URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 18 IUNIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Anul trecut, Zilele întemeietorului oraşului Oradea au fost un succes nesperat. Cifrele privind audienţa au fost ameţitoare, organizatorii estimând chiar 60.000 de participanţi la manifestări. Din start, anul acesta organizatorii au anunţat că ar dori ca sărbătoarea să nu fie una a comunităţii maghiare, ci a tuturor orădenilor. Uşor de zis, dar greu de digerat pentru unii.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, şeful Poliţiei de Frontieră Române, orădeanul Ioan Buda, a dat o veste mare: după o întâlnire cu omologul de la Budapesta, a decis deschiderea "ocazională" a unui nou punct de trecere a frontierei în Bihor, la Santăul Mare, exclusiv pentru "efectuarea unor transporturi de materiale de construcţii" necesare construirii autostrăzii din Ungaria. Nimic rău până aici, dar asta numai dacă avem memorie de efemeridă şi nu ne amintim câteva detalii poate, totuşi, relevante...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Umorul e ca mâncarea - are mii de forme, gusturi și arome. Nimeni nu agreează toate bucatele de pe pământ. Plaja de preferințe culinare ţine, în cazul celor mai mulți oameni, de cultura locului în care s-au născut, de ce le-a gătit mama toată viața, de posibilitățile financiare, de zona respectivă, de educație și auto-educație, de tradiție și conservatorism.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi pe marginea scandalului legat de „atenţiile” pregătite de părinţi profesorilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În 7 iunie 2018, în calitate de cameră decizională, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege privind modificarea Codului de procedură civilă, care a fost trimis Preşedintelui României în vederea promulgării. În condiţiile în care unul dintre principalele subiecte actuale din mass media este reprezentat de modificarea codurilor penale, adoptarea acestei legi, mult mai importante pentru cetăţeanul de rând, a trecut aproape neobservată. Sunt modificate aproximativ 100 de articole din Codul de procedură civilă!
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Toxiinfecţiile alimentare sunt boli acute cu manifestări diareice, determinate de salmonele, stafilococi enterotoxici, clostridium perfringens, clostridium botulinum şi alţi agenţi patogeni. Cea mai frecventă toxiinfecţie alimentară este cea determinată de salmonele. Există peste 1.700 de tipuri clasificate de salmonele. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ne naştem, suntem crescuţi de părinţi, ne maturizăm, avem la rândul nostru propriii copii pe care îi creştem, îmbătrânim. Fiecare generaţie trece prin acelaşi ciclu, dar o face în perioade diferite de timp, pe măsură ce în urma noastră rămâne istoria. Aşa se face că aceia care au prins în adolescenţă începuturile comunismului în România au încă memoria vremurilor de dinainte şi au trebuit să se adapteze schimbării.
23 Noiembrie 2017, 11:10

Totul pe net! Orădenii vor putea afla de pe internet toate informaţiile despre asociaţiile lor de proprietari, datorită unui proiect în premieră

Totul pe net! Orădenii vor putea afla de pe internet toate informaţiile despre asociaţiile lor de proprietari, datorită unui proiect în premieră ADIO, GHIŞEU! De anul viitor, orădenii vor putea să-şi achite întreţinerea de acasă, pe calculator. "Pensionarii vor plăti tot la ghişeu, dar tinerii precis vor alege plata prin internet. E mai simplu, nu trebuie să fugi de la lucru ca să prinzi o casierie deschisă", spune administratorul Cristian Ile
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tu ştii ce face administratorul tău? Ştii cât de corect se împart cheltuielile sau ce datorii are asociaţia de proprietari din care faci parte? De anul viitor, tot ce vrei să afli va fi la doar un click distanţă...

În premieră naţională, orădenii vor avea la dispoziţie o platformă online cu "secretele" asociaţiei: facturi, restanţe, împărţirea cheltuielilor, tot. "Vrem să îmbunătăţim viaţa orădeanului care locuieşte la bloc", explică viceprimarul Mircea Mălan.

Totul la vedere

Decizia a fost luată. Municipalitatea va scoate la licitaţie, în premieră naţională, achiziţionarea unei platforme informatice pe care vor fi publicate toate informaţiile despre cele 864 de asociaţii de proprietari din Oradea.

Măsura a fost impusă, pe de o parte, de cele 17 cazuri de delapidare, cu prejudicii totale de 2,3 milioane lei, săvârşite în ultimii ani de administratori care au ascuns furturile până în ultima clipă, iar pe de altă parte de necesitatea modernizării asociaţiilor, ai căror şefi împart de multe ori "din burtă" cheltuielile pe apartamente.

Mircea Mălan, viceprimar Oradea"Îi vom oferi orădeanului posibilitatea de a verifica în orice moment, inclusiv de pe telefonul mobil, situaţia financiară a asociaţiei din care face parte, de a afla problemele cu care se confruntă şi de a fi la curent cu toate proiectele municipalităţii, de la termoizolarea blocurilor la gestionarea deşeurilor", promite viceprimarul Mircea Mălan (foto), iniţiatorul proiectului. Estimată la circa 50.000 euro, investiţia va fi scoasă la licitaţie înainte de sfârşitul acestui an şi va fi implementată din primăvara celui următor.

Super-soft

Conform caietului de sarcini, sistemul dorit de municipalitate va depăşi, sub aspectul complexităţii, orice program dedicat asociaţiilor existent pe piaţă. Municipalitatea va amenaja pe portalul propriu o platformă în care furnizorii de utilităţi vor publica facturile asociaţiilor, întreruperile programate, avariile survenite şi orice alte informaţii utile. La rândul lor, asociaţiile vor posta aici hotărârile Adunării Generale, cărţile de imobil cu proprietarii şi chiriaşii, cheltuielile fiecărui apartament şi altele.

Întreţinerea va fi calculată de un soft care va fi pus gratuit la dispoziţie. "Administratorii vor încărca toate datele într-un program care va ţine gestiunea asociaţiilor şi va introduce un sistem de împărţire a cheltuielilor unitar la nivel de oraş. Programul va permite înştiinţarea orădenilor prin email sau SMS cu privire la sumele datorate sau la avariile apărute şi va facilita plata online a cheltuieilor de întreţinere", explică Mălan.

Orădenii vor accesa platforma pe baza unei parole şi vor putea să-şi declare consumurile de apă caldă şi rece, să-şi plătească întreţinerea, dar şi să înainteze reclamaţii, atât asociaţiei, cât şi Primăriei.

Sistemul va fi gestionat de angajaţii Biroului Asociaţiei de Proprietari, care vor fi obligaţi să identifice şi să îndrume asociaţiile cu probleme înainte ca acestea să intre în incapacitate de plată, să prevină delapidările, precum şi să răspundă la reclamaţii.

Pe încercate

Pentru a comanda cea mai bună variantă de soft, în noiembrie 2016 municipalitatea a pus la dispoziţia a 11 asociaţii (ce însumează 1.360 apartamente) două programe informatice destinate administratorilor. Timp de o jumătate de an, aceştia au testat gratuit programele firmelor Xisoft şi Aviziero, pentru a veni cu propuneri. "Administratorii s-au declarat foarte mulţumiţi de ambele programe. Le consideră utile şi le uşurează foarte mult munca", concluzionează viceprimarul, în urma discuţiilor cu reprezentanţii asociaţiilor.

Cristian Lucaci, administratorul Asociaţiei R4 din blocul Ared,Cristian Lucaci (foto), administratorul Asociaţiei R4 din blocul Ared, spune că "digitalizarea" asociaţiilor creşte nu doar transparenţa, prevenind furturile, dar şi încasările. "Mulţi orădeni ajung rău-platnici pentru că nu îşi pot sincroniza programul cu asociaţia. Imediat ce am introdus plata online, numărul restanţierilor a scăzut. Multe plăţi sunt făcute după ora 22, când omul ajunge acasă şi îşi deschide calculatorul". În schimb, principalul dezavantaj l-ar constitui lipsa de experienţă a unor utilizatori. "Va trebui să existe un dispecerat care să ofere asistenţă non-stop în folosirea platformei, atât administratorilor, cât şi orădenilor", avertizează Lucaci.

Avantaje...

Până atunci, administratorii s-ar putea instrui la Primărie. La una dintre întâlnirile organizate de viceprimarul Mircea Mălan, preşedintele Asociaţiei de Proprietari Predealul, Leontin Ciuciui, profesor de informatică, s-a declarat dispus să îndrume gratuit reprezentanţii celorlalte asociaţii.

"Am gândit câteva ore de curs în utilizarea calculatorului după o programă utilă administratorilor", spune acesta, adăugând că informatizarea va folosi în final tot orădenilor. "Ideea e ca populaţia să poată plăti întreţinerea în cât mai multe feluri: la automat, pe bază de cod de bare, prin internet-banking şi altele. După un timp asociaţia ar putea desfiinţa casieria, n-ar mai plăti chirie pe spaţiu şi salariu pentru casier. Cheltuielile ar scădea", spune profesorul.

La rându-i, preşedintele Asociaţiei Dacia 110, Cristian Ile, spune că asociaţiile şi-ar putea reduce şi costurile birocratice, cu stocarea dosarelor şi multe altele. "Singura condiţie este ca programul pe care îl va cumpăra Primăria să fie compatibil cu aplicaţiile în Excel cu care lucrează astăzi asociaţiile. Altfel, introducerea datelor în noua platformă va fi o muncă enormă", avertizează Ile.

... şi dezavantaje

Ioan Horvath, membru al Coaliţiei RogeriusExistă însă şi voci contra. "Este ilegal să vină Primăria şi să impună unor persoane juridice cum sunt asociaţiile de proprietari ce soft vrea ea", protestează preşedintele Asociaţiei de Proprietari Şelimbărului, Ioan Horvath (foto). Membru al Coaliţiei Rogerius, unul dintre criticii constanţi la adresa municipalităţii, el susţine că platforma e inutilă. "Din cei circa 140.000 de orădeni care stau la bloc, peste 60% au peste 45 de ani şi nu ştiu lucra cu calculatorul, iar cam 30% au venituri prea mici ca să aibă bani pe card. Mai puţin de 10% ar putea plăti online", afirmă Horvath.

Potrivit acestuia, orădenii familiarizaţi cu internetul pot verifica şi astăzi pe site-ul Termoficare sau pe cel al CAO dacă asociaţia lor are datorii, fără să fie nevoie de o platformă suplimentară. Mai mult, susţine că softul n-ar folosi administratorilor. "95% dintre asociaţii au câte o aplicaţie în Excel personalizată după propriile nevoi. Să vii să impui un program îmi pare o greşeală", acuză Horvath, convins că mai binele a fost întotdeauna duşmanul binelui. Asta chit că, inevitabil, viitorul este online...


REGULI NOI
Administratori cu examen

Implementarea unei platforme informatice care să reunească online asociaţiile de proprietari orădene face parte dintr-un plan mai vast al municipalităţii. În luna septembrie, Consiliul Local a adoptat Hotărârile 833 şi 834 prin care reglementează atât organizarea asociaţiilor, cât şi autorizarea persoanelor fizice şi juridice pentru desfăşurarea activităţii de administrator de imobile. "O componentă importantă a strategiei noastre este ideea de a profesionaliza activitatea de administrare a asociaţiilor", declara viceprimarul Mircea Mălan.

Dacă primul regulament nu aduce suplimentări importante Legii 230/2007 privind organizarea şi funcţionarea asociaţiilor, cel de-al doilea este destul de strict. Astfel, persoanele fizice vor putea fi atestate ca administratori cu condiţia să deţină cel puţin diplomă de bacalaureat, să aibă domiciliul în Zona Metropolitană Oradea, să nu fi suferit nicio condamnare pentru infracţiuni economice şi să fi promovat cu minimum 70 puncte din 100 posibile un examen scris şi unul oral. Atestatul de administrator se reînnoieşte prin examen tot la doi ani. Persoanele juridice trebuie să aibă sediul în Oradea, să nu fi intrat în insolvenţă şi să nu aibă datorii faţă de bugetul local şi cel de stat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
@Administrator
Știi când am sa ma justific eu ție, când vei pune la dispoziția proprietarilor asociației actele. De doi ani propietari asociație ti-au făcut nenumărate cereri di la toate cererile ai răspuns ca nu s-a pus bine virgula sau ca ești în concediu. În urma controlul de la Primărie s-a constatat ca ești complet în afara legii( achiziții directe fără minim trei oferte, facturi umflate ( exemplu factura de țevi ppr de la EUROAUTO), lucrări fără autorizație, înlocuirea țevilor de când s-a construit blocul cu altele subdimensionate, ai angrenat Asociatia on doua procese pe care le-ai pierdut. M-am justificat primăriei prin cererea de scoatere de la asociație. Mai citește legea. Cu mine nu îți merge și mai vorbim când se vor baga în acte adevăratele autorități care știu sa verifice, nu primăria ce vei mai cârcoti?
Postat 24 Noiembrie 2017, 09:02 de MDM
@MDM
Toată familia dormiți și vă spălați prin avioane ( 4 persoane ) ? Așteptăm dovezile că sunteți " un simplu vizitator unde locuiți " deși pentru un om care călătorește atât, sunteți văzut cam des de către vecini.Spor la călătorit!
Postat 24 Noiembrie 2017, 07:18 de administrator
@Administrator
D-nule administrator Dan Ionici nu va ies socotelile? Ghinion. Studiați legea și încercați sa nu va încasați salariul pt nemâncate dvs de pe spatele persoanelor care când nu sunt, nu sunt. Greșelile și datoriile se plătesc întotdeauna într-un fel sau altul. Eu va pot dovedi cu acte ( bilete de avion și cazări, delegații) ca sunt un simplu vizitator unde locuiesc.
Postat 23 Noiembrie 2017, 23:04 de MDM
Felicitari Primariei!
Intradevar felicitari Primariei deoarece e gata cu smecheria de a te scoate cu toata familia de la cheltuielile comune ( 4 persoane ) ale asociatiei, sub pretextul ca domiciliezi altundeva, cazul d-nului locatar Meza Dacian Mircea de la Asociatia Magheru 44-48! Ca vorba aia, daca vrem transparenta atunci sa fie pentru toata lumea
Postat 23 Noiembrie 2017, 22:25 de administrator
Asociatia Magheru 44-48
D-nule administrator Dan Ionici de doi ani v-am cerut sa instalați în cititor de card la asociație. Acum ce veți face? Gata cu șmecheria, nu mai merge. Felicitări primăriei.
Postat 23 Noiembrie 2017, 12:27 de MDM
Informare
Da, intradevar CAO si Termoficare au site-uri dar din pacate informatiile nu sunt actualizate sau vesnic in actualizare. Asta nu inseamna ca sustin proiectul primariei.
Postat 23 Noiembrie 2017, 11:31 de babanovac
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Morţii cu morţii: Drumul între DN 79 şi cimitirul din Nojorid, presărat cu buruieni înalte de 2 metri! (FOTO)
 • Culturi distruse: Grindina a făcut pagube enorme în mai multe localităţi din Bihor (FOTO/VIDEO)
 • Meciuri internaţionale atractive, la turneul internaţional de box 'Memorialul Nicolae Talpoş' (FOTO)
 • The Lion Kings: Campionii României la baschet au prezentat trofeul în faţa fanilor orădeni, fiind primiţi cu aplauze şi confetti (FOTO/VIDEO)
 • Furtună peste Oradea: Ploaia şi vijelia au inundat străzi şi au doborât copaci cu nemiluita (FOTO/VIDEO)
 • Bucurie în Piața Unirii! CSM Oradea este din nou campioana României la baschet! (FOTO / VIDEO)
 • Maşină făcută scrum, pe strada Transilvaniei (FOTO)
 • Sfinţire cu ştaif a Bisericii Sfântul Apostol Andrei (FOTO)
 • Bucuria lucrurilor mărunte: Mii de licăriri în Parcul Cetăţii, la Festivalul Luminii (FOTO/VIDEO)
 • Palatul Vulturul Negru, 'ecran' pentru o proiecţie impresionantă, de Zilele Art Nouveau (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON