URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Aprilie 2019, 11:11

Turistul şef: Consiliul Judeţean Bihor ascunde deplasări pe care preşedintele Pásztor Sándor le face fără a le motiva

Turistul şef: Consiliul Judeţean Bihor ascunde deplasări pe care preşedintele Pásztor Sándor le face fără a le motiva Conform site-ului CJ Bihor, Pásztor Sándor (foto) a avut în octombrie 2018 o singură delegaţie, la Salzburg, pentru 7 zile, dar registrul de deplasări al instituţiei demonstrează că în realitate a avut trei. O vizită de 2 zile a făcut-o la Budapesta, iar alta de 4 zile în Mureş, Harghita şi Covasna (facsimil), cu maşina de serviciu şi cu şofer

Vânătoarea şi pescuitul nu sunt singurele hobby-uri ale şefului Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, la fel de pasionat şi de călătorii oficiale. Atât doar că pe unele le ţine la secret, aşa încât cetăţenii să nu afle de ele.

Motivul pe care îl invocă după ce BIHOREANUL l-a deconspirat e că deplasările nedeclarate le face pe banii celor care îl găzduiesc, doar că pentru multe din ele foloseşte tot maşina de serviciu, cumpărată şi întreţinută pe banii contribuabililor.

Aici sunt banii dvs.!

BIHOREANUL are dovada că preşedintele CJ minte cetăţenii cu privire la deplasările în străinătate şi în ţară, multe dintre ele nefiind declarate pe site-ul instituţiei. Ziarul a intrat în posesia registrului de deplasări al CJ, care demonstrează că în realitate Pásztor face mai multe călătorii decât declară public, surse din interiorul acesteia afirmând că „secretizarea” a fost decisă după ce BIHOREANUL l-a prins că în noiembrie 2017 a tocat din banii bihorenilor aproape 2.000 lei (1.388 lei cazare şi 518 lei diurnă) pentru a participa la un eveniment strict politic: congresul Fidesz, partidul premierului ungar Viktor Orban.

Pásztor n-a catadicsit niciodată să explice bihorenilor de ce s-a dus pe banii lor la camarazii ungari. În schimb, de atunci pe site-ul CJ, la rubrica „Transparenţa cheltuielilor publice”, nu mai sunt afişate decât anumite deplasări.

„Consolidarea relaţiilor”

Pe perioada august - decembrie 2018, de pildă, conform registrului de deplasări, şeful CJ a avut 9 deplasări oficiale, dar a declarat doar 4 pe site-ul instituţiei. Pe 20 august, acesta figurează cu o „deplasare Ungaria - Debreţin - Caravana Florilor”, cu maşina de serviciu şi cu şoferul Vasile Isai, însă doar deplasarea conducătorului auto a fost declarată pe site-ul CJ, nu şi a politicianului.

Pe 25 august, Pásztor s-a mai dus încă o dată în Ungaria, în localitatea Esztar, tot cu şoferul, dar din nou doar deplasarea acestuia a fost declarată pe site, pretextul fiind participarea la „Festivalul Lecso”, adică al tocanei de legume, din care s-a înfruptat şi şeful CJ.

În aceeaşi lună, timp de 4 zile, între 1-4 august, atât preşedintele, cât şi şoferul mai făcuseră o deplasare, la Târgu Mureş, consemnată în registru şi publicată pe site, sub pretextul „Vizită de lucru. Consolidarea relaţiilor dintre instituţiile publice”.

Pe sărite

Ciudat sau nu e că Pásztor strânge legăturile doar cu instituţii din Ungaria şi din Secuime. Între 31 august - 1 septembrie 2018, politicianul şi şoferul său au mai făcut o „deplasare Ungaria”, pentru „Participare la ziua judeţului Békés”, recunoscută pe site. Nu la fel a procedat, însă, cu următoarea vizită, efectuată între 10-12 septembrie la Debreţin, consemnată în registru dar ascunsă pe site, deşi din nou a folosit maşina de serviciu, condusă de Isai. Care a fost motivul deplasării nu se ştie, deoarece Pásztor nu s-a sinchisit să declare deplasarea.

Luna următoare, mai precis din 29 septembrie până în 3 octombrie, şeful CJ a participat la Conferinţa regiunilor şi oraşelor europene de la Salzburg, vizită declarată pe site-ul instituţiei, cu un cost de 7.362 lei, dar a avut şi două vizite confidenţiale, nedeclarate: o „deplasare Budapesta” pe 8-9 octombrie, făcută cu administratorul public Szabó József, dar declarată doar de acesta, şi o „deplasare Mureş, Harghita, Covasna”, cu şofer, în 15-18 octombrie, declarată din nou numai de conducătorul auto.

În ultima lună a anului trecut, pe 4 şi 5 decembrie, Pásztor a fost din nou în Ungaria, declarând pe site ca scop „participare la conferinţă” în localitatea Nyiradony, iar apoi a mai avut încă o „deplasare Ungaria” pe 20 decembrie, nedeclarată, consemnată doar în registrul de deplasări, nepublic.

Răspuns aburitor

BIHOREANUL l-a întrebat pe şeful CJ de ce nu îşi mărturiseşte toate călătoriile făcute în baza calităţii oficiale, răspunsul politicianului fiind că „deplasările pentru care nu am luat bani de deplasare, cazare şi diurnă nu s-au pus pe site”. O minciună, de vreme ce a fost în delegaţii „sponsorizate” atât în ţară, cât şi în străinătate, dar cu maşina şi cu şoferul instituţiei.

De altfel, chiar şi pe acesta l-a ales aşa încât escapadele să nu-i fie aflate: scriptic, Vasile Isai este angajat la ABA Crişuri, unde l-a „servit” pe Pásztor când acesta era director, fiind transferat la CJ după instalarea actualului preşedinte, „în interes de serviciu”. De fapt, în interesul politicianului de a nu povesti pe unde îşi duce şeful, care deşi conduce o instituţie publică se poartă de parcă ar fi patronul ei. Că se numeşte ABA, că-i CJ Bihor...

Citeşte pe aceeaşi temă:

Fuga la Budapesta! Preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, a mers pe banii bihorenilor la congresul Fidesz

Pasztor, voiajorul: Președintele Consiliului Județean o ține din excursie în excursie

Pásztor călătorul: Președintele Consiliului Județean Bihor continuă excursiile pe bani publici

Szia din Jamaica! În vreme ce Aeroportul rămânea fără zboruri externe, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor era la scufundări în Jamaica (FOTO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Pe mainile cui a incaput judetul...
"Ciudat sau nu e că Pásztor strânge legăturile doar cu instituţii din Ungaria şi din Secuime. Între 31 august - 1 septembrie 2018, politicianul şi şoferul său au mai făcut o „deplasare Ungaria”, pentru „Participare la ziua judeţului Békés”, recunoscută pe site. Nu la fel a procedat, însă, cu următoarea vizită, efectuată între 10-12 septembrie la Debreţin, consemnată în registru dar ascunsă pe site, deşi din nou a folosit maşina de serviciu, condusă de Isai. Care a fost motivul deplasării nu se ştie, deoarece Pásztor nu s-a sinchisit să declare deplasarea".
Postat 18 Aprilie 2019, 19:24 de ZIP
FBI+CIA+KGB = AdiCri
Ce dezvăluire!!! Scuze, dar până la urmă, a fost la Festivalul Lesco sau nu? Mașina fără șofer? Șofer fără șef? Șef fără mașină????
Postat 18 Aprilie 2019, 15:22 de Informat
Istvan
Ce muian
Postat 18 Aprilie 2019, 12:25 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON