reabilitarea a 17,5 kilometri de reţele. "Finanţatorul european ne-a transmis clar: «Vă dăm fonduri pentru modernizarea sistemului de termoficare dacă garantaţi că are clienţi şi că banii nu se cheltuie aiurea»", spune viceprimarul Florin Birta (foto). Aşa că Primăria a legat orădenii de CET...

Lista la secret

Birta are o explicaţie şi pentru dubla măsură instituită pe străzi ca Buzăului, unde doar unii locuitori au primit aviz de racordare la gaz. "Probabil s-au legat la reţea înainte de instituirea zonelor unitare din 2013". Vicele nu are însă nicio explicaţie a faptului că avocatul Doseanu a primit avizul de racordare în 2015. "Voi verifica. Dacă funcţionari din Primărie au eliberat avize ilegal vor răspunde", promite el.

La fel, nu poate explica nici absenţa de pe site-ul Primăriei a listei cu străzile unitare de încălzire. Orădeanul care vrea să ştie dacă poate renunţa la CET trebuie să ceară Certificat de Urbanism. "Probabil e o scăpare, lista ar trebui să fie pe site". În apărarea subalternilor, Birta spune că aceasta e, oricum, depăşită. "Acum se redesenează zonele unitare de încălzire. Există străzi pe care ştim că Termoficare nu va avea reţele, pentru că nu este rentabil, dar locuitorii lor nu se pot lega la gaz pentru că sunt în zona unitară A".

În retragere

Termoficare a comandat în primăvară un studiu care să stabilească zona rezervată CET astfel încât sistemul să poată fi exploatat cât mai eficient, iar situaţiile în care vecinii primesc soluţii diferite să fie eliminate. Documentul trebuie finalizat până la sfârşitul lunii iulie, pentru a fi dezbătut înainte de intrarea în Consiliul Local, programată pentru septembrie. "Studiul iniţial a fost făcut să garanteze câţi mai mulţi consumatori, fără să ţină seamă nici de preferinţele cetăţeanului, nici de eficienţa economică", recunoaşte directorul Stănel Necula (foto).

Acum, CET-ul vrea să renunţe la consumatorii din zonele de case de la capete de reţea, unde consumul e mic, reclamaţiile multe şi pierderile mari. "Vom conveni o perioadă de 2-3 ani în care să treacă pe alte soluţii de încălzire", spune Necula. Spre exemplu, Termoficare ia în calcul renunţarea la zona de case delimitată de bulevardul Ştefan cel Mare şi linia ferată, cu străzi precum Martin Andersen Nexo, Caraiman şi Lăcrimioarelor. La fel, va lăsa cartierul Grigorescu în afara zonei unitare A, care va avea graniţă pe şoseaua de centură.

Un caz aparte îl constituie căminul de nefamilişti din strada Moreni, pe care CET îl va debranşa pentru a desfiinţa 1,7 kilometri de conducte vechi, dar pe care îl va păstra de client. "Vom implementa un sistem de încălzire cu două centrale electrice în cascadă, din care a doua va intra în funcţiune doar iarna", spune Necula. Directorul susţine că investiţia se va amortiza din eliminarea pierderilor prin desfiinţarea reţelei din zonă.

Adio, puncte termice!

În schimb, Termoficare va "smântâni" piaţa concentrându-se pe fostele zone industriale reconvertite în cartiere de blocuri. Printre altele, va încălzi viitorul cartier Universitate, cu peste 1.500 de apartamente, cele 1.000 de unităţi locative construite de Prima Kapital în strada Oneştilor şi alte 260 pe care Compania de Construcţii Rezidenţiale AG le ridică în strada Ion Bradu.

"Avem semnate protocoale cu toţi dezvoltatorii. Noi facem gratuit proiectarea utilităţilor, iar Primăria trage conductele până la limita de proprietate", zice Necula. CET-ul va renunţa la Punctele Termice de cartier în favoarea modulelor termice la nivel de scară. "Modulele au avantajul de a livra apă caldă mult mai repede, pentru că o prepară pe loc, şi de a afecta, în caz de avarie, un număr mai mic de consumatori", spune directorul.

Modulele vor fi amenajate de dezvoltatori, caz în care locuitorii vor plăti gigacaloria cu 210 lei, sau de Termoficare, situaţie în care preţul urcă la 240 lei, la fel ca în restul oraşului. Indiferent cine plăteşte, CET-ul câştigă. Doar nu modifică degeaba zonele unice...


TREI SFERTURI

145.000
orădeni sunt legaţi de sistemul centralizat de termoficare impus prin zona unitară A


ATENŢIE, GAZE!
Distrigaz pregăteşte reţelele

Distrigaz Vest Oradea a investit anul trecut 12 milioane lei în construcţia de reţele, iar anul acesta va derula lucrări de încă 16 milioane lei pe 27 străzi. Până acum, a finalizat 11 kilometri de reţele în cartierul Tineretului şi pe străzile Colinelor, Răspântiilor, Renaşterii, Oncea, Czaran Gyula, Daliei şi Paleului. Compania îşi extinde reţelele şi pe Făcliei, Clujului, Iuliu Hossu, Radu Enescu, Coriolan Pop şi Constantin Tănase, şi proiectează noi conducte pentru zone ca Episcopia, Colinelor, Răspântiilor, Seleuşului, Războieni şi Căprioarei.

De altfel, operatorul s-a pregătit de retragerea strategică a Termoficare prin extinderea reţelelor pe străzi ca Martin Andersen Nexo, Caraiman şi Lăcrimioarelor. "Până acum s-a executat conducta de gaze, s-au proiectat branşamentele şi avem solicitări din partea clienţilor în curs de racordare", arată un comunicat al societăţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Ufff...
Citesc tot felul de aiureli ale concitadinilor mei, sa ne rugam de primar, de vice, de consilieri, sa asteptam sa-si cumpere avocatii x sau y casa pe fiecare ulita, etc,etc. Voi publica hotararile prin care Ioan Cigan si vecina domniei sale au obtinut castig de cauza in litigiul cu primaria, cu cl, cu primarul... Tribunalul Bihor s-a pronuntat in dosarul 4071/111/2014*. Parti in dosar au fost reclamantii Ioan Cigan si Oniţa Adina Săcară si paratii primaria Oradea, consiliul local si institutia primarului. Solutia pe scurt: Respinge excepţiile lipsei calităţii procesuale pasive şi lipsei capacităţii de folosinţă a Primăriei Municipiului Oradea. Respinge excepţia inadmisibilităţii acţiunii invocată de pârâţii Municipiul Oradea şi Consiliul local Oradea. Admite excepţia de nelegalitate a Hotărârilor Consiliului local al Municipiului Oradea nr. 517/2013 modificată prin HCL nr. 863/2013 şi nr. 518/2013 modificată prin HCL nr. 864/2013 invocată de reclamanţii Săcară Oniţa Adina şi Cigan Ioan. Admite acţiunea formulată de reclamanţii Săcară Oniţa Adina şi Cigan Ioan în contradictoriu cu cu pârâţii Municipiul Oradea, Primăria Municipăiului Oradea şi Consailiul local al Municipiului Oradea şi în consecinţă: Obligă pârâţii să emită în favoarea reclamanţilor avizul necesar lucrării de extindere a reţelei de alimentare cu gaz în perimetrul necesar imobilelor proprietatea reclamanţilor, situat în Oradea, str. Barbu Ştefănescu Delavrancea nr. 5 şi nr.7. Fără cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică, azi 24.06.2015. Document: Hotarârea 1889/2015 din 24.06.2015. Recurentii (primaria, cl, etc) au atacat cu recurs hotararea la Curtea de Apel Timisoara, care curte, prin Hotarârea 2485/2016 din 29.06.2016, le-a respins recursul. Va rog sa retineti ca, citez: ,, Admite excepţia de nelegalitate a Hotărârilor Consiliului local al Municipiului Oradea nr. 517/2013 modificată prin HCL nr. 863/2013 şi nr. 518/2013 modificată prin HCL nr. 864/2013". Primarul, consiliul, cet-ul au instituit monopolul pe baza unui sir de hotarari declarate de o instata nelegale!!! De ce isi mai produc efecte acele hotarari?! Poate ne lamuresc juristii/consilieri ai pnl, cu trimitere speciala la vocalul domn av. Marinau, membru al comisiei juridice din cl. P.S. O intrebare pt. cel mai longeviv prefect, dl Claudiu Adrian Pop: cum v-ati exercitat prerogativele functiei?! Instanta a hotarat ca v-au trecut prin mapa 4(patru) hotarari de consiliu local Oradea NELEGALE?!” V-a durut la basca, erati sau urma sa fiti cu sacii in caruta, nu v-a pasat de oradeni. Constitutia Romaniei, Art. 123. – […](5) Prefectul poate ataca, în faţa instanţei de contencios administrativ, un act al consiliului judeţean, al celui local sau al primarului, în cazul în care consideră actul ilegal. Actul atacat este suspendat de drept.”
Postat 28 Iulie 2017, 18:27 de pinonel
Domnu VICE!!!!!!!
”dacă funcționari din Primărie au eliberat avize ilegal vor răspunde”. Dle VICEPRIMAR credeți că există în Primărie funcționari care eliberează astfel de avize fără acordul celor din conducere? Mă îndoiesc....Curiozitatea mea este cum va elimina noul STUDIU situațiile in care vecinii primesc soluții diferite. Bine măcar că articolul v-a TREZIT în legătură cu NECESITATEA finalizării studiului comandat în primăvară. Poate că ar fi bine ca Frații Micula Doseanu sau Cigan să dețină cât mai multe proprietăți pe cât mai multe străzi din Oradea ca să poată să spere si omu de rând la avize de racordare la GAZE.
Postat 28 Iulie 2017, 15:45 de mandea
Daca se baga si Nul-birtosul ....
O sleahta de excroci patronati de PMO termoficatorii astia!
Postat 27 Iulie 2017, 16:35 de scortosul
Alo, parchetele, nicio miscare?!
Sunt unii romani despre care alti romani spun ca sunt rasplatiti cu salarii si pensii ,,nesimtite", adica exagerat de mari fata de medie. De pilda procurorii. Ce ar trebui sa faca ei pt. a si justifica veniturile? Mai nimic, de pilda sa vegheze la respectarea legii! In 27.03.2012, pe acest site a fost postat un articol sub titlul ,,Consiliul Concurenţei desfiinţează monopolul CET asupra Oradiei", semnat de Dan Simai. Ce ziceti, d-lor procurori, dupa 5(cinci) ani n-ar trebui sa impuneti respectarea legii de catre consilieri si primar?! Dle primar, ce ati fi zis daca din 2012 incoace mi as fi platit taxele/impozitele fara a tine cont de majorarile (nesimtite!) pe care le ati impus an de an? Asa cum ati procedat impreuna cu consilierii, ignorand legislatia in vigoare (vezi ,,sfaturile" Consiliului Concurentei), pe motiv ca nu va convine!!! Eu si multi alti oradeni de ce nu am face la fel?!
Postat 27 Iulie 2017, 14:21 de ili3
Si prefectul?! Ce-l opreste?!
Bun, cu fostul cazuse birtinezul %co la pace, dar actualul?! Ce-l opreste sa atace in instanta hcl-urile mafiei din primarie? Sunt o gramada de hcl-uri: 863 prin care se modifica 517, 864 prin care se miodifica 518, toate din 2013 si culmea nesimtirii, 420 si 425 din 2017. Solutia este sa se stranga cat mai multi oradeni si sa atace in instanta hotararile, nu sa ceara dreptul de a se racorda. Domnii Cigan si Doseanu au cerut sa se poata racorda, nu desfiintarea hotararilor, stiu ei de ce! Daca cereau desfiintarea hotararilor, ramaneau fara obiectul muncii, adica fara clienti! Domnule, avocat Cristian Rusu, in calitate de sef usr Bihor?! Ceva ,,pro bono"?! Ca maine sunt alegeri si...
Postat 27 Iulie 2017, 10:23 de pinonel
Scarba maxima
fata de cei trei jegosi (birta, necula si bolovan) care au impresia ca doar ei stiu ce e bine pentru oradeni
Postat 27 Iulie 2017, 09:24 de User anonimizat
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Gala Premiilor lui Bihorel 2018. Petrecere cu poante video, caricaturi şi concert Compact la Majoratul BIHOREANULUI. Vezi câteva momente! (FOTO / VIDEO)
 • Campionul K1 Adrian Maxim, prins de procurorii DIICOT Oradea cu un kilogram de cannabis. Sportivul a fost arestat şi trimis în judecată (FOTO)
 • Patriotul Ervin: Cine este orădeanul care a inaugurat Podul Centenarului cu o Dacie tricoloră (FOTO)
 • Două zile de reduceri: S-a deschis KiK, la ERA Park Oradea! (FOTO)
 • Gala Comunității Orădene. Vezi care au fost proiectele premiate! (FOTO)
 • Victorie acasă: CSM CSU Oradea a câștigat derby-ul cu Steaua (FOTO)
 • Primul tren Cluj - Oradea – Viena a plecat 'full'. Biletul cel mai ieftin costă 133 lei (FOTO/VIDEO)
 • 'Asta-i datina străveche': 350 de copii, în straie tradiționale, au colindat pe străzile Oradiei (FOTO/VIDEO)
 • Nervi în Aeroportul din Oradea: Pasagerii cursei Tarom spre Bucureşti, revoltați că... nu au locuri în avion! (FOTO)
 • Inna a strălucit ca o stea: Peste 3.000 de orădeni şi o mână de turcoaice s-au bucurat de concertul talentatei artiste (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON