URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Septembrie 2019, 13:01

Voinţă frântă: „Oradea Civică” îl acuză pe primarul Ilie Bolojan de abuz!

Voinţă frântă: „Oradea Civică” îl acuză pe primarul Ilie Bolojan de abuz! SEMNAŢI, VĂ ROG! Voluntarii asociaţiei „Oradea Civică” au adunat semnături pe strada Republicii. „Dacă Primăria are suspiciuni faţă de autenticitatea unei semnături, să trimită Poliţia Locală acasă la om, să verifice, nu să anuleze voinţa acelui orădean”, spune vicepreşedintele ONG-ului, Cosmin Bursaşiu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asociaţia „Oradea Civică” pune tunurile pe Primărie! Reprezentanţii ONG-ului îi acuză pe primarul Ilie Bolojan şi secretarul Consiliului Local, Ionel Vila, de abuz în funcţie.

„Ne-au anulat aproape 30% din semnăturile pe care le-am adunat, cu transpiraţie, în stradă, pentru promovarea unei legi care să limiteze numărul parlamentarilor la 300. Este un abuz fantastic! Îşi permit să anuleze cu o indiferenţă fantastică semnături ale orădenilor, încălcând actul de voinţă al acestora”, acuză vicepreşedintele asociaţiei, Cosmin Bursaşiu.

Să fie 300!

Asociaţia „Oradea Civică” s-a raliat, în primăvară, unei iniţiative naţionale privind strângerea de semnături pentru modificarea articolului 5 din Legea 208 din 2015, în sensul limitării la 300 a numărului de parlamentari (care azi se ridică la 465). Acţiunea s-a dorit o încercare de fructificare a rezultatelor referendumului din 2009, cu aceeaşi temă, referendum peste care clasa politică trece şi astăzi cu nonşalanţă.

„Cererea pe care am trimis-o PNL să ne ajute să strângem semnături a rămas fără răspuns, iar USR-Plus şi PMP, care au spus că ne ajută, au adunat foarte puţine. La PSD nu ne-am dus pentru că este un partid toxic, UDMR este «magyar PSD», iar ALDE este inamicul democraţiei europene”, povesteşte Cosmin Bursaşiu (foto), vicepreşedintele organizaţiei.

„Civici” contra Primăriei

În cinci luni petrecute pe pietonalul străzii Republicii, volutarii au adunat 1.511 de semnături pentru reducerea numărului de parlamentari. Pentru ca iniţiativa să se materializeze, iniţiatorii ar fi trebuit să depună la Parlament până la sfârşitul lunii septembrie liste cu peste 5.000 de semnături din 11 judeţe. „S-au adunat 5.000 de semnături în doar 4 judeţe, deci iniţiativa nu va trece. Dar e vorba de principiu”, spune Bursaşiu.

Potrivit vicepreşedintelui „Oradea Civică”, la verificarea listelor de semnături, Primăria a tăiat în carne vie. „Ne-au anulat 448 de semnături din 1.511 adunate, sub pretextul unor lipsuri minimale. Ba că omul nu şi-a declarat toate prenumele, ba că nu şi-a trecut blocul sau apartamentul, ba că şi-a greşit o cifră de la codul numeric personal... Asta ucide din faşă orice iniţiativă cetăţenească”, zice protestatarul.

Bursaşiu spune că administraţia ar trebui să înţeleagă că spiritul acestei iniţiative este de implicare civică. „Oamenii aceia au semnat în stradă, în condiţii improprii, nu într-un birou cu aer condiţionat. Ei au vrut să transmită un mesaj, nu să îşi facă buletin sau permis de conducere”, zice protestatarul.

Noi, nu!

Arătat cu degetul, primarul Ilie Bolojan spune că, personal, chiar susţine iniţiativa organizaţiei. „Am votat şi voi vota pentru reducerea numărului de parlamentari la 300, deoarece pentru România ar fi un număr corect”, spune edilul. Validarea semnăturilor este, însă, altă poveste. „Nu putem accepta ca nişte semnături pentru o cauză bună să fie adunate cu încălcarea legii”, zice Bolojan.

La rândul său, secretarul Consiliului Local, Ionel Vila (foto), spune că listele au fost verificate de Serviciul Public Comunitar de Evidenţa Persoanelor Oradea, conform prevederilor Legii 189 din 1999 privind exercitarea iniţiativei legislative de către cetăţeni. „Legea prevede clar că lista trebuie să cuprindă numele, prenumele, domiciliul, actul de identitate, CNP-ul şi semnătura susţinătorului iniţiativei. Toate corecte! Nu putem face rabat de la lege şi, chiar dacă am face, listele vor mai fi verificate la Parlament şi Curtea Constituţională”, spune funcţionarul.

Contestaţie

Secretarul crede că singura soluţie este ca pe viitor susţinătorii să completeze listele cu actul de identitate în faţă. „Înţeleg nemulţumirea asociaţiei, dar nu putem trimite Poliţia Locală la 400 de adrese să verifice numele, domiciliul sau CNP-ul corect al semnatarului”, zice Vila.

Răspunsul nu îi va mulţumi, însă, pe protestatari. „Oradea Civică” a contestat deja la Primărie anularea semnăturilor. În ideea că, între rigoarea birocratică şi iniţiativa cetăţenească, poate va prevala, totuşi, cea din urmă. Slabe speranţe!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Primar ADEVARAT!!!
Le-as spune detractorilor lui Bolojan, cel mai bun si eficient primar din Romania, cum i-am auzit vorbindu-l de bine pe multi oameni intalniti departe de Oradea!! Dar acum, vreau sa va prezint aici, ceva: https://republica.ro/galatean-am-facut-turism-in-mult-laudatul-vest-al-romaniei-de-la-orasul-care-mi-a-intrecut-orice-asteptare
Postat 22 Septembrie 2019, 11:36 de AnaConda
.
Nu inteleg cum o persoana care se presupune ca a completat + semnat acel tabel nu a stiut adresa completa unde statea (chiar daca nu avea aer conditionat sau briza marii sa-i bata in jur). Daca omul a completat lista cu actul de identitate in fata, cu atat mai mult nu inteleg cum s-a putut completa gresit. Conform legii primarul/persoana desemnata doar verifica exactitatea datelor inscrise pe liste, nimic mai mult. De ce ar fi vina lor ca lumea nu a fost informata de membrii asociatiei ca trebuie sa completeze datele complete sau ca nu le-a scris ei complet? Sfat: faceti-va temele mai bine inainte sa incepeti o initiativa legislativa, informati cetateanul ce trebuie sa completeze si cum si mai mult ca sigur nu se vor anula voturi.
Postat 11 Septembrie 2019, 10:28 de Ciocolata
"Oradea Civică" e a lui Băsescu ?!?
Nu de alta dar ... inițiativa cu 300 de parlamentari a făcut deja obiectul unui Referendum validat deja !?! Dacă nu ar fi copia celei a lui Băsescu ... "Oradea Civică" ar fi trebuit să ceară 50 de senatori și 100 de deputați, iar suma totală de 150 să fie o inițiativă făcută după toate regulile !?!
Postat 10 Septembrie 2019, 17:48 de CrisDumi
Nashpa turizm
Lista-i lista. Omul trebuia sa-si dea datele cu buletinul in mina.Desi,e nitel abuziv ca pentru o litera gresita sau ilizibila sa anulezi un vot.O solutie: o imprimanta portabila,o tableta conectata oficial la evidenta populatiei,autorizata, gdpr,eventual baza date primarie. Omul isi da numele sau cnp-ul, tableta il gaseste in baza de date si printeaza un fluturas pe care il semneaza omul in final.Suma fluturilor=petitia.Nu ar fi imposibil,tinind cont ca Primaria Orazii subventioneaza cantina si cazarea IT-istilor, le face birouri cu aer conditionat in care sa poata gindi eficient,la chirii cu discount... intr-un cuvint, e inadmisibil sa patim asa ceva intr-un HUB IT.
Postat 10 Septembrie 2019, 13:41 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON