URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 21 SEPTEMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ştiu, investiţia a costat o grămadă de bani şi nu se poate merge la infinit pe bunăvoinţa constructorului, care schimbă pe banii lui dalele deteriorate. Dar Piaţa Unirii a fost făcută pentru ca orădenii şi turiştii să se poată bucura de ea! Dacă mergem pe ideea că Piaţa devine un loc sacru, intangibil, s-ar putea să fim nevoiţi ca la intrare să ne descălţăm şi să umblăm cu tălpici, ca pe vremuri în Palatul Baroc.
Zic şi eu
Adrian Cris
Abia aştept să-l văd pe domnu’ Nelu Mang, întâiul familist al Bihorului, având de-a dreapta sa vreun popă în sutană şi în stânga un frate cu şorţuleţ, echer şi compas (sau invers), propovăduind printre bihoreni modificarea Constituţiei aşa încât să definească expres căsătoria ca "uniunea dintre un bărbat şi o femeie", la referendumul din 7 octombrie! În treacăt fie zis, nu-i ironic că Dragnea a pus "consultarea populară" într-o duminică fără soţ?
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
După ce, zeci de ani, românii au plătit taxa de drum în prețul combustibilului, rovignete pentru drumuri și taxe de trecere pentru poduri, după ce au trecut ani mulți de la semnarea celui mai păgubos contract din istorie pentru România (contractul cu Bechtel, mulțumim Adrian Năstase!) fără ca cineva să facă pușcărie, după ce s-a furat din banii de drumuri ca-n filme, ei bine, după toate acestea, românilor li se cer din nou bani pentru a nu fi tratați drept animale și pentru a avea dreptul de a circula pe o șosea cu pretenții de autostradă. O adevărată taxă pe prostie!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre felul în care gestionează autorităţile combaterea pestei porcine africane?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Legea nr. 203/2018 privind măsurile de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale, lege care a intrat în vigoare pe 24 august 2018, prevede că în materia contravenţiilor rutiere se va aplica, de la 1 ianuarie 2019, o nouă metodă referitoare la achitarea acestora.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Căpuşele sunt vectorii unor boli grave (paralizie, febra Q, tularemia, borelioza şi altele), dar de cele mai multe ori reacţia locală produsă de muşcătură se limitează la o simplă roşeaţă cu senzaţie de mâncărime (prurit) care dispare în decurs de câteva zile în lipsa suprainfecţiei bacteriene. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Se pare că minciuna îl poate face pe un politician să pară mai... autentic. Oamenii tind să vadă minciunile emise de un lider politic drept o tentativă a acestuia de a se lupta cu mâinile murdare împotriva unui sistem corupt; asta în pofida faptului că minciunile sunt sfruntate şi demistificate ulterior.

"Transfuzie" în buzunare: De ce a tăiat Primăria Oradea sporurile medicilor și ale asistenților medicali

'Transfuzie' în buzunare: De ce a tăiat Primăria Oradea sporurile medicilor și ale asistenților medicali PROTEST DUPĂ PROTEST. După ce în aprilie s-au trezit fără majorări, ba unii cu veniturile scăzute, laboranţii, infirmierele, economiştii şi alţi angajaţi ai Spitalului Municipal au protestat împotriva Guvernului. Intenţia Primăriei de a le oferi compensaţii din sporurile medicilor şi asistentelor i-ar putea scoate la următorul protest pe aceştia, contra primarului Ilie Bolojan...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru angajaţii celor 450 de spitale din România, ziua de vineri, 13 aprilie, a fost momentul adevărului. Era prima zi de leafă după ce li s-au promis salarii "ca în Occident", dar guvernanţii le-au limitat sporurile, şi toţi se întrebau dacă aceştia se vor ţine de cuvânt sau, la fel ca la transferarea contribuţiilor de la angajatori către angajaţi, le-au pregătit o cacealma.

Pentru unii, surpriza a fost plăcută, salariile medicilor şi asistentelor crescând enorm. Pentru ceilalţi, însă, nicio creştere, ba unora chiar le-au scăzut veniturile! Confruntat cu proteste, Guvernul cere "soluţii" şefilor de spitale, ca să "dea" ceva şi celorlalţi, dar managerii n-au din ce. Cum alternativa ar fi renunţarea la investiţii, dar ar afecta pacienţii, şefii celor două mari spitale din Oradea nici nu se gândesc la ea. Doar Primăria are un plan: să ia din sporurile favorizaţilor pentru a echilibra veniturile celor discriminaţi.

Salarizare (ne)unitară

Inechităţile au fost "sădite" în sistemul sanitar în februarie, când Guvernul a anunţat că din 1 martie salariile medicilor şi asistentelor vor creşte spectaculos, între 70% şi 170%, direct pe grila de salarizare planificată pentru anul 2022.

Toate celelalte categorii de personal, de la laboranţi şi economişti la infirmiere şi îngrijitoare, au primit, în schimb, promisiunea unor majorări etapizate în următorii 4 ani, câte 25% anual din diferenţele între salariile actuale şi cele proiectate pentru 2022. Măsura a creat evidente discriminări între o parte a angajaţilor, medicii şi asistentele, şi toţi ceilalţi...

Cu o mână a dat, cu alta a luat

Concomitent, Guvernul a plafonat aşa-numitele "sporuri de condiţii" pentru toţi angajaţii, la maximum 30% din fondurile de salarii ale ordonatorilor principali de credite (Ministerul Sănătăţii, consilii judeţene şi primării).

Conform unei legi din 2010, pentru condiţii deosebit de periculoase sporurile sunt între 50%-70% din salariile de încadrare pentru angajaţii secţiilor de Psihiatrie, indiferent de pregătire (fiindcă toţi riscă să fie agresaţi) şi între 55%-85% pentru cei din ATI şi Pneumologie (care pot contracta, de pildă, tuberculoză).

Sporurile pentru condiţii periculoase fluctuează între 15%-25% pentru secţiile de Infecţioase (cu bolnavi cu SIDA, hepatită etc.) şi laboratoarele de analize sau de recuperare, între 12%-15% pentru farmacişti (inhalează citostatice), în timp ce sporul de stres pentru angajaţii TESA e între 5%-15%.

Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă

Medicii şi asistentele au primit majorări salariale uriaşe. Atât la Spitalul Judeţean, cât şi la Municipal, un şef de secţie care în februarie avea 6.938 lei net a sărit în aprilie la 16.343 lei, un medic primar de la 7.020 la 15.565 lei, şeful UPU de la 6.938 lei la 17.438, un specialist de secţie clinică de la 5.250 lei la 11.733.

 Asistenţii şefi cu studii superioare au urcat de la 4.942 lei la 5.951, cei cu studii postliceale de la 4.090 la 5.356 lei, asistenţii debutanţi cu studii superioare de la 2.090 la 4.215 lei şi cei cu studii postliceale de la 2.035 lei la 3.750.

Comparativ, celelalte categorii de personal au devenit nişte paria. Economistul de gradul 5 a rămas în aprilie cu 4.400 lei net, la fel ca în februarie, registratorul principal cu 2.287 lei, un farmacist cu 3.614 lei, un biolog principal cu 4.589 lei, o infirmieră de gradul 5 cu 2.148 lei, o îngrijitoare cu 2.117 lei, iar brancardierii cu 2.275 lei.

Ambele categorii sunt afectate, însă, de plafonarea sporurilor. Cel al unui medic primar de chirurgie generală scade de la 1.053 la 934 lei, al unui biolog principal de la 1.147 la 688 lei, al unui economist de la 660 la 484 lei, al unei infirmiere de la 1.825 la 1.182 lei, iar al unei îngrijitoare de la 1.799 la 1.165 lei.

Maria Silaghi, manager Spitalul Municipal OradeaAplicarea noilor reguli a provocat anomalii flagrante, spune managerul Spitalului Municipal, Maria Silaghi (foto): de pildă, salariul directorului de îngrijiri a scăzut de la 6.938 lei la 5.237 lei, sub al unei asistente şefe de secţie din subordine. Un kinetoterapeut cu studii superioare a rămas cu 4.330 lei, sub o asistentă de laborator (4.871 lei), la fel şi un biolog cu studii superioare, cu 4.589 lei.

"Găuri" uriaşe

Gheorghe Carp, manager Spitalul Județean OradeaManagerul Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp (foto), spune că banii de la CAS nu ajung pentru plata sporurilor, chiar şi plafonate, mai ales că tarifele pentru cazurile tratate au rămas neschimbate din 2016.

Pentru a achita celor 2.200 angajaţi sporurile la nivelurile minime, spitalului i-ar mai trebui echivalentul a circa 1,5 milioane euro, bani pe care Carp nu vrea să-i "rupă" din contribuţiile la investiţiile de 24 milioane euro aflate în pregătire (eficientizarea energetică a clădirii, supraetajarea, construirea unui laborator şi farmacii pentru UPU, a unui amfiteatru şi a unei noi policlinici). Motivul e clar: fără investiţii, spitalul nu se mai dezvoltă, calitatea actului medical scade, iar pacienţii vor suferi.

La fel, pentru a plăti sporurile celor 1.200 angajaţi, tot la minimum, directoarea Municipalului ar avea nevoie de încă 74 milioane lei, pe care nu vrea să-i taie din contribuţia pentru investiţii (cea mai importantă, construirea unui nou corp de clădire, fiind estimată la 12 milioane euro).

Rezolvarea Primăriei

Eduard Florea, directorul economic al Primăriei OradeaFondul de salarii al Primăriei, la care se raportează plafonarea sporurilor din spitale, totalizează 281 milioane lei, din care 228 milioane merg pe salariile spitalelor, diferenţa de 53 milioane fiind pentru plata celor 600 de angajaţi proprii şi ai structurilor subordonate. Pentru achitarea sporurilor din spitale, calculate "zgârcit", la nivelurile minime, ar fi nevoie, conform directorului economic Eduard Florea (foto), de încă peste 93 milioane lei, suma reprezentând însă 41% din fondul de salarii, mult peste plafonul decis de Ministerul Muncii la 30%.

Ca urmare, municipalitatea a cerut managerilor celor două spitale simulări care să indice sumele necesare sporurilor în mai multe scenarii. "A trebuit să luăm în considerare inclusiv scenarii în care nu acordăm nici măcar sporurile minime, lucru discutabil, deoarece potrivit legii acestea trebuie plătite, chiar dacă pe de altă parte plafonul a fost stabilit la 30%. Chiar şi ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, contactată de primarul Ilie Bolojan, a admis că este «un conflict legislativ»", zice Florea, adăugând că oficialul guvernamental i-a sugerat edilului să aplice o reducere a nivelurilor minime ale sporurilor aşa încât să se încadreze în plafon.

Rezultatul? "Lucrăm pe trei niveluri de reduceri: pentru medici, care au avut o creştere mare a salariilor, vom plăti sporurile minime reduse la 40%-50%, la asistente, care au avut şi ele o creştere, le vom plăti la 75%, iar pentru celelalte categorii, care au avut descreşteri salariale, o să plătim sporuri maxime". Concret, asta ar însemna de exemplu că sporul unui medic primar de chirurgie generală, deja redus de la 1.053 la 934 lei, ar putea coborî la 467 lei, pentru că oricum salariul îi sare de 15.000 lei, pentru ca şi o îngrijitoare să aibă un net trecut de 2.000 lei.

Rămâne de văzut dacă Bolojan şi-i va ridica în cap pe câştigătorii sistemului, după ce perdanţii s-au ridicat împotriva Guvernului. În fond le-ar fi atinse nişte drepturi, nu?...


GREVĂ GENERALĂ
"Nu ne impresionează"

Pentru că în toată ţara angajaţii spitalelor declanşează tot mai multe proteste spontane, lunea trecută managerii au fost convocaţi la Guvern, în prezenţa ministrelor Sănătăţii, Sorina Pintea, şi Muncii, Olguţa Vasilescu, pentru a căuta "soluţii" pentru cei peste 10% din salariaţi care s-au ales cu veniturile reduse, dar singura decizie a fost înfiinţarea unui "grup de lucru" care să le caute în continuare.

Tot săptămâna trecută, joi, aproximativ 10.000 de membri ai Sanitas au desfăşurat un protest în faţa Guvernului, însă niciun oficial nu a stat de vorbă cu reprezentanţii participanţilor, confirmând spusele Olguţei Vasilescu, cum că "nu ne impresionează" iminenţa grevelor cu care ameninţă sindicaliştii. Dată fiind situaţia, aceştia au afirmat că este posibilă declanşarea unei greve de avertisment pe 7 mai şi chiar a unei greve generale pe 11 mai.

Împotriva mizeriei din spitale, crizelor de medicamente tot mai numeroase şi neglijării pacienţilor nu a anunţat nimeni, însă, niciun protest...

Citiți pe aceeași temă articolul „Consiliul Local Oradea a redus cu 60% sporurile medicilor şi cu 25% cele ale asistenţilor medicali”

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Deţinuţii din mai multe judeţe s-au întrecut la fotbal: Orădenii, pe locul II (FOTO / VIDEO)
 • Se toarnă fundaţia! Au început construcţia podului din strada Universităţii (FOTO)
 • Lucrările s-au terminat, ambuteiajele continuă! Trecerea de nivel cu calea ferată din strada Uzinelor a fost modernizată degeaba (FOTO)
 • Figaro și Lucifer, doi motani singuratici au ajuns de la Paris la Zoo Oradea (FOTO)
 • Cruce luminoasă de 14 metri, înălţată la Vintere cu ocazia Centenarului (FOTO)
 • Let’s do it, Bihor: Peste 23.000 de voluntari au adunat 30.000 de saci de gunoaie (FOTO)
 • Gunoaie de oameni: Firma de salubritate a Primăriei Aleşd a aruncat 200 tone de deşeuri în mijlocul naturii (FOTO/VIDEO)
 • 'Huligani' la Cetate: Rockerii de la Hooligans au închis Zilele Culturii Maghiare (FOTO/VIDEO)
 • Oradea City Running Day: Alergători de toate vârstele au fugit pe străzile oraşului (FOTO/VIDEO)
 • Cântăreţul de la pod: În fiecare seară, trubadurul Lucian Chelu cântă pentru orădeni lângă Podul Intelectualilor (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON