A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(https://cdn.ebihoreanul.ro/static/gallery_big/06 Blaga 2.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request

Filename: controllers/ebh.php

Line Number: 1077

Vasile Blaga: "Responsabili pentru situatia PDL suntem toti,...
URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 24 IUNIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Angela Lupşea, preşedinta Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor, conduce muzeele şi Cetatea oraşului cu rezultate modeste. În numeroase ocazii am veştejit-o considerând că e inadmisibil ca, la doi ani după finalizarea reabilitării, în fortăreaţă să nu se întâmple mare lucru. Acum, însă, trebuie să recunosc că Zilele Art Nouveau au fost o reuşită care, cred eu, i-a uluit până şi pe organizatori.
Zic şi eu
Adrian Cris
După 9 luni în care minoritatea celor 17 consilieri judeţeni ai PNL a fost egala majorităţii UDMR-PSD-ALDE, rămasă din septembrie 2017 tot în 17 reprezentanţi prin excomunicarea fostei preferate a şefului PSD Bihor, Ioan Mang, „parlamentul” bihorean a revenit săptămâna trecută, aşa cum a decis Curtea de Apel, la formula rezultată din alegerile locale de acum două veri. Miercuri, cu doar un vot împotrivă şi o abţinere, a fost validat cel de-al 18-lea echipier al alianţei, PSD-istul salontan Adrian Szatmari.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Umorul e ca mâncarea - are mii de forme, gusturi și arome. Nimeni nu agreează toate bucatele de pe pământ. Plaja de preferințe culinare ţine, în cazul celor mai mulți oameni, de cultura locului în care s-au născut, de ce le-a gătit mama toată viața, de posibilitățile financiare, de zona respectivă, de educație și auto-educație, de tradiție și conservatorism.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi pe marginea scandalului legat de „atenţiile” pregătite de părinţi profesorilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 5 iunie 2018 a fost publicată în Monitorul Oficial o importantă decizie pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în recurs în interesul legii, prin care s-a stabilit, cu caracter obligatoriu, pentru viitor, că sechestrele dispuse în procesele penale nu pot influenţa drepturile celor care aveau anterior o ipotecă cu privire la bunurile sechestrate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În aprecierea igienico-sanitară a surselor de apă, o importanţă deosebită trebuie acordată conţinutului natural de substanţe minerale deoarece acestea participă activ în procesele vitale, organismul primindu-le din mediul extern, inclusiv prin intermediul apei. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
În ultimii ani tot mai mulți tineri au început să-și lase barba să crească, generând o modă de impact global care a atins și România. Vedem pe stradă bărbați cu barbă stufoasă, spre deosebire de acum cinci ani, când moda încă nu prinsese amploare. În acest articol vom încerca să vedem ce stă la baza psihologiei acestui fenomen și de ce bărbații decid să-și lase barbă în încercarea de a atrage mai multe partenere.
10 Martie 2013, 11:03

Vasile Blaga: "Responsabili pentru situaţia PDL suntem toţi, de la mic la mare"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşi conduce PDL abia de la alegerile locale de vara trecută, accentuarea eşecului la parlamentare a făcut din Vasile Blaga un "trofeu" vânat de adversarii din propriul partid, în frunte cu favoritele preşedintelui Traian Băsescu, Elena Udrea şi Monica Macovei.

Prima n-a ezitat să-l acuze de "colaboraţionism" cu USL, iar a doua mai mult, de "fesenism", pe bihoreanul care, aproape două decenii, s-a confundat cu partidul şi l-a secondat pe Băsescu cu devotament, inclusiv la ultimul referendum pentru demiterea din funcţia de preşedinte.

Cum vede ieşirea din această situaţie, ce şanse îşi dă pentru câştigarea alegerilor care vor avea loc în PDL la Convenţia Extraordinară de luna aceasta, cum crede că trebuie schimbat partidul, care sunt riscurile ca acesta să se scindeze şi ce relaţii are cu Victor Ponta şi Crin Antonescu, Vasile Blaga explică pentru cititorii BIHOREANULUI.

- Cine nu e cu Elena Udrea sau cu Monica Macovei e împotriva lui Traian Băsescu". Cum veţi demonta acest mesaj pe care îl transmite fostul preşedinte al PDL?

- Cine ţine cu adevărat la Partidul Democrat Liberal demonstrează acest lucru prin faptele sale. Luptă pentru partid, este loial formaţiunii în care crede, apără principiile şi valorile de centru-dreapta şi identifică adversari în exterior, nu în interiorul PDL.

- Care sunt principalele probleme ale PDL? Cum s-a ajuns ca la Convenţia din 2011, unde aţi pierdut în faţa lui Emil Boc, mulţi din cei 1.500 de delegaţi să strige "Libertate"?

- Nu i-am întrebat, probabil că aşa le-a venit.

Nu am ştiut să ne vindem marfa şi am greşit

- Cine e responsabil pentru situaţia în care a ajuns PDL​?

- Responsabili suntem noi toţi, de la mic la mare. Am făcut în ultimele două luni o analiză atentă în fiecare organizaţie a partidului. Am discutat deschis, am văzut ce nu a mers bine, unde s-a greşit şi ce avem de făcut de acum înainte. Sunt mai multe motive pentru care electoratul ne-a taxat la alegerile şi la referendumul de anul trecut. Atitudinea românilor faţă de PDL s-a schimbat în perioada guvernării în defavoarea noastră. Deşi am făcut lucruri bune şi necesare într-o perioadă de criză, nu am ştiut întotdeauna să ne vindem bine marfa, cum se spune. La aceasta se adaugă greşelile interne pe care le-am făcut, şi aş aminti aici decizia de a candida la alegerile locale sub alte simboluri decât cele consacrate, ale PDL. Ţi mai sunt şi altele. Toate aceste greşeli au fost speculate intens de cei de la USL. Deşi au minţit de au rupt, lumea i-a crezut pe ei, nu pe noi. De aceea spun că pentru rezultatele slabe suntem responsabili toţi, pentru că toate deciziile le-am luat împreună. Starea în care se află acum partidul e consecinţa acţiunilor şi manifestărilor noastre din toată această perioadă.

- Cum poate fi normalizată situaţia din PDL? Ce înseamnă reconstrucţia partidului "de la firul ierbii", cum spuneţi dvs?

- Reconstrucţia "de la firul ierbii" presupune multă muncă, efort comun şi coerent. Trebuie să instituţionalizăm şi să reprofesionalizăm partidul. Nu declarativ, ci faptic! Trebuie să reconstruim echipa PDL, începând de jos până sus. Să repornim comisiile de specialitate ale partidului şi să le punem la muncă. Să avem o bază de date clară în ce priveşte resursa umană, să ştim competenţa, expertiza de care dispunem, activitatea politică a fiecăruia. Ţi, nu în ultimul rând, să respectăm cu sfinţenie regulile asumate şi statutul!

- Ce prevede moţiunea "România Dreaptă. PDL - Politica dincolo de lozinci", cu care vă veţi prezenta la Convenţia din 23 martie?

- Programul meu valorizează principiile politice de dreapta şi centru-dreapta, punând ca fundament de neclintit democraţia, independenţa justiţiei şi statul de drept. Proiectul promovează capitalismul drept cea mai puternică forţă de schimbare în bine a societăţii, insistă pentru debirocratizare, reducerea taxării iniţiativei private şi a muncii, în vederea consolidării unei autentice clase de mijloc în cadrul societăţii româneşti. Noi susţinem că România are nevoie astăzi, mai mult decât oricând, de creştere economică, de o creştere economică sănătoasă şi robustă care să îmbunătăţească nivelul de trai al cetăţenilor şi care să permită societăţii să micşoreze decalajele de dezvoltare ce o separă de celelalte state membre al Uniunii Europene. Pentru PDL, reforma şi modernizarea statului sunt cuvinte de ordine. Dorim edificarea unui stat modern, deschis către cetăţean şi nevoile sale, partener al comunităţilor locale şi regionale. Vom acţiona pentru unificarea tuturor forţelor politice de dreapta şi centru-dreapta, precum şi pentru dezvoltarea şi instituţionalizarea unui parteneriat cu acea parte a societăţii civile care împărtăşeşte valorile şi principiile de centru-dreapta. Sunt multe de spus, pentru că e un program complet, o viziune nu numai pentru PDL, ci şi pentru România. Ţi m-aş bucura ca programul să fie citit de toţi românii.

Măsurile de austeritate nu puteau fi evitate

- Cum aţi fi procedat dacă eraţi premier în locul lui Emil Boc? Altfel spus, ce greşeli ale fostului prim-ministru aţi fi evitat?

- În mod cert, măsurile de austeritate nu puteau fi evitate. Cine spune altceva, minte. Poate că anumite lucruri trebuiau făcute altfel, cum ar fi reducerea anvelopei bugetare a instituţiilor, în locul tăierii salariilor peste tot cu 25%. Dar nu ar fi corect să insist pe aceste aspecte, fiindcă până la urmă soluţia a fost asumată atunci de toată lumea.

- De ce nu aţi ieşit în public să criticaţi la vremea respectivă derapajele Guvernului?

- Nu vorbim despre derapaje. Vorbim de măsuri şi soluţii care, în momentul în care au fost luate în Guvern, au avut alternativă. De ce nu le-am criticat? Tocmai v-am spus mai devreme cum văd eu un comportament corect: decizia, odată luată, trebuie respectată! Dacă poziţia ta nu a fost considerată cea potrivită în interiorul grupului în care s-a luat decizia, nu îţi rămâne decât să respecţi decizia majorităţii! Altfel, unde s-ar ajunge?

- Cum aţi proceda dacă aţi fi premier în locul lui Victor Ponta? Ce greşeli face actualul şef al Guvernului?

- În primul rând, Ponta nu guvernează cu adevărat! Ponta guvernează doar la televizor, unde, când nu minte, se comportă de parcă alţii ar fi la putere, nu el. Azi-mâine împlineşte un an de când e premier şi încă nu s-a apucat să guverneze. Cine îmi spune că nu e aşa, îl rog să arate şi oamenilor o măsură concretă luată de Ponta de când e la guvernare! Cum m-aş comporta dacă aş fi eu în Executiv? La fel cum am făcut-o când am fost ministru. Aş pune osul la muncă, nu m-aş ţine de intrigi şi de concursuri de frumuseţe politică.

- Cum vedeţi regionalizarea? E benefică o structurare pe 8 regiuni sau pe mai multe? Şi este normal că nu se urmăreşte şi comasarea unor comune, deşi foarte multe nu se pot susţine economic?

- După mine, modelul de organizare administrativ-teritorială care s-ar potrivi la noi este cel polonez. Polonezii au ştiut să-şi calibreze regiunile în aşa fel încât să aibă o maximă eficienţă în procesul de dezvoltare, prin atragerea directă de fonduri europene. O organizare a României pe cele 8 regiuni de dezvoltare, aşa cum arată ele astăzi, nu va fi productivă pentru că există discrepanţe mari între ele, de ordin economic, demografic sau chiar cultural. În mod cert se impune şi comasarea unor unităţi administrativ-teritoriale mici într-un orizont de timp rezonabil.

PDL are nevoie să fie în opoziţie

- Dacă anul viitor, după încheierea mandatului, preşedintele Traian Băsescu va dori să revină în fruntea PDL, v-aţi da la o parte pentru a-i ceda şefia partidului? De ce?

- Am spus şi repet că preşedintele e oricând binevenit în partid după ce îşi va încheia mandatul.

- Trebuie să fie PDL un partid al militanţilor, al primarilor şi consilierilor locali, sau o formaţiune elitistă şi radicală, care exclude orice colaborare cu celelalte partide?

- PDL trebuie să redevină un partid al românilor care preţuiesc munca. Dialogul cu celelalte partide e necesar în probleme de interes naţional. A sta deoparte şi a nu încerca să-ţi promovezi viziunea la revizuirea Constituţiei sau la reorganizarea administrativ-teritorială înseamnă de fapt să nu faci politică, să îi laşi fără reprezentare pe cei care îşi pun nădejdea în soluţiile tale.

- Dincolo de semnatarii moţiunii dvs., pe ce categorie a membrilor de partid vă bazaţi la Convenţie?

- Pe toţi membrii PDL care mă cunosc aşa cum sunt.

- Care sunt relaţiile dvs. cu liderii USL?

- Ca între Putere şi Opoziţie.

- Dacă USL s-ar rupe şi PDL ar fi invitat la guvernare, aţi accepta asocierea cu unul din cele două mari partide care formează acum această alianţă?

- PDL are nevoie în acest moment să fie în opoziţie, să se instituţionalizeze şi să se întărească, nu să intre la putere pe uşa din dos. La ce ar ajuta dacă intrăm acum la guvernare? Am fi a cincea roată de la căruţă. Nu ne-am putea impune proiectele şi ne-am decredibiliza total.

Dacă cineva vrea să plece din PDL, nu îl pot opri

- Vă simţiţi vulnerabil după atacurile îndreptate împotriva dvs. de preşedintele Traian Băsescu? Unii spun că s-ar putea chiar să intraţi în vizorul ANI sau DNA, doar din acest motiv...

- Cei care proiectează asemenea scenarii înseamnă că nu au înţeles principiul democratic al separaţiei puterilor în stat.

- L-aţi invitat pe preşedintele Băsescu să participe la Convenţie? Vă aşteptaţi ca şi acolo să o susţină făţiş pe Elena Udrea ori pe Monica Macovei?

- Traian Băsescu este binevenit la Convenţia Naţională din 23 martie. Din punct de vedere procedural, Comisia de organizare este cea care trebuie să-i adreseze invitaţia.

- Cât de real e pericolul scindării PDL?

- Eu cred şi lupt pentru un PDL unit şi competitiv. Pe mine nu mă veţi vedea niciodată trăgând colegi în altă direcţie. Dacă altcineva gândeşte altfel, desigur că eu nu îl pot opri să plece.

- PDL Bihor a avut la alegerile locale din 2008 şi 2012 rezultate tot mai slabe. Ce cauze credeţi că are acest declin?

- Dacă se organizau mai bine decât adversarii lor şi dacă şi-ar fi lămurit problemele în interior, ar fi avut rezultate mai bune.

- Ce credeţi că poate face PDL Bihor pentru a-şi recâştiga credibilitatea şi forţa pierdute?

- Reţeta e aceeaşi pentru toate organizaţiile: instituţionalizare, atragerea oamenilor competenţi, inţierea şi susţinerea proiectelor care pot îmbunătăţi viaţa bihorenilor. Muncă şi respectarea regulilor. Atât.


CINE ŞI CE
Caracterizări în trei cuvinte

Traian Băsescu - preşedintele României

Elena Udrea - ambiţioasă

Monica Macovei - dedicată integrităţii şi justiţiei

Victor Ponta - un caracter mic ajuns pe cai mari

Crin Antonescu - are apucăturile unui despot neluminat

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
poftim?!
Blaga sa nu mai arunce cu pietre in altii... e vinovatul principal pentru faptul ca PDL a ajuns in situatia data !!! Este un politician perdant, care trage formatiunea politica in jos, dar se tine cu dintii de ea ! Asadar, sa nu vina Blaga sa ne spuna cine e devina. N-a avut macar bunul simt si curajul sa candideze in Bihor la alegerile parlamentare, iar dupa ce a pierdut din nou alegerile si-a scos din joc colegi de partid cu voturi mult peste cele stranse de el doar pentru a-si pastra scaunul ! Rusine Blaga !
Postat 12 Martie 2013, 10:43 de cineva
Politica de personal
Vasile Blaga a ramas ancorat in trecut.Nu foloseste decat cliseele cu care n-a avut niciodata succes.Din discurs lipseste verbul \"a gandi\"...Omul se plangea,aici,in Bihor (inainte de alegerile locale),ca \"n-avem cadre\".Trebuia s-o spuna si la persoana I,singular-reflexiv...Oamenii realmente de succes au ales bine momentul retragerii din activitate.Gestul acesta l-a facut mai bine Pele decat Maradona,l-au facut Gorbaciov si multi altii.Uzura morala isi pune amprenta pe fiecare,chiar daca fiecare se considera mai dihai decat altii...In cazul bihoreanului nostru e insa usor posibil sa existe un osuar bine pitit in garderoba,dincolo de cateva prietenii cel putin dubioase.\"Lumea-i o scena...\"Nu toti actorii-s bine alesi.
Postat 10 Martie 2013, 20:27 de gyorgy tozser
Falcila, porcu Bihorului
Blaga e liber? Lascau e mic copil pe lângă umflatu asta, dar Base nu doarme... Oare ce pupa Blaga in foto, pe propriul hemoroid chestoru?
Postat 10 Martie 2013, 20:10 de Votache
un TANAR daca greseste o face la modul inocent si RESPONSABIL
un TANAR daca greseste o face la modul inocent si RESPONSABIL dar un om ca BLAGA sau Traian BASESCU este CRIMA fara dar si poate, asta nu intelege un NEBUN ce se crede SUPERIOR !! daca coministi i au tinut pe ei sub papuc asta stiu si ei sa faca cu TINERI, PSD s a trezit dar PDL nu , ne o baga pe analfabeta de EBA si UDREA pe gat, de ce ? ne a ajuns a dovedit ce poate tot asa ramne, naravul si stim ca rromi nu au Q decat foarte rar unul la 10 generatii :))
Postat 10 Martie 2013, 11:43 de un NEBUN ce se crede
mie personal mi e mila de Blaga si detest mila, D-zeu sa l IERTE, amin !
mie personal mi e mila de Blaga si detest mila, D-zeu sa l IERTE, amin ! El se hraneste cu multa minciuna si accepta minciuna considerandu se RESPECTAT :)) ceea ce este un pacat. Lasati tineri sa ne improspateze VIATA si sa avem copii SANATOSI.
Postat 10 Martie 2013, 11:39 de D-zeu e MARE
hai sa demonstram ca noi VREM dar altii nu ne lasa
sunteti de acord ca BUGETARI sa se implice in PROIECTE de BINEFACERE 6 luni pe an,sa realtioneze cu probleme PRACTICE si sa ofere solutii nu doar amenzi ? Sa coordoneze , organizeze o activitate economica ca sa inteleaga ca noi nu putem EVOLUA din cauza LOR nu a noastra.ei oricum au o PAINE in GURA :))) nu au frica zile de maine, CORECT ! vreau de la A la Z sa vedeti ca niciun ROMAN nu e lasat sa lucreze legal din cauza sistemului BUGETAR care instiga la INCALCAREA LEGII ca sa incaseze SPAGA si MITA, hai sa facem o schimbare ! putem sa si DORMIM , nu i o problema !! nu este interzis somnul dar ne trebuie HRANA :)).
Postat 10 Martie 2013, 11:37 de hai sa facem ceva !
count display

FOTO BIHOREANUL

 • 'Călăreţii Diavolului' din Győr au făcut demonstraţii de turnir, iar bucătari iscusiţi au gătit bunătăţi ungureşti în Cetate. Vezi programul Zilelor Sfântului Ladislau (FOTO/VIDEO)
 • Spectacol de pomină la European Music Open: Trupa Castro Romero din Spania a adus muzica şi dansul flamenco pe scena orădeană (FOTO/VIDEO)
 • „Azi e zi de sărbătoare, Liviu Dragnea la-nchisoare!”: Miting cu participare redusă în Oradea după condamnarea şefului PSD (FOTO / VIDEO)
 • Ne enervează: Trotuarele de pe drumul expres sunt pline de buruieni (FOTO)
 • 'Apel către mafioţi: Căraţi-vă!'. Orădenii au ieşit din nou să protesteze, în faţa Prefecturii (FOTO / VIDEO)
 • Lunga vară fierbinte: Compania de Apă Oradea investeşte 10 milioane euro în reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare (FOTO)
 • Piaţa Unirii intră în reparaţii la doar doi ani de la inaugurare (FOTO)
 • Jurcuţ rade tot! Defrişat de speculanţii imobiliari, un deal din Paleu s-a prăvălit pe o stradă din Oradea (FOTO)
 • Statul paralel: Judecătorul orădean Ovidiu Galea, fost ofiţer de Securitate, suspendat din magistratură şi inculpat, a fost promovat la... Guvern (FOTO)
 • Dublu sau nimic! Bloc de 19 etaje în Oradea, construit printr-un proiect ambițios al magnatului Viorel Micula. Vezi cum va arăta! (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON