URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Septembrie 2010, 08:19

Tokes e Zulu

Tokes e Zulu BĂIATU' LU' TATA. Mate Tokes este fiul cel mijlociu dintre cei trei copii ai fostului episcop reformat şi a fost dintotdeauna preferatul lui. Ca să-i facă pe plac, politicianul a mers până acolo încât i-a cerut veşnicului său adversar politic, Alexandru Kiss, permisiunea ca echipa fiului său să evolueze pe terenul UDMR-istului. De altfel, Mate a fost şi singurul dintre copii care l-a susţinut pe Laszlo Tokes în procesul de divorţ
Tokes e Zulu FANI AFRICA. Cafeneaua lui Attila Liczek şi Mate Tokes se întinde pe 134 mp şi are o capacitate de 70-80 de persoane. "Nu vă spun cât am investit. Fiecare a dat câte puţin", spune Attila. I-au zis Zulu Cafe pentru că amândoi sunt pasionaţi de cultura africană
Tokes e Zulu FANI AFRICA. Cafeneaua lui Attila Liczek şi Mate Tokes se întinde pe 134 mp şi are o capacitate de 70-80 de persoane. "Nu vă spun cât am investit. Fiecare a dat câte puţin", spune Attila. I-au zis Zulu Cafe pentru că amândoi sunt pasionaţi de cultura africană
Tokes e Zulu FOREVER FRIENDS. Mate (foto stânga) şi Attila (foto dreapta) sunt prieteni încă de copii. Acum au 24, respectiv 25 de ani, şi au făcut până şi facultatea împreună, studiind turismul şi managementul la Universitatea Partium. Din conturile lor de Hi5 reiese că sunt foarte apropiaţi şi petrecăreţi, mergând împreună în excursii peste tot
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

E tânăr, e frumos şi... are un tată celebru. Este reţeta de succes a lui Mate Tokes, fiul controversatului vicepreşedinte al Parlamentului European, Laszlo Tokes, care tocmai s-a apucat de afaceri.

BIHOREANUL a aflat că împreună cu unul dintre cei mai buni prieteni, Attila Liczek, Tokes Jr. pregăteşte lansarea cu fast a unei cafenele de fiţe, pe strada Costaforu din Oradea. Şi nu bine au început lucrările, că au şi primit o amendă de la Primărie. Ca să le salveze fundul s-a băgat chiar Tokes senior, cu un telefon la Primărie...

Club "afro"

01 Zulu Cafe.jpgDin stradă, clădirea care adăposteşte Zulu Cafe de pe Costaforu 4 pare impozantă. La parter funcţionează o spălătorie auto şi o mică pizzerie, iar la etaj e clubul. De afară se văd doar jaluzelele trase, dar înăuntru peisajul este aparte.

Gresia de pe treptele ce urcă în local e de calitate. Maro, cu reflexii aurii şi argintii, dă bine cu atmosfera. Mobilierul "tapetat" cu bambus e trendy - arată ca o junglă modernă, în care bambusul înveleşte scaunele înalte de la bar, iar lemnul de bananier asigură confortul celor care preferă să stea la mese. Pe un perete stă harta continentului african, iar de pe un altul un băştinaş veghează. Cunoscătorii ştiu că e un zulu, războinic din Africa de Sud.

Puţini ştiu, însă, că localul aparţine pe jumătate unui fecior de-al lui Laszlo Tokes. La cei 24 de ani, Mate, al doilea din cei trei copii ai europarlamentarului cu soţia sa, Edith, de care tocmai divorţează cu scandal, s-a asociat cu bunul său prieten Attila Liczek, şi el un băiat de bani gata. Vor să aibă cel mai tare club din oraş. Doar că au început cu stângul...

Şmecheraşul

Totul a pornit la începutul lunii august, după ce vecinii lui Attila Liczek, proprietarul clădirii de pe Costaforu, l-au reclamat că îşi face local fără acceptul lor, iar ca să verifice, inspectorii Primăriei au mers la faţa locului. Descinderea nu a fost lipsită de evenimente. În timpul controlului, la care a fost prezent şi Tokes junior, acesta a izbucnit nervos şi le-a interzis funcţionarilor să-i pozeze "proprietatea", procedură altminteri obişnuită în astfel de cazuri.

"Ce vă pasă? Pot să fac ce vreau în casa mea. Ce-aveţi cu mine dacă eu vreau să-mi amenajez casa ca o cafenea? Pot să-mi pun şi zece WC-uri, dacă mie aşa-mi place...", le-a aruncat Mate, pe ton de şmecheraş, inspectorilor, care, fără să se lase impresionaţi de fiţele tânărului, i-au trântit o amendă de 3.000 de lei.

Asociaţii nu aveau actele în regulă. "S-au autorizat lucrări de construcţie la o casă şi în loc de asta s-a făcut o pizzerie şi cafenea. Or, pentru asta trebuia acordul vecinilor. I-au reclamat vecinii în timpul construcţiei şi au fost amendaţi", a declarat Lucia Iacob, şefa Direcţiei de Urbanism din Primăria Oradea, adăugând că, între timp, Liczek şi Tokes au făcut demersuri pentru intrarea în legalitate. Au obţinut deja certificatul de urbanism şi sunt în faza de autorizare a viitorului local.

Totuşi, sursele BIHOREANULUI afirmă că lucrurile nu au fost atât de simple. "Apuci" Tokes i-a sunat pe mobil chiar pe inspectorii care i-au amendat copilul, încercând să îi înduplece să retragă amenda, spunând că "peste tot în Uniunea Europeană tinerii sunt încurajaţi să facă afaceri, dar mai puţin la Oradea". Vicepreşedintele PE a omis că pe alte meleaguri lucrurile se cam fac legal!

Victimele birocraţiei

BIHOREANUL a vrut să afle mai multe despre poveste şi luat legătura şi cu cei doi tineri.

attila.jpgStânjenit de vizita reporterilor, Attila Liczek (foto) susţine că acuzaţiile care i se aduc sunt exagerări şi că, dimpotrivă, el şi Tokes junior au căzut victime birocraţiei. Deocamdată nedeschisă publicului, cafeneaua a fost construită peste o mini-pizzerie şi peste spălătoria înfiinţată în anii 90 de familia sa. Lucrările au început de acum 3 ani, iar iniţial trebuiau să se rezume la un simplu etaj şi o mansardă. Anul trecut, tânărul s-a hotărât să îşi facă restaurant, împreună cu Mate.

"Mă gândeam să cer autorizaţie după ce amenajam toată clădirea, dar Primăria m-a amendat pentru că deja se aflau mai multe scaune în casă. Dacă mergeam în tribunal, câştigam, dar nu putem să pierdem timp şi am zis că mai bine plătim amenda", susţine el, cu naivitate. Tânărul recunoaşte doar cu jumătate de gură că a greşit. "Suntem mai începători la construcţii, nu ne pricepem, nu prea ştim cum merg treburile", se apără.

Beleaua i se trage, crede Attila, de la un vecin cu care a avut clinciuri mai vechi şi al cărui frate e apropiat al Primăriei. Zice că, din cauza birocraţiei, inaugurarea localului a fost amânată cu luni de zile, pe nedrept. "Am dorit să deschidem în aprilie, dar ne trage Primăria în spate. Nici nu am nevoie de acordul vecinului care mi-a făcut reclamaţie şi care e în proces cu aproape toţi vecinii. Am acordul celor din dreapta şi stânga, iar în spate n-am nevoie, că am un teren de 4,5 metri până la el. Apoi, sunt în zona cu spaţii comerciale şi pot construi ce vreau", crede Atilla.

N-a intervenit

Băiatul neagă că Laszlo Tokes a intervenit la Primărie ca să nu plătească amenda şi susţine doar că fostul episcop i-a "tras de urechi" pe funcţionari să grăbească formalităţile ca ei să poată da drumul la afacere. Asta, fiindcă dosarul le-a fost ţinut în loc de chestii banale, precum lipsa unor copii după buletine. Oricum, Attila nu poate să înţeleagă de ce i se cere să aibă 15, şi nu sunt suficiente doar 3 locuri de parcare...

Cât despre Tokes junior, acesta nici nu a vrut să vorbească cu ziariştii, tranşând din start orice discuţie. "Nu vreau să zic nimic", a spus el, închizând telefonul. O fi considerând, la fel ca tatăl său în scandalul cu divorţul, că rufele se spală numai în familie...


03 fotbalistul.jpgMATE, ATACANTUL
Tokes versus Kiss

Vicepreşedintele Parlamentului European Laszlo Tokes şi-a susţinut, de-a lungul anilor, fiul cel mare, îndeplinindu-i toate mofturile. BIHOREANUL a dezvăluit faptul că, în perioada studenţiei la Universitatea Partium, instituţie de învăţământ superior fondată şi condusă chiar de fostul episcop reformat, Mate (foto) a fost atacant şi căpitan de echipă al CSU Partium, care concura în Campionatul judeţean de fotbal cu Bioland Paleu, în care evolua, tot căpitan, Ervin, fiul rivalului politic Alexandru Kiss, şeful UDMR Bihor.

De fapt, după cum descoperise ziarul nostru, echipele s-au născut tocmai din orgoliul celor doi politicieni însă, în timp ce Kiss şi-a susţinut financiar ambiţia, Tokes nu şi-a subţiat punga pentru o asemenea investiţie. El a apelat, cu tupeu, tocmai la adversarul său, cerându-i permisiunea ca echipa sa să evolueze pe terenul echipei Bioland. Echipa europarlamentarului chiar a fost sponsorizată de Kiss, la unele meciuri, cu plata baremurilor arbitrilor. Chiar dacă, la fel ca acum, Tokes îl bălăcărea public, acuzându-l de corupţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
comentarii
TOTI CEI CARE A-TI FACUT COMENTARII SUNTETI O GRAMADA DE INCULTI DE CORUPTI SI DE INVIDIOSI PE DOI TINERI CARE AU REALIZAT CEVA FARA SA DEA MITA CUM SE PROCEDEAZA DE CEI CARE NU SUNT BOZGORI SAU POPONARI . CUM VA PUTETI PERMITE ASTFEL DE AFIRMATII ?VOI SUNTETI MAI POPONARI DECAT EI.
Postat 22 Noiembrie 2010, 19:08 de cunoscut
birocratiaimputita
Articolul e scris -ca de obicei- impotriva lui Tokes, in loc sa fi scris impotriva birocratiei ce incetineste orice dezvoltare in schimb inghite bani si dezvolta coruptia. Chiar de ce te obliga sa ai 3 parcari sau 15 ? S daca nu vrei nici una? Daca imi aranjez un bar si pun niste scaune in casa mea tamptiti de la primarie au dreptul sa ma amendeze? Se vede clar ca cautati cu lupa sa va legati de Tokes, dar nu aveti curajul sa va legati de birocratia primariei si de legile tampite din tara asta.
Postat 24 Octombrie 2010, 21:26 de HZ
presedintele ungurimii
rusine, bei tokes ! umbli cu telefoane ? vrei tratament diferentiat ? nu incalca lege ! hala exemplu dai, in toate activitatile tale ! RUSINE !!!!!!!!
Postat 16 Septembrie 2010, 19:02 de Adi
@ szabo a.
esti un gunoi frustrat.
Postat 16 Septembrie 2010, 18:03 de lol
pt szabo a.
ma nemernicule, inainte sa injuri, invata macar sa vorbesti.... zici gozbori si tragi apa ! gozboroci, curve si escroci !
Postat 16 Septembrie 2010, 17:47 de lol
dracu sal duca si sistemul superbirocratizat
Pai da tinerii au gresit dar dracu sal duca si sistemul superbirocratizat tipic tariilor corrupte ca Ro. unde pe langa autorizatie poti plimba dupa o groaza de acte dintre care unele chiar fara folos [aviz sanepid de ex. la o casa avand racord la retea cu apa potabila a orasului ,ori aviz de mediu tot pt. locuinte ....iar daca doresti sa deschizi o ferma la tara s-a nu mai zic cate bete o pune sistemul corrupt ] folosul acestei suprabirocratizari este de a mentine o groaza de angjati ,rude ,prieteni adica posturi lejere unde se lucreaza mai putin ca in sistemul privat ,iar pe langa salar mai poti trage spaga... Pt taranii care zic **** probabil si mata e un spagar venit de la tara si nai prins cei 7 ani numai cu opinca in cur.
Postat 14 Septembrie 2010, 23:17 de szabo a.
2 POPONARI BUZI IN UNGURESTE
DECI CE FAATA DE POPONARI AU SUNT SIGUR CA SI-O TRAG LA CACA AIA DOI DA CE FATA DE DISTRUSI AU AR MERITA ARSI CU PARJOLU DE PORC SA SE FACA ROSII DIN ATATA VERDE
Postat 12 Septembrie 2010, 12:53 de PETRE
labangiii
Halal tara!!! Faina reklama pt baieti astia carora probabil nu sa le mearga afacerea fara chesti si manarii de astea. BAFTA ORICUM SI MULTA m03
Postat 12 Septembrie 2010, 12:34 de Zulensci
@UNU
BRAVO! BESTIAL! ADEVARAT!
Postat 10 Septembrie 2010, 13:39 de Nelu matriteru'
PUI DE POPA CURVAR !!!
PUIUL DE POPA CURVAR SUSTINUT IN ACTIVITATEA DE "CRESTINARE" DE TIP ZULU-AFRICANA DE MERETUL POPA-EUROPARLAMENTAR UNGURESCO-ROMAN TOKES-INIMA DE TI.GA.N !!!
Postat 10 Septembrie 2010, 13:18 de SCORTOSUL
lojic
chiar ca parca ar fi 2 poponari dupa poze:)) mai stii? ala da fiu, care il sustine pe taica`sau in divort, in loc sa isi tina familia impreuna. oricum, cocalari raman, ca baietii de bani gata, si tokes tot ipocrit ramane. una zice, alta face..condamna coruptia, dar primeste plicu, si da in inspectori. in rest, numa club de fite nu poate fi, la cat de naspa arata..nu ma duc acolo sa`mi rup spatele pe mobila aia:))
Postat 10 Septembrie 2010, 02:29 de unu
BOZGORI IMPUTITI
NO HAT SUGETI BORATOM UNGURI PE BORATOM ROMANI DE PISTOL CA DUPE POZE CARE PUBLICAT VOI DOI ALA PUI DE UNGUR TOKES SI CU ALA UNGURAS NOGHION GRAS CU CIOC DE PULASH ARATE CA DOI POPONARI UNGURESTE ZICE BUZI
Postat 09 Septembrie 2010, 23:34 de UNU
nici cum
ca asa ca pe dincolo lasatil pe masa in pace ca asa fost cum spus ea.
Postat 09 Septembrie 2010, 20:58 de katy
zizi
aschia nu sare departe de trunchi !
Postat 09 Septembrie 2010, 16:07 de .
cocalarii
cocalarii
Postat 09 Septembrie 2010, 16:01 de zuzu
Aha.........
Deci tokesu jr. e zulu si sr. e zuzu, n'est pas?
Postat 09 Septembrie 2010, 10:02 de Merlin from Berlin
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON