URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Septembrie 2010, 07:29

Totul pentru sănătate

Totul pentru sănătate CA NOU. Primăria va reabilita integral Spitalul Municipal după modelul ambulatoriului de la primele două etaje. "Până la sfârşitul anului, cu sprijinul ministrului Cseke Attila, vom avea modernizate alte trei etaje", promite primarul Ilie Bolojan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O corabie care nu ştie încotro se îndreaptă nu va ajunge niciodată într-un port. Instalat la cârma sănătăţii orădene după ce Ministerul Sănătăţii a predat spitalele municipalităţii, primarul Ilie Bolojan a stabilit săptămâna trecută o strategie de urmat în sistemul sanitar local.

"Că punctele din această strategie vor fi atinse într-un an sau mai mulţi nu ţine doar de Primărie, dar măcar ştim unde vrem să ajungem şi ce trebuie să facem pentru aceasta", explică pentru BIHOREANUL primarul Ilie Bolojan.

Vin reducerile!

Orice mare salt înainte este precedat de un mic pas înapoi. Pentru elan! Regula e confirmată inclusiv de strategia anunţată de municipalitate, care va începe cu reduceri. De paturi, de personal, de tot ce presupune cheltuieli ce pot fi evitate şi nu sunt esenţiale. Pentru început, municipalitatea va diminua 38 de posturi la spitalele Municipal, de Neurologie-Psihiatrie şi de Pneumoftiziologie.

08 Ilie Bolojan.jpg"Săptămâna aceasta vom reduce cu cinci până la zece procente numărul de paturi", anunţă primarul Ilie Bolojan (foto). Motivul e simplu: spitalizarea umflă inutil costurile cu tratarea unui pacient. În loc să investească bani în calitatea actului medical, spitalele au investit în servicii hoteliere, de parcă pacienţii ar veni în vacanţe! "Vom reabilita ambulatoriile spitalelor, unde bolnavul cu afecţiuni uşoare vine, primeşte tratamentul şi pleacă acasă. Numai aşa vom diminua costurile spitalelor şi vom face faţă concurenţei sectorului privat", spune primarul.

Pariu pe specialişti

Pentru eficientizare, Spitalul Judeţean se va axa pe medicina de urgenţă, iar Municipalul pe tratarea bolilor cronice. Municipalul va prelua Oncologia, care funcţionează în prezent la Staţionarul II în condiţii insalubre. Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a alocat deja 5 milioane de lei pentru reabilitarea celor două etaje de la Municipal unde va fi viitorul centru regional de oncologie dorit de municipalitate. "Acest proiect e prioritar din punctul meu de vedere", promitea ministrul bihorean. Şi s-a ţinut de cuvânt.

În curtea spitalului, municipalitatea va construi, înainte de jumătatea anului viitor, o clinică cu secţii de radioterapie şi chimioterapie care să deservească centrul. "Vom înfiinţa inclusiv o secţie de chirurgie oncologică, pentru că - cinstit vorbind - pacientul este tratat acum cu citostatice, i se localizează celulele canceroase, face un PET-CT, dar de operat se operează la Cluj sau la Debreţin. Trebuie să specializăm medici care să fie recunoscuţi dincolo de graniţele judeţului, iar oamenii să zică "merg la Oradea pentru că doctorii lor au mână bună", spune Bolojan.

Bani după muncă

08 Marcel Bolos.jpgFuncţionarii Direcţiei de Dezvoltare Durabilă (DDD) lucrează deja la atragerea de fonduri europene pentru specializarea medicilor. "Săptămâna aceasta specialiştii ne vor recomanda până la zece medici care să fie trimişi la specializare în centre universitare din Germania sau Austria, urmând ca ulterior să lucreze cel puţin câţiva ani la Oradea şi să predea altora cele învăţate", explică şeful DDD, Marcel Boloş (foto). Numai specializarea medicilor este estimată la o jumătate de milion de euro!

Primarul crede că specialiştii vor reveni cu plăcere. "Consiliul Local va da o hotărâre prin care medicii vor fi plătiţi diferenţiat. E anormal ca doctorul Gheorghe Bumbu, specialist reputat, care face mai multe operaţii pe zi, să aibă acelaşi salariu ca un medic care operează o dată pe săptămână", spune Bolojan.

Edilul susţine că stategia sa va moderniza sistemul în câţiva ani. "Prin introducerea coplăţii pentru servicii preferenţiale vom elimina şpaga. Dacă vrei să naşti cu cezariană sau vrei un anumit medic, plăteşti! Aceste lucruri se plătesc şi astăzi, dar la Maternitate oficial nu ajunge niciun ban. Pe viitor, banii încasaţi oficial vor fi vărsaţi parte spitalului, parte medicului curant", zice primarul. Măsura va creşte calitatea actului medical. "Când medicul va câştiga 3.000 de euro nu va mai fugi de la spital la clinica privată să îşi facă bani. Se va îngriji de pacienţi până seara", spune Bolojan.

Pe bani europeni

Strategia Primăriei prevede atragerea de fonduri europene şi pentru dotarea spitalelor. "Lucrăm la două proiecte de reabilitare şi dotare cu echipamente a blocurilor operatorii de la Spitalul Municipal şi Maternitate, pentru că degeaba vom avea cei mai buni specialişti dacă nu au cu ce opera", spune directorul Boloş.

Investiţia se ridică la câte 2 milioane de euro pentru fiecare spital. Tot atât va costa şi dotarea secţiei de Cardiologie de la parterul Spitalului Judeţean.

Proiectele vor trebui implementate în doi ani, cât va dura şi informatizarea spitalelor. "În doi ani vrem să avem deja funcţională o platformă informatizată la care să fie conectate toate spitalele orădene. Ţi-ai făcut analize, ţi-ai făcut un film, nu umbli cu dosarul după medic prin spital ca să ţi le interpreteze. Medicul accesează datele din reţea şi vede întreg istoricul pacientului, fapt care îi va uşura munca", spune Boloş. Implementarea tele-medicinei e cu atât mai surprinzătoare cu cât de la stetoscop la diagnosticul online e cale de ani lumină. Drum pe care primarul Bolojan susţine că, cu puţin ajutor, sistemul sanitar l-a putea străbate în doar cinci ani. Spre bine orădenilor...


"Vremea bisturiului, când luai omul, îl puneai pe masă şi-l tăiai, a trecut! Astăzi există laparoscopie care afectează foarte puţin organismul, există robotică medicală, procedură prin care medicul operează de la distanţă şi multe altele. Acolo trebuie să ajungem!"

Marcel Boloş


MANAGERI "RENUMIŢI"
Contre cu prefectul

Primarul Ilie Bolojan spune că singurul impediment în implementarea strategiei pe care şi-a propus-o pentru următorii cinci ani e factorul politic. El a exemplificat cu revocarea de către prefectul Gavrilă Ghilea, miercurea trecută, a dispoziţiilor de numire a managerilor Spitalului Municipal (Ovidiu Laurean Pop), Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie (Gavrilă Grebenişan) şi Spitalului de Neurologie şi Psihiatrie (Alexandru Narcis Vâlceanu), sub pretextul că aceştia nu au studii de management sanitar sau măcar adeverinţă care să ateste că s-au înscris la curs.

A doua zi, primarul Ilie Bolojan i-a numit la loc pe directorii spitalelor Municipal şi Ginecologie, Narcis Vâlceanu refuzând postul pentru că s-a săturat de piedici.

Juriştii municipalităţii spun că Prefectura a interpretat legea abuziv. Primarul susţine că managerii încă nu s-au prezentat la concursul pe post, ca să trebuiască să facă dovada studiilor, iar atacul Prefecturii are substrat politic. "Dacă Prefectura atacă orice demers al Primăriei doar ca să se afle în treabă, este posibil ca implementarea strategiei să dureze mai mult de cinci ani. Probabil la firma lui, domnul Ghilea îşi schimbă managerii săptămânal...", a comentat primarul cu ironie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON