URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Septembrie 2010, 08:29

Ţeapă la service

Ţeapă la service ŞMECHERUL COM. Marius Sfârlea (medalion), patronul service-ului auto cu acelaşi nume din cartierul Oncea (foto), vrea să scape de răspunderea faţă de clientul păgubit de mecanicul său. Aşa că a inventat o poveste care să-l scoată din ecuaţie: maşina omului a fost reparată în stradă, nu în service-ul său, iar meşterul-hoţ nu îi era angajat cu acte, deci nu e problema lui...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Hoţul neprins, negustor cinstit. Vechiul proverb românesc se potriveşte de minune în cazul unui orădean care s-a "fript" la un atelier auto din cartierul Oncea.

Omul şi-a băgat în service maşina pentru reparaţii capitale, iar după 8 zile de aşteptare şi o căruţă de bani plătiţi fără să primească vreo chitanţă în schimb, a scos-o la fel de stricată.

Ba mai rău. Căci, dacă iniţial autoturismul făcea doar zgomote ciudate, după intervenţia meşterilor a fost cât pe ce să provoace un accident rutier: roata i s-a desprins în mers, iar el a rămas blocat în mijlocul drumului. Proprietarul service-ului, Marius Sfârlea, nici nu vrea să audă de despăgubiri. Culmea, pretinde că la el în atelier nu s-a întâmplat nimic...

Ca-ntre prieteni

Călin Chirilă a ales service-ul din Oncea pentru că patronul, Marius Sfârlea, i-a promis că nu va avea de aşteptat, mecanicii sunt meşteri buni, iar tarifele rezonabile. "L-am cunoscut la mine în local şi părea de treabă. Mi-a spus că are service autorizat, contract cu firmă de asigurări, că are clientelă selectă, procurori, poliţişti... Am zis că dacă e aşa, înseamnă că e de încredere", spune Chirilă.

Prima vizită la service-ul lui Sfârlea a făcut-o în luna aprilie, pentru reparaţii minore. "Mi l-a prezentat pe mecanic, pe Szucs Levente, mi-a zis că e unul dintre cei mai buni şi să vorbesc cu el. Aşa am făcut. N-am avut nimic de reproşat. Mi-a rezolvat-o repede şi fără să umfle preţul", povesteşte omul. Facturi, garanţii? N-a cerut. "La service e ca la frizer. Dai banii, dar nu ceri bon, că oricum n-au. Eu n-am văzut un mecanic să dea vreo chitanţă, decât eventual la reprezentanţe".

În luna mai, înainte de concediu, s-a întors la service. Avea nevoie de reparaţii capitale la sistemul de direcţie şi de frânare. A lăsat maşina la acelaşi mecanic iar acesta, după ce a verificat-o, l-a anunţat că are nevoie de 3.400 de lei pentru piesele care urmau să fie schimbate. "E maşină străină, un Grand Cherokee, iar piesele sunt scumpe, ştiam şi eu asta. De aceea i-am dat banii şi nu am comentat nimic", spune Chirilă.

Reparată şi nu prea

A fost chemat să ia maşina după o săptămână. Levi, mecanicul, i-a predat cheile şi i-a spus că pentru plata manoperei şi facturile pieselor cumpărate să revină în câteva zile deoarece mai are "câteva mărunţişuri" de făcut la ea. "Mi-a zis că sistemul de direcţie e în regulă, a înlocuit tot ce era de înlocuit şi că trebuie să mai schimbe o piesă care încă nu i-a sosit. L-am întrebat cât mă mai costă şi mi-a spus că ne vom socoti la sfârşit. Eu am luat de bun ce a spus şi am plecat".

După câteva zile, însă, a venit surpriza. Roata din faţă dreapta a jeep-ului s-a desprins în mers şi a rămas cu maşina blocată în mijlocul drumului! "Putea fi mai rău, că puteam provoca un accident. M-am şi speriat", povesteşte Chirilă, care a sunat imediat un echipaj mobil să vină să îi ridice maşina şi să i-o repare. "M-am enervat pentru că urma să merg cu familia în concediu. Pentru asta am şi vrut să o repar, să fiu sigur pe ea. Bine că s-a întâmplat înainte să plecăm. Ce mă făceam dacă o păţeam pe autostradă?", se întreabă, pe bună dreptate, orădeanul.

Mecanicii ajunşi la locul incidentului i-au arătat şi motivul pentru care a rămas fără roată: cel care lucrase anterior la maşină băgase banii pentru piesele noi în buzunar. Le-a demontat pe cele vechi, le-a spălat şi le-a pus înapoi. Şi, colac peste pupăză, mecanicul a omis să strângă şuruburile de la ansamblul care susţine roata şi care, din cauza vibraţiilor de pe drum, s-a desprins şi a căzut.

În cercetări

Furios, Călin Chirilă a sunat la Protecţia Consumatorului, de unde, însă, comisarii l-au trimis la Poliţie. Motivul? "Avem numeroase sesizări din partea unor proprietari de maşini care au fost înşelaţi la service-urile auto. Ba pentru lucrări de mântuială, ba pentru lipsa garanţiei. Însă, ca în acest caz, foarte mulţi nu au documente, adică vreo dovadă că lucrările respective s-au făcut acolo unde susţin ei. Ca atare, nu putem face nimic împotriva firmei", a explicat BIHOREANULUI Sebastian Secoşan, şeful Comisariatului judeţean pentru Protecţia Consumatorilor.

Cert este că, în urma plângerii depuse de Chirilă la Poliţie, oamenii legii au început cercetările împotriva patronului de service, Marius Sfârlea, pentru înşelăciune, şi a mecanicului Szucs Levente, pentru abuz de încredere, ancheta fiind, zic surse judiciare, într-un stadiu avansat.

Un ajutor au primit şi de la păgubit, care l-a prins pe mecanicul ţepar în oraş şi l-a târât personal în faţa poliţiştilor. "A dat declaraţii în care a recunoscut că mi-a luat banii. A zis că a avut nevoie de ei şi că mi-i va da înapoi. Când, nu ştiu, că de atunci nu a mai apărut prin oraş. Am înţeles că s-a mutat undeva la Cluj", povesteşte Chirilă.

Nu dau nimic!

11 Marius Sfarlea.jpgInterpelat de BIHOREANUL, Marius Sfârlea (foto), patronul service-ului, s-a cam încurcat în vorbe. Iniţial, s-a jurat că nu ştie nimic. "La mine nu a fost aşa ceva la reparaţii. Are domnul un deviz de comandă, o hârtie? Aşa, poate să zică oricine, orice", a declarat Sfârlea, pentru ca, mai apoi, să-şi aducă aminte şi de om, şi de maşină. Care însă, a fost reparată, vezi Doamne, pe domeniul public şi nu în atelierul lui, de un mecanic auto fără vreo legătură cu service-ul lui.

"Am vrut să-l angajez şi n-a vrut. A zis că e persoană fizică autorizată. A lucrat afară, în stradă, cu sculele lui. Eu n-am ce bani să-i returnez acestui om, mie nu mi-a dat nimic, nu am încheiat niciun contract, niciun deviz de comandă. Să-şi clarifice problemele cu mecanicul", pretinde Sfârlea.

Atât doar că, după cum au constatat şi reporterii BIHOREANULUI, nici clienţii "cu deviz" nu primesc un tratament aparte. Asta pentru că şi maşinile lor sunt reparate tot pe "domeniul public", ocupând o mare parte din strada George Petre, pe care este situat service-ul, dar şi unele adiacente. Numai să nu păţească, în final, şi ei la fel...


"După ţeapa de la service-ul lui Sfârlea, am mai cotizat şi la firma care mi-a ridicat maşina şi mi-a pus-o din nou pe roţi. Ce era să fac? Am plătit de două ori pentru aceeaşi treabă. A doua oară, însă, pe factură şi la meşteri adevăraţi, nu la escroci"

Călin Chirilă


11 Sebastian Secosan.jpgREGULI DE ŞTIUT
Obligatoriu cu bon

Service-urile auto au obligaţii clare faţă de clienţii lor, a declarat pentru BIHOREANUL şeful CJPC Bihor, Sebastian Secoşan (foto). "Există proceduri standard, prevăzute în reglementările de vigoare, obligatorii pentru service-urile auto. La predare, consumatorul prezintă deficienţele maşinii, iar prestatorul stabileşte un preţ estimativ pentru lucrări şi întocmeşte un contract de reparaţii, unde se trece suma respectivă şi durata reparaţiei, cu specificarea datei şi orei de predare", susţine Secoşan.

Totodată, în cazul unor lucrări suplimentare, mecanicul auto are obligaţia să îl sune pe proprietarul maşinii pentru ca acesta să îşi dea acceptul. "La predarea maşinii, obligatoriu se întocmeşte factura, de faţă cu consumatorul, pentru a-i explica acestuia lucrările facturate, document care ţine loc şi de deviz şi pe care se trece şi garanţia acordată, care trebuie să fie de cel puţin 90 de zile", a mai spus şeful CJPC Bihor. Abaterile se sancţionează cu amendă contravenţională de la 1.000 la 10.000 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Teapa spalatorii auto
Am organizat informatii utile despre toate spalatoriile din Bucuresti, intra sa afli si sa impartasesti informatii despre spalatoriile auto din Bucuresti, haideti sa scapam de nesimtiti aici http://autoturismesecondhand.blogspot.ro/2014/05/spalatorii-auto-din-sectorul-3.html
Postat 02 Mai 2014, 00:53 de Andrei
si sitemul MLM e ilegal in ROMania
voi interpretati eronat nu apar in evidenta fiscala ca fac aceste venituri si ca atare au dreptul la ajutoare sociale simtiti ca totul are reperursiunii continuate social, nu contribuie la pensii, sanatate, asta trebuie sa intelegem ca nu exista un randament INDIVIDUALIZAT pe CNP unui INDIVID si uite asa se spala banii nostri la cei ce "nu au in acte nimic declarat" sa va fie RUSINE INFRACTORI care liber inseala POPORUL , nu toti pot practica ceva ILEGAL dar te obliga turma sa lucrezi asa, asta trebuie sa intelegeti ca trebuie sa fi complice cu un infractor altfel mori de foame pentru ca asa vrea JUSTITIA romana, rusine! nu sunt acuzatii e realitatate din pacate de parca nu am stii!
Postat 18 Septembrie 2010, 12:48 de anca
si sitemul MLM e ilegal in ROMania
idem AVON< ORIFLAME , forever, metropolitan si altele e un COMERT ILEGAL oamenii incaseaza niste venituri pe care nu platesc taxe practic ei ar trebuie sa fie fie salariati si persoana fizica autorizata, dar de ce sa fie verificati daca COTIZEAZA ma mir ca DNA nu a intervenit sunt grupori infractionale care prejudiciaza statul cu milioane de EURO anual, sau nu e adevarat? VEDETI asata suntem noi ROMANI altii se sacrifica sa i tina in spate pe cei care nu vor sa platesaca , fuugggg baga in buzunar si vreti sa avem SANATATE, INVATAMANT, ETC asa nu se poate FRATE ori avem fiscalitate UNITARA ori cine vrea plateste cine nu FURAAA linistit si DORME linistit nimeni nu i ia nimic..........TOTI muncim, toti avem satisfactie dar nu TOTI contribuim la mentinerea unei natiuni sanatoase, dar atentie avem drepturi egale dar OBLIGATII cum vrem!
Postat 18 Septembrie 2010, 12:33 de anca
CIUBUCUL se impoziteaza oriunde e un VENIT NEDECLARAT in Romania!
in OCCIDENT ciubucul de 10-15 % apare in BONUL fiscal si se impoziteaza ca venit salarial pentru ca revine SALARIATULUI asa ca FURATII si inselati OPINIA PUBLICA cu minciuni, minciuni si iar minciuni.
Postat 18 Septembrie 2010, 12:24 de anca
pt anca
inainte sa faci spume la gura, informeaza-te ! in occident, bacsisul la ospatar, e \"litera de lege\" si tot la negru e.
Postat 16 Septembrie 2010, 18:15 de client
rusine sa va fie!
cand se va reglementa si meseria de ospatar in privinta CIUBUCULUI am ajuns clientul sa ne simtim prost ca OSPATARUL se uita urat pentru ca nu e multumit de BACSIS=CIUBUC, cand? cand protectia consumatorului va interveni si pe acesata PIATA..... sau mai bine asa am ajuns noi clientii sa fim umiliti pe banii nostri! toate institutiile de stat sunt de fatada in rest ele NU EXISTA ca reprezentare in atingerea obiectivului , scopului creat DREPTATE , priviti practica nu avem decat un lant lung in jurul GATULUI si daca il da in judeacata ESCROCII sunt protejati de lege e doar un sistem de a intretine profesiile LIBERE: avocati executori , totul e un loz in plic, nu avem LEGE care sa evite inselaciunile, harnim parazitii societati sutem o sursa de venit pentru ei, am intrat in uniune dar nu evem legislatia din UNIUNE!
Postat 15 Septembrie 2010, 10:28 de anca
rusine sa va fie!
RUSINE sa va fie toti cei care incurajati EVAZIUNEA, munca la negru cum poti sa dai banii fara sa ai o dovada ca ai platit, de ce nu beti BENZINA in loc de apa? pentru ca luati FOCCCCC MIZERII UMANE, nimic nu e mai vinovat decat TENTATIILE cum sa reziste un om la BANII cand altul ii da sperand ca va cumpara ce? E FFF SCANDALOS LEGEA trebuie modificata urgent PUSCARIE sa faca cei ce dau banii la negru indiferent cui, PUSCARIE
Postat 15 Septembrie 2010, 10:08 de anca
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON