URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 22 MAI 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Formidabil cum un fapt aproape banal, până la urmă, se rostogolește pe Facebook pe baza unor știri false. Povestea a căpătat proporții tragice, mai ales la comentatorii de peste munți, care erau aproape gata să vină să ne salveze simbolul național. Frați români verzi, rămâneți la locurile voastre: Patria nu este în pericol!
Zic şi eu
Adrian Cris
Anul trecut, tot la jumătatea lunii mai, vă împărtăşeam o "Poveste din Sicilia", cu un tânăr plecat din Găeşti, dar în continuare legat de ţară, inclusiv prin site-urile de ştiri, care zicea că nu s-ar întoarce. "Banii pe care voi îi primiţi acum sunt bani mincinoşi, n-o să vă ţină mult", zicea Ionuţ, mai lucid decât mulţi dintre cei de acasă, care începeau să guste majorările de salarii oferite bugetarilor.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
La o primă analiză, bazată pe obida generală şi frustrările acumulate, motivele de a sta acasă par mai multe. Supărarea pe politicieni nu e o boală românească, funcţionează oriunde în lume. La noi pare mai aprigă din cauză că şi noi suntem mai aprigi la mânie. Pe lângă asta, mai ajută şi randamentul scăzut al clasei politice.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine intenţionaţi să votaţi duminică, 26 mai, la alegerile pentru Parlamentul European?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Iniţiativa de revizuire a Constituţiei în sensul interzicerii ocupării funcţilor publice de către persoane condamnate este constituţională. Recent, a fost publicată pe site-ul Curţii Constituţionale Decizia nr. 222 din 9 aprilie 2019 prin care Curtea Constituţională a stabilit că iniţiativa de revizuire a Constituţiei, iniţiată de un număr foarte mare de cetăţeni, este constituţională şi poate să îşi continue parcursul legislativ.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Deşi numărul cazurilor de cancer al stomacului sunt în continuă scădere, totuşi această boală rămâne încă o problemă, studiile epidemiologice sugerând că riscul de a face boala este mai mare la clasele sociale cu nivel socio-economic scăzut. Consumul îndelungat de alimente cu un conţinut mare de nitriţi (cum sunt cele uscate, sărate şi afumate) poate determina apariţia bolii, alături de acţiunea unor bacterii. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
18 Aprilie 2019, 11:11

Turistul şef: Consiliul Judeţean Bihor ascunde deplasări pe care preşedintele Pásztor Sándor le face fără a le motiva

Turistul şef: Consiliul Judeţean Bihor ascunde deplasări pe care preşedintele Pásztor Sándor le face fără a le motiva Conform site-ului CJ Bihor, Pásztor Sándor (foto) a avut în octombrie 2018 o singură delegaţie, la Salzburg, pentru 7 zile, dar registrul de deplasări al instituţiei demonstrează că în realitate a avut trei. O vizită de 2 zile a făcut-o la Budapesta, iar alta de 4 zile în Mureş, Harghita şi Covasna (facsimil), cu maşina de serviciu şi cu şofer

Vânătoarea şi pescuitul nu sunt singurele hobby-uri ale şefului Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, la fel de pasionat şi de călătorii oficiale. Atât doar că pe unele le ţine la secret, aşa încât cetăţenii să nu afle de ele.

Motivul pe care îl invocă după ce BIHOREANUL l-a deconspirat e că deplasările nedeclarate le face pe banii celor care îl găzduiesc, doar că pentru multe din ele foloseşte tot maşina de serviciu, cumpărată şi întreţinută pe banii contribuabililor.

Aici sunt banii dvs.!

BIHOREANUL are dovada că preşedintele CJ minte cetăţenii cu privire la deplasările în străinătate şi în ţară, multe dintre ele nefiind declarate pe site-ul instituţiei. Ziarul a intrat în posesia registrului de deplasări al CJ, care demonstrează că în realitate Pásztor face mai multe călătorii decât declară public, surse din interiorul acesteia afirmând că „secretizarea” a fost decisă după ce BIHOREANUL l-a prins că în noiembrie 2017 a tocat din banii bihorenilor aproape 2.000 lei (1.388 lei cazare şi 518 lei diurnă) pentru a participa la un eveniment strict politic: congresul Fidesz, partidul premierului ungar Viktor Orban.

Pásztor n-a catadicsit niciodată să explice bihorenilor de ce s-a dus pe banii lor la camarazii ungari. În schimb, de atunci pe site-ul CJ, la rubrica „Transparenţa cheltuielilor publice”, nu mai sunt afişate decât anumite deplasări.

„Consolidarea relaţiilor”

Pe perioada august - decembrie 2018, de pildă, conform registrului de deplasări, şeful CJ a avut 9 deplasări oficiale, dar a declarat doar 4 pe site-ul instituţiei. Pe 20 august, acesta figurează cu o „deplasare Ungaria - Debreţin - Caravana Florilor”, cu maşina de serviciu şi cu şoferul Vasile Isai, însă doar deplasarea conducătorului auto a fost declarată pe site-ul CJ, nu şi a politicianului.

Pe 25 august, Pásztor s-a mai dus încă o dată în Ungaria, în localitatea Esztar, tot cu şoferul, dar din nou doar deplasarea acestuia a fost declarată pe site, pretextul fiind participarea la „Festivalul Lecso”, adică al tocanei de legume, din care s-a înfruptat şi şeful CJ.

În aceeaşi lună, timp de 4 zile, între 1-4 august, atât preşedintele, cât şi şoferul mai făcuseră o deplasare, la Târgu Mureş, consemnată în registru şi publicată pe site, sub pretextul „Vizită de lucru. Consolidarea relaţiilor dintre instituţiile publice”.

Pe sărite

Ciudat sau nu e că Pásztor strânge legăturile doar cu instituţii din Ungaria şi din Secuime. Între 31 august - 1 septembrie 2018, politicianul şi şoferul său au mai făcut o „deplasare Ungaria”, pentru „Participare la ziua judeţului Békés”, recunoscută pe site. Nu la fel a procedat, însă, cu următoarea vizită, efectuată între 10-12 septembrie la Debreţin, consemnată în registru dar ascunsă pe site, deşi din nou a folosit maşina de serviciu, condusă de Isai. Care a fost motivul deplasării nu se ştie, deoarece Pásztor nu s-a sinchisit să declare deplasarea.

Luna următoare, mai precis din 29 septembrie până în 3 octombrie, şeful CJ a participat la Conferinţa regiunilor şi oraşelor europene de la Salzburg, vizită declarată pe site-ul instituţiei, cu un cost de 7.362 lei, dar a avut şi două vizite confidenţiale, nedeclarate: o „deplasare Budapesta” pe 8-9 octombrie, făcută cu administratorul public Szabó József, dar declarată doar de acesta, şi o „deplasare Mureş, Harghita, Covasna”, cu şofer, în 15-18 octombrie, declarată din nou numai de conducătorul auto.

În ultima lună a anului trecut, pe 4 şi 5 decembrie, Pásztor a fost din nou în Ungaria, declarând pe site ca scop „participare la conferinţă” în localitatea Nyiradony, iar apoi a mai avut încă o „deplasare Ungaria” pe 20 decembrie, nedeclarată, consemnată doar în registrul de deplasări, nepublic.

Răspuns aburitor

BIHOREANUL l-a întrebat pe şeful CJ de ce nu îşi mărturiseşte toate călătoriile făcute în baza calităţii oficiale, răspunsul politicianului fiind că „deplasările pentru care nu am luat bani de deplasare, cazare şi diurnă nu s-au pus pe site”. O minciună, de vreme ce a fost în delegaţii „sponsorizate” atât în ţară, cât şi în străinătate, dar cu maşina şi cu şoferul instituţiei.

De altfel, chiar şi pe acesta l-a ales aşa încât escapadele să nu-i fie aflate: scriptic, Vasile Isai este angajat la ABA Crişuri, unde l-a „servit” pe Pásztor când acesta era director, fiind transferat la CJ după instalarea actualului preşedinte, „în interes de serviciu”. De fapt, în interesul politicianului de a nu povesti pe unde îşi duce şeful, care deşi conduce o instituţie publică se poartă de parcă ar fi patronul ei. Că se numeşte ABA, că-i CJ Bihor...

Citeşte pe aceeaşi temă:

Fuga la Budapesta! Preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, a mers pe banii bihorenilor la congresul Fidesz

Pasztor, voiajorul: Președintele Consiliului Județean o ține din excursie în excursie

Pásztor călătorul: Președintele Consiliului Județean Bihor continuă excursiile pe bani publici

Szia din Jamaica! În vreme ce Aeroportul rămânea fără zboruri externe, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor era la scufundări în Jamaica (FOTO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Pe mainile cui a incaput judetul...
"Ciudat sau nu e că Pásztor strânge legăturile doar cu instituţii din Ungaria şi din Secuime. Între 31 august - 1 septembrie 2018, politicianul şi şoferul său au mai făcut o „deplasare Ungaria”, pentru „Participare la ziua judeţului Békés”, recunoscută pe site. Nu la fel a procedat, însă, cu următoarea vizită, efectuată între 10-12 septembrie la Debreţin, consemnată în registru dar ascunsă pe site, deşi din nou a folosit maşina de serviciu, condusă de Isai. Care a fost motivul deplasării nu se ştie, deoarece Pásztor nu s-a sinchisit să declare deplasarea".
Postat 18 Aprilie 2019, 19:24 de ZIP
FBI+CIA+KGB = AdiCri
Ce dezvăluire!!! Scuze, dar până la urmă, a fost la Festivalul Lesco sau nu? Mașina fără șofer? Șofer fără șef? Șef fără mașină????
Postat 18 Aprilie 2019, 15:22 de Informat
Istvan
Ce muian
Postat 18 Aprilie 2019, 12:25 de Boacter
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2726 RON
  • 1 EUR = 4.7627 RON
  • 1 HUF = 0.0146 RON