URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Noiembrie 2015, 19:22

Termoficare la rece: Coaliţia Rogerius strânge semnături pentru demiterea şefului CET, Stănel Necula

Termoficare la rece: Coaliţia Rogerius strânge semnături pentru demiterea şefului CET, Stănel Necula IARNĂ GREA. Avariile se ţin lanţ. Joia trecută, angajaţii Termoficare au spart pista pentru biciclişti din Parcul Petofi, abia inaugurată, pentru a repara o spărtură apărută la un cămin subteran. Apa fierbinte a curs în iarbă minute în şir pentru că, prost plătiţi, muncitorii erau într-un protest spontan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Teancuri de reclamaţii scrise, 229 de sesizări telefonice, patru petiţii aflate în analiză la Protecţia Consumatorilor. Într-o singură lună de la deschiderea sezonului de încălzire, termoficarea a nemulţumit orădenii cât într-o iarnă întreagă.

Începând din centrul oraşului până pe dealuri, în Velenţa şi departe către Sînmartin, oamenii reclamă lipsa căldurii din calorifere şi a apei calde din robinete. Iar sezonul rece abia începe...

"Capul lui Necula vrem!"

A pornit din Rogerius şi pare să se extindă în toată Oradea. Serviciile precare de alimentare cu apă caldă şi căldură din ultimele săptămâni i-au adus pe orădeni în situaţia de a cere demisia directorului Termoficare, Stănel Necula. "Vrem să cerem Consiliului Local demiterea lui pentru  management defectuos", spune Adrian Şimon (foto) în numele Coaliţiei Rogerius.

Săptămâna trecută, membrii ONG-ului au început să adune semnături, la acţiune raliindu-se deja reprezentanţii a 20 din cele 700 de asociaţii de proprietari din oraş. "Am pornit din Rogerius, dar numărul semnatarilor va creşte săptămâna aceasta, când vom ajunge în centru, Velenţa şi Nufărul", zice Şimon. Iar starea termoficării nu face decât să-i justifice demersul...

Început cu stângul

Adevărul e că sezonul de încălzire a început prost. Termoficare a pornit încălzirea pe 13 octombrie treptat, pentru ca o săptămâna mai târziu să închidă robinetul brusc. Din 20 octombrie, mii de consumatori, din bulevardul Dacia până pe strada Louis Pasteur, din Dragoş Vodă şi Velenţa au primit când doar apă caldă, când doar căldură. Menită să compenseze deficitul de agent termic cauzat de lucrările pentru reabilitarea Magistralei 1, amânate periculos până în iarnă, măsura nu a dat rezultate. Trei zile mai târziu CET-ul a oprit apa caldă pentru a putea încălzi apartamentele, dar parţial!

În apărarea directorului, primarul Ilie Bolojan (foto) spune că vina aparţine exclusiv firmelor Construcţii Bihor şi Energomontaj, care au câştigat anul trecut licitaţia pentru prima etapă de refacere a reţelelor de termoficare, adică înlocuirea a 17,5 kilometri de reţea din magistralele I şi III. "Nu s-ar fi ajuns aici dacă firmele ar fi lucrat în ritm susţinut încă din primăvară", spune edilul.

Deşi prevenite să refacă reţelele înainte de venirea iernii, constructorii au lăsat lucrările să treneze, prevalându-se de termenul de predare programat la sfârşitul lunii decembrie. A fost nevoie ca Bolojan să-i ameninţe că nu vor mai prinde nicio licitaţie în Oradea pentru ca aceştia să forţeze închiderea şantierului din străzile Louis Pasteur şi Gheorghe Doja pe 1 noiembrie.

Din rece în mai rece

Numai că s-a deschis altul. Din 9 noiembrie, Termoficare a oprit apa caldă şi căldura din centru până pe dealuri, în Velenţa, Nufărul şi Sânmartin. Firmele Energomontaj şi Elsaco Electronic, care au câştigat lucrările pentru a doua etapă de refacere a reţelelor, în care se vor înlocui încă 22 km de reţea primară, au tăiat săptămâna trecută Magistrala 4, în zona în care aceasta este supraterană, în vecinătatea fostului ştrand municipal.

Conducta trebuie îngropată de urgenţă pentru a da front de lucru firmei Kesz Epito, care până la sfârşitul lunii viitoare are de terminat lucrările la aquaparkul Nymphaea şi la parcarea din faţa acestuia. "Cu această ocazie am dat dispoziţie să fie atacate în paralel toate lucrările de pe Magistrala 4, cu riscul de a afecta un procent mai mare de populaţie, ca să nu mai oprim încălzirea în iarnă", spune primarul.

Pe Nurofen şi Strepsils

Măsura nu le ţine însă de frig orădenilor, care dârdâie lângă caloriferele reci. "Am trăit ultima lună pe Nurofen şi Strepsils. Toţi vecinii ne-am montat boilere, ca să avem măcar apă caldă. Este o bătaie de joc", spune Doina Achim, din strada Gheorghe Doja. Revolta femeii este împărtăşită şi de orădeanul Gheorghe Rotar, din Nufărul. "Este inadmisibil ca în luna noiembrie să fim ţinuţi în frig", spune acesta.

Iar exemplele ar putea continua cu locuitori din Piaţa Ferdinand, Dragoş Vodă, Velenţa şi consumatorii deserviţi de cele trei puncte termice din Sînmartin. Iniţial, în aceste zone reluarea încălzirii urma să aibă loc pe 15 noiembrie, duminică seară, dar vineri Primăria le răspundea reclamanţilor, prin intermediul aplicaţiei Oradea City Report, că serviciile vor fi reluate abia marţi. Aşa că termenul ar putea fi decalat din nou.

"Gradul de mulţumire va creşte"

Directorul Termoficare SA, Stănel Necula (foto), spune că lucrurile vor reintra în normal de săptămâna aceasta. "Gradul de mulţumire a populaţiei va creşte imediat după închiderea lucrărilor". Potrivit explicaţiilor sale, cartierele Dragoş Vodă, Velenţa, Nufărul şi Sânmartinul se încălzesc din Magistrala 4, care vine din Magheru şi trece pe sub podul CFR ce leagă strada Averescu de Podgoria. Cum magistrala e secţionată, aceste zone sunt alimentate provizoriu cu agent termic din Magistrala 2. Or, ocolind oraşul, agentul termic ajunge la capăt de reţea la parametri mult scăzuţi.

La fel, consumatorii din Piaţa Ferdinand şi străzile adiacente dârdâie din cauză că reparaţiile Podului Sfântul Ladislau au impus demontarea conductei de termoficare, iar zona se încălzeşte doar din conducta ce trece pe strada Ady Endre. "Săptămâna aceasta va începe montarea unei conducte în consolă, atârnată deasupra Crişului pe sub pod, astfel încât de săptămâna viitoare serviciile să reintre la normal", spune Necula.

12 avarii pe zi

Numai de-ar dura. Acum trei săptămâni, la repornirea reţelei magistrale reabilitate din Piaţa Creangă, au cedat conductele secundare vechi din strada Mihai Eminescu. Când au fost reparate şi acestea, avaria s-a mutat în strada Dunării, şi tot aşa! "Reţeaua secundară e ca organismul unui bătrân. Cunoşti zonele vulnerabile, dar nu ai cum să estimezi când şi unde o să cedeze", spune directorul tehnic al Termoficare, Mihai Cabai (foto).

Joia trecută, muncitorii au băgat târnăcoapele în pista pentru biciclişti din Parcul Petofi, abia inaugurată, pentru că un racord termic înlocuit acum 3 ani a cedat, iar apa fierbinte a început să tâşnească din asfalt. "Lucrăm în două schimburi ca să putem remedia cele 12 avarii zilnice", spune directorul. Termoficare şi-a cumpărat mini-excavatoare ca să poată săpa cât mai rapid şi deranjând traficul rutier cât mai puţin, coliere pentru toate dimensiunile de ţeavă pentru a putea "lega" spărturile rapid, şi costume termoizolante care rezistă până la 120 de grade Celsius.

Rămâne de văzut dacă pregătirile vor şi da rezultate. Pentru că până la urmă contează numai rezultatul: nu eforturile, ci cât va tremura de frig orădeanul în casă...


"Vom ieşi onorabil din acest sezon de încălzire. Vor mai fi probleme peste iarnă pe reţelele magistrale în Dragoş Vodă, Velenţa sau Nufărul, dar de o amploare mult redusă. Ne mai aşteptăm la avarii şi pe reţelele secundare, însă zonele afectate vor fi limitate la câteva blocuri, iar reparaţiile vor dura cel mult 12 ore"

Stănel Necula, director Termoficare


ANGAJAŢI DEMOTIVAŢI
Vine şomajul!

În ciuda volumului mare de muncă provocat de avariile repetate, angajaţii din sistemul de termoficare muncesc fără tragere de inimă. Salariaţii Electrocentrale peticesc cazanele vechi conştienţi că după inaugurarea noii centrale pe gaz majoritatea vor intra în şomaj. "Le reparăm numai cât să ţină până în primăvară. Când o să luăm mâna de pe ele o să se prăbuşească singure", zice un muncitor. Oamenii sunt cu gândul la cele peste 20 de salarii compensatorii promise de CET la concedierea colectivă din aprilie.

Angajaţii Termoficare nu au, însă, nici măcar această consolare. Majoritatea plătiţi cu 1.000 lei pe lună, muncitorii acestei societăţi au refuzat joia trecută să iasă la remedierea avariilor, revoltaţi că din septembrie, după expirarea contractului colectiv de muncă, nu doar că n-au reuşit să negocieze condiţii mai bune cu administraţia, dar au rămas şi fără banii pentru orele suplimentare, şi fără bonurile de masă. Oamenii au acceptat să reia lucrul doar după ce conducerea a convenit la încheierea unui contract în aceleaşi condiţii pe următoarele 6 luni, până la ieşirea din iarnă, plus plata unor sume restante în prima jumătate a lunii decembrie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON