URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Februarie 2020, 09:15

Ziua și lucrarea! Bolojan nu se mai oprește: a lansat un program cu 365 de noi investiții în acest an

Ziua și lucrarea! Bolojan nu se mai oprește: a lansat un program cu 365 de noi investiții în acest an ANUL INVESTIȚIILOR. Ilie Bolojan își va petrece anul 2020 între planșe, proiecte şi şantiere. Primarul a construit bugetul astfel încât să poată derula nu mai puțin de 365 de investiții, în valoare de 150 milioane euro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Ilie Bolojan nu se mai satură de lucrări. Dacă anul trecut municipalitatea orădeană a derulat în paralel circa 100 lucrări, pentru anul acesta avansa în ianuarie 172 noi șantiere, pentru ca săptămâna trecută, la prezentarea bugetului pe 2020, să dubleze cifra.

„Avem 365 lucrări de investiții în Oradea. În fiecare zi trebuie să se termine câte o lucrare. Ziua și lucrarea!”, spune Bolojan.

Bugetul liberalilor

Consiliul Local a aprobat marțea trecută, cu votul exclusiv al reprezentanților PNL, bugetul Oradiei pentru anul 2020. Aleşii UDMR s-au abținut de la vot, chiar dacă primarul a introdus în buget, la cererea lor, finanțări nerambursabile pentru ONG-uri de tineret (95.000 lei) și pentru reabilitarea școlii Szacsvay Imre (2 milioane lei).

Consilierii PSD au votat contra. „Cât timp vedem că an de an au fost supraestimate atât veniturile, cât și investițiile, principiul realității în proiecția bugetară nu se verifică”, acuză liderul grupului PSD, Liviu Sabău Popa (foto). Acesta consideră că dacă anul trecut municipalitatea a atras 98 milioane lei din fonduri UE, anul acesta îi va fi greu, spre imposibil, să ajungă la 225 milioane lei, cum și-a propus.

Încă un credit!

Oradea se bazează pe un buget de 1,76 miliarde lei, cu 60% peste suma din 2019. Creșterea are la bază înmulţirea firmelor și a salariaților de pe urma cărora orașul încasează impozite și taxe. Din totalul celor 528,5 milioane lei reprezentând veniturile proprii, 250 milioane lei sunt impozite din taxarea salariilor şi 158,4 milioane lei din proprietăți, veniturile nefiscale din amenzi ori vânzarea de bunuri fiind 119,6 milioane lei.

În ce privește facturile orașului, circa 574,6 milioane lei, adică 56% din cheltuielile de funcționare, vor merge pe susținerea spitalelor şi a şcolilor. La mare distanță urmează rambursarea datoriei - 149,2 milioane lei (14%) și costurile serviciilor publice, de la salubrizare la iluminat - 105,7 milioane lei (10%). Diferența de 21% reprezintă costurile de finanțare a instituțiilor publice (91,6 milioane lei), a asistenței sociale (62,3 milioane lei), a învățământului (25,6 milioane lei) și alte cheltuieli.

Deși mare, bugetul Oradiei e totuși neîndestulător. Anul acesta municipalitatea va lua un credit de 100 milioane lei, cu termen de rambursare de un an, ca să-și asigure lichiditățile pentru cofinanțarea proiectelor europene. „Luăm banii, plătim constructorii, decontăm cheltuielile de la finanțatorul european și apoi rambursăm împrumutul”, spune directorul economic Eduard Florea (foto).

De zece ori veniturile proprii!

Anul acesta, Primăria alocă pentru investiții suma record de 725 milioane lei, echivalentul a 150 milioane euro. „Veniturile proprii ale orașului sunt cam de 15-20 milioane euro pe an, ceea ce înseamnă vă vom investi într-un singur an veniturile proprii pe 10 ani”, spune Ilie Bolojan.

Structurile municipalității vor avea cea mai aglomerată agendă din ultimii ani. „Avem 365 de lucrări de investiții, din care circa 75 sunt proiecte finanțate din bani europeni, alte 100 proiecte le derulează Direcția Tehnică, 30 societatea Termoficare, 16 Compania de Apă și circa 150 Direcția de Patrimoniu Imobiliar”, enumeră edilul.

La așa volum de muncă, organizarea va fi crucială. „Principalele obiective vor fi să corelăm șantierele, să menținem ritmul lucrărilor, să supraveghem constructorii și să producem cât mai puțin deranj în trafic”, spune Bolojan. Misiune dificilă...

Investiții europene de 363 milioane lei

Lista investițiilor e deschisă de finanțările europene de 363 milioane lei atrase de Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională. Marea provocare va fi lansată în vară: amenajarea în fața Pieței Cetate a primului din cele 7 pasaje care vor subtraversa Centrul Civic. Investiția de 36,3 milioane lei face parte dintr-un pachet de proiecte care mai cuprinde achiziția a 6 autobuze noi și construirea parcării subterane din jurul Catedralei ortodoxe.

Între proiectele pregătite se mai numără trecerea cartierului Nufărul pe încălzirea cu mixt de apă geotermală și gaz (86,7 milioane lei), reabilitarea termică a 47 blocuri (23,4 milioane lei), reabilitarea termică a spitalelor Municipal (29,6 milioane lei) și Județean (28,5 milioane lei), amenajarea centrelor de cartier din Ioșia (12 milioane lei), Rogerius (8,1 milioane lei) şi Nufărul (6,5 milioane lei), construirea a două cămine în campusul universitar (4 milioane lei), reabilitarea termică a Liceului Onisifor Ghibu (7,7 milioane lei), refacerea zidurilor Cetății (6,6 milioane lei), construirea grădiniței din Parcul Industrial I (6,9 milioane lei) și extinderea Grădiniței 28 (4,6 milioane lei)...

Drum nou!

Prin Direcţia Tehnică, Primăria și-a asumat amenajarea pasarelei supraterane din intersecția străzii Universității cu șoseaua de centură (31,1 milioane lei), a unor drumuri în cartierul Ceyrat (4 milioane lei) și modernizarea Pieței Tineretului (2,6 milioane lei), cerută de orădeni în programul de bugetare participativă. Pentru vara aceasta mai este programată prelungirea drumului de la intrarea în Parcul Industrial II din strada Anghel Saligny până în strada Nojoridului, pentru a facilita accesul la cartierul Grigorescu (1,6 milioane lei), prelungirea străzii Simion Bărnuțiu din Decebal până în Oneștilor (1,6 milioane lei) și amenajarea unor căi de acces şi parcări în zona Calea Aradului - Henrik Ibsen (900.000 lei).

Lista va fi completată de Direcția Patrimoniu Imobiliar cu investiții de câte 10 milioane lei în reabilitarea clădirii Primăriei și modernizarea Bazinului Olimpic. Ea mai cuprinde extinderea ambulatoriului Spitalului Județean (5,6 milioane lei), reabilitarea palatelor Apollo (2,4 milioane lei) și Stern (1 milion lei), construirea unei săli multifuncționale pentru Liceul Lucian Blaga (690.000 lei) ș.a.

Instalații și conducte

„Firmele” orașului vor avea și ele un an plin. Termoficare va finanța investiții de 60 milioane lei din fondul de Întreținere, Înlocuire și Dezvoltare (IID) în care varsă redevența datorată orașului: înlocuirea vechiului cazan pe gaz, ieşit din standardele de mediu (30 milioane lei), prima mentenanță majoră a noii turbine pe gaz (9,7 milioane lei) şi modernizarea a 51 puncte termice, achiziția unui separator de nămol etc. (10 milioane lei).

La fel, Compania de Apă Oradea are programate lucrări de 76,1 milioane lei pentru relocarea rețelelor din calea noii linii de tramvai dintre Calea Aradului şi Nufărul (3 milioane lei) și a celor de la pasajul Magheru (750.000 lei). CAO va mai investi şi pentru reabilitarea și extinderea rețelelor pe străzi din Episcopia (3 milioane lei) și va amenaja câte o stație de pompare în străzile Clujului (150.000 lei) și Adevărului (605.000 lei).

Cumpărăturile orașului...

Lucrări de anvergură va derula și Administrația Domeniului Public, pentru amenajarea parcării din strada Brașovului (17,3 milioane lei) și pentru modernizarea ștrandului Ioșia Nord (aproape 1 milion lei). Pentru că tot va fi deranj în zona Pieței 100, ADP va acoperi un canal săpat de ANIF (1,7 milioane lei), va moderniza parcajele (760.000 lei) și va instala un sistem de control acces (90.000 lei) și unul de supraveghere video (80.000 lei).

La rându-i, ADLO are în plan amenajarea unui bloc de locuințe pentru angajații din Parcul Industrial I din Calea Borșului (880.000 lei) și racordarea la rețeaua de medie tensiune a parcurilor industriale II din strada Ogorului și IV din strada Uzinelor (800.000 lei).

Lista e completată de investițiile OTL pentru achiziția a 7 autobuze euro 6, modernizarea sistemului de gestionare a flotei inclusiv cu afișarea în stații a locului în care se află garnitura (9 milioane lei) și achiziționarea a încă 6 autobuze Euro 6 și tot atâtea hibrid (7 milioane lei). Având în vedere numărul mare de lucrări, 2020 se anunță un an agitat, în care e greu de crezut că lucrurile vor merge ca pe roate. Dar măcar ar face bine să se urnească...


EXPROPRIERI
Întâi, în Nufărul!

Municipalitatea și-a rezervat în buget 15 milioane lei pentru despăgubirea orădenilor care vor fi obligați să renunțe la case ori terenuri pentru a face loc unor lucrări. Primăria n-a renunțat la demolarea celor 20 de case situate în spatele blocurilor din zona Nufărul-Cantemir pentru a muta locurile de parcare de la șosea. „O parte din exproprieri vor avea loc încă de anul acesta”, spune Ilie Bolojan.

Demolările se vor extinde până în spatele complexului comercial din Cantemir. „Vom expropria o casă și câteva terenuri care au ajuns în posesia unor proprietari între blocuri, astfel încât toată zona să poată fi pusă la punct”, explică edilul. Municipalitatea își va demola şi ea o clădire pe care o deține în zonă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
Urite obiceiuri!
Cum sa demolezi casele oamenilor?Alooooo?Aeroportul??
Postat 26 Februarie 2020, 03:44 de grigore
Pinonel
Nu ne interesează ce zice KIREI Melinda
Postat 25 Februarie 2020, 13:46 de Sandu2100
.....
Postez si repostez comentariul dnei consilier KIREI Melinda, aparut in ebihoreanul din 27 ian/ a.c. (felicitari, Dan SIMAI, felicitari, bihoreilor!). La ce IQ au votantii birtinezului slabe sanse sa priceapa vreunul mesajul, dar incerc sa le arat ca idolul lor ii MINTE... daca unul se desteapta, tot e bine! ”Estimarea de creștere cu 701 milioane lei a veniturilor bugetului local consolidat este nerealistă, nefiind oferite explicații care să justifice aceste prognoze optimiste[…] Primăria a previzionat o creștere de 301 milioane lei a sumelor provenite din fonduri europene fără să prezinte o situație defalcată, măcar estimată, a calculației care a condus la acest rezultat. Situația nu este singulară: A T E N T I E ! și în bugetul pentru 2019 au fost estimări nerealiste de 239 milioane lei din fonduri europene, în timp ce execuția pe acest final de an s-a închis la 30 milioane lei, reprezentând 12% față de ceea ce s-a prezentat presei la începutul anului trecut” NO COMMENT!
Postat 25 Februarie 2020, 12:44 de pinonel
Ziua și lucrarea!
Cu formula din enunt,sunt gata 31+25=56 lucrari, deja.Keep on walking
Postat 25 Februarie 2020, 10:55 de excalibur
iahim
Rimanoczy era arhitecți, primarul de pe vremea lor Rimler Karoly merită tot respectul.
Postat 25 Februarie 2020, 06:29 de oradeaveche
Și dintr-o dată
Apar niste Nick-name-uri care nu prea au comentat pe aici. Pt ăștia cu mai multe nick-name-uri " scrieți pe hârtie ce comentați " sa nu ne dăm seama :::::)))))
Postat 25 Februarie 2020, 00:30 de Sandu2100
PCR transpartinic. Ep. Un ”faraon” harnic. Și la făcut credite. Ca Vasile-Florin Cîțu!
I. „Avem 365 lucrări de investiții în Oradea. În fiecare zi trebuie să se termine câte o lucrare. Ziua și lucrarea!”, spune Bolojan. 1. Din cele 365 lucrări publice, există măcar una referitoare construcția unui bloc social, destinat cu precădere familiilor/persoanelor victime ale mafiei imobiliare bihorene. Inclusiv a celei ”creștine”? II. ”Consilierii PSD au votat contra. „Cât timp vedem că an de an au fost supraestimate atât veniturile, cât și investițiile, principiul realității în proiecția bugetară nu se verifică”, acuză liderul grupului PSD, Liviu Sabău Popa (foto). Acesta consideră că dacă anul trecut municipalitatea a atras 98 milioane lei din fonduri UE, anul acesta îi va fi greu, spre imposibil, să ajungă la 225 milioane lei, cum și-a propus.”; 1. Nu știu câți bani din fondurile europene va atrage ”faraonul” nostru (& don Boloş). M-aș bucura să îi facă ”Ciocu’ mic” ”cârcotașului șef” de la ”Ciuma roșie” din CL Oradea; 2. Un viitor viceprimar PSD pentru PMO: Liviu Sabău Popa? Doamne ajută! III. ”Deși mare, bugetul Oradiei e totuși neîndestulător. Anul acesta municipalitatea va lua un credit de 100 milioane lei, cu termen de rambursare de un an, ca să-și asigure lichiditățile pentru cofinanțarea proiectelor europene. „Luăm banii, plătim constructorii, decontăm cheltuielile de la finanțatorul european și apoi rambursăm împrumutul”, spune directorul economic Eduard Florea (foto).” 1. O rețetă de succes: Împrumuturi, fără număr, pe buzunarul populimii orădene. De bună credință!
Postat 24 Februarie 2020, 23:46 de stefan
Urmasul
Era si timpul ca dupa atata amar de vreme sa apara cineva care face ceva pentru acest órás. Rimanoczy are urmas!!! Felicitari!!!!!
Postat 24 Februarie 2020, 23:40 de iahim
Așa și trebuie
20 de ani nu sa făcut nimic, felicitări primăriei
Postat 24 Februarie 2020, 18:24 de Sandu2100
Bietul "diliu" ...
... a recidivat !?! Iar va trebui să facă naveta la Viena, pentru tratament !?! Noroc că din iunie încolo o să aibă mai mult timp.
Postat 24 Februarie 2020, 17:59 de CrisDumi
Oradea veche
Economia ambulanței știm cu toții ce eficienta a fost, avem rapoarte făcute publice. Hai sa recunoaștem, și să citim și ce comentarii pertinente are copilul pe rețele de socializare. Daca nu găsiți, mai am eu câteva salvate. Iar un inginer, fie el mecanic fie electrician fie ce vrei tu, are o alta gândire, bazată pe ceva palpabil nu pe excelenta (la săbău aia e bazată pe deschiderea unui Excel pentru a excela). Cauta articole de la dihon, trambita pesedista sa vezi ce s-a descoperit la sabau la ambulanta, ce concursuri si-a dat singur, interimat cu dedicatie prelungit ilegal.
Postat 24 Februarie 2020, 12:53 de poiu
opozitia din Oradea si-a dat examenul
Psd si Udmr au avut pe mana tot judetul si Aeroportul Oradea si si-au batut joc de ocazia sa ne arate ca merita un vot. In afara de placerea de a face poze prin ziare si a-si umfla realizarile, rezultatele se vad. Cum cred ei ca ii vor mai vota oamenii ca si contrapondere la Bolojan? Cu asa rezultate si atitudini feudale, comuniste? Singuri si-au dat foc la valiza. Daca PMO are rateuri si probleme, ei demonstreaza zicerea romaneasca mai bine nu fac nimic ca sa nu gresesc! Cu ei la conducerea orasului, vom intra-n starea caluta a lucrurilor de dinainte: lucrari putine sau deloc, pile, cunostiinte, relatii, incompetenta, nerusinare, lene, inactivitate, masini de lux, eventual vouchere made in Oradea dupa model bucurestean, semnale si mesaje bilingve peste tot, maghiarizarea orasului cu forta....cam asta ne paste de la opozitie.
Postat 24 Februarie 2020, 12:29 de cetateanbihorean
economist angajat in sistemul pile, cunostiinte si relatii
Asta ne da noua lectii de bugete. Ca si fosta lui colega de partid, V Dancila. Cu asa oameni la confucerea orasului, imaginati-va cum s-ar cheltui bugetul: vouchere de vacanta, vouchere pentru prima masina, prima pentru concediu de Craciun, samd.
Postat 24 Februarie 2020, 12:13 de cetateanbihorean
poiu
Un economist întrebă un inginer mecanic să fim mai exacți, care cel mult ne poate face alezaju la cilindri nicidecum o proiecție financiară, stă în picioare.
Postat 24 Februarie 2020, 10:14 de oradeaveche
Sabau
Ce studii ai sa poti tu face asemenea comentarii? Ca la ambulanta nu te calificai deloc! Dar crezi ca esti calificat sa verifici tu un inginer, care a facut scoala cand se facea scoala, nu la Oradea ci la timisoara? Iti da mang sms cu ce sa zici si tu pe acolo? La udemereu nu trebuia sa dea nimic, injecteaza destul cj in asa zisele ong-uri, pe falsuri si duble sponsorizari.
Postat 24 Februarie 2020, 09:59 de poiu
Pt Ilie cel harnic.....
Nea primare sau ce Ai fi tu...Cartierul Nufărul catre santmartin Nu este in lista aia de 365 de joburi care vrei da l-e faci...caci Eu stau de 13 ani aici si nu am apa si canal..ca in epoca de piatra..sau daca nu stia ba’ ilie si noi platim taxe si impozite destul ca si cum am avea..apropo ..aici locuim !! Pentru Noi din zona asta NU UNSEMNI NIMIC ...bai ilie...sănătate din partea noaatra....semnat...Oradenii dintre Oradea-Santmartin...
Postat 24 Februarie 2020, 09:46 de German
Degetu.
O fotografie valorează cât o mie de cuvinte, cui arată degetu? Celor care-și rup picioarele printre șantiere să vadă o satiră politică la teatru? El oricum nu trece pe la spectacole, electoratu dânsului are alte gusturi!
Postat 24 Februarie 2020, 09:41 de oradeaveche
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON