URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 OCTOMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă tot găsesc distinşii politicieni timp să umble după "avioane" gen "homosexualii care-ţi fură copiii", ce-ar fi însă să umble după avioane la propriu? Dacă tot s-au călcat pe mândrie şi au decis să se înhame la căruţa referendumului, să repete figura şi în problema Aeroportului Oradea!
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu mă număr între cei care consideră că o convingere religioasă exclude o gândire liberală. Nu cred că a gândi liber(al) înseamnă să fii fără niciun Dumnezeu. Un exemplu notoriu este cel al chirurgilor care mărturisesc că se roagă înaintea intervenţiilor dificile. Şi reciproca e valabilă. Poţi fi ateu, dar cât se poate de retrograd. Prin urmare, recunosc, ca orice om de bun simţ, dreptul oricărui membru PNL de a fi acţionat conform propriei conştiinţe la recentul referendum pentru "familia tradiţională".
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Conferințele 11even, în care 11 oameni vorbesc câte 11 minute, sunt ca nunțile românești - nimeni nu îndrăznește să le facă mai scurte. Teorema care spune că ce e frumos durează puțin nu funcționează... Majoritatea vorbitorilor a dat impresia că tema conferinței, „La trecutu-ți mare, care viitor?”, nu a fost înțeleasă prea bine. Cei mai mulți au vorbit despre ei înșiși, lăsându-le spectatorilor sarcina de a extrage esența și de a construi puzzle-ul.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre felul în care gestionează autorităţile combaterea pestei porcine africane?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Recent, Curtea Constituţională a respins ultima obiecţie de neconstituţionalitate ce putea fi formulată de preşedintele României cu privire la ultima dintre cele trei "legi ale justiţiei", respectiv cu privire la legea de modificare a statutului judecătorilor şi al procurorilor. Ca urmare a acestui fapt, preşedintele este obligat să promulge modificările, care vor intra, cât de curând, în vigoare.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În cursul evoluţiei bolii, după faza septicemică urmează faza organică, în care reapare febra, simultan cu instalarea unor sindroame diferite. Dintre acestea, cele ma frecvente sunt meningita leptospirotică (manifestată prin dureri de cap, fotofobie, redoare a muşchilor cefei, simptome care se remit de cele mai multe ori), sindromul hepatorenal (cu icter şi mărire în volum a ficatului, cu posibilitate de evoluţie spre forme severe), manifestări hemoragice limitate (la nivelul gingiilor, conjunctivelor, mucoasei nazale etc.) sau grave (hemoragii digestive majore) şi insuficienţa renală.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Anxietatea este una din marile probleme psihologice ale secolului nostru. Alături de depresie, este subiectul cel mai des întâlnit în cabinetele de psihologie. Anxietatea variază de la om la om și se manifestă oarecum diferit ca intensitate în cazul fiecăruia.
13 Decembrie 2017, 08:25

"Tragi" şi câştigi! Primarul Bolojan a impus, în premieră, ca şefii societăţilor municipalităţii să fie plătiţi după realizări

'Tragi' şi câştigi! Primarul Bolojan a impus, în premieră, ca şefii societăţilor municipalităţii să fie plătiţi după realizări LUCRAŢI! Salariul directorului Ovidiu Gavra (foto), depinde de modul în care Compania de Apă va derula investiţii europene ce nu stau, însă, în puterea sa, căci licitaţiile pot fi contestate, iar constructorii pot întârzia sau chiar intra în faliment. "Faceţi caiete de sarcini atât de stricte încât executanţii să se teamă să nu respecte termenele de predare", ar fi replicat primarul Ilie Bolojan
'Tragi' şi câştigi! Primarul Bolojan a impus, în premieră, ca şefii societăţilor municipalităţii să fie plătiţi după realizări LUCRAŢI! Salariul directorului Ovidiu Gavra (foto), depinde de modul în care Compania de Apă va derula investiţii europene ce nu stau, însă, în puterea sa, căci licitaţiile pot fi contestate, iar constructorii pot întârzia sau chiar intra în faliment. "Faceţi caiete de sarcini atât de stricte încât executanţii să se teamă să nu respecte termenele de predare", ar fi replicat primarul Ilie Bolojan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Să presupunem că aveţi un salariu de 2.400 euro, bani pentru care, muncind pe rupte, încheiaţi 100 de lucrări într-o lună. Punem pariu că, dacă patronul vă ameninţă cu reducerea salariului cu 40%, veţi reuşi să faceţi şi noua normă, de 110 lucrări pe lună?

Primarul Ilie Bolojan a descoperit această modalitate de stimulare în cărţile de psihologie economică şi o testează în premieră pe directorii societăţilor subordonate municipalităţii. "Mi-ar fi plăcut s-o pot aplica şi în Primărie, dar nu permite legea", spune edilul.

După realizări

Începând de anul viitor, directorii societăţilor subordonate municipalităţii, de la Compania de Apă Oradea şi Oradea Transport Local până la Administraţia Domeniului Public şi Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea, îşi vor primi salariile după realizări. În premieră, Consiliul Local a aprobat în noiembrie, la propunerea primarului, indicatorii de performanţă pe care directorii vor trebui să-i îndeplinească pentru a-şi încasa salariile întregi.

În prima fază, directorii CAO, OTL şi ADP (Ovidiu Gavra, Viorel Pop şi Liviu Andrica), cu salarii de circa 1.700 euro, vor beneficia din ianuarie de o majorare salarială de 40%. Excepţie va face directorul ADLO, Alina Silaghi, cu salariu de 860 euro, care va primi o majorare de 100%. Ulterior, tot la 6 luni, Consiliile de Administraţie ale firmelor Primăriei vor analiza modul în care directorii îşi ating indicatorii de performanţă fixaţi şi vor ajusta în jos salariile, proporţional cu nerealizările!

Edilul e convins că metoda va fi mai eficientă decât dacă ar face invers, premiind directorii. "Studiile psihologice arată că un lucru este mult mai valoros când omul îl ţine în mână şi riscă să îl piardă, decât dacă doar îi este promis", argumentează edilul. Dacă nu de altceva, fie şi pentru faptul că, obişnuindu-se cu bani mai mulţi, directorii vor depune eforturi să-şi poată păstra lefurile...

Cu condiţii

Sistemul de penalizare aplicat directorilor va pune presiune pe întreaga echipă. "Vrem să creştem nivelul de performanţă în baza unor indicatori cuantificabili. Aceştia vizează, pe de o parte, implementarea investiţiilor europene, reducerea subvenţiilor şi diminuarea cheltuielilor. Pe de altă parte, vrem să vedem o implicare în pregătirea viitorilor angajaţi. Criza forţei de muncă va ridica pe viitor probleme", explică viceprimarul Mircea Mălan, sugerând că tot mai puţine persoane sunt calificate să lucreze la societăţile publice.

Concret, lista criteriilor conţine indicatorii financiari (plata obligaţiilor fiscale, productivitatea, încasarea facturilor), indicatorii operaţionali (reducerea organigramei, continuitatea serviciilor, implementarea proiectelor europene), indicatorii de calitate a serviciilor publice oferite (reducerea avariilor şi a reclamaţiilor) şi cei privind implementarea guvernanţei corporative (postarea pe internet a informaţiilor publice, de la proiecte la licitaţii, ducerea la îndeplinire a hotărârilor AGA, ori acordarea de burse pentru elevii învăţământului dual). Directorii vor avea, deci, cu ce să îşi bată capul ca să-şi ducă acasă salariul întreg...

"Ne vom descurca"

Surse din Primărie cred că cea mai grea viaţă o va avea directorul CAO, Ovidiu Gavra. "Va trebui să transpire pentru salariul de 2.400 euro. Cred că din vară va rămâne fără majorarea de 40%", zice un funcţionar. Gavra, care conduce cea mai mare societate a municipalităţii, a avut ghinionul să-şi negocieze indicatorii de performanţă chiar cu primarul Bolojan, care a ridicat ştacheta la fiecare din cele patru întâlniri avute.

Concret, directorul va trebui să implementeze investiţii europene pentru extinderea reţelelor de apă în judeţ, cu termene clare de îndeplinire, chiar dacă desemnarea constructorilor prin licitaţii şi decontarea lucrărilor de către finanţatorii europeni nu stau în puterea lui. În plus, va trebui să reducă organigrama cu câte 10 posturi în fiecare an, în condiţiile în care societatea se va extinde în judeţ, preluând staţii de epurare, reţele şi angajaţi de la firmele locale. "Indicatorii de performanţă impuşi vor necesita un efort constant, dar ne vom descurca", spune optimist directorul.

Faci sau pierzi

Alina Silaghi, șefa ADLOO viaţă dificilă va avea şi directorul ADLO, Alina Silaghi (foto). Confirmată pe post în toamnă, aceasta a primit la semnarea contractului doar jumătate din salariul de 8.000 lei pe care îl avea fosta directoare Delia Ungur, de aceea este singura care de anul viitor va beneficia de o majorare cu 100%. Asta, dacă îşi va atinge indicatorii de performanţă!

Silaghi va trebui să facă, cu 6 subalterni, ceea ce Ungur, cu 9 angajaţi, doar pregătise! Pe de o parte, directoarea va trebui să ajungă de la un grad de ocupare al parcurilor industriale de 65% la unul de 90% până în 2020, şi tot până atunci să crească de la 85 la 100 numărul investitorilor atraşi în fiecare an. Iar asta în condiţiile în care municipalitatea retrage de anul viitor jumătate din facilităţile oferite firmelor, oricum mult sub cele din Ungaria vecină!

Pe de altă parte, Silaghi va trebui să amenajeze de anul viitor 40 de spaţii locative pentru angajaţii din Parcul Industrial de pe Şoseaua Borşului, iar în următorii 3 ani numărul acestora să crească la 70. "Nu am identificat fonduri europene pentru o astfel de investiţie, aşa că va trebui s-o susţinem din veniturile proprii. Vom vedea cum...", spune directoarea.

Cu ţintă atinsă

managerul OTL, Viorel Mircea PopCeva mai puţin stresat e managerul OTL, Viorel Mircea Pop (foto). Greva din octombrie, înăbuşită dur de primarul Bolojan, care a cerut eficientizarea activităţii, i-a oferit lui Pop pretextul pentru concedieri de personal şi pentru reducerea cheltuielilor de operare prin rărirea curselor. Directorul şi-a atins parte din indicatori mai repede decât se aştepta, aşa că se poate concentra pe detalii. "Vrem să instruim câte 5 vatmani şi 5 electromecanici în fiecare an. Vom avea nevoie de oameni pentru că vom prelungi liniile de tramvai pe malul Peţei şi vom aduce garnituri noi, iar unii angajaţi vor ieşi la pensie".

Pop şi-a mai asumat reducerea plângerilor justificate ale călătorilor de la 200, câte sunt anul acesta, la 170 în 2020, acordarea de 5 burse în fiecare an unor elevi care să facă practică la OTL, implementarea unui SMS Center care să avertizeze călătorii cu privire la expirarea abonamentelor, respectiv la posibilitatea plăţii acestora prin e-banking şi la bancomat, lucru deja posibil.

Fără subvenţii

directorul ADP, Liviu AndricaCel mai relaxat este directorul ADP, Liviu Andrica (foto). Acesta şi-a negociat "norma" cu viceprimarul Florin Birta, mult mai maleabil decât Bolojan, reuşind să scoată de pe listă orice investiţie ori reducere de personal semnificativă. "Ce indicatori de performanţă sunt ăia?", zice Andrica, referindu-se la lucrurile pe care deja le-a făcut. "Noua piaţă a fost deja licitată şi construcţia va începe în cel mai scurt timp, iar numărul de angajaţi l-am scăzut deja de la 247 la 125 persoane".

Astfel, principala sa ţintă e să gestioneze pieţele, Aquapark-ul şi Ştrandul Ioşia de aşa manieră încât din 2019 să nu mai ceară deloc subvenţii de la bugetul local. "Suntem singura societate a oraşului care dă bani Primăriei. Anul trecut am vărsat bugetului local 700.000 lei", spune directorul. Până acum, banii s-au întors ADP-ului prin investiţii, dar pe viitor vor rămâne oraşului. Dacă nu, vor rămâne cei tăiaţi din salariul lui...


ÎN VITEZĂ
Indicatori impuşi

Primarul Ilie Bolojan a impus indicatorii de performanţă în contractele directorilor CAO, OTL, ADP şi ADLO invocând Ordonanţa 109/2011 privind aşa-numita guvernanţă corporativă, care prevede retribuirea directorilor cu indemnizaţie fixă, reprezentând salariul pe care îl primesc oricum, plus o componentă variabilă, stabilită în funcţie de performanţe.

Potrivit actului normativ, indicatorii de performanţă se negociază, odată cu salarizarea, de către Consiliul de Administraţie al societăţii cu directorul desemnat în urma concursului pe post. Primarul a ars, însă, etapele şi a trecut în noiembrie prin Consiliul Local indicatorii de performanţă, impunându-i membrilor CA de la societăţile subordonate şi urmând să fie asumaţi, ierarhic, şi de directori.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
""Mi-ar fi plăcut s-o pot aplica şi în Primărie, dar nu permite legea", spune Dorel Ilie Bolojan
Dar bumul simt,ce ar trebui sa-ti spuna,domnule primar, ordonator principal de credite pe Oradea, pentru demolarea si stergerea identitatii orasului Oradea. Domnule primar, esti inzestrat cu darul "BUNULUI SIMT" ? "A fi lipsit de bun simt, inseamna a fi “lepra”, adica o persoana de care ceilalti trebuie sa se fereasca. Lipsa bunului simt il face pe om capabil de orice, caci pentru el nu mai exista nimic demn de respect. Cruzimea, desconsiderarea, calcarea in picioare a celorlalti, sunt doar cateva atribute ale celui fara de bun simt." - extras din CrestinOrtodox.Ro.
Postat 14 Decembrie 2017, 00:25 de platona
CrisDumi
Eu cred ca sa facut licitații pt toate construcțiile și erau transparente. Nu le-a învârtit Bolojan după placul lui. Cum face PSD-ESCU. Ierarhia de care zici tu e doar in capul tovarășului PSD-ESCU, si al tau. Vezi ca vorbesti ca PROASTA.
Postat 13 Decembrie 2017, 22:36 de Sandu1201
Stimate tovarăşe Bolojan, măi dragă Ilie
Ar fi foarte bine ca şi orădenii să te evalueze după aceleaşi criterii pe care le impui tu altora. Astfel, toate lucrările la care tu eşti ctitor (deşi înclin să cred că nu eşti nici măcar cititor) să fie terminate întocmai şi la timp! Drumul Expres, de exemplu. "Mi-ar fi plăcut s-o pot aplica şi în Primărie, dar nu permite legea", spune ipocritul.
Postat 13 Decembrie 2017, 21:05 de eutanasiu
Re: sandu1201
Daca nu cunosti ierarhia decizionala din municipalitate si n-ai habar de ceea ce inseamna, face si raspunde, "ordonatorul principal de credite", de ce te bagi in seama si bati campii?
Postat 13 Decembrie 2017, 20:57 de CrisDumi
Tds
Da ce treaba are Bolojan cu dealul ciuperci, pasaj sau piatra. A dat el direct la cine a vrut?? Cum face Dragnea. Sau cu face manga cu aeroportul . La toate licitațiile ă fost transparentă. Acolo va platii constructorul.
Postat 13 Decembrie 2017, 19:24 de Sandu1201
Câştigi oricum! Doar că le-o mai şi „tragi”.
Să presupunem că pentru 1.700 de euro, timp de nouă ani, n-aţi făcut nimic mai mult decât să jucaţi la bursă banii din şmecherii anterioare, aţi vizitat toate paradisurile fiscale (pentru că e nevoie de specimen de semnătură, împuternicirea avocaţială lăsând urme) şi v-aţi considerat arendaş al bunurilor publice – nervos că legea nu vă lasă să mai jupuiţi încă un rând de piei de pe „consumatori”. Proiectele din fonduri europene le-aţi „fazat”, „tariful” l-aţi crescut corespunzător (fără a preciza din ce motiv), constructorii, ca nişte hackeri, v-au aflat conturile din străinătate şi şi-au transferat sumele crezând că sunt la adăpost şi toate astea le-aţi scris pe hârtia cumpărată de fiul dumneavoastră. Domnul primar, obraznic, milităreşte (obligaţie de „serviciu”) şi viril în loc să-i castreaze pe directorii subordonaţi, le adaugă provizoriu, la perechea din dotare, un ou pe care, cel mai probabil, nu-l va ciocni de Paști. Să „faci pe deşteptul“ merge cu un pic de aroganţă, aşa cum salamul lui Matache merge cu o brânză bună şi un strop de vin. Cei neatenţi, chiar îl cred deştept pe Bolojan! Asta, în timp ce el vrea doar să dea senzaţia. Recomand tuturor să citească „draconicele”standarde impuse prin noile contracte de mandat. Din cele 100 de puncte care cuantifică performanţa, 1(un) punct, unul singur, reprezintă cuantificarea REDUCERII PIERDERILOR!!! Nesimţirea nu se opreşte însă aici. „Targetul” este reducerea pierderilor cu 0,1% în fiecare an de mandat! Adică, practic, ediliul nu are nicio problemă că pierderile sunt de 6.972192 mc/an în timp ce volumul facturat este de 12.345.787 mc/an. Câtă matematică să uiţi ca să nu mai ştii calcula pierderile şi să vezi că ele sunt la 43,5%??? Dacă menajerii Companiei de Apă au vicii de comportament şi mai ales de caracter, primatul este posedat de vicii de gândire. Aşa „s-a” ajuns ca onoratul Consiliu de Administraţie (condus de un alt mare comic local), prin mandat emis de Consiliul Local (alţi iminenţi care nu doar dau senzaţia că „fac pe proştii”, ci le şi reuşeşte) ne prezintă pierderile ca fiind „mici” – doar 17,2 mc/km/zi. Ar fi fost mult mai nimerit ca „patronul” să le dea o probă scrisă în care să facă bilanţul apei. Pentru toate acestea, mai întâi îi măreşte salariul lui Gavroche cu 40%, după care, dacă nu reuşeşte să realizeze infimele performanţe, RĂMÂNE CU CÂT ARE ŞI ACUM! Descopăr acum că dejecţia şi prostia s-au asociat într-un parteneriat politico-pecuniar ofensator şi că, prostia nu e doar neînţelegere. E şi nesimţire. P.S. Domnule Simai, pentru o corectă şi completă informare ar trebui să ataşaţi articolului şi indicatorii votaţi de leii, tigrii, leoparzii şi celelalte lighioane. Dacă e posibil, într-un nou articol.
Postat 13 Decembrie 2017, 18:50 de eutanasiu
termoficare sa ?????
De firma pupilului cu dosare penale a uitat birtinezul???
Postat 13 Decembrie 2017, 14:39 de scortosul
Cealaltă faţă a monedei
Peneliştii, cu o mai mare generozitate - din banii noştri - uniformizează salariile acoliţilor în sus (respectând semnul electoral). În schimb, performanţa se măsoară în sponsorizări (făcute cu capul sus).
Postat 13 Decembrie 2017, 14:08 de eutanasiu
necesar extindere
buna ideea. nu inteleg insa de ce nu e extinsa la toate companiile/institutiile la care CLO este actionar: Termoficare, CET, Transgex, Distrigaz, Cluburi sportive etc. In ceea ce priveste personalul, ar trebui sa tina cu dinti de ce au(bun), ca degeaba isi fac visuri ca mai mult de nepoata, fiul, varul etc care nu se pricep la nimic nu gasesc pe piata muncii. Iar in ceea ce priveste proiectele de construit, la preturile si pretentiile actuale va face de 10 ori o licitatie...cu participant unic in cel mai bun caz. Sa citeasca un pic ziarele sa vada cerea de locuri de munca in constructii. nici daca da afara toti oamenii din primarie@co nu acopera cererea.
Postat 13 Decembrie 2017, 13:44 de ferfeleaga
Să nu vă audă socialiștii!
Inventează Dragnea & Co o noua taxa astfel încât salariile sorosiste sa se unitarizeze. La ei performanta se masoara în sluji la partid.
Postat 13 Decembrie 2017, 13:29 de FaBULA
De la cap se impute pestele !?!
Daca edilii municipalitatii ar fi platiti dupa performante si realizari ... ar trebui ca toti sa aduca bani de acasa !?!
Postat 13 Decembrie 2017, 11:15 de WinDos
@tsd
Si cine sa-i evalueze (ne)realizarile, armata aia de luzari din cl (pe care el i-a impus pe liste) sau aia din asa-zisul pnl?! De ce s-o fi cracanat usl-ul?! Ca asa bine se potriveau, de buna seama, daca au aceeasi mama si acelasi tatuc...
Postat 13 Decembrie 2017, 10:04 de pinonel
BOLOJANISME
Salariile celor din PMO nu depind de nimic? Mai pică un deal, se mai surpă un drum express, mai crapă o piatră în vreo Piață....Astea nu contează ?
Postat 13 Decembrie 2017, 09:25 de TDS
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Accident pe Calea Borşului: Ambulanță în misiune, lovită de un Ford și proiectată într-un TIR. Două persoane au ajuns la spital (FOTO)
 • Sprijin pentru persoanele cu dizabilităţi. A fost lansată filiala orădeană a asociaţiei 'Ridică-te şi umblă' (FOTO)
 • Luceafărul s-a revanșat: 4-1, sâmbătă, acasă cu CS Balotești! (FOTO)
 • Cetate 'de vânzare': Cetatea Oradea continuă să fie slab vândută, în ciuda atuurilor care o fac unică în Sud-Estul Europei (FOTO / VIDEO)
 • Ziua oraşului, în IMAGINI. Cele mai frumoase instantanee de la festivităţile dedicate Oradiei (FOTO)
 • La mulți ani, Oradea! Festivități mai bogate ca oricând, de Ziua Orașului, cu paradă militară, artificii și cadouri tricolore (FOTO / VIDEO)
 • O nouă victorie pentru handbalişti: CSM Oradea - AHC Potaissa II Turda 30-27 (FOTO)
 • De ziua Oradiei: Portretul unui primar român şi cel al unui primar maghiar, pe faţada Primăriei (FOTO)
 • Oradea s-a gătit de sărbătoare. Vezi cum a fost împodobit oraşul pentru a marca 100 de ani de la Declaraţia de independenţă! (FOTO)
 • Fostul ministru tehnocrat Dragoş Pâslaru, la Oradea: Partidul „lui Cioloş” va cere românilor să-l voteze „pentru a construi”, nu din dezamăgirea creată de alţii (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON