URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iunie 2014, 09:06

Vacanţă... la şcoală: Preşcolarii şi elevii care nu au bunici unde să meargă pe timpul verii pot fi îngrijiţi şi educaţi la grădiniţe şi şcoli de vară

Vacanţă... la şcoală: Preşcolarii şi elevii care nu au bunici unde să meargă pe timpul verii pot fi îngrijiţi şi educaţi la grădiniţe şi şcoli de vară ZOO ÎN CURTE. Printre activităţile recreative la care vor participa copiii înscrişi la şcoala de vară Don Orione se numără şi "lecţiile" în mini-grădina zoologică din incinta liceului, unde vor face cunoştinţă cu raţe, iepuraşi, fazani, păuni, căţei şi chiar un căprior
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vacanţa mare e uneori prea mare pentru mulţi părinţi, care nu au timp liber la fel de mult precum copiii lor, iar unii nici măcar posibilitatea de a-i plasa pe durata verii în grija bunicilor.

Dacă cei mai mici sunt teoretic asiguraţi, întrucât grădiniţele de stat sunt deschise cu rândul pe tot parcursul verii, elevii care rămân în oraş pot alege din oferta unor şcoli private, care le oferă inclusiv cursuri de înot ori de engleză, ţinute de americani. Tarifele? Între 50 şi 200 de lei pe săptămână.

Deschis la "grădi"

Probabil cea mai aşteptată de către copii, după cea a cadourilor, este luna iunie, căci înseamnă automat şi apropierea vacanţei. Atâta doar că cele două luni libere le dau bătăi de cap părinţilor, care, spre deosebire de ei, au doar câteva săptămâni de concediu, iar în rest trebuie să le găsească celor mici alte ocupaţii şi alţi "paznici".

În ce-i priveşte pe preşcolari, aceştia pot frecventa grădiniţele chiar şi în lunile de vară. "Grădiniţele din Oradea sunt închise alternativ pentru renovări, fie în luna iulie, fie în luna august. Părinţii au, aşadar, tot timpul grădiniţe deschise, din care pot să aleagă", spune Voichiţa Vancu, inspector şcolar pentru învăţământul preprimar. La grădiniţele deschise în sezonul estival, cei mici participă la activităţi recreative, dar cuvântul de ordine este jocul. În schimb, problema cea mare este în învăţământul primar de stat, unde nu a fost reglementată posibilitatea organizării unor clase care să funcţioneze şi vara.

Vacanţă la Zoo

Golul a fost umplut, în ultima vreme, de şcoli private. Aşa-numitele şcoli de vară, întinse pe o perioadă de câteva săptămâni, le propun elevilor să-şi consolideze cunoştinţele obţinute pe parcursul anului şcolar, dar - cum este şi normal - să se şi joace. Totul sub supravegherea cadrelor didactice.

O asemenea ofertă o face Liceul Don Orione, unitate unde copiii sunt împărţiţi în două grupe de vârstă, între 3-5 ani şi respectiv 6-11 ani. "Anul acesta, şcoala de vară va funcţiona din 30 iunie până la 1 august, iar datorită cererii crescute am mărit numărul de locuri pe grupă, de la 25 la 28", spune directorul Alexandru Stoica.

Părinţii pot opta pentru un program scurt, între orele 7.30-12.00, şi unul lung, între 7.30-17.00. Pentru primul taxa este de 50 lei pe săptămână, iar pentru al doilea de 65 lei, la ambele adăugându-se câte 10 lei pentru materialele didactice folosite, respectiv 6 lei pe zi pentru masa de prânz, care însă este opţională. Printre activităţile programate peste vară se numără lecţii de engleză, excursii şi vizite la mica grădină zoologică din curtea liceului, unde copiii fac cunoştinţă cu mai multe animăluţe, precum fazani, căţei şi iepuraşi.

Engleză cu americani

Grădiniţa Româno-Americană Crinul îi ademeneşte pe copii cu lecţii de engleză primite chiar de la voluntari americani veniţi în Oradea printr-un parteneriat încheiat cu această instituţie, cu concursuri de karaoke, dans, pictură şi excursii în afara oraşului, spre destinaţii precum Peştera Urşilor şi Casa Memorială Octavian Goga de la Ciucea.
"Activităţile de vară din perioada 23 iunie - 22 august se desfăşoară în limba engleză şi sunt deschise oricărui copil cu vârsta între 3 şi 12 ani. Avem însă un număr limitat de 40 de locuri, unele fiind deja rezervate de elevii noştri", explică managerul Grădiniţei Crinul, Ilie Morar. Pentru programul lung, adică între orele 7.30-17.00, părinţii plătesc 300 lei pe săptămână, iar pentru cel scurt, între 7.30-12.30, o taxă de 200 lei pe săptămână, în preţ fiind inclusă şi masa.

La golf şi înot

Şi Şcoala Agora organizează o şcoală de vară, însă aceasta este destinată doar elevilor proprii, care pe lângă activităţile recreative şi cele tematice, cum ar fi săptămâna matematicii ori a astronomiei, pot alege să facă şi înot, şi golf. Tarifele sunt egale cu cele din timpul anului şcolar, 250 euro pe lună, cu transportul şi masa incluse.

Orădenii pot să-şi lase copiii şi la şcoala de vară ProLearning, organizată la Universitatea Emanuel şi axată pe învăţarea limbii engleze, dar care oferă şi activităţi sportive şi ateliere de creaţie. Numai că, la fel ca în celelalte cazuri, şi aici locurile sunt limitate - mai puţin de 100.

Pentru părinţii care nu mai găsesc poziţii libere în ofertele privaţilor ori nu-şi permit să achite taxele destul de piperate, rămâne varianta clasică de petrecere a vacanţelor în căsuţa de la ţară a bunicilor. Sigur, pentru cei care îi au...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON