URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 18 IULIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă nu se deschideau graniţele şi romii nu puteau pleca, mânaţi de sărăcie, să cerşească şi să-şi valorifice talentele în UE, azi, în mod cert, întâmplări ca la Borod, ar fi fost banale şi frecvente. Ce s-a întâmplat la Borod? Nişte săteni care au avut tupeul să-i surprindă pe ţigani la furat, au fost bătuţi de întreaga şatră şi s-a înregistrat şi o premieră absolută în zonă, agresorii punând pentru prima oară mâna pe lopeţi, furci şi topoare, dar nu neapărat pentru a munci.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cel mai important eveniment al săptămânii trecute a fost anunţarea de către primarul Ilie Bolojan a două noi proiecte cu fonduri UE în valoare de 24 milioane euro, pentru decongestionarea traficului pe axa rutieră cea mai problematică a oraşului, între podul Dacia şi zona Cantemir, cu pasaje subterane, favorizarea mijloacelor de transport în comun şi multe, multe detalii inginereşti, precum exacavarea la 4 metri şi relocarea reţelelor de utilităţi…
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Taximetristul cu care am călătorit săptămâna trecută mi-a spus că, dacă ar fi trăit în altă ţară, şi-ar fi ales o altă meserie: "M-aş fi făcut asasin profesionist. Ai luat comanda, ai executat-o, ai luat banii şi gata. Simplu! Nu ai nimic personal cu omul, îţi faci doar meseria". În ochi i se citeau indicii clare că vorbea cât se poate de serios. L-am privit perplex, căutând replica potrivită pentru o astfel de confesiune. N-am găsit-o. Am plătit şi am coborât.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Arătam recent că în data de 18 iunie a.c. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat cea mai neconstituţională, nelegală, ruşinoasă şi imorală decizie de interpretare a legii din întreaga sa existenţă (Decizia nr. 52/2018), stabilind că recursurile formulate în procesele pornite până în data de 20 iulie 2017 sunt inadmisibile, contrar celor statuate prin Decizia 369/2017 a Curţii Constituţionale, explicând totodată şi mecanismul prin care s-a ajuns la o asemenea decizie.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Cercetătorii regnului animal se confruntă de ani de zile cu o problemă spinoasă. Animalele care duc o luptă şi o câştigă au o şansă foarte mare să câştige şi următoarea bătălie. Întrebarea este: "de ce anume?". Sunt la mijloc factori psihologici? Este vorba de încrederea dobândită de către învingător? Mai mult - deoarece acelaşi lucru pare să fie valabil şi în cazul fiinţelor umane - un studiu a încercat să găsească un răspuns la această întrebare: de ce învingătorii continuă să învingă?
05 Octombrie 2017, 08:09

Vara "dezertorilor". Nu mai puţin de 264 de poliţişti şi militari bihoreni au renunţat la joburi pentru pensii speciale

Vara 'dezertorilor'. Nu mai puţin de 264 de poliţişti şi militari bihoreni au renunţat la joburi pentru pensii speciale STOP BOC! Printre pensionarii de lux ai Poliţiei Bihor se numără şi fostul adjunct al şefului Inspectoratului, comisarul şef Eugen Boc, care în vara lui 2015 trimitea peste 100 de poliţişti şi jandarmi ca să "spargă" o petrecere la Hanul Pescarilor la comanda propriei odrasle, după ce aceasta fusese evacuată din local fiindcă a făcut scandal. Ofiţerul a "dezertat" pe 1 august, încasând o pensie între 9.000 şi 10.000 lei, în condiţiile în care, după 15 septembrie, ar fi luat sub 7.500 lei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Valul de pensionări a afectat serios structurile din Bihor aflate în subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor din Bihor. Sute de poliţişti, poliţişti de frontieră, pompieri, jandarmi şi gardieni de penitenciar s-au cerut brusc în rezervă, ca să poată beneficia de pensii care în numerose cazuri depăşesc salariile pe care le încasau.

Motivul? Din 15 septembrie a intrat în vigoare o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, prin care toate pensiile speciale, cu excepţia celor ale magistraţilor, au fost limitate la media salariilor ori soldelor nete încasate de beneficiari, iar pe viitor nu mai pot fi majorate prin raportare la creşterile salariale din sistem, ci doar la indicele de inflaţie...

Privilegiaţii din sistem

Până la 15 septembrie, Legea 223/2015, privind pensiile militare, acorda angajaţilor din Armată, Poliţie şi SRI condiţii preferenţiale de pensionare. Concret, viitorii pensionari îşi puteau alege singuri ca bază de calcul a pensiei 6 luni consecutive din ultimii 5 ani, aveau un spor de 1% pentru fiecare an lucrat în plus peste cei 25 obligatorii, iar suma rezultată se majora cu 10, 15 sau 20 de procente, în funcţie de semnul onorific acordat aferent vechimii. Ca urmare, în MAI pensia medie ajungea la 2.651 lei, iar maxima la 15.831 lei (de 15 ori peste salariul minim net pe economie şi de 5 ori peste pensiile profesorilor universitari).

O altă anomalie a Legii pensiilor militare permitea pensionarea chiar şi la 45 de ani, dacă beneficiarii au minimum 25 de ani de activitate, pentru că li se lua în calcul o vechime completă, beneficiarii câştigând astfel 20 de ani de pensie în plus faţă de un civil. De pildă, Mihai Urda, ofiţer judiciarist în cadrul DNA Oradea, s-a retras toamna trecută la doar 49 de ani, cu o pensie de 10.000 lei (peste salariul şefului DNA Oradea), de aceleaşi beneficii bucurându-se de la 1 martie anul acesta şi colegul său Vasile Marc.

Ce înseamnă asta? Că la 70 de ani, când un angajat din sistemul de stat de aceeaşi vârstă va încasa o primă pensie, modestă sau sub limita subzistenţei, un ofiţer retras va fi adunat din pensii peste 500.000 euro.

Mai hoo!...

Legea permitea, de asemenea, corelarea majorării pensiilor cu creşterile salariale. Altfel spus, pensiile speciale se indexau în funcţie de salariul unui angajat activ cu o funcţie similară celei deţinute anterior de pensionar. Ca urmare, cu câte procente creştea salariul unui comisar şef, cu acelaşi procent creştea şi pensia unuia retras chiar şi acum 10 ani. Urmarea? O pensie de serviciu stabilită la circa 7.000 lei în anul 2010 a ajuns la 22.000 lei în 2017 ca urmare a indexării cu creşterile salariale ulterioare pensionării.

Pentru a elimina inechităţile dintre pensionari, dar şi fiindcă unele pensii de serviciu au crescut în ultimii ani şi cu 300%, în luna august a acestui an actul normativ a fost modificat printr-o Ordonanţă de Urgenţă. Aceasta nu a micşorat pensiile de serviciu deja aflate în plată şi nu a modificat nici baza de calcul, vârsta şi vechimea avute în vedere la depunerea cererii de pensionare, dar a stabilit că valoarea netă a pensiei de serviciu nu va mai putea depăşi media soldelor ori salariilor nete cuprinse în baza de calcul a pensiei. Totodată, Ordonanţa 59/2017 a mai stabilit că pensiile de serviciu nu se vor mai majora anual prin raportare la creşterile salariale, ci numai în funcţie de coeficientul de inflaţie.

Fugiţi!

Actul normativ, aplicat din 15 septembrie, se referă în principal la pensiile militare, ale personalului MAI, MApN şi serviciilor de informaţii. Ca urmare, înainte de intrarea în vigoare a Ordonanţei, de teamă că nu vor mai avea "bătrâneţi" îmbelşugate, sute de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, pompieri bihoreni, dar şi angajaţi ai Penitenciarului Oradea, au fugit la pensie.

La Jandarmeria Bihor, de pildă, dacă în alţi ani se pensionau 1-2 cadre, în primele 9 luni din 2017 au trecut în rezervă 42 de militari, dintre care 30 sub vârsta de 50 de ani. Printre pensionari se numără inclusiv şefii instituţiei - fostul inspector şef Petru Lung şi fostul adjunct Adrian Cîmpeanu - ambii trecuţi în rezervă discret, pe 30 august. Atât de discret încât noua conducere a unităţii, formată din maiorul Ioan Bogdan, fost purtător de cuvânt al instituţiei, şi din locotenent colonel Claudiu Seica, fost şef al Biroului Cercetare-Documentare, au anunţat schimbarea abia după două săptămâni, pe 12 septembrie.

Schimbare de gardă

Situaţia e similară la Penitenciar. Dacă în 2016 s-au pensionat de aici 27 de angajaţi, în 2017, până la 15 septembrie, au plecat din sistem 42, în frunte cu şeful unităţii, comisarul şef Ioan Ilea, locul său fiind luat de Paul Marius Hliban, fost şef la Penitenciarul Botoşani.

Valul de pensionări a atins şi Inspectoratulul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, de unde în vară au plecat 66 ofiţeri şi subofiţeri, în frunte cu adjunctul ITPF, Ovidiu Gherman, mai mulţi decât în tot anul 2016, când au ieşit la pensie 65 de cadre.

Situaţia este similară şi la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, de unde începând în ultimul an au trecut în rezervă 16 ofiţeri şi 61 subofiţeri, printre care şi fostul şef al unităţii, generalul Ioan Baş, înlocuit de fostul său prim-adjunct, colonelul Sorin Caba.

De departe, cele mai multe pensionări le-a înregistrat, însă, Inspectoratul de Poliţie Bihor. Dacă în 2016 de aici s-au pensionat 163 cadre (42 ofiţeri şi 121 subofiţeri), în primele 8 luni ale acestui an au plecat alte 90 (26 ofiţeri şi 64 subofiţeri). Majoritatea, 50 la număr, au "dezertat" din sistem în perioada 1 iulie – 15 septembrie, adică din momentul în care Guvernul şi-a anunţat intenţia de a plafona pensiile speciale până la noua Ordonanţă.

Buluceală

Între pensionaţi se află ofiţeri cu experienţă. Celor plecaţi anul trecut (precum fostul şef al Serviciului de Investigaţii Criminale, Iosif Mante, şeful Poliţiei Marghita, Dumitru Buboi, cel al Serviciului Rutier, Dorin Sava, al Biroului Rutier Oradea, Valentin Pănescu, al Criminalisticii, Nicolae Şerfezeu, al Poliţiei Săcueni, Nicolae Ivan, ori al Poliţiei Salonta, Sorin Maghiar), în acest an li s-au adăugat şi alţii: adjunctul şefului Inspectoratului Judeţean, Eugen Boc, şeful Poliţiei Rurale Ştei, Sabin Mocioran, şeful Poliţiei Săcueni, Octavian Negruţi, şeful Poliţiei Ştei, Sorin Magda, şeful Poliţiei Valea lui Mihai, Radu Silaghi, şi şeful Postului de Poliţie Biharia, Viorel Indrei. Acesta din urmă este fratele fostului şef al Poliţiei Beiuş, Remus Indrei, retras astă-toamă la vârsta de numai 47 de ani, înainte ca DNA să-l pună sub inculpare şi să-l trimită în judecată pentru corupţie.

Liviu Popa, fostul șef al Poliției BihorLa fel de grăbit să se pensioneze a fost şi chestorul Liviu Popa (foto), judecat pentru corupţie în acelaşi dosar cu Indrei. Cu o vechime de 21 de ani în Poliţie, Popa s-a pensionat pe 1 mai şi va beneficia de o pensie specială care va depăşi 10.000 lei lunar, iar asta chiar dacă judecătorii îl vor găsi vinovat pentru acuzele care îi sunt aduse de DNA şi îl vor condamna. Doar a muncit pentru bănetul ăsta, nu?


PRIVILEGIAŢI
"Bătrâneţe" fără griji

BIHOREANUL a prezentat în luna martie şi situaţia "pensiilor nesimţite" încasate de foştii magistraţi, parlamentari, auditori ai Curţii de Conturi, militari, poliţişti şi angajaţi ai SRI, unii ieşiţi din sistem din motive penale, dar beneficiari ai unor venituri ce le permit, la vârste sub 50 de ani, ca într-un deceniu să devină milionari din pensii.

La momentul respectiv, în Bihor erau circa 4.000 de asemenea beneficiari, cu pensii chiar şi de peste 20.000 lei, în timp ce 144.218 pensionari civili din judeţ abia primeau o pensie medie lunară de 882 lei.

De departe, cei mai privilegiaţi sunt magistraţii. Potrivit datelor BIHOREANULUI, în ianuarie 2017, în evidenţele Casei de Pensii Bihor erau cuprinşi 88 foşti magistraţi, dintre care 53 cu pensii de peste 10.000 lei, iar 4 cu pensii mai mari de 20.000 lei, deci cât 25 de pensionari obişnuiţi la un loc.

Unii pensionari speciali au ajuns la asemenea sume retrăgându-se din activitate în lunile în care au încasat o serie de sporuri prevăzute tot de legi "speciale" şi primite după hotărâri judecătoreşti, cum este cazul fostului procuror DNA Dan Chirculescu şi a soţiei sale, Magda Chirculescu, de la DIICOT. Mulţumită unor sporuri încasate chiar înainte de ieşirea la pensie, fiecare beneficiază acum de pensii nete de peste 17.000 lei, care le-ar permite să-şi cumpere în fiecare an câte o casă, iar în 12 ani să devină milionari în euro.

Fără sporuri, pensiile le-ar fi fost evident ceva mai mici, dar oricum uriaşe. Spre exemplu, fosta preşedintă a Curţii de Apel Oradea, Dana Cigan, retrasă în 2014, încasează lunar 12.000 lei, iar Traian Munteanu, fost judecător la aceeaşi instanţă, "doar" 10.000 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
iarba rea din holde piara...
"Armata de generali" obezi ai Romaniei condusi de un ministru politruc merita sa iasa rapid la "pensii-speciale": au dat mana cu adevaratii lor aliati ideologici, sovieticii , si au reinhumat osemintele Eroilor nostri cazuti la Stalingrad, asezanu-le in cutii de carton! Rusine tradatorilor! Am avut o Armata de eroi, avem astazi militari adevarati in cele mai grele zone de conflict, dar intre acestea doua s-a strecurat o clica de impostori...
Postat 06 Octombrie 2017, 10:17 de decalog
Uite cine ar merita!
Veteranii de razboi, aia care chiar au servit patria, primesc cateva sute de lei lunar. General de escadrila aviatica, erou de razboi cu pieptul plin de ordine si medalii obtinute pe campul de lupta, cu peste 20 de avioane rusesti si nemtesti doborate si confirmate, abia daca ia vreo 3000 de lei, cat pensia unui prapadit de ajutor de sef de post!!!
Postat 05 Octombrie 2017, 18:06 de pinonel
Astia nu merita nimic! Poate un sut in ....!
Niciunul dintre beneficiarii de pensii speciale nu merita acest cadou! Ca vorbim de magistrati, de parlamentari, de tot felul de militisti si militari, nimic nu-i indreptateste sa primeasca aceste pensii! Poate nesimtirea lor si prostia noastra, a populenilor. 100.000 de pensii speciale sunt egale valoric cu 4.000.000(!!!) de pensii ,,normale", alea de limita de varsta. Pai daca scrie la Constitutie ca nimeni nu e mai presus de lege si toti suntem egali in fata legii, de ce unii sunt mai egali?! O intrebare pt. lobotomizatii aia ,,3 milioane": nu va deranjeaza sa duceti in carca asa multime de trantori?! Ca astia la cat s-au spetit prind 80-100 de ani! Ma amuzam dar e de plans, nu de ras, zilele trecute cand niste generali de jandarmerie s-au pensionat, fara a spune vreunul ca ei au fost mandrii absolventi ai scolii de ofiteri de trupe de securitate si ca in '90 erau printre mineri, sa-i ,,indrume"!
Postat 05 Octombrie 2017, 18:01 de pinonel
Onoare ioc, foloase-n joc
"Din totdeauna militarii au avut un statut special deoarece rolul lor a fost unul major: au luptat pentru Patrie!". Cand militarii nostri iesiti la pensie speciala nu sunt cei care au luptat (Afganistan, Balcani, Irak), nici Veteranii din WW2 (o mana de oameni care se zbat in mizerie!), ci aceia care au devenit pacienti cu boli de nutritie, sedentarism si altele asociate trandavelii si alergatului dupa functii, atunci situatia se schimba radical: acesti indivizi nu merita nici ajutoare sociale pentru ceea ce au "lucrat" in carierele lor dedicate parvenirii. Daca mai vorbim si despre indivizi condamnati pentru coruptie si pentru alte fapte penale deja trebuie spus clar: acestor indivizi nu li se cuvine nici macar ajutorul social, darmite pensii speciale uriase! Daca mai adaugam si motul la "placinta" reprezentata de carierele acestor paraziti si anume aceea ca se mai baga si in politica alaturi de cele mai daunatoare miscari afiliate national-socialismului (interzis in Europa civilizata pentru pericolul pe care-l reprezinta la adresa omenirii) avem imaginea lor completa! Vai si amar de Tara care isi alunga tinerii si isi rasplateste tradatorii!
Postat 05 Octombrie 2017, 15:33 de decalog
Felicitari.Sa fie sanatosi si sa se bucure de ea...!
...observ articole "jurnaliztice"tot mai tendentioase! Bine ca a fost basismul bun...a dat cu virgula!
Postat 05 Octombrie 2017, 14:07 de carlos
nesimtitii
unde esti tu tepes doamne
Postat 05 Octombrie 2017, 11:46 de Rumanu
count display

FOTO BIHOREANUL

 • În vizită la transmisioniştii militari: Bihorenii au putut vedea dotările Centrului 54 Comunicaţii Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Şedinţa Consiliului Judeţean nu s-a putut ţine pentru că PNL-iştii şi un PSD-ist au lipsit. Pásztor avertizează că judeţul ar putea rata fonduri europene (FOTO)
 • HUMANAMED Oradea a devenit unicul laborator din ţară dotat cu un analizor pentru depistarea precoce a cancerului de ficat (FOTO)
 • Răsplată pentru lene: În vreme ce firmele caută angajaţi, asistaţii din Brusturi primesc ajutoare sociale chiar şi plecaţi în străinătate (FOTO)
 • Lansare showroom PREMIUM USED CARS Oradea (FOTO)
 • Flashmob la sediul PSD Bihor: Două pensionare de etnie maghiară au înjurat UDMR pentru că au votat cu PSD (FOTO)
 • Accidentul din Beiuş: Şoferul ar fi adormit la volan, o întreagă familie şi-a pierdut viaţa! (FOTO / VIDEO)
 • A fost 'nebunie' în Cetatea Oradea: Publicul i-a lăsat cu greu să plece pe artiştii de la Subcarpaţi (FOTO / VIDEO)
 • Festivalul Medieval a scos orădenii din casă: Mii de oameni au petrecut vineri în Cetate (FOTO / VIDEO)
 • Scandal la Borod: Trei bărbaţi au ajuns la spital, zeci de localnici s-au adunat în faţa Primăriei protestând faţă de agresivitatea ţiganilor din zonă (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON