URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 22 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cum arată bugetul Oradiei, e clar că cele peste o sută de investiţii se vor întinde pe mai mulţi ani. Asta pentru că în România este imposibil să-ţi planifici ceva şi să iasă la timp. Cauzele sunt multiple, de la suprasolicitarea personalului, la greşeli elementare, la lipsa proiectanţilor şi a constructorilor, toate pe fondul unei birocraţii ucigătoare, bine întreţinute de funcţionarii puşi politic în posturi. Totuşi, Primăria are două restanţe pe care nu mai are voie să le rostogolească pe anii viitori.
Zic şi eu
Adrian Cris
N-aveţi de unde şti cine-i Lori. E normal, dar asta nu însemnă că nu merită câteva rânduri. Poate nu atât pentru că el, fotoreporterul nostru, Szilágyi Loránd, tocmai a fost recompensat pentru câteva reuşite de anul trecut, câştigând Cupa Fotoreporterilor Bihoreni. Mai degrabă pentru că e unul dintre cei care, în plină tiranie smartphone, în care oricine îşi scoate device-ul pentru orice nimic, continuă să care un DSLR, să socotească zgomotul de lumină, să dea atenţie compoziţiei, subiectului, să dea cele mai bune poze posibile.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Prea multă lume nu a auzit de Adrian Berinde! Nici nu prea avea cum, din moment ce singurul post de radio care îi mai scapă câte o melodie în eter este România Cultural. În Oradea, Radio Transilvania, ce îl mai difuza sporadic, și-a banalizat grila de programe la fel ca restul radiourilor comerciale, iar singurul post românesc ce difuzează exclusiv muzică românească, Național FM, pornit tot din Oradea, nu are și nu a avut niciodată o melodie de Adrian Berinde în playlist.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam anterior, legislaţia României permite oricărui cetăţean să aibă acces la informaţiile de interes public, arătând expres ce categorii de informaţii nu sunt considerate de interes public. În ceea ce priveşte procedura prin care cetăţeanul poate avea acces la informaţiile de interes public, Legea nr. 544/2001 prevede că autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a organiza compartimente specializate de informare şi relaţii publice sau de a desemna persoane cu atribuţii în acest domeniu.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.
12 Februarie 2016, 07:43

Viorel Lascu: "Dispariţia rezervaţiei Peţea pune sub semnul întrebării Băile 1 Mai şi Felix"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vestea că premierul Dacian Cioloş l-a numit secretar de stat în Ministerul Mediului pe speologul Viorel Lascu a fost primită cu bucurie de mulţi bihoreni care îl cunosc. Pe lângă faptul că unul de-al lor a ajuns într-o poziţie din care poate fi de ajutor, Lascu, un tehnocrat neafiliat politic, chiar este omul potrivit la locul potrivit!

Deşi de formaţie inginer în aeronautică, bihoreanul s-a remarcat constant ca ecologist veritabil. Pasionat de explorarea şi punerea în valoare a peşterilor, a fondat şi condus Federaţia Română de Speologie până în 2012, dar şi Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă, unul din puţinele ONG-uri locale care activează eficient în domeniu. Pe cont propriu, a demonstrat că se poate face turism profitabil recondiţionând case ţărăneşti, unde poate fi retrăită plăcerea simplă a nopţilor dormite în paturi cu paie, iar natura poate fi simţită din plin.

Hotărât să spulbere percepţia că ecologiştii s-ar opune dezvoltării, Lascu vrea să convingă primarii din zonele rurale că acestea sunt un adevărat tezaur, că Padişul trebuie promovat ca destinaţie turistică de prim rang, iar rezervaţia geotermală Peţea poate fi salvată, indiferent câte eforturi ar însemna această încercare.

- Aţi lucrat în Ministerul Mediului între 2013-2014, când aţi fost consilier al ministrului bihorean Lucia Varga (PNL), acum lucraţi cu ministrul Cristiana Paşca-Palmer. Cum era mai bine: într-o echipă girată politic sau tehnocrată?

- De multe ori decizia doamnei ministru Varga a fost bruiată de interesele politice ale altora. Deşi eforturile sale au fost remarcabile, nu am reuşit să facem lucrurile să meargă, pentru că au fost blocate politic.

- Cum se explică numirea dvs. în această funcţie de către premierul Dacian Cioloş?

- Mă cunosc cu actualul ministru de foarte multă vreme, de când făcea speologie. În ultimii ani am avut consultări pe teme de dezvoltare ecoturistică, economie verde.

Ariile protejate şi eco-businessul

- Ce responsabilităţi aveţi în Minister?

- Răspund de biodiversitate, arii protejate, biosecuritate. De asemenea, coordonez Agenţia Fondului de Mediu şi am sarcini ce ţin de consolidarea sistemului de resurse umane, de relaţia cu Parlamentul şi de relaţii interministeriale.

- Ce v-aţi propus să faceţi în acest scurt mandat?

- O ţintă importantă e constituirea unei agenţii naţionale puternice care să administreze ariile protejate. Trebuie să schimbăm imaginea acestora, din locuri ce pun piedică progresului în oportunităţi pentru dezvoltarea locală. Acest lucru implică şi conservarea ariilor, pentru că nu-ţi distrugi cloşca, care face ouă şi îţi dă pui. Acum, cu mici excepţii, ariile sunt privite ca o păşune pe care paşte cine poate. Din fericire pentru România, această păşune este un rai al Europei, dar e prea puţin exploatat. Ariile protejate trebuie tratate ca un eco-business, unde să faci ceva pentru ca omul să îţi dea cu plăcere câţiva lei taxă de intrare, nu să-i iei banii doar pentru că scrie "rezervaţie".

- Cum anume vreţi să faceţi asta?

- Prin susţinerea administratorilor care şi-au dovedit eficienţa şi prin crearea de asocieri între arii protejate care sunt în proximitate. Parcurile naţionale trebuie să fie gestionate de stat, dar în parcurile naturale încercăm să motivăm consiliile judeţene şi consiliile locale să vină în echipele de administrare.

Peţea, pericol de infringement

- Există în Bihor proiecte locale pe care le puteţi susţine de la Bucureşti?

- Politica mea este să ajut oamenii să se ajute singuri. Recunosc că e neplăcut să văd că Parcul Natural Cefa nu este administrat, că lucrurile nu merg foarte bine în Apuseni. Nu mai vorbesc de rezervaţia Peţea, care ar putea să aducă România în infringement.

- Mai poate fi salvată rezervaţia Peţea, care de ani de zile tot seacă din pricina forajelor ilegale, făcute chiar sub ochii şi cu complicitatea autorităţilor?

- Poate fi salvată doar de un administrator serios, care să-şi impună autoritatea. Problema nu e doar a nuferilor şi a roşioarei, specii care, sper, mai supravieţuiesc. Este o problemă a municipiului Oradea şi a Sînmartinului, pentru că dispariţia apei ridică un semn de întrebare dacă nu va dispărea cumva întreaga zonă balneară a Băilor 1 Mai şi Felix.

- Primăria Oradea a iniţiat demersuri pe lângă Ministerul Mediului pentru a prelua custodia rezervaţiei. Ce şanse are?

- Dacă îşi doreşte cu adevărat, are. Curând vom scoate la licitaţie custodia acestui sit, iar Primăria Oradea, ca alţi concurenţi, va putea să-şi depună dosarul.

- Un proiect foarte important al Bihorului este sistemul de management integrat al deşeurilor, care încă întârzie. Se va concretiza curând?

- Este pe un făgaş bun. Când eram în echipa doamnei Lucia Varga am ajutat la deblocarea lui, altfel nu s-ar fi întâmplat nici ce există acum. Nu-mi permit să dau sfaturi conducerii locale, dar sunt oricând disponibil pentru asistenţă.

- O problemă a Oradiei sunt şi haldele de şlam rămase în urma fostei uzine Alumina, pentru a căror ecologizare nu există un responsabil. Există vreun proiect în acest sens?

- Există programe pentru neutralizarea deşeurilor periculoase şi trebuie gândit un proiect solid, cu o echipă care să-l managerieze corespunzător şi care să privească problema dincolo de aspectul imobiliar.

Prea multe poveşti în Padiş

- În ultimii ani, numeroase controverse au fost legate de Parcul Natural Apuseni, în special de zona Padiş, lipsită de o infrastructură adecvată. Ce e de făcut?

- Eu, personal, nu sunt mulţumit cum merg lucrurile în Parcul Apuseni. E printre puţinele parcuri, să nu zic singurul, care nu a accesat fonduri pentru a-şi dezvolta infrastructura. Are două centre de vizitare nefolosite, managementul deşeurilor este dezastruos, infrastructura ecoturistică la pământ. Însă responsabilitatea nu o are numai administraţia Parcului, care clar nu îşi face treaba cum trebuie, ci şi toate consiliile locale şi judeţul, care ar trebui să se implice mai mult. Dar nu cu interese imobiliare, ci în ecoturism şi dezvoltare durabilă.

- Nemulţumirile dvs. pot atrage consecinţe negative pentru administratorul Parcului Apuseni?

- Nemulţumirile mele pot atrage efecte neplăcute pentru oricine. Aici însă nu vorbesc doar de administrator, pentru că Parcul are şi un consiliu ştiinţific, un consiliu consultativ, pe teritoriul său sunt primării de comune. În spiritul unei solidarităţi curate, toţi aceşti factori trebuie să-şi unească eforturile să facă lucruri bune, nu poveşti. Până acum în Padiş există foarte multe poveşti frumoase, dar nu se văd lucruri concrete. Drumul care urcă acum acolo există tot graţie unei echipe din 2004, pe care am coordonat-o şi care a dus banii pentru administraţia Parcului. Azi, din păcate, avem drum şi nu avem motivul să mergem acolo. Infrastructura turistică lipseşte aproape cu desăvârşire, începând cu Cetăţile Ponorului, o emblemă a României.

- Se fură mult lemn în pădurile din ţară şi din Bihor?

- Acum nu răspund de acest domeniu, dar am făcut eforturi de a da valoare pădurilor când doamna Varga coordona acest Departament. Un rezultat îl veţi vedea curând: România va avea în premieră păduri în patrimoniul mondial UNESCO.

Bihorul se descurcă

- Bihorul e judeţul cu cele mai multe peşteri, multe accesibile şi publicului larg, nu doar speologilor. Totuşi, parcă prea puţine sunt cunoscute şi vizitate. Unde greşim?

- Încă sunt multe peşteri în care lumea aruncă gunoaie ori intră doar ca să fure formaţiuni. E clar că acest potenţial trebuie regândit la nivelul judeţului, ceea ce nu înseamnă o centralizare la Consiliul Judeţean, ci un concept care să implice şi primarii. Dacă cei care se ocupă de peşteri nu vor profita acum, când au un secretar de stat speolog, mă întreb când o vor face.

- Sunteţi un promotor al turismului ecologic, în cătunul Runcuri din comuna Roşia aţi înfiinţat complexul Tradiţional Casa, bazat pe ecoturism şi valori tradiţionale. Are şanse această formă de turism?

- Am ridicat ecoturismul la nivel de strategie în Ministerul Mediului, este o măsură pe care o vom dezvolta. Turismul responsabil faţă de mediu trebuie înţeles şi de primari, şi de administratorii de arii, altfel lumea va crede că ariile protejate înseamnă doar panouri cu "nu" - "nu atinge!", "nu privi!" - plus conferinţe şi broşuri.

- Are Bihorul probleme cu poluarea?

- Aş spune că problemele de aici sunt gestionate destul de bine. Sunt foarte mulţi oameni pregătiţi, aşa cum îi cunosc pe unii direct sau indirect, şi am încredere că Bihorul se poate mobiliza oricând să rezolve problemele care apar, chiar de-ar fi de natură catastrofică.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
LASCU, POATE TE INTERESEAZĂ!!
Scriu o replică pt comentatoarea habarnistă! Băi, Adina, oricâte puteri ar avea Lascu, el nu poate aduce apă termală la Felix!..Şi nu se poate lupta de unul singur cu mafia pesedisto-pedelistă din zonă, condusă pe gunoiul mafiot băsist Popuş şi tovarăşul său de afaceri, Seremi, plus fostul coleg de partid Serac (Popuş a trecut de câţiva ani de la PSD la PDL, acum face parte din PNL!!), iar la şefia PSD Sînmartin îl are pe vărul său, Nicolae Leuce..Poliţia Felix primeşte benzină de la Primărie, aşa că orice anchetă e îngropată din faşă..! Popuş şi Seremi au scăpat recent de un dosar de mare corupţie, acuzaţi că au primit şpagă 600.000 euro pt o învârteală cu un teren de 10 ha din patrimoniul comunei..Desigur, ca să scape, au mituit procurorii..La scurt timp după ce s-a dat NUP, procurorul şef al DNA Oradea şi-a cerut mutarea..NIMIC nu e întâmplător!:.Nici datoriile la apă ale comunei Sînmartin (practic, ale mafiei care deţine piscine şi ştranduri), de peste 4 mil. euro, plătită de Primărie prin vânzarea Ştrandului Venus din Băile 1 Mai către SC Turism Felix, adică Popuş vinde către fostul coleg de partid, Serac..Chiar şi numai terenul ştrandului valorează mult mai mult!:.Popuş şi Seremi au fost personal la Mihai Fercală, fost securist, mahărul SIF Transilvania Braşov, acţionarul majoritar al SC Turism Felix, ca să îşi încaseze comisionul!! În zona Felix-1 Mai acţionează o gaşcă de şmecheri uniţi de interese murdare, care vor fura până la ultima picătură de apă termală!..Abia atunci, când Băile Felix şi Băile 1 Mai vor fi pustii, poate vor înţelege cât de proşti au fost..Dacă nu îi vor linşa oamenii până atunci!..SRI ştie exact ce se întâmplă, dar preferă să se uite în altă parte..Deja nu se mai găseşte apă termală la temperatura şi presiunea necesară pt ştrandurile din zonă, fără de care - adio, turism, decât la o adâncime de peste 2.000 m!! Un foraj la această adâncime şi aducţiunea necesară costă sute de mii de euro!! Deocamdată, şmecherii care au piscine şi pensiuni fură în continuare apă mezo-termală, prin zeci de foraje la care ei le spun puţuri sau fântâni..Autorităţile locale închid ochii fiindcă hoţii sunt din toate partidele şi toţi se cunosc şi se înrudesc între ei..! Asta, până dispare apa termală şi turismul şi apare sărăcia generală! După sute de ani în care au dus-o foarte bine, ţărănoii din zona Felix o cam merită, fiindcă şi+au bătut joc de această resursă naturală!..Aşteptăm să se acuze unii pe alţii şi să îşi ia gâtul reciproc!..Dumnezeu să le ajute după faptele lor!:.
Postat 14 Februarie 2016, 23:59 de nikotelekus
băi, Lascu,
ia drakului măsuri dacă ești așa mare specialist și ai și puteri în Minister ca să nu mai fie sub semnul întrebării FELIXUL și 1 MAI!!!! Că ajunge și Oradea sub semnul mirării că doar și aici e apă... sau nu? chiar nu știi ce sa faci, sau nu se vrea?
Postat 13 Februarie 2016, 23:21 de ADINA
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Poliţia Bihor în 2018: Au fost identificaţi toţi autorii infracţiunilor de mare violenţă şi toţi şoferii care au părăsit locul faptei (FOTO)
 • 'Infractor chestor şi infractor avocat': Afişe cu avocatul Răzvan Doseanu şi fostul şef al Poliţiei, Liviu Popa, lipite pe instituţii din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • Accident în Ungaria: Cinci români au fost răniţi în apropiere de Borş, după ce maşina lor a fost lovită de TIR şi aruncată-n şanţ (FOTO)
 • 'Sunt sechestrată!' O tânără a ameninţat că se aruncă de la etajul trei al unui bloc din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • 'Cum să vinzi o pereche de bocanci în toiul verii'. O tânără orădeancă a lansat o carte cu ponturi de vânzări (FOTO)
 • Vernisajul fotojurnaliştilor: Fotograful BIHOREANULUI, Szilágyi Loránd, a primit Cupa Fotoreporterilor Bihoreni (FOTO)
 • Incendiu de proporții la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități din Oradea (FOTO/VIDEO)
 • La polul frigului: În debutul geros al anului, BIHOREANUL a făcut o incursiune în cea mai rece așezare locuită din județ (FOTO / VIDEO)
 • An nou, aceleaşi bătălii... PNL-iştii au boicotat prima şedinţă din 2019 a Consiliului Judeţean, iar un proiect de 7 milioane euro a fost din nou amânat! (FOTO/VIDEO)
 • Un bebeluş de 7 luni, bolnav de rujeolă, este în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea. Părinţii acuză doctorii că ar fi ascuns riscul de îmbolnăvire (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON