URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Februarie 2019, 08:07

Vremea judecăţii: Directorii societăţilor locale din Oradea îşi dau examenul de capacitate la un an de la "înscăunare"

Vremea judecăţii: Directorii societăţilor locale din Oradea îşi dau examenul de capacitate la un an de la 'înscăunare' PROVOCAREA. Directorul CAO, Ovidiu Gavra (medalion), riscă să nu îşi mai atingă obiectivul privind reducerea organigramei cu 10 posturi în fiecare an şi să "plătească" din salariu. "În condiţiile în care în 2018 CAO şi-a extins reţelele, a preluat noi localităţi şi staţii de epurare, e greu să scazi şi mai mult schema de personal. Cineva trebuie să muncescă!", spune managerul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Directorii societăţilor Primăriei îşi dau examenul. Consiliile de Administraţie de la OTL, CAO şi ADP i-au înaintat primarului Ilie Bolojan rapoartele pe 2018, pentru evaluarea activităţii managerilor.

Cei care şi-au îndeplinit indicatorii negociaţi în decembrie 2017, la semnarea contractului, îşi vor primi, în continuare, salariile întregi. Cei care nu au făcut-o riscă diminuări, proporţional cu nerealizările!

Directori cu "normă"

E chestiune verificată: un angajat care se alege cu o penalizare de 10 lei din salariu suferă mai mult decât unul care pierde o majorare de salariu în acelaşi cuantum. Primarul Ilie Bolojan a preluat ideea din cărţile de psihologie economică şi a aplicat-o directorilor societăţilor subordonate municipalităţii.

Pentru a-şi motiva managerii, edilul le-a majorat de anul trecut salariile cu procente care ajung şi la 40%, le-a impus indicatori de performanţă de atins la termene fixe şi a anunţat public că neîndeplinirea lor se va solda cu penalizări proporţionale cu nerealizările.

Zilele trecute, Consiliile de Administraţie de la OTL, Compania de Apă şi Administraţia Domeniului Public i-au înaintat primarului rapoartele de activitate pe anul 2018 pentru verificarea îndeplinirii indicatorilor. "Rezultatul final al evaluărilor va fi cunoscut spre sfârşitul acestei luni", a declarat BIHOREANULUI Ilie Bolojan. Dar, de fapt, rezultatele se ştiu...

Cu modificarea criteriilor

Viorel Pop, director OTLBIHOREANUL a aflat că, potrivit indicatorilor de performanţă pe care îi avea de atins, directorul OTL, Viorel Pop (foto), nu are de ce îşi face griji pentru integritatea salariului de 2.100 euro pe lună. Greva transportatorilor de acum doi ani i-a dat lui Pop ocazia să facă reduceri de personal înainte de termen, lucrările făcute la liniile de tramvai a făcut ca numărul reclamaţiilor să scadă, iar Oradea este al doilea oraş din ţară care a implementat plata călătoriilor cu cardul contactless direct din tramvai.

În plus, directorul a obţinut luna trecută modificarea singurului indicator neîndeplinit. Consiliul Local a aprobat diminuarea de la 10 la 3 a numărului de tineri pe care societatea trebuia să îi instruiască în fiecare an ca vatmani pentru a-şi asigura rezerva de cadre. "Mărirea vitezei comerciale la tramvaie duce la efectuarea unui număr mai mare de curse cu acelaşi număr de vatmani", a explicat Pop.

Pasibil de "pedeapsă"

O modificare a indicatorilor negociaţi cu primarul Bolojan vrea să obţină şi directorul Companiei de Apă Oradea, Ovidiu Gavra. Directorul spune că până acum şi-a atins toate obictivele la derularea de proiecte europene pentru extinderea reţelelor de apă în judeţ, dar pe viitor se aşteaptă la probleme legate de reducerea organigramei cu câte 10 posturi pe an. "În 2017 am redus personalul cu 10 oameni, în 2018 cu încă atâţia, dar de anul acesta va fi mai greu. Nu poţi să preiei activităţi noi şi în acelaşi timp să disponibilizezi", spune Gavra.

În ultimul an, CAO şi-a extins cu 5,3 kilometri reţelele de apă, cu 1,7 km pe cele de canalizare menajeră şi cu 700 metri pe cele de canalizare pluvială. Societatea a preluat reţele din Nojorid, Copăcel, Oşorhei şi Sântandrei, staţii de epurare noi în Beiuş şi Tinca, iar toate acestea trebuie deservite. "Vom cere CL înlocuirea indicatorului legat de organigramă cu altul legat de kilometri de reţea deservită şi gradul de încărcare pe om", spune directorul. În cazul în care Consiliul va accepta modificarea, Gavra şi-ar putea atinge şi anul acesta ţintele stabilite pentru salariul de circa 2.400 euro pe lună. Dacă nu, va pierde cam 30 lei lunar. Ceea ce doare mai mult la orgoliu...

Poate mai mult!

Liviu Andrica, director ADP OradeaÎndeplinirea indicatorilor le garantează directorilor nu doar salariul, dar şi noi provocări. Liviu Andrica (foto), şeful ADP, care şi-a atins toate ţintele - de la reducerea de personal, la construirea noii pieţe de vechituri şi creşterea încasărilor de pe urma pieţelor, a ştrandului Ioşia, cimitirului municipal şi a aquapark-ului - nu îşi face emoţii că nu îşi va lua întreg salariul de 2.200 euro lunar. "Abia aştept rezultatul evaluării. În urma analizei economico-financiare, anul 2018 a fost mai bun decât 2017. Am şi primit o recompensă!", glumeşte Andrica.

Performanţele societăţii l-au determinat pe Bolojan să ceară majorarea de la 100.000 lei la 700.000 euro pe an a redevenţei pe care ADP-ul o plăteşte oraşului. Banii vărsaţi bugetului local vor cofinanţa proiectul european de reabilitare a Pieţei Cetate după modelul celei din Rogerius. În plus, societatea se va împrumuta din bănci pentru a construi parcările supraterane de la stadionul Voinţa şi magazinul Crişul, care vor deveni şi ele indicatori de performanţă.

La Judeţ, pace bună...

Evalurea va continua în vară cu Alina Silaghi, de la Agenţia de Dezvoltare Locală, iar din iarnă cu Stănel Necula, de la Termoficare. Cei doi şi-au semnat contractele mai târziu, dar nu au emoţii. Silaghi, care şi-a asumat amenajarea unui cămin pentru angajaţii de pe platforma industrială, a concesionat deja un astfel de imobil în strada Uzinelor şi pregăteşte reabilitarea lui, iar Necula, care gestionează noua centrală pe gaz, are toate şansele să beneficieze de o explozie a încasărilor, pe fondul scumpirii încălzirii şi a energiei electrice.

Directorii societăţilor deconcentrate din subordinea Consiliului Judeţean, de la Muzeul Ţării Crişurilor la Aeroportul Oradea, sunt chiar mai liniştiţi. Conducerea aşteaptă modificarea normativului privind guvernanţa corporativă pe baza căruia se fac evaluările. "Vechea lege a fost anulată, iar noua lege nu are norme de aplicare", explică vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang. El spune că are "anumite nemulţumiri" faţă de unii directori, dar preferă ca aceştia să fie evaluaţi după modificarea cadrului legislativ, în baza unor grile obiective. Despre care nu se ştie încă nici cum va arăta, nici cui vor folosi…

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Consiliile astea de Administrație au fost dintotdeauna în "siajul" directorilor companiilor municipalității !?!
Sunt puse politic acolo și fac parte din marele grup liberal condus de edilul șef, care i-a pus și pe acești directori pe posturi !?! Pe de altă parte, numiții în CA de către PNL sunt puși acolo de umplutură și nu au habar de cum funcționează pe fond aceste companii și care le este rolul, fiind vorba de niște sinecuri politice, atâta tot !?! Aceste rapoarte se fac de către echipele de lucru ale directorilor, liberali de conjunctură, iar membrii CA doar le semnează !?! Așa a fost dintotdeauna ... iar procedura asta e făcută, degeaba, pe banii noștri !?! Noi, contribuabilii, plătim mulți bani acestor neica-nimeni care, în fapt, nu au niciun rol practic ... ci doar să "pape" banii de indemnizații care înseamnă 25% din retribuțiile directorilor, adică minim 2.500 lei lunar fiecare, strict pentru stat degeaba o oră lunar pe un scaun, cu cafeaua și sucul în față !?!
Postat 15 Februarie 2019, 12:21 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON