URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 18 MARTIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Aquapark-ul din Oradea este pe profit, în ciuda faptului că 90% dintre aceste stabilimente merg pe pierdere. Adică sunt un fel de Teatru ori Filarmonică, numai cu ceva mai multă apă. Pe lângă meritele incontestabile de gospodari ale celor de la ADP, trebuie să recunoaștem că succesul se datorează și conjuncturii.
Zic şi eu
Adrian Cris
Se zice că doar cine nu munceşte nu greşeşte (deşi eu, personal, cred că greşeşte şi cel ce nu munceşte). În orice caz, bărbaţi sunt cei care îşi asumă greşelile, iar eu îmi declar apartenenţa la această categorie. Ca atare, recunosc că după ce am primit reacţia lui Pásztor, i-am verificat argumentele, cum că deplasarea în interes de serviciu în Austria a făcut-o separat de cea în interes privat în Elveţia. 
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Înţeleg miza politică a scandalului cu Aeroportul fost internaţional Oradea şi cum bâjbâielile celor de la Consiliul Judeţean le dau apă la moară celor care conduc Primăria. Oamenii politici îşi vânează paşii greşiţi şi erorile profesionale pentru a-şi da la gioale în public, pentru a faulta cât mai grav prestigiul celuilalt. Cel mai adesea, vorbele lor rămân doar vorbe, simple declaraţii politice vitriolante, fără urmări practice.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Care credeţi că ar fi soluţia cea mai bună pentru reintroducerea zborurilor internaţionale e Aeroportul din Oradea?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Instanţa Supremă s-a pronunţat recent, printr-o decizie de speţă, în sensul în care Ghidul pentru acordarea daunelor morale emis de Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii nu este obligatoriu pentru instanţe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Scleroza multiplă este o boală caracterizată prin inflamaţia şi distrucţia selectivă a mielinei sistemului nervos central, cu apariţia unor zone de cicatrizare. Mielina este o substanţă care înveleşte fibrele nervoase, având un rol important în conducerera influxului nervos şi care apare în luna a 5-a vieţii intrauterine cu definitivare după naştere. Boala mai este denumită şi scleroza "în plăci" datorită aspectului zonelor cicatrizate ale creierului, leziunile fiind denumite "plăci".
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
25 Ianuarie 2011, 15:15

Toamna secretelor: Şeful Casei de Cultură a cheltuit banii publici cu amicii săi

Toamna secretelor: Şeful Casei de Cultură a cheltuit banii publici cu amicii săi SCUMP, TOAMNĂ, SCUMP. Deşi la festivitatea de deschidere a Toamnei Orădene Flavius Bunoiu (foto) nici măcar n-a catadicsit să păşească pe scenă, în ultima seară a concertelor din Piaţa Independenţei i-a sărit în ajutor prietenului Mihai Dacin (medalion), căruia vocea - plătită cu 300 de euro pentru prezentare - îi răguşise. Era, oricum, un mizilic pe lângă suma totală cu care directorul şi-a ajutat prietenii: valoarea contractelor plătite de CCM firmelor lui Mihai Dacin şi Sorin Gligor depăşeşte 109.000 de lei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La Casa de Cultură a Municipiului banii sunt învârtiţi în secret. Asta o dovedeşte atitudinea directorului Flavius Bunoiu, care a amânat la nesfârşit să răspundă unor cereri de informaţii formulate de BIHOREANUL referitoare la modul de cheltuire a banilor destinaţi organizării Toamnei Orădene.

Când în final a făcut-o s-a descoperit că, deşi pentru organizarea concertelor dedicate Zilelor Oraşului erau alocate sume mari, ce depăşeau cu mult pragul de la care instituţiile publice sunt obligate să facă licitaţii pentru atribuirea de contracte, acestea au fost date direct de Bunoiu "găşcuţei" organizatorilor locali de evenimente. Cu câtă seriozitate a fost făcută trânteala se vede şi numai din faptul că Horia Brenciu a fost efectiv "rupt" în două, onorariul lui fiind plătit de două firme distincte.

Poveste cu prieteni

La fel cum a făcut-o la începutul precedentei ediţii a Toamnei Orădene, şi în 2010 Flavius Bunoiu, directorul Casei de Cultură a Municipiului, a promis că după terminarea petrecerilor va prezenta cum s-a cheltuit bugetul acestora. Sperând, probabil, că socoteala nu-i va fi cerută! Bunoiu a ieşit într-adevăr într-o conferinţă de presă, dar a făcut publice numai venituri şi cheltuieli globale ale celor trei săptămâni de festival. Iar când BIHOREANUL i-a solicitat informaţii detaliate, deşi le avea la dispoziţie, directorul a spus că va răspunde abia în termenul maxim permis de lege: 30 de zile lucrătoare.

Aşa a şi făcut. Răspunsul a sosit fix în ultima zi, prin Biroul de presă al Primăriei, şi atesta ceea ce BIHOREANUL prevăzuse dinainte. Anume că din cei 353.340 de lei cheltuiţi pe tot parcursul celor trei săptămâni de festival, suma de 109.380 lei (adică aproape o treime din total) a ajuns la firmele lui Sorin Gligor şi Mihai Dacin - prieteni notorii şi parteneri de afaceri ai directorului CCM - în schimbul organizării majorităţii evenimentelor din cele trei seri dedicate Zilelor Oraşului.

Înţelegere în familie

Cifrele arată că, pentru cele trei seri de concerte din Piaţa Independenţei, CCM a cheltuit 133.205 de lei, adică circa 30.000 de euro. Deşi a fost vorba practic de un singur eveniment (Zilele Oraşului) şi de aceeaşi gamă de servicii (organizarea de spectacole) şi chiar dacă în joc erau sume mari, directorul Bunoiu a ales, mânat de interesele private, să nu facă o selecţie publică, pentru a putea alege contractele cele mai ieftine.

03 Mihai Dacin.jpgÎn schimb, banii au fost împărţiţi "la mica învoială" cu principalii organizatori locali de evenimente: pe de o parte cu Florin Budeu, reprezentant al Fundaţiei Româno-Daneze Hamlet şi al Asociaţiei Culturale Ioan Bradu (ale căror contracte au totalizat 52.869 lei), şi pe de alta cu tandemul Mihai Dacin (foto) - Sorin Gligor, prin firmele Top Press şi Events Media Factory. Valoarea totală a contractelor semnate de Bunoiu cu cei doi amici ai săi, numai pentru Zilele Oraşului, se ridică la 80.336 de lei.

Că a fost o înţelegere "ca unsă" o arată şi felul în care şi-a onorat CCM - a se citi Bunoiu, din banii Primăriei - partea de contract. Amicii Dacin şi Gligor nici măcar nu au trebuit să se caute de bani pentru a tocmi cântăreţii, căci le-a dat municipalitatea avansuri de 30% încă de la mijlocul lunii septembrie. Iar facturile finale le-a plătit tot prompt, ca-ntre prieteni, pe 11 octombrie. A fost prima preocupare a lui Bunoiu, în lunea de după weekend-ul cu concerte!

Contracte cu cântec

Vrând să vadă în detaliu care au fost serviciile primite în schimbul banilor, BIHOREANUL a mai formulat o cerere către Primărie şi CCM, prin care a solicitat copii după contractele încheiate de Bunoiu cu prietenii. Deşi ziarul a invocat promisiunile privind transparenţa ale primarului Bolojan, precum şi ordinul acestuia ca asemenea documente să fie publicate din oficiu pe site-ul Primăriei, de data asta răspunsul n-a mai venit nici măcar în termenul maxim de 30 de zile, ci abia după 41 de zile lucrătoare. Şi voit incomplet. Bunoiu a refuzat, de pildă, să prezinte contractele de scenotehnică încheiate, tot fără licitaţie, cu Events Media Factory, prin care numai pe seama Toamnei Orădene s-au scurs, din bani publici, 29.044 lei.

03 Sorin Gligor.jpgMarea problemă o constituie, însă, contractele încheiate cu firmele "găşcuţei", aproape la indigo, pentru organizarea concertelor din 8, 9 şi 10 octombrie, cu Elena Gheorghe, Alex Velea, Horia Brenciu şi Direcţia 5. Pe lângă forma şi conţinutul identice, actele semnate cu Events Media Factory şi Top Press mai au în comun alte câteva elemente incriminatorii. Unul e Sorin Gligor (foto), principalul acţionar în ambele firme, care deţine două treimi din acţiunile Events Media Factory (alături de Ramona Jofneac), dar şi 50% din firma Top Press, înfiinţată alături de Mihai Dacin.

Un alt numitor comun este chiar... Horia Brenciu. Aparent ciudat, numele cunoscutului cântăreţ apare la ambele contracte, ca şi cum ar fi fost nevoie de două firme ca să-l contracteze pentru un spectacol la Oradea. Astfel, prin contractul semnat cu Events Media Factory, lui Brenciu şi trupei lui le era plătit un onorariu de 1.500 euro, 950 euro pentru transport, 330 euro pentru cazare şi 500 euro pentru masă (!). Dar, pe de altă parte, un alt onorariu al artistului e plătit şi de firma Top Press: nu mai puţin de 3.000 de euro.

La verificat

Concluziile sunt clare. Deşi organizarea evenimentelor sărea cu mult de pragul de 15.000 de euro, Bunoiu şi amicii au "evitat" competiţia impusă de legea achiziţiilor publice, rupând contractul în două, numai că au făcut-o prost, semnând două contracte mai mici cu firmele aceluiaşi patron, Sorin Gligor, în care au mai "rupt" pe din două şi onorariul lui Horia Brenciu, lăsând astfel să se vadă toate urmele tărăşeniei.

Faptele prezentate mai sus sunt clar interzise de lege, care spune că "autoritatea contractantă nu are dreptul de a diviza contractul de achiziţie publică în mai multe contracte distincte de valoare mai mică" cu scopul de a evita obligaţia organizării unei selecţii în raport cu anumite praguri valorice.

Contactat de BIHOREANUL pentru a explica neclarităţile descoperite, Flavius Bunoiu a abordat aceeaşi atitudine sfidătoare: nu a fost de găsit o săptămână întreagă la Casa de Cultură şi nici nu a răspuns la telefoane şi sms-uri. Poate va fi mai comunicativ cu primarul, cu Curtea de Conturi sau cu cine va veni, de pe la alte instituţii, să-l întrebe cum s-a distrat, dimpreună cu amicii săi, pe banii orădenilor...


"Ca urmare a adresei dvs. prin care solicitaţi demararea unei anchete administrative cu privire la un presupus refuz al funcţionarilor Biroului de presă al Primăriei Oradea şi al directorului Casei de Cultură a Municipiului de a furniza informaţiile solicitate de ziarul BIHOREANUL, vă comunicăm că, întrucât nu s-a constatat o încălcare propriu-zisă a obligaţiilor de serviciu, singura măsură luată a fost sancţionarea de către conducerea Primăriei a directorului Flavius Bunoiu cu avertisment verbal"

Anca Sas, consilier Primărie


DIRECTORUL "ECONOM"
Cifre... nu tocmai bune

Flavius Bunoiu şi apărătorii săi au făcut caz din faptul că directorul CCM ar fi de fapt un bun gospodar al banului public, pentru că a organizat Toamna Orădeană pe bugete mici, reuşind să economisească bani la finalul serbărilor. Lucrurile nu stau, însă, tocmai aşa. Într-adevăr bugetul pe 2010 al Toamnei Orădene pus la dispoziţie de municipalitate a fost mai mic cu 48.000 lei faţă de anul precedent, iar încasările obţinute din venituri proprii au fost mai mari cu 84.000 lei. Numai că, la capitolul cheltuieli, Bunoiu nu a dat publicităţii cifre exacte.

În conferinţa de presă de după festival, el arăta că acesta a costat 319.103 lei, cu aproape 10.000 lei mai mult ca în 2009. Bunoiu spunea că mai există unele facturi neplătite, dar "nesemnificative", fără să mai facă public niciodată cât a costat în total festivalul. BIHOREANUL a aflat suma finală: preţul plătit pentru festivităţi a crescut la 353.340 de lei, deci cu 34.237 de lei în plus faţă de bugetul anunţat iniţial.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
bani publici
rugaciunile mi-au fost ascultate...acum sa va vad cocosilor cum iesiti din asta! v-ati amuzat pe seama altora atatia ani, v-ati transformat in paraciosi la micula ca va fura monica rusu...acum sa va vad homalailor! ANCHETA PENALA vreau sa vad !!!!
Postat 02 Martie 2011, 00:19 de oradea in direct
bravo, fata!
pamfil...esti doar un pamfil... ce sa mai zicem d tine:) bravo smaranduta! felicitarile mele!
Postat 07 Februarie 2011, 15:39 de cristina
bai teparilor
Mare dreptate are articolul acesta!Miha Dacin si Top Press au organizat numai evenimente de cacao..ex: Targ Craciun - Era Shopping Park, unde si acolo s-a bagat pe felie tot pe asa zisele prietenii:)) -Oare acolo face jumi juma cu cineva?Interesant este ca la toate evenimentele organizate de MC Dacin nu s-a prea ingramadit lumea..:))) e din ce in ce mai penibil.Bine ca el cere bani grei pentru standuri si clienti f...p...penibil...deplorabil...:D
Postat 28 Ianuarie 2011, 21:51 de baules
mujahedinilor :P
Bai da prosti sunteti, pai voi credeti ca pe primaru il intereseaza altceva n afara de bani ? Pei si daca baiatu-asta a adus la buget 2-3 miliarde lei fatza de ailalti de dinainte, normal ca primaru il pastreaza ca are si de ce, doar nn-ati vrea sa va dea voua banii aia ?
Postat 26 Ianuarie 2011, 20:16 de Hamza
elejd
nu-l intereseaza decit sa faca campanie electorala impreuna cu distrusu' ala de tariceanu. oricum ne-am invatat minte..... daca ne-a trebuit primar ciurucar din alejd. hai sa va aud ce mai spuneti .....politruci de penele. am vaga impresie ca politrucii din PCR erau mai de calitate decit astia din zilele noastre, nu ?
Postat 26 Ianuarie 2011, 17:37 de @ un oradean
După cum spuneam...
S-a întâmplat ceva? A fost tras cineva la răspundere? Are cineva dosar de cercetare penală? NU! Concluzia la care ajunsesem anterior rămâne valabilă: campania electorală e scumpă. Şi va fi scumpă şi data viitoare. Ce nu înţeleg este cum de dl. Bolojan nu pricepe că riscă să se decredibilizeze total şi iremediabil pentru că tolerează aceste derapaje. Îmi aduc aminte foarte amuzat cum Flavius Bunoiu făcea bilanţul primului an de activitate şi se lăuda cu abilităţile manageriale pe care le deţine şi care au lipsit cu desăvârşire echipei anterioare... Măcar ăia erau cinstiţi şi recunoşteau că ies anual în pierdere. Nu degeaba peste tot în Europa cultura este subvenţionată.
Postat 26 Ianuarie 2011, 12:37 de un oradean
Romaneste
Trebuie batuti bine porcii astia homosexuali. Poate dupa o bataie buna , sau mai multe , isi da si demisia.
Postat 26 Ianuarie 2011, 07:40 de Viki
dacin
bai b(g)unoiule, nu te mai chinui sa postezi mesaje despre care tu crezi ca te fac mai frumos, mai destept si mai cinstit decat esti, ca nu iti iese. se vede de la o posta ca tu si cu iubita ta mihai dacin va scrieti singuri mesaje pe forum. macar invatati sa scrieti dracului corect romaneste!! daca erai cu adevarat corect iti argumentai punctual alegerile, or tu te rezumi sa postezi - ca un anonim ce esti - acuzatii la adresa ziaristilor?!?!. nu te-as angaja nici pe post de femeie de serviciu. sper ca bolojan sa dea dovada de corectitudine si in cazul asta si sa iti faca vant. esti un parazit social pus, la fel ca multi altii, intr-o functie publica. ar trebui sa iti crape obrazul de rusine!!!!!! mai bun era betivul de pop!
Postat 26 Ianuarie 2011, 00:09 de gunoiu
noutati
cris tv ? Unde-i aia ? Sa mi-o pun si eu la televizor. programul, vreau sa zic :P
Postat 25 Ianuarie 2011, 22:06 de costi
no, ase ni
da noua nea plakut toamna Oradeana, de ce ziceti ca na fost misto ? ba chiar au fost mai tare k in alti ani mai ales spectacole de la kasa de kultura, teatru, muzica si stand-up comedye sunteti invidiosi pe omul asta ca face eu asa cred si am fost la toate concertele de-asta toamna sa stiti cu toti prieteni mei si chear ne-a plakut !
Postat 25 Ianuarie 2011, 22:03 de lavi
Toamna secretelor: Şeful Casei de Cultură a cheltuit banii publici cu amicii săi
datil in git la bocccc!!!1
Postat 25 Ianuarie 2011, 21:58 de pocok
hai mai lasati-ne
daaa, fix de grija banilor orasului nu mai puteti voi, asa-i ? va doare undeva de oradeni, mai degraba va e ciuda ca nu v-ati luat si voi partea asa se-ntelege din ce-ati scris !
Postat 25 Ianuarie 2011, 21:57 de Nutzi
iubirea
hahahaha, ce titlu poetic, toamna secretelor.cica nu a raspuns la sms-uri!!hai ca-i buna!chisbora...get a life!esti cumva amorezata si esti suparata ca nu te baga in seama baiatul?poate daca ai mai da jos fro cateva kilograme si ti-ai indrepta dintii!! :))
Postat 25 Ianuarie 2011, 21:55 de pamfil
Afaceristii
Gunoiu are televiziune ptr cei care nu stiti, loc unde presteaza in tipul serviciului de bugetar ce e ....si eu m as bucura sa fiu bugetar sa fiu platit si eu sa stau la firma mea...sa mi vad de treaba mea. CRISTV.RO
Postat 25 Ianuarie 2011, 20:44 de Ion
riti
sa inteleg ca este vorba de o monica iacob riti local? felicitari bihoreanul pentru obiectivitate. deci se poate.
Postat 25 Ianuarie 2011, 18:48 de pdl
interlopii
Interlopul ala de Gligor.... Domle' ... de unde are el bani sa isi cumpere masina aia furioasa rosie...? Din furaciuni domle...ca doar 2.000 de euro sau cat valoreaza masina aia, nu sunt bani pe care ii faci muncind omeneste si corect...nu? la puscarie cu el!
Postat 25 Ianuarie 2011, 16:46 de Adrian
disperatilor :P
Moama, cre' ca Bunoiu asta e foarte tare, din moment ce n-ati reusit nici pana acum, cu totsantajul vostru, sa va dea bani ! Pai ce sa zicem, bravo lui ca nu cedeaza santajului ;) Io cre' ca voi sunteti chiar disperati sa puneti mana pe niste bani, nu-i asa ? :))))) De, ce sa-i faci, v-a trebuit ziar voua, va mancat in qur sa fentati pe Sarbu. Sa vedeti cand o castiga Sarbu procesul cu voi, de unde platiti daune ? Va da Bolojan bani de daune ? Poate, daca mai bagati cate un "articol" despre cum face el dreptate la ghiseu :))))) Gretooooooos !
Postat 25 Ianuarie 2011, 16:36 de nea Gogu matriteru
count display

FOTO BIHOREANUL

 • La mulți ani, ERA Park! Carla’s Dreams i-a cucerit, sâmbătă seară, pe orădeni (FOTO / VIDEO)
 • Înaripatele Oradiei: Malurile verzi ale Crişului Repede şi stufărişul au atras în oraş numeroase specii noi de păsări (FOTO)
 • Puzderie de lume în centrul Oradiei, de Ziua Maghiarilor. Îmbrăcat în huszár, Szabó Ödön a acuzat că maghiarii sunt discriminaţi (FOTO/VIDEO)
 • #șîeu... NU: Angajaţii lui Ştefan Mandachi de la Oradea, împiedicaţi să protesteze în faţa propriului restaurant printr-un ordin al... „doamnei de la Lotus” (FOTO/VIDEO)
 • #Șîeu: Bihorenii au protestat pentru autostrăzi. Vezi cine și cum a manifestat! (FOTO / VIDEO)
 • Colţ al imaginaţiei: Viitorii designeri orădeni și-au expus munca în holul Bibliotecii Universității (FOTO)
 • Protestul #şieu în Oradea: O firmă şi-a oprit complet activitatea, pentru întreaga zi! (FOTO / VIDEO)
 • #şîeu: BIHOREANUL a făcut un inventar al proiectelor de infrastructură promise în judeţul Bihor şi neonorate (FOTO)
 • Incendiu la blocul Cicero din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • Cupa Satelor: O primă ediţie reușită în fotbalul bihorean (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 4.2031 RON
 • 1 EUR = 4.7569 RON
 • 1 HUF = 0.0151 RON