URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Decembrie 2010, 08:30

Topul şi potopul: Un clasament al firmelor bihorene

Topul şi potopul: Un clasament al firmelor bihorene DEDULCIT LA PROFIT. Cu un profit declarat de 3,5 milioane euro, fabrica de zahăr din Şoseaua Borşului este de departe cea mai rentabilă afacere din Bihor. "Meritul managementului e cu atât mai mare cu cât este vorba de o întreprindere cu activitate sezonieră, care în mare parte a timpului are mijloacele de producţie în remont", spune Dan Octavian, consultant în afaceri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pariul cu agricultura s-ar putea să funcţioneze. Dacă nu pentru fermieri, măcar pentru procesatori.

Topul celor mai profitabile firme realizat de BIHOREANUL pe baza datelor din bilanţul contabil depus de companii pe ultimul an arată că Zahărul SA este cea mai profitabilă firmă din judeţ. În ciuda prăbuşirii pieţei imobiliare, clasamentul celor mai rentabile afaceri este încă dominat de companii şi producători de materiale din domeniul construcţiilor, urmate de unităţi din turism şi comerţ.

Gustul dulce al banilor

Societatea Zahărul Oradea SA este cea mai profitabilă care activează în Bihor. Acţionarii acesteia vor avea de împărţit la sfârşitul anului un profit net de nu mai puţin de 15 milioane lei, adică aproximativ 3,5 milioane euro. Compania aparţine grupului franco-german Cristal Union şi este singura care mai funcţionează în România după ce unităţile de la Carei şi Arad au fost trecute în conservare. Fabrica a fost supusă în ultimii ani unui proces intens de retehnologizare, care a presupus investiţii de peste 6 milioane euro, lucrând în medie cu 290 de angajaţi.

Pentru următoarele locuri în topul celor mai profitabile firme, în ciuda prăbuşirii pieţei imobiliare, concurează cot la cot constructorii Selina SRL, cu un profit net declarat pe 2009 de 8,9 milioane lei, şi Gavella Com SRL, cu un câştig curat de 8,4 milioane lei. O apariţie interesantă în rândul celor mai tari firme o constituie Sab General Construct. Înfiinţată în 2008, compania are doar cinci angajaţi, şi este beneficiara unui profit de 12,5 milioane lei, dar în spatele consorţiului se află firme de construcţii şi producători de materiale importante, între care cunoscuta Saboplast, specializată în geamuri termopan.

Constructorii, ultimul val...

08 Dan Octavian.jpgLista celor mai profitabile firme continuă cu producătorul de materiale de construcţii Euro Cărămida SA Biharia (Europoroton), cu un câştig de 8,7 milioane lei, urmată de SC Turism Felix, cu 7,8 milioane lei şi producătorul de mase plastice Plastor, cu 7,1 milioane lei. Cu un profit net de 6,5 milioane lei, societatea Lotus Market SA este singurul dezvoltator imobiliar şi retailer din topul celor mai profitabile companii bihorene. Consultanţii în afaceri spun că diversitatea firmelor care au reuşit să facă profit în ciuda crizei nu ar trebui să mire pe nimeni. "Practic nu mai există domenii favorite, aşa cum erau înainte afacerile imobiliare. Fiecare firmă e lider de piaţă pe domeniul său şi sunt convins că această proporţie se va menţine şi pe viitor", declară pentru BIHOREANUL Dan Octavian (foto), consultant în afaceri.

Acesta susţine că apariţia constructorilor în topul celor mai profitabile firme se datorează "unui rest de lucrări şi încasări" rămas din 2008, când construcţiile făceau încă bani frumoşi. "Părerea mea e că aceste companii nu se vor mai regăsi anul viitor în topul celor mai profitabile firme, şi chiar s-ar putea să aibă probleme în 2011". Dan Octavian nu exclude ca începând chiar din acest an topul celor mai profitabile firme să înceapă să fie dominat de producătorii de bunuri şi retaileri.

Micii giganţi

Consultantul îşi argumentează spusele prin faptul că topul firmelor bihorene din punctul de vedere al cifrei de afaceri este dominat mai nou de producători şi comercianţi. În fruntea listei figurează producătorul de componente electronice Celestica, cu o cifră de afaceri de 649 milioane lei, urmat de retailerul de încălţăminte Leonardo cu 408,7 milioane lei, procesatorul Zahărul SA cu 240 milioane lei, şi vânzătorul de mobilă şi articole de uz casnic, Proges SRL, cu 228,5 milioane lei.

În contextul crizei, cifra de afaceri - criteriul de bază după care organizaţiile patronale bihorene făceau până de curând topul celor mai puternice firme - s-ar putea să devină însă irelevant. "Multe firme care astăzi par solide, dacă nu sunt gestionate cu grijă, pot foarte uşor să intre în insolvenţă, pe fondul datoriilor sau chiar al pierderilor acumulate", spune consultantul în afaceri.

Mergi ori crapă!

BIHOREANUL a făcut şi topul companiilor cu cele mai mari pierderi, iar în capul listei figurează retailerul de încălţăminte şi articole de pielărie Leonardo, cu o gaură de 225 milioane lei. Locul secund îi revine, la mare distanţă, firmei Atlas Telecom Network, concurentul RCS&RDS, care a declarat pierderi nete de 37,1 milioane lei. Deloc surprinzător, topul perdanţilor mai cuprinde furnizorul de energie termică  Electrocentrale, cu un minus de 22,9 milioane lei, firma de construcţii a lui Călin Raita, Raicris Construct (cu pierderi de 18,2 milioane lei) şi producătorul de mezeluri Florelia din Sântandrei, cu o gaură de 18 milioane lei.

La fel, exploatarea minieră de la Dobreşti, Mineral Mining, înregistra la sfârşitul anului trecut pierderi de 9,5 milioane lei, Distrigaz Vest declara minusuri de 5,3 milioane lei, iar fostul producător de mezeluri Cominca, trăgea linie la pierderi de 4,5 milioane lei. "O bună parte din firmele cu pierderi sunt astăzi în insolvenţă sau chiar au declarat faliment. În majoritatea cazurilor, soarta lor ţine de capacitatea managerilor de a restructura afacerea şi de a lua totul de la zero pe temelii sănătoase", afirmă Dan Octavian. Măsurile, dureroase pentru patroni şi total nepopulare pentru angajaţi, vor trebui luate pentru a salva ce se mai poate din afaceri altă dată înfloritoare, deoarece criza nu iartă pe nimeni. Iar în marasmul economic care se anunţă pentru anul 2011, cea mai mică slăbiciune se poate transforma într-o rană mortală...


"În anul 2009 profiturile mari erau cantonate încă în zona imobiliară. La o analiză a anului 2010, care va putea fi făcută undeva la mijlocul anului viitor, vom vedea în mod clar că firmele de construcţii vor dispărea din top, iar locul lor va fi luat de producători"

Dan Octavian, consultant în afaceri


08 Fandly.jpgTOPUL FĂRĂ "BAŞTANI"
Marii contribuabili la secret

Topul firmelor din judeţ realizat de BIHOREANUL pe baza bilanţului contabil depus la Registrul Comerţului de agenţii economici pe anul 2009 cuprinde toate cele 16.070 firme mijlocii şi mici care evoluează pe piaţa locală. Din lista câştigătorilor şi perdanţilor lipsesc marii contribuabili, cum ar fi Transilvania Import Export, Holcim sau Repcon, pentru simplul motiv că cifrele oficiale sunt trecute la secret. "Firmele mari îşi depun bilanţul contabil la Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, aşa că nu deţinem date cu privire la ele", a declarat pentru BIHOREANUL Marius Fandly (foto), director executiv adjunct al Direcţiei Finanţelor Publice Bihor.

Evidenţa marilor contribuabili a fost preluată la nivel central din ianuarie 2005, în scopul unei mai bune colectări la bugetul statului, aceştia generând circa 30% - 40% din totalul veniturilor bugetului general consolidat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
consultant anal
ala nici vaca nu stie s-o consulte... ii bate la coada sa deschida....
Postat 13 Decembrie 2010, 10:25 de satana
Articol neinformat
De la cine v-ati luat informatiile despre Zaharul de la portarul fabricii?
Postat 13 Decembrie 2010, 08:45 de RA
lasa-ne lasaaaa-neee
alaturare lui Zoom: Oribil, scarbosenie inceputul materialului ....nici nu citesc, ce incepe cu DAN OCTAVIAN ...MARE CONSULTANT MARE !!! cand adjunctu vedetei Lucian, cand consilier local PNL, omu` pimarului... azi-maine il vad in finala Megastar Ungaria ...
Postat 11 Decembrie 2010, 19:27 de Rogerius
Consultanta in afaceri
Dan Octavian - consultant ??? Voi nu observati ce prostii debiteaza ??? Habar nu are de afaceri, ca daca ar fi stiut ceva nu ar fi stat in umbra falimentarului Puiu Lucian, ci ar fi facut ceva de capul lui. Dar unde nu-i cap vai de picioare. Cel mai tare din parcare este grupul Micula, cu o gaura la bugetul statului de cca. 42 milioane Euro. Astia ar trebui sa fie in fruntea topului afacerilor bihorene. Restul este apa de ploaie. Ce este Zaharul SA ??? Cu un profit reprezentind 2,8% din cel al Cristal Gmbh. Germania pe acelasi domeniu ??? Ce articol de marmelada !!!
Postat 11 Decembrie 2010, 18:43 de Zoom
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON