URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Iulie 2014, 07:40

Vonea rezolvă tot! Directorul de la Şaguna îşi negocia şpăgile pe Facebook

Vonea rezolvă tot! Directorul de la Şaguna îşi negocia şpăgile pe Facebook INOCENTUL VINOVAT. În ianuarie, când BIHOREANUL l-a chestionat despre problemele penale ale antecesoarei sale de la conducerea Colegiului, care învârtise nu doar banii instituţiei în interes personal, ci şi afaceri cu Bacul, Răzvan Vonea s-a ferit să vorbească prea mult. Explicabil, din moment ce avea propriile mişmaşuri care, cum se vede, l-au şi dus în spatele gratiilor...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lasă că vă rezolv eu, o să vă trag după mine! Aşa îşi ameninţa colegii Antiana Man, fosta directoare a Colegiului Tehnic Andrei Şaguna, astă-iarnă, după ce a ajuns anchetată pentru delapidare şi fraudarea Bacalaureatului din 2012, dar şi pentru combinaţii pe banii şcolii.

Şi s-a ţinut de cuvânt, făcând mărturisiri ce arată că în şcolile din Bihor şi elevii, şi dascălii deopotrivă îşi cumpără examenele pe bani. Urmarea? Alături de Man, pe lista celor acuzaţi de corupţie au ajuns şi succesorul ei la conducerea şcolii, Răzvan Vonea, şi jurista şefă a Universităţii, Ramona Bacter, fostă şefă a Serviciului Juridic din Inspectoratul Şcolar.

După ea, potopul!

05_Antiana_Man_bihoreanul.jpgLa începutul anului, BIHOREANUL prezenta povestea fostei directoare a Colegiului Şaguna, Antiana Man (foto), dată pe mâna procurorilor pentru o pagubă de peste 60.000 lei adusă şcolii prin achiziţii de bunuri şi servicii fictive, dar şi a unor telefoane mobile (cinci Iphone 5 şi un Samsung Galaxy S3), fiecare cu abonament lunar de câte 112 euro, pe care aceasta şi le însuşise şi refuza să le înapoieze.

Problemele erau însă mai multe şi mai grave: dascălii din şcoală dezvăluiau că directoarea îi obliga să motiveze absenţele chiulangiilor şi chiar să dea note de trecere corigenţilor. Mai ales celor care urmau să dea Bacalaureatul şi, ca peste tot, cotizau la "fondul de protocol" pentru supraveghetori şi examinatori.

Luată ulterior la întrebări de poliţişti şi procurori, Antiana Man a recunoscut că şi-a ajutat elevii, făcând copiuţe pe care, apoi, le plasa în toaletă, pentru a fi preluate de "clienţi". Nu dezinteresat căci, potrivit unor surse, strânsese într-un singur an 20.000 lei de la părinţii elevilor din clasele a XII-a, sumă din care a oferit şi supraveghetorilor. "Le-a pus câte 100 lei în şerveţele, ca să închidă ochii şi să nu pună întrebări elevilor care ieşeau la toaletă după rezultate", explica sursa BIHOREANULUI.

Lanţul slăbiciunilor

05_Ramona_Bacter_bihoreanul.jpgÎn scurt timp, lista suspecţilor s-a extins. Au fost puşi sub urmărire mai mulţi profesori ai Colegiului, dar şi principala colaboratoare a directoarei, fosta juristă şefă a Inspectoratului Şcolar, Ramona Bacter (foto), între timp ajunsă pe aceeaşi funcţie la Universitate. Încercând să-şi uşureze situaţia, Bacter a turnat un alt şpăgar cu care a colaborat fructuos în acest an: Răzvan Vonea, fost director al Colegiul Economic Partenie Cosma, pus de anul trecut director la Şaguna în locul Antianei Man.

Acesta, au observat anchetatorii, avea conexiuni peste tot. În ianuarie 2014 se oferise să-i rezolve Ramonei Bacter o notă de trecere pentru sora ei, Teodora Hanciu, la examenul pe care aceasta, studentă în anul III la Ştiinţe Economice, îl avea cu fostul său coleg, lectorul Corneliu Benţe. Iniţial, Bacter i-a dat în schimbul acestui serviciu 100 euro, dar după examen Vonea i-a scris pe mesageria Facebook că a mai "îmbunătăţit" pachetul, în care a mai pus "un whisky, o cafea şi un parfum", cerând ca aceste bunuri să-i fie returnate. De altfel, le-a şi primit, mai puţin parfumul. "În timpul examenului, Vonea l-a vizitat pe Benţe şi i-a lăsat o plasă în care erau bunurile precizate şi, probabil, suma de bani", spun anchetatorii în referatul cu care săptămâna trecută au solicitat şi obţinut arestarea directorului.

Teze date acasă

Colaborarea Bacter-Vonea a continuat şi s-a extins. Jurista şefă a Universităţii a mai apelat la serviciile directorului de la Şaguna şi în februarie 2014, tot pe Facebook, rugându-l "să aibă grijă de o cunoştinţă, Aurel Bodea", elev al Colegiului, zicând că acesta "nu va rămâne dator". "Ulterior, Bacter i-a propus o întâlnire la biroul ei de la Universitate şi i-a dat 100 euro", spun procurorii, adăugând că elevul a promovat cu brio semestrul I chit că nu fusese nici măcar o zi pe la şcoală.

De altfel, nu era singurul. Din audierile făcute de poliţiştii SIF în rândul elevilor rezultă că Vonea obişnuia să-i ajute pe chiulangii, căutându-i pe ei ori pe părinţii lor pentru a le oferi subiectele de teză. "Apoi le prelua tezele gata întocmite pentru ca, la o eventuală verificare, pe foaie să apară scrisul lor", se arată în referat. Şocant, în cazul unui elev tomnatic plecat în străinătate, directorul a chemat-o pe soţia acestuia şi a pus-o să scrie în locul lui, pentru a-l promova. Evident, nu degeaba!

Asta, da, şcoală!

Nici pe propriii colegi dascăli Vonea nu i-a scutit de "biruri". În aprilie, una dintre fostele sale colege de la Partenie Cosma, profesoara Dora Negruţiu, l-a căutat să-i ceară ajutorul. Trebuia să susţină inspecţia finală pentru obţinerea gradului didactic I, iar Vonea urma să fie examinator, ca metodist desemnat de Inspectorat, alături de o angajată a Casei Corpului Didactic şi de un reprezentant al Universităţii.

Negruţiu "l-a întrebat pe Vonea care ar fi suma pe care ar trebui să le-o dea în astfel de ocazii, iar acesta i-a spus tarifele care se practică în sistem: 100 euro pentru preşedintele comisiei de evaluare, adică Verghelia Tiurbe, şi 300 lei pentru celălalt membru, Oana Secară", arată procurorii. Vonea le-a şi căutat pe colegele din comisie, iar pe 26 mai s-a dus împreună cu Negruţiu ca să le lase şpăgile. "Întâi au mers la Tiurbe, la biroul acesteia din Inspectorat, unde au lăsat 100 euro şi diverse produse, iar apoi la Universitate, la Secară, căreia i-au lăsat 300 lei şi un pachet".

Cât despre examen şi lecţia pe care Negruţiu trebuia s-o predea la inspecţie, Vonea i-a spus că era rezolvată. "Ia nişte planuri de lecţie gata făcute şi doar modifică titlul!", a îndrumat-o el.

"Sursă bună"

Directorul avea planuri mari şi pentru examenul de Bac. Tot cu Bacter, căreia pe 14 aprilie i-a cerut să-şi rezolve numirea ca preşedintă de comisie la centrul de examinare de la Colegiul Mihai Viteazul. Mobilul? Avea două pile de rezolvat. Şi nu fitecine!

Unul era Victoraş Micula, fiul magnatului Viorel Micula, iar celălalt Paul Beniamin Popa, fiul lui Florin Popa, cunoscut evazionist cu petrol, dar şi constructor, împreună cu vărul său, Gheorghe Pop, ridicând cartierul Nufărul Plazza din capătul oraşului. Ca s-o impulsioneze, Vonea i-a oferit lui Bacter 5.000 euro. "Vonea m-a asigurat că este prieten foarte apropiat cu părinţii celor doi elevi şi că voi primi cei 5.000 euro pentru fiul constructorului Popa", a turnat ulterior jurista. Cum avea să aranjeze examenul? Prin însemnarea lucrării elevului cu un cod care urma să fie transmis şi preşedintelui comisiei. Popa senior nu ar fi rămas dator. "E o sursă bună şi o să-l pun în legătură cu preşedintele comisiei", i-a promis Vonea Ramonei Bacter.

În ce priveşte povestea cu Micula junior, în ciuda variantei prezentate de Bacter şi a conversaţiilor interceptate, anchetatorii nu au găsit niciun alt indiciu despre modul în care urma să fie "soluţionată" şi problema acestuia.

Percheziţii în sală

Toate aranjamentele au fost însă date peste cap din cauza factorului-surpriză. Asta pentru că, din acest an, comisiile de examinare au fost trase la sorţi în public şi, în plus, la centrul de la Mihai Viteazul, chiar în timpul unuia dintre examenele scrise, poliţiştii au descins pentru percheziţii într-o sală de clasă şi l-au prins pe Popa jr. cu telefonul la el, în care avea subiectele rezolvate.

Acţiunea nu a fost lipsită de incidente. La un moment dat, băiatul şi-a cerut telefonul înapoi, motivând că vrea să-şi sune tatăl, şi până să se dumirească oamenii legii a şters rezolvările ce-l incriminau. "O parte din informaţii s-au recuperat, totuşi, ulterior, în timpul percheziţiei informatice a aparatului", spun sursele BIHOREANULUI.

În final, ambele beizadele au picat examenele, iar protectorul lor, directorul Răzvan Vonea, a fost arestat pentru 30 de zile, în total având de dat socoteală pentru şase capete de acuzare, de la luare şi dare de mită până la trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă. Un model numai bun pentru elevii săi, dar de evitat!


DEMISIA!
Bacter pleacă

Întrebată de BIHOREANUL despre rolul său în comerţul cu examene, Ramona Bacter a refuzat orice clarificare. "Lucrurile sunt mai complicate şi mai alambicate, vor ieşi toate la iveală", a evitat ea răspunsul, afirmând doar că va renunţa la şefia Serviciului Juridic al Universităţii.

De altfel, rectorul Constantin Bungău susţine că la rându-i a cerut lămuriri atât cu privire la Bacter, cât şi la lectorul Corneliu Benţe şi la conferenţiara Oana Secară. "Trebuie să lămurim dacă banii chiar au ajuns la aceste persoane. Poate acest domn Vonea doar s-a lăudat că rezolvă, păstrând banii pentru dumnealui", a speculat Bungău.

Declarându-se revoltat de scandalurile de corupţie care au zdruncinat instituţia în ultima perioadă, rectorul susţine că nu poate lua măsuri împotriva celor implicaţi decât după condamnarea lor definitivă. "Universitatea nu stă în oamenii aceştia, ci are valori cu care poate să continue procesul educaţional. Însă cei care nu au puterea să se stăpânească mai bine să renunţe la statutul de cadre didactice", a transmis el.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
rusinica
Vonea asta vad ca accepta sa rezolve pe spaga absente si note pentru un semestru intreg la tot felul golani, dupa cum facea si el la geografie. Adica n-a servit cu prezenta orele de pe acolo, dar de rezolvat si-a rezolvat cu notele si cu absentele. Si ce ne mai convingea decanul Ilies cate face si ce corecta este treaba in facultatae. Minciuni pentru fraierii care vin la scoala. Si se mai lauda Vonea asta ca este director si doctor in economie, poate doctor in spagi, ca la cat de aerian era si cum le mai copia, vai de mama lui. Si uite cu cine s-a inhaitat, cu spagarul Bente jr, precum facea si Bente tata la geografie. L-a educat bine batranul sa stie cum merg treburiel in tara asta.
Postat 17 Iulie 2014, 12:36 de natu
mai mai
cAND APARE VICTORAS TOATE SE STERG...NU-IIIIIIIIIII DOVADA!!! Dovedeste ca a condus beat si a provocat accident...etc....mai sa fie....
Postat 17 Iulie 2014, 10:29 de eu
DEMISIA
Antiano toata lumea asteapta DEMISIA ta din invatamant.! Doar tu mai murdaresti imaginea invatamantului din cei implicati. Restul au plecat. Se zice ca te vrei iar director. Nu te mai spala 10 crisuri dupa ce ai facut, cine dracu crezi ca te mai pune?
Postat 17 Iulie 2014, 08:00 de prietenul
Pentru 100 euro ?
Pentru 100 de euro te promova tot semestrul ? WTF????!?!?!?!? Ulterior, Bacter i-a propus o întâlnire la biroul ei de la Universitate şi i-a dat 100 euro", spun procurorii, adăugând că elevul a promovat cu brio semestrul I chit că nu fusese nici măcar o zi pe la şcoală.
Postat 17 Iulie 2014, 05:42 de B
surioara teodora si Victoria! Bekham
Surioara Ramonei isi da licenta! Deci are nevoie de o lucrare de licenta!b Coordonatoare o Victori-oasa din clanul Bolos! S-a gasit sa vina la o firma sa ceara informatii(ma rog, habar n-am de ce si-a ales taman acea firma!). Obrazul trebuie sa fie extrem de gros! Daca articolul aparea cu o zi inainte mai primea informatii din parti!
Postat 17 Iulie 2014, 00:38 de TDS
pt LIA
Speram ca se va verifica modul in care fosta directoare a divortat si a facut partajul imediat dupa primele audieri din urma cu cativa ani. Trebuie recuperat prejudiciul creat liceului si verificate bunurile care au trecut la sotul cu care locuieste in continuare impreuna! In situatia anularii actelor facute in fraudarea ... (a se vedea sechestrul instituit in dosarul Voiculescu cu terenurile instrainate altor persoane) oare cum se va termina ... ?
Postat 16 Iulie 2014, 17:34 de vecinii
Da!
Scandalurile din invatamantul bihorean nu pot fi si fara implicarea Universitatii! Oare chiar asa de spagari sunt aia!!!!!
Postat 16 Iulie 2014, 17:02 de Titus
geanta cu bani...
Rămâne de văzut cum va rezista, în acest an, inspectoratul în faţa genţii cu bani cu care se va prezenta Burtă pt. a cumpăra postul de director, ca în fiecare an... Mult dă,dar şi mai mult fură într+un an...el oricum iese pe plus!ca să nu mai vorbim de generaţiile de tineri distruse şi de uriaşa pagubă adusă ţării...este suficient să privim în jur şi ne lovim zilnic de mizeria produsă de aceşti indivizi!
Postat 16 Iulie 2014, 13:03 de curiosu
de ce Man
Nu inteleg un lucru,de ce ii spune toata lumea Man pt ca din cate stiu dupa divort a revenit la numele Lung.Sau poate s-a recasatorit iar cu ala?Afost totul o inscenare cum se si aude?
Postat 16 Iulie 2014, 12:42 de anonim
Sorbona amarata!l
NEPUTINCIOSUL SI INCOMPETENTUL ASTA DE BUNGAU, EL NU POATE FACE NICIODATA NIMIC! LA FEL A SPUS SI DE SPAGARUL ROMANUL! RENUNTA LA FUNCTIE DACA NU ESTI IN STARE, IMPOTENTULE!!!!!!
Postat 16 Iulie 2014, 12:23 de Kant
...
daca totul a inceput cu Man,ce mai cauta afara femeia asta?sau sapandui pe ceilalti si-a cumparat libertatea ?toti ar trebui sa plateasca cu cativa ani buni ca sa se invete minte si ceilalti din lumea corupta!
Postat 16 Iulie 2014, 10:23 de silvia
Vrednic
Tre sa recunosc, vrednic barbat!!!
Postat 16 Iulie 2014, 10:01 de io
gasim tot felu..dar nu ce trebuie
Buna ziua ,daca cineva din oamenii care muncesc pt tara si pt adevarata lege si ar vrea dreptate in tara asta frum plina de mafie..si din aceste simple comenturi si-ar da seama de multe lucruri adevarate si ar descoperii multe doar sa vrea..poi cum noi romanii arestam doar profesori,Medici,Sportivi si tiganii din oradea care i-au taxa de protectie,interlopi care bat in strada oameni nevinovati,prostitutie in italia,olanda,etc pt ei nu este loc in puscarie,poi oameni buni hai sa arestam toot ce ii bun si sa lasam pe cei care taie padurile ,fura la greu si sa arestam Procurori pt o mica spaga,doctori si restul oamenilor capabili,si lasam pe clanul Negus afara sa conduca orasul,pe Bojani,pe nu stiu ce cutitas in legitima aparare..si asa mergem inainte..multumesc
Postat 16 Iulie 2014, 09:52 de kleo
adevăr adevărat...
,,Şi s-a ţinut de cuvânt, făcând mărturisiri ce arată că în şcolile din Bihor şi elevii, şi dascălii deopotrivă îşi cumpără examenele pe bani" Burtă face asta la Ştei de 20 de ani şi zice că încă 20 tot el va fi director...
Postat 16 Iulie 2014, 09:16 de bihoreanu
Orice nas isi are nasu
Se va rezolva si pe el, sunt sigur de asta, uitati-va ce flexat ii cu catusele la maini...
Postat 16 Iulie 2014, 08:36 de mosu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON