URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Noiembrie 2012, 07:25

Turnat de nevastă: Mircea Matei, dat pe mâna procurorilor de fosta soţie, în prag de campanie

Turnat de nevastă: Mircea Matei, dat pe mâna procurorilor de fosta soţie, în prag de campanie TATĂ PE FACEBOOK. La procesul pentru încredinţarea celor doi copii, Daniela Pusta declara că fiecare întâlnire dintre Matei Mircea şi fiul lui "se termina cu plânsete şi replici violente la adresa copilului". "Am ajuns să le urez la mulţi ani pe Facebook tocmai fiindcă mama lor nu mă lasă să-i văd", acuză, la rându-i, politicianul, care postează pe net poze în care se arată tată iubitor (foto)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După 21 de ani în PDL, partid care l-a făcut consilier local, director, senator şi secretar de stat, Mircea Matei a sărit în barca PPDD şi speră să ajungă peste o lună deputat de Oradea. Într-o scrisoare trimisă săptămâna trecută pe Facebook foştilor tovarăşi, politicianul îi ruşina spunându-le că el a rămas "mai pedist" decât toţi şi anunţa că intră în luptă pentru că "în aceste alegeri contează Omul, nu partidul!".

"Omul" Mircea Matei, însă, are mari probleme. Taman la startul campaniei, patroana agenţiei de modelling Ella Mode, Daniela Pusta, cu care politicianul are doi copii, îl acuză că nu le plăteşte pensia de întreţinere şi că a falsificat un act notarial prin care ar putea s-o lase fără acoperiş deasupra capului. "Răzbunare din ură!", îi răspunde bărbatul.

Politică şi amantlâcuri

Relaţia dintre Mircea Matei şi Daniela Pusta a început în 1995, la puţin timp după ce bărbatul pusese punct unei alte legături, din care avea deja o fiică. Fără ca cei doi să se fi luat cu acte, "căsnicia" din care au rezultat alţi doi copii s-a încheiat cu un imens scandal după 15 ani. Motivul? Politicianul, pe atunci director la ITM Bihor, se amorezase de adjuncta sa, Simona Iancu. Povestea a devenit publică în iunie 2010, după avansarea bărbatului ca preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea Serviciilor Comunitare (ANRSC), cu rang de secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Idila a fost dezvăluită de BIHOREANUL, care a publicat imagini ce-i înfăţişau pe cei doi în ipostaze apropiate, în Bucureşti. Deşi ambii negau că ar avea o relaţie extra-profesională, ba chiar au dat redacţia în judecată, legătura lor a fost reconfirmată în luna noiembrie a aceluiaşi an, când au fost surprinşi ţinându-se de mână, tot în Capitală. Ulterior, şi Iancu s-a învârtit de o funcţie în Bucureşti, ca director în Ministerul Muncii, fapt ce a alimentat convingerile privind relaţia dintre ei.

De la diplomaţie la procese

03 Daniela Pusta.jpgPe când Matei şi Iancu se judecau cu BIHOREANUL, Daniela Pusta (foto) evita să-i mai creeze încă o problemă bărbatului căruia îi era nu doar concubină, ci şi colegă în PDL. Deşi afectată, femeia declara la acea vreme că nu ştia despre trădarea lui Matei. "Sunt oameni care au atât de mult de dăruit - să puneţi între ghilimele asta cu dăruitul! - încât pot face faţă la două-trei familii şi să nu ştie una de cealaltă", comenta ea cu tâlc, lăsându-şi spaţiu de manevră pentru mai târziu.

Şi nu fără sens, căci lucrurile între ea şi Matei s-au lămurit rapid. Cei doi îşi disputau deja apartamentul cu 2 camere din strada Republicii pe care în 2007 politicianul, pe atunci consilier PDL, i-l "rezolvase" printr-un artificiu. Mai exact, prin repartizarea locuinţei de către Primărie Liceului Mihai Viteazu, unde Pusta fusese angajată, pentru ca şcoala să i-l atribuie imediat, iar femeia să-l cumpere cu doar 10.000 euro. Mult sub valoarea de piaţă, de 75.000 euro.

Anul următor, în 2011, Mircea Matei - mutat la Bucureşti, unde avea o locuinţă de serviciu de la MAI - o chema în judecată pe Pusta, cerând jumătate din apartamentul acesteia, renovat şi mobilat pe banii lui. "Cunoscând modul de viaţă al pârâtei şi pentru a fi sigur că ce am realizat rămâne pentru copii, solicit instanţei să constate că am dobândit împreună imobilul", arăta Matei, insinuând că femeia care îi făcuse un băiat ajuns la 11 ani şi o fiică ce împlinise 4 ani nu era o mamă demnă de încredere. Procesul s-a terminat însă înainte de a începe propriu-zis, deoarece politicianul n-a achitat taxa de timbru judiciar obligatorie.

Un tată dur

Acum, când Mircea Matei, demis de la ANRSC, s-a întors în Oradea pentru a anunţa că părăseşte PDL şi că va candida din partea PPDD, Daniela Pusta a decis să nu-l mai menajeze ci, dimpotrivă, să-l dea pe mâna procurorilor, pentru abandon familial, dar nu numai. "Noi ne-am mai judecat între timp şi pentru custodia copiilor, instanţa fixând o pensie de întreţinere de 2.000 lei pe lună, pe care Mircea o plăteşte însă doar pe sărite", acuză fosta concubină, precizând că, în schimb, el a primit dreptul să-şi vadă copiii după un program strict, sâmbăta între orele 10-20 şi duminica între 10-14, iar în vacanţe câte o săptămână.

Pentru luarea deciziei, judecătorul a dispus şi o anchetă socială a Primăriei, plus - lucru mai rar, obişnuit doar atunci când părinţii se "ţigănesc" - audierea celui mai mare dintre copii, ajuns la vârsta de 12 ani. Ea a relevat că fiul lui Matei era profund nemulţumit de comportamentul acestuia. "Minorul doreşte să fie încredinţat mamei, pentru că aceasta nu este aşa dură, nu ţipă la el, iar dacă la şcoală îl loveşte cineva, merge la şcoală pentru a lămuri situaţia. Minorul arată că vorbeşte des cu tatăl său la telefon, iar când vine în Oradea acesta îl scoate în oraş, îi cumpără diverse lucruri şi îi trimite bani. Despre programul de vizitare, minorul arată că în weekend-uri nu doreşte să doarmă la tata (...) şi că în vacanţe vrea să stea la tată doar o săptămână, deoarece o lună i se pare prea mult", a reţinut judecătorul.

La rându-i, Pusta povesteşte că Matei voia să vadă copilul numai când avea el timp, iar când micuţul avea programul încărcat îi reproşa până şi faptul că preferă să înveţe. "O dată, când copilul i-a spus că avea concurs doua zi şi voia să înveţe, i-a spus că nu poate fi şcoala mai importantă decât întâlnirea cu tata. Nu mai zic că îl învăţa să nu asculte de mine ca mamă şi să facă în viaţă numai ce vrea el".

La Parchet!

Pusta afirmă că săptămâna aceasta, chiar când Matei se va lansa în campanie, va depune un denunţ penal împotriva lui, pentru că nu achită pensia. "E adevărat că şi în timpul procesului, şi după încheierea lui mai trimitea câte 2.000 lei, dar nu în fiecare lună. Tot sare câte o lună-câte două, iar apoi, când plăteşte, "uită" să achite şi banii pe care îi datorează din urmă. Iar copiii nu pot fi crescuţi pe datorie", spune Daniela Pusta.

Gestul survine, însă, după ce paharul i s-a umplut din cauza unei alte isprăvi a lui Matei, de care a aflat de puţin timp, şi care o poate lăsa fără locuinţă şi pe ea, şi pe copii. "Cu o lună sau două în urmă, făcând ordine printre lucruri, am găsit o procură pe care Mircea a falsificat-o în 2008 în numele meu, cum că mi-aş da acordul ca el să ipotecheze apartamentul pentru un credit", susţine ea. "Subsemnata, prin prezenta îl împuternicesc pe dl. Matei Mircea-Leontin ca în numele meu şi pentru mine să mă reprezinte la Raiffeisen Bank şi să semneze contractul de garanţie imobiliară", scrie în procură.

Imediat ce a găsit actul, femeia s-a dus la bancă şi a aflat că în preajma alegerilor din 2008 Matei ar fi cerut un credit de 20.000 euro, care nu i-a fost aprobat. "Cred că voia banii pentru campanie şi mă tem ca nu cumva acum, când are din nou nevoie, să încerce acelaşi lucru", adaugă ea.

Fără explicaţii

Femeia presupune că atunci când a falsificat actul, Mircea Matei ar fi profitat că o colegă de-a lor din PDL, Laura Iovan, era secretară la cabinetul notarului Cornel Dehelean, iar aceasta ar fi redactat hârtia cu semnătura falsificată, iar apoi i-a pus-o notarului sub nas, pentru ca acesta s-o semneze "ca primarul", fără să pretindă prezenţa semnatarului, cum cere legea.

Contactat de BIHOREANUL, Dehelean afirmă că nu-şi mai aminteşte de episod. "Între timp, am făcut o restructurare de personal, aşa că Laura Iovan nu mai lucrează la mine din 2009. Despre procura de care vorbiţi, ce să zic? Nu o cunosc pe doamna Pusta. Vă pot spune doar că actul e autentificat, cu număr de înregistrare, la cabinetul meu. Mai multe nu ştiu, aşa că dacă sunt probleme, să le lămurească procurorii şi experţii grafologi".

Nu-mi amintesc nimic

Nici Mircea Matei nu are mai multe explicaţii, susţinând şi el că nu-şi aminteşte de vreo procură pe care s-o fi primit din partea fostei concubine. "Cred că văd pentru prima oară hârtia asta!", a exclamat el când reporterul i-a pus la dispoziţie o copie a actului. Pentru ca apoi, întrebat insistent, să nuanţeze, precizând că nu-şi aduce aminte nici dacă a primit procura, nici dacă a mai văzut-o vreodată.

"Eu nu am nicio datorie, asta e sigur, la nicio bancă şi la nimeni altcineva, nici măcar o datorie morală", a declarat politicianul, adăugând că, în opinia sa, procura ar fi lipsită de valoare, căci "şi dacă aş merge cu ea la bancă, tot nu aş putea lua un credit, fiindcă mi-ar cere şi actele de proprietate, care nu sunt la mine. Dacă ea (n.r. - fosta concubină) crede că aşa face bine, n-are decât să-mi facă şi plângere penală!".

Despre neplata la timp şi integrală a pensiei alimentare, politicianul îşi asumă o parte din vină, dar susţine că n-a avut de ales. "Într-adevăr, nu am trimis în fiecare lună pensia, dar asta pentru că nu mă lasă să-mi văd copiii şi, ştiind că ea îşi doreşte banii, am sperat să mă pot întâlni cu ei şi să i-i dau atunci", spune Matei, adăugând că "în ultimii doi ani nu mi-am putut vedea copiii de ziua lor, şi de aceea le şi urez "la mulţi ani" pe Facebook".

Pe de altă parte, nu el ar fi cel care şi-ar învăţa fiul să nu-şi asculte mama, ci aceasta îl educă în aşa fel încât să-l deteste. "De fiecare dată când un ziar mă atacă, ea îi arată ziarul băiatului, spunându-i "vezi ce tată ai?". Trist, dar nu vreau să spun mai multe, pentru că nu-mi place să dau din casă, ca alţii. Singurul lucru pe care ţin să-l spun public e că pentru mine copiii sunt foarte importanţi şi n-aş face niciodată ceva care să le dăuneze!".

Cât despre motivul pentru care mama băiatului şi fetiţei sale l-ar sabota acum, în plină campanie, Matei are un singur răspuns: "Aş putea s-o dau uşor pe politică, să spun că a pus-o cineva să-mi facă rău, dar cred doar că se răzbună pe mine din ură. Atât!".


DE PARTEA POPORULUI
Mov înnourat

Membru PD din 1991, Mircea Matei era considerat la mijlocul anilor 2000 cel mai posibil succesor al preşedintelui de atunci al PDL Bihor, Petru Filip, ajungând de altfel şi secretarul general al filialei, consilier municipal, director al Luxten Oradea şi, pentru câteva luni, chiar senator. După ce PDL a pierdut alegerile locale din 2008, Matei a fost "sărit" la funcţii în partid, rezolvându-şi şefia ITM Bihor şi apoi pe cea a ANRSC.

Demis astă-vară de premierul Victor Ponta, Matei a preferat să rămână în Capitală unde, spune el, este administratorul unui SRL. Săptămâna trecută, acuzând că din PD-ul de odinioară n-a rămas nimic şi adăugând că nu poate fi coleg cu fostul prefect Gavrilă Ghilea şi cu fostul şef al CJ Radu Ţîrle, el şi-a anunţat candidatura la deputăţie ca PPDD-ist, în colegiul 8 Oradea. "Puteam avea mai multe şanse în altă parte, dar toată viaţa am locuit în Rogerius. Chiar dacă nu voi fi ales, vreau să arăt că nu mă ascund de nimeni, cum fac alţii", îşi motivează el opţiunea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
nu
Dana nu se razbuna niciodata.Am avut multe colaborari cu ea in domeniul show-urilor,ea doreste plata investitiei.Aminteste-ti Matei de Scolile de vara politice,de functia obtinuta ca vicepresedinte OTPDL la nivel national si toate deplasarile la Bucuresti ce au urmat dupa.Toate au costat bani ,iar tu nu aveai nici dinti in gura(la fel ca DD).Toate au fost platite de Dana.Au urmat campaniile electorale unde pe langa banii ei er5au si spectacolele organizate si realizate tot de DANA. Baiete Trezeste-te!Toate au costat.Acum vine NOTA DE PLATA. Restul cu povesti politice, razbunari,gelozii,iubiri reale sau ascunse !Simple povesti pentru prosti!Fata te-a platit si tu nu ti-ai onorat contractul.Deci?!PLATESTI. Asa-i corect si asa cere si Dana. dalylaa
Postat 11 Noiembrie 2012, 16:01 de dalyllaa
ce rusinos
Doamne ce a decazut acest individ.Cind era director la itm,pe o suprafata de 200 de metri mirosea a borhot de prune cum acesta ingurgita alcool pina spre ziua si pe la prinz venea la lucru.Acuma nimeni nu-l mai baga in seama si s-a dus la Elodia.Este un om foarte vigilent ,votati-l sa o gaseasca pe Elodia.S-a plictisit de Udrea de Bihor,acuma o sa gaseasca vreo fana a moastelor lui Diaconescu.Ma tu Mircea mare valoare, mare caracter sar putea ca soricelul sa fie imblinzit de tine si de Iancu ...amindoi aveti cam aceiasi valoare.Cauta-ti un loc de munca in constructii si pune osul la treaba ca in afara de director scriptic la firma Danei nu ai avut alte functii.Vei intra in pensie si nu vei putea supravetui.
Postat 10 Noiembrie 2012, 13:04 de oana
DREPTATE
Mircea Matei este exact genul de persoana care trebuie sa apara pe micul ecran in emisiunile lui ERNEST
Postat 08 Noiembrie 2012, 16:22 de Andrei
pe cine ?
voiam sa scriu " codoasa "?
Postat 07 Noiembrie 2012, 23:07 de ana
pe cine ?
daca ne gandim ca aces individ a condus o institutie aici in oradea unde isi trimitea inspectorii la vanatoare ca el sa se bucure de niste rezultate care sa il avanseze in functie la Bucuresti impruna cu odoasa de Iancu ...acestia si multi altii sunt cei care ne conduc....pentru ce sa ii mai votam???
Postat 07 Noiembrie 2012, 23:05 de ana
Tata...responsabil
Acum cativa ani asistam la botezul fetitei lui mircea si a danei. Cat de mandru si fericit era d-nul matei … Lasand la o parte umilinta si toate suferintele provocate mamei copiilor tai, pentru ca, sa nu crezi mircea ca dana n-a ramas cu traume dupa toate cele intamplate, daca nu te implici moral sau financiar in educatia propriilor copii, cel mai urat mi se pare faptul ca incerci sa-ti intorci fii impotriva mamei lor. Fetita e mica si nu realizeaza, dar gandeste-te o clipa la ce furtuna o fi in sufletelul fiului tau … Ce exemplu ii dai ? ce sfaturi ? Sa nu-si respecte mama !?! Si d-nul matei are chiar tupeul sa ceara in instanta incredintarea copiilor ?!? E revoltator ! Si daca ati sti cati tati fac asta … unde mai pui faptul ca au nesimtirea sa nu plateasca pensie alimetara, dar o cer de la fostele neveste, asta in cazul in care ar primi copiii. Noroc ca n-au nicio sansa. In schimb scot bani din buzunarul mamelor, tracasandu-le si hartuindu-le prin instanta, timp in care sarmanii copii …. Mesajul meu: D-nule Matei, data viitoare, cand privesti in ochii unui tata care-si creste copilul in mod onest, indiferent daca a ramas sau nu langa mama acestuia, sau in ochii unei mame care face sacrificii sa-si educe copilul, indiferent ca e singura sau nu - si le spui VOTATI-MA ! reflecteaza un moment … si cel putin incearca sa oferi un exemplu de moralitate.
Postat 07 Noiembrie 2012, 13:20 de o mama oarecare
Normal
Este un afemeiat!
Postat 07 Noiembrie 2012, 12:06 de Maria
asa da
Tot timpul am spus ca roata e rotunda si se si invarte. Am asteptat, nu foarte mult ce-i drept, justitia divina, si ceva imi spune ca asta e doar inceputul problemelor cu care se va cofrunta acest betivan cu aere de intelectual, marsssssss bei cretinule, nu te mai dai mare pdist...nu mai ceri bani de la unul sau altul stii tu in numele cui....daca pd a ajuns unde-a ajuns,si nu-mi pare rau, e din cauza unor nespalati ca tine, care n-au mai avut masura.Daca cu proprii copii faci asa ceva cum poti promite locuitorilor unui colegiu ca faci ceva pt ei...Da-te dreaq tarane prost cu voce grava ...Mai trage-un ses si-o sa-ti treaca supararea...
Postat 07 Noiembrie 2012, 11:12 de soso
aa
de unde sa plateasca pensie alimentara/? NU A LUCRAT 1 ORA IN VIATA LUI.....DOAR PUS PE BAZA POLITICA
Postat 07 Noiembrie 2012, 10:59 de aa
PDL, faceti curatenie in partid!
Da cine-l voteaza pe Mircea Matei?NIMENI!Ce moaca are!!!
Postat 07 Noiembrie 2012, 09:57 de Ovidiu
VARIATORULE PE BANI PUBLICI
VARIATORULE PE BANI PUBLICI si TATA DENATURAT CE ESTI in rogerius niciodata nu o sa castigi tu CE-AI FACUT TU PT LOCITORII DIN ROGERIUS ? AS dOri macar un exemplu pozitiv nu negativ (episoade porno cu ZDREAMTA IANC)
Postat 07 Noiembrie 2012, 09:53 de rogerius
moartea sa va voteze., amin!
ma pixxxxsss pe toti infractorii si neamul lor care candideaza vreti vot faceti FRAUDA=dosar penal, amin! Cum ii obligati pe altii sa faca puscarie sa faceti si voi, amin!Nu merita sa votezi sa i ajuti sa te fure, furati daca vreti VOT , faceti fals in acte :))))
Postat 07 Noiembrie 2012, 09:15 de sa va VOTEZE MOARTEA
moartea sa va voteze., amin!
ce modele au saracii TINERI ce sa invete din acest articol ? cine e PDL ul , mai presus de cultura noastra si MORALITATEA NOASTRA ? IN PPDD sunt fosti si fosti ca si in PDL :evazionisti, trafic de influenta, POLITICA este o mafie , un grup organizat criminal care vrea sa va ucida pentru averea voastra nimic SPECIAL , nu va reprezinta din contra va ucid miseleste cu ILUZII:))) .NU votez eu criminali si infractori, cand vor fii oamenii responsabili si capabili particip la vot in rest FRAUDARE MASIVA :)))).NU degeaba spunea OLANDA ca avem CORUPTIE !
Postat 07 Noiembrie 2012, 09:13 de sa va VOTEZE MOARTEA
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON