URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Iulie 2019, 08:03

Zmeurica penală: Scandalul sexual în care este implicat episcopul reformat Csűry István, anchetat de procurori

Zmeurica penală: Scandalul sexual în care este implicat episcopul reformat Csűry István, anchetat de procurori "MĂMICĂ" PE FACEBOOK. Episcopul Csűry István şi soţia sa, Anikó (medalion, dreapta), şi-au dat „hărţuitoarea” (foto stânga) pe mâna procurorilor. Denisa Chilba pozează pe Facebook cu burtica la înaintare. "Aşteptăm cu nerăbdare naşterea viitorului nostru copilaş", spune ea, deşi n-a prezentat nici măcar poliţiştilor vreun act medical care să ateste sarcina. Femeia refuză şi să se supună vreunei expertize psihiatrice. "Vor să mă scoată nebună, iar eu nu sunt"...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Episcopul reformat de Oradea, Csűry István, devenea cu trei luni în urmă eroul unui scandal amoros iscat de o femeie care l-a acuzat că a sedus-o, a lăsat-o grea şi apoi a abandonat-o.

Denisa Krisztina Chilba nu şi-a dovedit sarcina, dar a prezentat sute de mesaje schimbate cu episcopul pe Facebook, Whatsapp şi prin SMS, în care omul Bisericii îi cerea la început rendez-vous şi îi mărturisea c-o iubeşte, pentru ca în final s-o someze răspicat să-i dea pace.

Femeia, însă, n-a vrut. Cel puţin aşa susţine Csűry, care a reclamat-o pentru şantaj şi hărţuire, prezentând ca probe tot mesaje. Cu miile, primite nu doar de el, ci şi de consoarta sa, învăţătoare la Liceul Reformat Lorántffy Zsuzsanna.

Înger...

episcopul reformat Csűry IstvánPovestea ai cărei protagonişti sunt episcopul reformat de 63 de ani, Csűry István (foto) şi orădeanca Denisa Chilba, 40 ani, a fost prezentată de BIHOREANUL în preajma sărbătorilor pascale. Femeia, care se întreţine lucrând ca îngrijitoare pentru bătrâni în Austria şi în Germania, venise la redacţie după ce a fost alungată de la sediul Episcopiei Reformate de Piatra Craiului, unde voia să-l reclame pe Csűry pentru preacurvie.

Cea care i-ar fi sucit minţile episcopului a fost chiar ea, zicea Denisa, povestind că l-a cunoscut pe prelat la sfârşitul anului trecut, pe Facebook, iar din vorbă în vorbă au ajuns să se iubească, bărbatul poposind în aşternuturile ei. Vizitele au fost dublate de numeroase convorbiri telefonice şi mesaje, Preasfinţitul trimiţându-i inimioare, săruturi şi cuvinte dulci, cu alinturi precum "iubi", "zmeurica", "ţunica"...

Mesajele dovedeau că între cei doi a existat o relaţie. "Îngeraşa mea, ţunicam, cu ţiţi frumoşi", "te mănânc, zmeura mea, sunt fericit lângă tine şi vreau să fii şi tu", "iubi, te mângâiesc de la degetul mic până la capul şi te îmbrăţişez" - sunt doar câteva dintre vorbele de amor transmise de episcop, care i-a cerut femeii poze cu "poarta fericirii", unde să se vadă "blăniţa", ori cu "gemenele", adică sânii.

... şi demon

După o perioadă, însă, răspunsurile lui Csűry indicau că mesajele femeii, trimise zi şi noapte, au început să-l deranjeze. Episcopul a vrut să pună capăt idilei. Denisa, însă, nu. A continuat să-l contacteze, încercând să-l îmbuneze, aducându-i reproşuri, asemenea unei iubite supărate.

În martie, femeia susţine că a descoperit că era însărcinată, dar bărbatul n-a crezut-o. I-a cerut să meargă la un medic, dar ea n-a fost de acord. În schimb, l-a căutat acasă şi l-a dat în vileag nevestei, iar apoi şi la sediul Episcopiei, de unde a fost alungată.

Prelatul a prezentat o cu totul altă variantă, susţinând că e o victimă, femeia inventând atât povestea de amor, cât şi sarcina, şi hărţuindu-l nu doar în biserică, la slujbe, ci şi acasă, cu peste 2.000 de apeluri şi cam 1.000 de SMS-uri, în unele cerându-i bani, "în cuantum de 30.000 euro".

Bătălie în reclamaţii

După ce BIHOREANUL l-a dezvăluit, cazul a făcut înconjurul ţării şi nu numai, fiind dezbătut în emisiuni şi reportaje TV, inclusiv în Ungaria, unele relatări fiind echidistante, altele vădit în favoarea episcopului, speculând chiar că orădeanca i-ar fi falsificat contul de Facebook şi ar fi "discutat" de una singură.

Cert e că, după ce a aruncat "bomba", Denisa a evitat permanent, în ciuda insistenţelor BIHOREANULUI, să aducă dovezi ale faptului că este însărcinată. În schimb, a continuat să-l şicaneze pe episcop şi pe soţia acestuia, Anikó, învăţătoare. A reclamat-o la Inspectoratul Şcolar, pentru că şi-ar fi lovit elevii, dar şi la Agenţia de Mediu, fiindcă ar ţine prea multe animale acasă, poluându-şi vecinii, sesizări clasate ca neîntemeiate.

Picătura care a umplut paharul a fost faptul că a continuat să-l bombardeze pe episcop cu apeluri şi mesaje, pentru a recunoaşte public relaţia şi copilul nenăscut. "Am primit sute de mesaje, zilnic", zice Csűry, prezentându-le imprimate în trei volume. În final, a reclamat-o, la rându-i, pentru şantaj.

Amor cu forţa

În plângere, episcopul reformat îşi contrazice declaraţiile iniţiale, recunoscând că a vizitat-o pe femeie acasă, dar numai o dată, în ianuarie, când aceasta i-a cerut "sprijin specific pastoral" şi "efectuarea unor servicii cu caracter religios la locuinţa ei". Atunci, nu el, ci Denisa "a încercat să realizeze o apropiere corporală de persoana subsemnatului, fapt care m-a alertat şi m-a făcut să mă retrag". Adică ar fi respins-o şi ar fi plecat, iar din acel moment a refuzat orice contact cu ea.

Aceasta, însă, a continuat să-l caute şi a început să-i trimită mesaje insultătoare şi ameninţări. "Am încercat să lămuresc situaţia într-o manieră paşnică, prin discuţii şi sfaturi, dar a devenit şi mai vehementă", zice episcopul, susţinând că femeia nu s-a oprit nici după ce a reclamat-o la Poliţie, întâi doar pentru hărţuire, iar apoi pentru şantaj. "Mi-a cerut prima oară 800 euro pe lună, apoi să-i plătesc dintr-o dată 30.000 euro, iar la sfârşit 3.500 lei lunar, pentru copil", declară Csűry, care a adunat peste 5.000 de apeluri şi mesaje de la Denisa într-o singură lună, din 25 mai până în 25 iunie.

Episcopul neagă că ar fi făcut amor cu femeia şi, implicit, că ar fi lăsat-o însărcinată. "Dacă se va ajunge în instanţă, în faţa judecătorului voi spune cel puţin trei motive pentru care nu putea să rămână însărcinată cu mine", spune el.

"O să plătească moşul"

Csűry Anikó, soția episcopului Csury IstvanRăzboiul dintre cei doi a făcut şi o victimă colaterală, căci Denisa a luat-o "în vizor" şi pe soţia episcopului, care i-a luat apărarea bărbatului. "În cursul lunilor mai şi iunie 2019, a fost în mai multe rânduri la locuinţa noastră, uneori sunând la poartă, alteori făcând fotografii cu telefonul în curte. Am primit peste 70 de mesaje de la ea, în care sunt jignită şi ameninţată", a declarat BIHOREANULUI Csűry Anikó (foto).

Unele mesaje sunt de-a dreptul vulgare. "Nu te băga, că şi tu mergi cu el de mânuţă la Jilava, ţărancă proastă. M-ai făcut tu nebună şi că sunt plătită. O să plătească moşul la copil, până la 26 ani. El m-a căutat pe mine, nu eu pe el. Dacă i-a plăcut să se f... cu o fată tânără şi să o lase gravidă, atunci să de-a (sic!) cu subsemnatul. Deci te rog să te abţii de la comentarii mincinoase şi nu vă jucaţi cu focul, că o să vă ardeţi", sună un asemenea SMS.

Soţia episcopului a decis s-o reclame pe Denisa când a observat că aceasta o urmăreşte pe stradă. "Am găsit-o într-o zi în faţa şcolii. M-a văzut că ies şi m-a urmărit până la farmacie. Nu mi-a zis nimic, nu m-a atins, dar era în spatele meu. Mi-a fost teamă să ies de acolo, am rugat-o pe doamna farmacistă să meargă şi să vadă dacă nu a plecat".

"Eu nu"

Denisa Chilba, presupusa amantă a episcopului CsuryDenisa Chilba (foto) a plecat din Oradea la sfârşitul lunii trecute, dar asta nu le-a adus soţilor Csűry alinare, căci femeia continuă să-i sune şi să le trimită mesaje de pe numere străine. În schimb, presupusa amantă abandonată neagă orice hărţuire şi şantaj. "M-a reclamat doamna? Nu ştiam. Nu i-am trimis niciun mesaj şi nici n-am urmărit-o. N-am eu timp de aşa ceva, eu lucrez, iar în cele câteva zile în care sunt acasă am multe de făcut, nu să-i hărţuiesc pe ei".

Denisa a fost chemată deja la Poliţie şi pusă sub urmărire penală pentru acuzaţia de şantaj, în faţa oamenilor legii uzând de dreptul la tăcere, refuzând să depună vreun document medical ori să o vadă un specialist, pentru o expertizare psihiatrică. "Am să angajez un avocat. Eu nu am şantajat pe nimeni, vreau doar să îl fac pe domnul episcop să recunoască faptul că a greşit şi că este tatăl copilului meu. Pentru că acest copil există!", îşi justifică femeia miile de mesaje, promiţând, din nou, a nu ştiu câta oară, că atunci când se va întoarce în ţară va face publică şi dovada că este însărcinată. Cu "fructul" păcatului episcopal...


BISERICA TACE
Cine pe cine judecă?

Potrivit rânduielilor Bisericii Reformate, cercetarea şi judecarea acuzelor aduse unui episcop intră în competenţa Comisiei de Disciplină a Sinodului, fiind considerată abatere disciplinară orice încălcare a bunelor moravuri, a obligaţiilor stabilite prin canoanele, regulamentele şi legămintele bisericeşti, a făgăduinţei nupţiale, dar şi instigarea la păcate.

În cazul lui Csűry István, reprezentanţii Bisericii Reformate din România nu au avut nicio reacţie şi, potrivit episcopului, împotriva lui nu a fost declanşată nicio cercetare disciplinară. Nici nu e de mirare, din moment ce Comisia de Disciplină o conduce chiar el. "Problema a fost discutată, dar în Adunarea Generală a Eparhiei, formată din 120 de preoţi din Partium. Toţi au spus că mă susţin şi că resping acuzaţiile acestei femei".  

Cazul este analizat în schimb de forurile Bisericii Reformate din Ungaria şi de către Federaţia Mondială a Bisericilor Reformate. "Mi s-au cerut documente, le-am trimis", spune Csűry.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON