URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Februarie 2019, 08:05

Ţeapă cu boschetari: Cum a reușit o orădeancă să escrocheze 4 bănci, cu ajutorul unei imprimante şi al unor... oameni ai străzii

Ţeapă cu boschetari: Cum a reușit o orădeancă să escrocheze 4 bănci, cu ajutorul unei imprimante şi al unor... oameni ai străzii BATISTA PE ŢAMBAL. Deşi Mariana Ţuţu (foto) le-a înşelat cu sume considerabile, nici una dintre cele patru bănci - OTP (fundal), Banca Transilvania, BCR şi CEC - nu a făcut publică păţania. Cel mai probabil de ruşine că au fost păcălite aşa uşor, cu mijloace atât de rudimentare...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fostă chelneriţă, proxenetă, bonă la familia unui neurolog dintr-un spital german, pe care a ajuns să-l denunţe pentru tentativă de omor, ba chiar şi să-l bage la puşcărie în România pentru trafic de substanţe interzise, clientă rău-platnică a unor firme de "cămătărie" cărora nu le-a returnat împrumuturile, o orădeancă a reuşit să păcălească patru bănci printr-o metodă pe cât de simplă pe tot atât de eficientă, uşurându-le de echivalentul a zeci de mii de euro.

Cum ulciorul nu merge de multe ori la apă, în cele din urmă oamenii legii au prins-o şi se pregătesc s-o trimită în judecată pentru fals, uz de fals şi înşelăciune. 

Credit cu decizia

Metoda prin care orădeanca Mariana Ţuţu a fraierit băncile a fost îndrăzneaţă şi simplă, spune un funcţionar al Casei Judeţene de Pensii, instituţia care a sesizat escrocheria Poliţiei Bihor.

"În decembrie şi ianuarie, sucursalele a patru bănci din Oradea - Banca Comercială Română, CEC Bank, Banca Transilvania şi OTP Bank - ne-au transmis copiile mai multor decizii de pensionare şi cupoane de pensie, întrebându-ne dacă sunt autentice. Titularii lor contractaseră credite pentru nevoi personale şi nu au plătit ratele", a explicat funcţionarul BIHOREANULUI. Se vedea însă de la o poştă că actele erau măsluite: "Aşa-zisele decizii de pensionare au fost semnate, chipurile, de directorul executiv adjunct al Casei Judeţene de Pensii, Carmen Polman, care în realitate nu semnează niciodată astfel de documente".

Ştampila instituţiei, în schimb, a fost falsificată credibil. Angajaţii băncilor au fost convinşi că actele sunt autentice şi, în baza lor, la fel cum pe vremuri dădeau credite "cu buletinul", au aprobat împrumuturi pentru nevoi personale cuprinse între 15.000 şi 50.000 lei. "Singura condiţie pusă de bănci a fost ca persoanele creditate să-şi deschidă la ele conturile în care li se virează pensiile, pentru a reţine ratele lunare", lămureşte funcţionarul CJP Bihor.

Sesizare cu ezitare

Simplitatea metodei prin care escrocheria a fost posibilă i-a surprins pe angajaţii Casei Judeţene de Pensii, iar conducerea instituţiei chiar a stat pe gânduri dacă să sesizeze sau nu Poliţia şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea. "Iniţial, domnul director Szarka Arpad a fost de părere că instituţia noastră nu a fost prejudiciată, pentru că nu a fost păgubită cu niciun leu, ci doar băncile. Juriştii i-au explicat că tot prejudiciu este şi falsificarea ştampilei şi a unor documente, la fel şi folosirea numelui unui director adjunct, aşa că ulterior a înţeles şi a semnat sesizarea trimisă Poliţiei", a dezvăluit funcţionarul BIHOREANULUI.

Szarka Arpad, directorul Casei de Pensii BihorInformaţia a confirmat-o de altfel, indirect, însuşi directorul executiv al CJP. "Propriu-zis, băncile au fost cele înşelate, dar am anunţat Poliţia pentru că cei care au făcut acest lucru s-au folosit de numele şi actele instituţiei", a declarat reporterului directorul Szarka Arpad (foto).

Pe fir în sus

După ce Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din Poliţia Bihor a deschis ancheta, sub supravegherea Parchetului Oradea, identificarea falsificatorului a fost treabă de rutină. Poliţiştii au luat deciziile de pensionare falsificate, peste zece la număr, precum şi cupoanele de pensie aferente lor, şi au căutat persoanele pe ale căror nume au fost emise. Când le-au găsit, o parte în Oradea, altele în comuna Sânnicolau Român, au constatat că, aşa cum bănuiseră, erau nişte amărâţi, aproape analfabeţi, unii chiar şi fără adăpost.

Un anume Mundrucz Jozsef Mihaly, de pildă, e un vagabond de vreo 60 de ani care lucrează ocazional, cu ziua, în zona străzilor Piatra Craiului - Gheorghe Doja - Podgoria. "Ne mai taie lemne, mai cară o roabă... Uneori nu apare cu zilele, alteori se aciuieşte la Mănăstirea Sfintei Cruci pentru mâncare", spune un orădean de pe strada Piatra Craiului.

După ce poliţiştii i-au "scuturat" să spună cum au ajuns în posesia unor acte de pensionare şi cum s-au împrumutat la bănci, oamenii au mărturisit: "afacerea" le fusese propusă de o femeie care le-a dat haine bune, le-a făcut copii de pe buletine şi a mers cu ei la bănci. Banii primiţi i-a luat ea, mai puţin câte una - două mii de lei oferite lor pentru "efortul" depus.

Proxenetă şi "persecutată"

Mariana Țuțu, escroacă OradeaAşa au ajuns poliţiştii la Mariana Ţuţu (foto), o cunoştinţă veche. În 2013, femeia, pe atunci chelneriţă, a fost reţinută de agenţii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate şi apoi trimisă în judecată de procurorii DIICOT fiindcă racolase o adolescentă de 16 ani ai cărei părinţi erau în divorţ, găzduind-o la ea acasă şi pusă la "produs" în Felix, la Piatra Craiului, Bulz şi Negreni, pentru 100 lei/oră de la clienţii români şi 50-100 euro de la străini.

Femeia a şi fost condamnată la 4 ani de închisoare cu suspendare, dar nu s-a potolit. În 2016 era angajată ca bonă de o orădeancă, studentă la Medicină, pe al cărei soţ de origine nigeriană, neurolog într-un orăşel din Germania, avea să-l trimită după gratii.

Ţuţu l-a denunţat pe Oviarobo Osagie Enabulele Hope (foto) că a trimis din Germania dimetil-mercur, pentru a o otrăvi pe ea şi pe fiul ei, din gelozie, fiindcă acesta făcuse sex cu soţia sa, care însă îl reclamase pe tânăr fiindcă a violat-o, dar ulterior şi-a retras plângerea.

 Oviarobo Osagie Enabulele Hope, neurologDupă un lung proces desfăşurat la Tribunalul şi apoi la Curtea de Apel din Capitală, doctorul a fost achitat pentru acuzaţia de tentativă de omor, dar a fost condamnat definitiv, în 2017, la 3 ani şi 8 luni de închisoare cu executare, pentru trafic cu dimetil-mercur, substanţă folosită în investigaţii imagistice şi destinată, de fapt, unui spital privat pe care Hope îl deţinea în Nigeria, unde era dusă din România de sora sa, studentă în Bucureşti.

În aşteptarea inculpării

După povestea cu tentativa de omor care ar fi vizat-o acum şase ani, cu Mariana Ţuţu au mai avut de-a face doar executorii judecătoreşti, pentru mici "găinării". În 2017, de exemplu, fiindcă "uitase" să-şi plătească facturile la RDS&RCS, iar anul trecut a fost executată silit pentru neplata unor împrumuturi contractate la mai multe întreprinderi financiare nebancare, precum CAR Unirea Petroşani IFN, Ferratum România IFN, EOS Credit Funding DAC şi OTP Faktoring, paguba acesteia din urmă fiind de 21.597 lei.

De altfel, surse apropiate anchetei spun că şi de data asta cele mai multe credite pentru pensionarii fabricaţi ar fi fost obţinute de Ţuţu tot de la OTP Bank, cea mai mare pagubă suferind-o BCR, peste 100.000 lei, iar totalul prejudiciilor apropiindu-se de 200.000 lei.

Luna trecută femeia a şi fost reţinută 24 de ore, dar după audierea sa procurorul de caz de la Parchetul Oradea a hotărât să nu ceară un mandat de arestare, ci s-o pună sub control judiciar până la trimiterea sa în judecată, pentru fals, uz de fals şi înşelăciune, infracţiuni sancţionate cu închisoare până la 5 ani. Asta dacă nu cumva până la finalizarea procesului legile se vor schimba, cum se tot întâmplă de-o vreme, în favoarea celor care le încalcă...


NO COMMENT
Discreţie bancară

BIHOREANUL a încercat s-o contacteze, în scris, pe Mariana Ţuţu, pentru a-i oferi posibilitatea să explice de ce s-a "împrumutat" pe numele altora sau pentru a-şi susţine nevinovăţia, dar femeia a preferat tăcerea.

Din motive evident diferite, aceeaşi discreţie o preferă şi băncile pe care le-a înşelat atât de lejer. Solicitată de BIHOREANUL să comunice numărul contractelor de creditare încheiate, de fapt, pe numele unor pensionari fictivi, precum şi prejudiciul total suportat, responsabila departamentului de comunicare al OTP Bank România, Mihaela Duică, a transmis o frază lapidară care nu oferă nicio informaţie, ci este mai degrabă o declaraţie de principii.

"OTP Bank Romania S.A. a adoptat întotdeauna o atitudine fermă şi responsabilă faţă de astfel de situaţii, implicând în funcţie de necesitate organele de cercetare abilitate. Menţionăm că Banca a adoptat principiul «toleranţă zero» faţă de corupţie, mită şi fraudă, adoptând o atitudine fermă împotriva acestora", arată răspunsul băncii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON