URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Aprilie 2010, 08:25

Tricolor într-o rână

Tricolor într-o rână TRICOLORUL NUMĂNUI. În locul drapelului naţional, albastru spre lance, galben la mijloc şi roşu în margine, tricolorul arborat pe turnul Primăriei flutură "răsturnat" pe verticală, cu toate culorile lipite de port-drapel. La fel şi steagul de pe catargul din faţa instituţiei...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tricolorul arborat pe Primăria Oradiei poate fi al oricărui stat, numai al României nu!

Angajaţii municipalităţii au întors tricolorul pe verticală, pe considerentul că aşa se vede mai bine, declanşând o adevărată polemică între municipalitate şi organizaţiile foştilor militari de carieră. Printre puţinii care îşi mai amintesc cum arată drapelul naţional sub care au servit...

La noi, ca la nimeni...

Constituţia e clară: "Drapelul României este tricolor, culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare, începând de la lance: albastru, galben, roşu". La Oradea, însă, legea fundamentală a statului este adaptată...

BIHOREANUL a constatat că, deşi tricolore, drapelele arborate pe turnul Primăriei şi pe catargele din faţa clădirii sunt răsturnate pe verticală, şi au toate culorile lipite de lance, "pe etaje", cu albastru deasupra, urmat de galben şi roşu.

08 Dan Poinar.jpg"Drapelul de la Primărie nu e tricolorul din Constituţie. Dacă luăm drapelul pe verticală, vedem că se respectă ordinea culorilor, nu şi aşezarea lor conform legii, cu albastrul la catarg. Legea spune clar cum se arborează drapelul naţional, iar forma actuală contravine legii", arată Dan Poinar (foto), colonel în rezervă, preşedintele Asociaţiei Cultul Eroilor, filiala Bihor.

Vasile Creţ, preşedintele Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, Bihor, spune că a reclamat deja acest aspect municipalităţii orădene. Degeaba! "Am discutat cu domnul primar, ne-a spus că va cere ca drapelele să fie schimbate, dar nu s-a întâmplat nimic", zice Creţ.

Pentru arborare, culcat!

Contactat de BIHOREANUL, primarul Ilie Bolojan afirmă că după discuţiile cu militarii s-a consultat cu subalternii şi a ajuns la concluzia că drapelul de pe clădirea municipalităţii nu are nicio problemă. "E drapelul României, dar atât că a fost pus aşa cum se arborează la olimpiadă. Nu văd ce problemă ar fi în asta", spune Bolojan.

08 Mircea Oaie.jpgPrimarul a adoptat punctul de vedere al subalternului său Mircea Oaie (foto), şeful Serviciului Administrativ, care a "răsturnat" tricolorul din raţiuni estetice. "Nicio lege nu spune că trebuie să stea drept! L-am pus pe verticală ca să poată fi văzut fluturând. Înainte atârna pe catarg şi nu se vedea", spune Oaie.

Pornind de la legea privind însemnele naţionale, care prevede că lăţimea drapelului trebuie să reprezinte două treimi din lungimea lui, funcţionarul afirmă că un steag lat de 3 metri, care să poată fi văzut de jos, ar trebui să fie lung de 5 metri. "Turnul şi catargul au împreună 50 de metri. Dacă facem un sistem de susţinere perpendicular pe lance, astfel încât drapelul să stea întins, la ce vânturi bat acolo, riscăm să se rupă catargul şi să cadă în capul cuiva", spune Oaie.

08 catarg.jpgFuncţionarul argumentează în acelaşi mod faptul că şi drapelele de pe catarge au fost "răsturnate". "Sistemul de susţinere are 1,2 metri şi aproape că loveşte clădirea Primăriei. Dacă l-am lungi, ar sparge geamurile clădirii...", zice Oaie.

Raţionamentul nu stă însă în picioare. Peste tot în lume drapelele sunt lăsate să fluture liber pe catarg fără chingi şi sisteme de susţinere. Nu de alta dar, steagul naţional nu este pânză de corabie, ca să se umfle în vânt pentru a urni clădirea Primăriei la o călătorie pe Criş...

La refăcut

Foştii militari sunt total nemulţumiţi de răspunsurile funcţionarilor municipalităţii. Nu de alta, dar cunosc drapelul sub care au servit. "Nu e bine pus, şi gata. Ce-ar fi ca toată lumea să arboreze tricolorul cum îl taie capul, care de un colţ, care de un capăt?!", zice supărat Vasile Creţ.

Prefectul Gavrilă Ghilea este de părere şi el că Primăria a întrecut măsura. "Am verificat şi într-adevăr tricolorul e pus pe lăţime, în loc să fie arborat pe lungime. După sărbătorile de Paşte vom lua legătura cu Primăria şi sper să rezolvăm problema pe cale amiabilă, iar drapelul să fie pus cum trebuie", zice Ghilea.

Desigur, rămâne de văzut dacă şefii municipalităţii îşi vor menţine părerea despre arborarea "olimpică" a drapelului şi dacă o să li se fâlfâie de litera Constituţiei. Cam aşa cum face acum drapelul din turn...


UN TRIMESTRU
3

luni rezistă intemperiilor drapelul de pe turnul Primăriei, din cauza vitezei şi a forţei vântului


LEGEA E LEGE
"Cu albastru la catarg"

Prevederile Constituţiei referitoare la tricolor sunt întărite prin Legea 75 din 1994 privind arborarea drapelului României şi intonarea imnului naţional. La anexa 1 din lege este reprezentat inclusiv modul în care se face arborarea drapelului, cu culoarea albastru cobalt la catarg, urmată de galben crom şi roşu vermilion.

Potrivit legii, drapelul se arborează permanent la sediile autorităţilor şi instituţiilor publice, partidelor, sindicatelor, instituţiilor de învăţământ şi de cultură, la punctele de trecere a frontierei, în aeroporturile internaţionale şi pe navele sub pavilion românesc.

Pe teritoriul naţional, drapelele altor state nu pot fi arborate decât împreună cu tricolorul românesc. Când drapelul naţional se arborează alături de un singur drapel al unui stat străin, tricolorul va fi în partea stângă, văzut din faţă, iar dacă se arborează între alte drapele în număr impar se pune în mijloc. În cazul în care e vorba de un număr par, tricolorul va fi arborat în partea stângă a drapelului străin împreună cu care formează centrul. Toate drapelele vor avea aceleaşi dimensiuni şi vor fi dispuse la aceeaşi înălţime.

La ceremonia de ridicare a drapelului asistenţa trebuie să stea în picioare, bărbaţii să-şi descopere capul, iar militarii să dea onorul.


IGNORANŢĂ CRASĂ
Au confundat drapelul!

Angajaţii Primăriei Oradea nu sunt singurii care au probleme cu drapelele. În numărul trecut, BIHOREANUL a arătat că pe clădirea Prefecturii şi a Consiliului Judeţean flutură de săptămâni în şir drapelul Oradiei în loc de steagul judeţului. Angajaţii serviciului administrativ al Prefecturii au confundat drapelele, ambele pe fond roş-albastru, deşi acestea se deosebesc prin steme. Încurcătura a fost posibilă pentru că nici măcar şefii instituţiei nu cunoşteau stema judeţului, lucru pe care l-au şi recunoscut ziarului.

Culmea e că la o săptămână de la dezvăluire, vinerea trecută, drapelul Oradiei flutura încă pe clădirea judeţului. Prefectul spune, însă, că nu pentru mult timp. "Am verificat cele scrise de BIHOREANUL şi, într-adevăr, din greşeală a fost pus alt drapel decât cel care trebuia. Am dat ordin ca acesta să fie înlocuit cu drapelul Consiliului Judeţean imediat după sărbători", a promis Gavrilă Ghilea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
polo the hero
te pomenesti ca ti-ai riscat-o tu. chiar daca-ti suna jalnic, nu din cauza drapelului imi fac griji, ci a faptului ca traiesc intr-o tara murdara, pota de gunoaie de toate felurile. cara fac pe patriotii fara sa aiba habar ce inseamna aia.
Postat 12 Aprilie 2010, 13:57 de maria
maria cred ca tu esti foarte jalnica
maria cred ca tu esti foarte jalnica. stii macar cum ar trebuii sa stea drapelul? normal ca daca ti-ai riscat viata pentru Romania si pentru drapel, nu iti convine ca altii sa il deformeze. insa altii sunt atata de ratati, incat nici dupa ce se scrie despre ei in ziar si pe siteuri, tot nu rezolva problema. cred ca ar trebuii sa se scrie pe primarie: Sunteti ratati sau romani? fiindca romani nu se vede.
Postat 11 Aprilie 2010, 22:56 de polo
Răsturnarea răsturnării
Oradea s-a "răsturnat" începând cu 1 iunie 2008. Drapelul "răsturnat" nu face altceva decât să confirme, acum, acel moment.
Postat 09 Aprilie 2010, 20:23 de Baby
oau!
foarte tare! asta-i problema oradenilor, cum sta drapelul pe primarie! mai bine s-ar preocupa toti acesti vajnici patrioti de faptul ca orasul asta nu primeste bani de la guvern, iar primarul incearca sa rezolve chiar si asa adevaratele probleme cu care se confrunta oamenii. curatenie, spatii verzi, cladirile de patrimoniu, podurile pentru fluidizarea traficului. nu tin deloc sa-l laud pe bolojan, dar asta chiar e prea de tot: auzi, cum sta drapelul! jalnic!
Postat 09 Aprilie 2010, 11:00 de maria
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON