URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 14 DECEMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Constat cu bucurie că există o concurență serioasă între cele două centre de putere din Bihor: Primăria Oradea și Consiliul Județean, în ce priveşte muzeele. Iar concurența asta nu poate fi decât benefică pentru turismul din Oradea.
Zic şi eu
Adrian Cris
În urmă cu peste un deceniu, un clujean teribilist zicea că s-a săturat de România. Cum n-a explicat că, de fapt, se săturase de balcanism, de corupţie, de minciună, de demagogie, naţionalism primitiv, murdărie şi dezordine, a fost pus la index ca vândut ungurilor. De câteva luni, patru primari din Transilvania pregătesc o iniţiativă mult pragmatică, deci şi mai "periculoasă" decât manifestul lui Sabin Gherman...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În primul rând, îmi doresc să nu fie doar o mişcare politică, iar declaraţiile de intenţie ale celor 4 primari (fonduri, dezvoltare, infrastructură etc) să fie doar de faţadă, aşa cum se face în orice campanie electorală. Mi-ar plăcea să nu devină un pol politic şi să nu fie exploatată în consecinţă, deşi, dacă va începe să facă performanţă şi să dea rezultate palpabile, e foarte posibil să se ajungă şi acolo. Primul semnal ar fi atunci când vor cere şi alte oraşe să intre în horă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Competenţa de soluţionare a recursurilor declarate împotriva hotărârilor pronunţate în apel de tribunal, în cauzele având ca obiect cereri evaluabile în bani în valoare de până la 200.000 lei inclusiv, ca urmare a pronunţării Deciziei nr. 369/30 mai 2017 a Curţii Constituţionale a României, revine curţilor de apel.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Sistemul colector urinar, format din bazinetele renale (formaţiunile care "captează" urina din cei doi rinichi), cele două uretere ("tuburile" prin care urina ajunge la vezică), vezica urinară şi uretra ("tubul" prin care urina se elimină) este "căptuşit" cu nişte celule epiteliale denumite în ansamblu "uroteliu". Toată această zonă este expusă influenţelor carcinogene, dar cea mai frecventă tumoră este cea a vezicii urinare, urmată de cea de la nivelul bazinetelor.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Vorbim de o "explozie" de depresie în rândul fetelor începând cu anul 2012 şi până în prezent şi toate aceste adolescente au un singur lucru în comun: petrec mult timp pe telefoanele mobile ori în faţa canalelor social media.

Toţi cu Blaga!

Toţi cu Blaga! "SINGUR CONTRA TUTUROR". Aşa s-a descris premierul Emil Boc la Oradea, ca şi cum nu ar fi venit cu o întreagă armată de susţinători. Victimizarea sa n-a prins însă la PDL-iştii bihoreni, care l-au ascultat din obligaţie, hotărâţi să-l voteze pe Vasile Blaga (medalion) indiferent de consecinţe
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La un an şi jumătate de când a smuls sufragiile bihorenilor pentru preşedintele Traian Băsescu promiţându-le marea cu sarea, premierul Emil Boc şi-a amintit din nou de Oradea săptămâna trecută. De data asta, însă, a venit pentru voturile membrilor PDL, în fruntea cărora vrea să mai rămână încă 4 ani, fluturându-le proiecte de o jumătate de miliard de euro.

Efortul a fost, totuşi, inutil, a aflat BIHOREANUL. Nici un PDL-ist din Bihor nu are de gând să-i dea votul, chiar dacă asta ar însemna pentru cei care conduc instituţii guvernamentale să-şi piardă funcţiile, iar pentru aleşii locali să rămână fără fonduri de la Bucureşti. "Dacă nu-l schimbăm, ne ducem de tot", motivează militanţii bihoreni.

Ori, ori

PDL se află într-o situaţie mai dificilă chiar decât în vremea când PSD îi voia destructurarea. Dacă atunci militanţii PD erau uniţi sub o comandă fermă şi îşi cunoşteau duşmanul, aflat în afară, acum partidul e rupt pe dinăuntru. Impopularitatea guvernării, aroganţa liderilor, scandalurile de corupţie şi certurile dintre fruntaşi au împins corabia în derivă pe o mare parcă fără liman.

În interior se luptă două forţe cu viziuni, obiective şi metode diferite. Tabăra premierului Emil Boc, susţinută de preşedintele-jucător Traian Băsescu, are instituţiile şi banii statului, cu care încearcă să-şi securizeze rămânerea la putere până la finele legislaturii, în timp ce gruparea bihoreanului Vasile Blaga consideră că repoziţionarea partidului în perspectiva viitoarelor alegeri e mai importantă decât guvernarea până în 2012.

În acest context s-a desfăşurat campania pentru alegerea unei noi conduceri, eveniment ce va avea loc la Convenţia Naţională programată la finele săptămânii, pe 14-15 mai. Partidul îşi joacă, aşadar, ultimele cărţi: fie se baricadează în jurul premierului Boc, fie îşi creează, prin Blaga, punţi spre ceilalţi jucători de pe scena politică, pentru a nu împărtăşi soarta defunctului PNŢCD.

La prieteni, dar singur contra tuturor

Conştient că asaltează fieful adversarului, Emil Boc a sosit la Oradea miercurea trecută escortat de ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, al Transporturilor, Anca Boagiu, de preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, de ministrul Internelor, Traian Igaş, plus alţi susţinători, precum Ioan Oltean, Gheorghe Flutur, Gheorghe Falcă, Mihai Stănişoară şi William Brânză.

02-Stefan-Seremi_2.jpgÎncă înainte de a intra în Prefectură, unde fuseseră convocaţi membrii Colegiului Director al filialei, şefi de servicii deconcentrate, primari şi consilieri, Boc le-a trimis o solie PDL-iştilor bihoreni, al căror preşedinte, Ştefan Seremi (foto), anunţase încă din martie că îl sprijină pe Blaga. "Am venit la prieteni, la colegi", a spus Boc, ademenindu-i în acelaşi timp cu "investiţii cu fonduri europene de 450 de milioane de euro, şi încă 100 şi ceva de milioane pentru drumuri".

La ieşire, avea să-i mulţumească pentru ospitalitate lui Seremi, spunând că "deşi nu este unul din cei 33 de preşedinţi de organizaţii care îmi susţin moţiunea, mi-a asigurat un climat absolut prietenesc, colegial". Pe de altă parte, însă, l-a săgetat pe Blaga de la distanţă, vizibil frustrat că nr. 2 din partid nu e la fel de expus atacurilor. "Sunt singur împotriva tuturor, am împotriva mea presa, mogulii şi liderii Opoziţiei", a punctat premierul, subliniind deosebirea faţă de bihorean cam pe acelaşi ton cu care Udrea îl demascase pe secretarul general că "face jocul mogulilor".

Smerit, dar în zadar

02 Traian Abrudan.jpgBIHOREANUL a aflat ce s-a discutat în spatele uşilor închise în cele două ore de-a lungul cărora Boc a realizat că venise degeaba la Oradea. "Premierul ne-a prezentat dificultăţile guvernării alături de PSD, în 2009, când nu s-a putut lua nicio măsură de reformare a statului. În 2010, ne-a spus domnia sa, lucrurile au început să se mişte şi România să fie pusă pe drumul corect. A recunoscut, totuşi, că are o vină, că n-a reuşit să explice că a făcut ce trebuia făcut. Toată lumea înţelege măsurile de austeritate, dar felul în care au fost comunicate a adus un deserviciu partidului", spune Traian Abrudan (foto), secretarul general al filialei.

Primarii i-au reproşat premierului starea proastă a drumurilor, moment în care ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, i-a sărit lui Boc în ajutor, vorbind despre reabilitarea a aproape 400 de kilometri de drumuri naţionale ce străbat judeţul spre Arad, Deva şi Zalău. Cât despre Elena Udrea, în conflict deschis cu Blaga, s-a ferit să se întindă la vorbă, promiţând totuşi că Bihorul va beneficia consistent de planul naţional de reabilitare a 10.000 de kilometri de drumuri judeţene şi comunale. Un alt reproş făcut de PDL-iştii bihoreni lui Boc a fost pe marginea "problemei UDMR", deoarece primarii maghiari primesc mai multe fonduri, iar asta în condiţiile în care în judeţ sunt aliaţii PNL şi PSD. Premierul le-a răspuns, însă, sec, că "problema trebuie gestionată în plan local", semn că ţine mai mult la guvernare decât la costurile ei.

Poveşti

02-Ioan-Marcus.jpg"Au venit degeaba. Ce zic ei sunt investiţii pe hârtie. Noi ce să arătăm oamenilor? Hârtii?! E clar că votăm cu Blaga, şi-i clar şi de ce", a declarat BIHOREANULUI prim-vicepreşedintele PDL Bihor, Ioan Mărcuş (foto), cel mai longeviv primar nu doar din judeţ, ci şi din ţară.

La fel cred toţi ceilalţi 32 de PDL-işti bihoreni delegaţi la Convenţia Naţională. "Nici nu încape în discuţie: "Votez cu Blaga pentru că în PDL se impune o schimbare la nivel naţional, şi numai el poate repoziţiona partidul în perspectiva viitoarei colaborări cu celelalte partide", spune Dorin Corcheş, şeful PDL Oradea. Întrebat dacă îşi menţine poziţia chiar dacă, ieşind Boc câştigător, şi-ar putea pierde funcţia de director la Administraţia de Îmbunătăţiri Funciare, Corcheş nu are nicio ezitare. "Chiar şi aşa!", zice el.

Fermă e şi Adelina Coste, şefa Cancelariei Prefectului, adică subordonata reprezentantului Guvernului în judeţ. "Îl votez pe Blaga pentru că nu a uitat de unde a plecat şi pentru că are cea mai mare credibilitate în faţa tuturor partenerilor de pe scena politică", spune Coste. Nicolae Hoduţ, şeful ITM, are aceeaşi opinie: "Este un lider autoritar, dar care ştie să-şi exercite autoritatea fără să jignească, are o atitudine în favoarea dialogului atât cu colegii, cât şi în afara partidului". Consilierii judeţeni se aliniază şi ei. "Avem nevoie de o rupere de ritm urgentă", crede Ionel Avrigeanu, în timp ce Florian Oros spune mai simplu: "Mai era nevoie de întrebare? Sigur că răspunsul e Blaga". Până şi fostul primar al Oradiei, Petru Filip, despre care se ştia că nu era în relaţii amicale cu secretarul general, susţine că trage pentru Blaga. "Cred că e soluţia care oferă partidului şansa maximizării rezultatelor la alegerile din 2012", spune Filip.

Primarii, deşi dependenţi de fondurile de la Guvern, nu se feresc nici ei să se pronunţe în acelaşi sens. "Chiar dacă ar fi să iasă preşedinte tot Boc şi să-mi taie toate fondurile, cu orice risc, eu cu Blaga merg", spune Sorin Degău, de la Bunteşti. Ioan Irimie, de la Cociuba Mare, e şi mai dârz: "Scrieţi acolo ce vă zic. Ordonanţa 7, aia cu infrastructura rurală de drumuri, apă şi canalizare, s-a pornit când era Blaga ministru al Administraţiei. Am pus apă în patru sate până la ultima casă, dar de când îi Boc n-am avut nicio investiţie. Secetă!".

Ca acasă

Deşi, dată fiind adeziunea unanimă a colegilor bihoreni, nici nu mai avea nevoie de o încercare de a-i convinge, Blaga s-a mai întâlnit cu ei încă o dată, duminică, tot la Prefectură, unde a fost însoţit de susţinători de-ai săi, majoritatea fondatori ai vechiului PD. Neoficial, BIHOREANUL a aflat că tema discuţiilor n-a fost nici pe departe moţiunea cu care Blaga încearcă să cucerească şefia partidului, cât maniera prin care fidelii lui vor încerca să prevină influenţarea votului de către tabăra lui Boc. "Ceilalţi ar vrea ca la Convenţie votul să fie dat grupat, pe organizaţii, astfel ca preşedinţii de filiale să controleze buletinele de vot. Noi vrem vot în ordinea alfabetică a delegaţilor, că aşa nu poate fugi şeful filialei după fiecare membru. Aşa s-a votat şi în trecut, pe vremea lui Băsescu, aşa trebuie să se voteze şi acum", a explicat unul dintre membrii nucleului pro-Blaga.

Ce ironie, nu-i aşa, ca soarta partidului care s-a confruntat cu cele mai vehemente acuze de fraudare a unor alegeri în România să depindă acum de respectarea ori, dimpotrivă, fraudarea propriilor alegeri interne...


33 LA CONVENŢIE
Lista delegaţilor

Componenţa delegaţiei care va reprezenta organizaţia judeţeană la congres a fost stabilită prin vot de Colegiul Director al filialei, pe 28 aprilie. Numărul delegaţilor a fost fixat la 33, în baza unui algoritm impus de la centru, în funcţie de rezultatele obţinute de organizaţie la ultimele patru alegeri: locale, parlamentare (2008), europarlamentare şi prezidenţiale (2009).

Cei care vor vota în numele PDL-iştilor bihoreni sunt parlamentarii Ştefan Seremi, Petru Filip şi Octavian Bot, şefii organizaţiilor de femei, Adelina Coste, şi de tineret, Bogdan Manafu, şefii de deconcentrate Traian Abrudan (APIA), Dorel Luca (Inspectoratul Şcolar), Ioan Pantea (Casa de Pensii), Nicolae Hoduţ şi Eugen Cîrmaciu (ambii de la ITM), Laza Matiuţa (Direcţia Silvică), şeful organizaţiei Oradea, Dorin Corcheş, primarii Ioan Mărcuş (Sântandrei), Gheorghe Bota (Rieni), Dorel Talpoş (Marghita), Ioan Lucaciu (Ştei), Sorin Sarca (Borod), Lucian Popuş (Sânmartin), Florin Bocşe (Olcea), Florin Porge (Vaşcău), Costel Sîrghie (Nucet), Sorin Degău (Bunteşti), Ioan Popa (Lunca), consilierii judeţeni Cristian Ile, Ionel Avrigeanu, Florin Oros şi Dumitru Frese, precum şi alţi membri ai BPJ: Doina Bogdan, Mircea Bradu, Ioan Turcuţ, Ionela Bruchental, Ionel Bungău şi Gavril Jarca.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
pentru scortosul
scumpa nespotismul se practica, dar e bine sa rabzi asa se calesc cei buni nu sa primesca pe tava TOTUL , imi place Traian are strategie si pentru asta re nevoie de o gloata amestecata dar el ii manipuleaza in functie de slabiciuni, oare care este slabiciunea lui BLAGA:)) PUTEREA sau vigilenta sunt opuse si contrare dar ff periculoase un pas gresit si cazi in propria capacana:)) SINCER boc si traian s au sudat extraordinar de bine si pana la MOARTE, ha, ha, ha, unde mai vedeti in PDL acest act de bravura:)) sau PNL, sau UDMR cei intelepti accepta cei prosti alearga in fata.... viciul intodeauna invinge
Postat 10 Mai 2011, 09:03 de anca
intrebare
de ce toti primarii delegati la conventie sunt din zona Beiusului?? ceilalti sunt in imposibilitate de deplasare ?sau criteriile de desemnare sunt altele?
Postat 10 Mai 2011, 08:51 de pdl
cine ce face?
eu va intreb : Boc lupta cu Evaziunea si Munca la negru, Blaga cu cine LUPTA?
Postat 09 Mai 2011, 17:24 de anyy
ce adunatura
Filip e primul care tradeaza va vota pe cei care il scapa de DNA,sau mai bine spus depinde cu ce il pot santaja cei doi
Postat 09 Mai 2011, 14:47 de luky
si in plus UDMR il sustine pe T
da!
Postat 09 Mai 2011, 13:05 de ha, ha, ha
bine ar fi sa fie asa dar ma indoiesc
normal asa ar trebui dar sa nu uitam:cluj, arad, etc:))) toate greselile se pltesc mai devreme sau mai tarziu cum s a purtat Bihorul cu VECINII ia sa va aud, taree! deci ce inseamna sa mentii relatii cordiale si de prosperitate, ce inseama sa sudezi aliante solide economice, banii nu mai sunt acum sa va vad ce ati semanat :)) Traian conduce nu Blaga, eu sincer va spun ca as fi incantata dar sunt realista...avem ff multi dusmani nici nu realizati si tradatori printre ei:))e natural puterea si interesul individual primeaza .
Postat 09 Mai 2011, 13:01 de anca
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Patriotul Ervin: Cine este orădeanul care a inaugurat Podul Centenarului cu o Dacie tricoloră (FOTO)
 • Două zile de reduceri: S-a deschis KiK, la ERA Park Oradea! (FOTO)
 • Gala Comunității Orădene. Vezi care au fost proiectele premiate! (FOTO)
 • Victorie acasă: CSM CSU Oradea a câștigat derby-ul cu Steaua (FOTO)
 • Primul tren Cluj - Oradea – Viena a plecat 'full'. Biletul cel mai ieftin costă 133 lei (FOTO/VIDEO)
 • 'Asta-i datina străveche': 350 de copii, în straie tradiționale, au colindat pe străzile Oradiei (FOTO/VIDEO)
 • Nervi în Aeroportul din Oradea: Pasagerii cursei Tarom spre Bucureşti, revoltați că... nu au locuri în avion! (FOTO)
 • Inna a strălucit ca o stea: Peste 3.000 de orădeni şi o mână de turcoaice s-au bucurat de concertul talentatei artiste (FOTO / VIDEO)
 • Iluminatul de sărbători a fost pornit, a început Târgul de Crăciun în Oradea. Vezi cum arată! (FOTO / VIDEO)
 • Capsula timpului: Gânduri despre Oradea secolului viitor, dar şi obiecte din oraşul zilelor noastre, vor fi îngropate în curtea Muzeului Ţării Crişurilor (FOTO)
Ultimele Comentarii

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON