URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 18 MARTIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Aquapark-ul din Oradea este pe profit, în ciuda faptului că 90% dintre aceste stabilimente merg pe pierdere. Adică sunt un fel de Teatru ori Filarmonică, numai cu ceva mai multă apă. Pe lângă meritele incontestabile de gospodari ale celor de la ADP, trebuie să recunoaștem că succesul se datorează și conjuncturii.
Zic şi eu
Adrian Cris
Se zice că doar cine nu munceşte nu greşeşte (deşi eu, personal, cred că greşeşte şi cel ce nu munceşte). În orice caz, bărbaţi sunt cei care îşi asumă greşelile, iar eu îmi declar apartenenţa la această categorie. Ca atare, recunosc că după ce am primit reacţia lui Pásztor, i-am verificat argumentele, cum că deplasarea în interes de serviciu în Austria a făcut-o separat de cea în interes privat în Elveţia. 
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Înţeleg miza politică a scandalului cu Aeroportul fost internaţional Oradea şi cum bâjbâielile celor de la Consiliul Judeţean le dau apă la moară celor care conduc Primăria. Oamenii politici îşi vânează paşii greşiţi şi erorile profesionale pentru a-şi da la gioale în public, pentru a faulta cât mai grav prestigiul celuilalt. Cel mai adesea, vorbele lor rămân doar vorbe, simple declaraţii politice vitriolante, fără urmări practice.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Care credeţi că ar fi soluţia cea mai bună pentru reintroducerea zborurilor internaţionale e Aeroportul din Oradea?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Instanţa Supremă s-a pronunţat recent, printr-o decizie de speţă, în sensul în care Ghidul pentru acordarea daunelor morale emis de Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii nu este obligatoriu pentru instanţe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Scleroza multiplă este o boală caracterizată prin inflamaţia şi distrucţia selectivă a mielinei sistemului nervos central, cu apariţia unor zone de cicatrizare. Mielina este o substanţă care înveleşte fibrele nervoase, având un rol important în conducerera influxului nervos şi care apare în luna a 5-a vieţii intrauterine cu definitivare după naştere. Boala mai este denumită şi scleroza "în plăci" datorită aspectului zonelor cicatrizate ale creierului, leziunile fiind denumite "plăci".
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
28 Februarie 2019, 08:05

Ţeapă cu boschetari: Cum a reușit o orădeancă să escrocheze 4 bănci, cu ajutorul unei imprimante şi al unor... oameni ai străzii

Ţeapă cu boschetari: Cum a reușit o orădeancă să escrocheze 4 bănci, cu ajutorul unei imprimante şi al unor... oameni ai străzii BATISTA PE ŢAMBAL. Deşi Mariana Ţuţu (foto) le-a înşelat cu sume considerabile, nici una dintre cele patru bănci - OTP (fundal), Banca Transilvania, BCR şi CEC - nu a făcut publică păţania. Cel mai probabil de ruşine că au fost păcălite aşa uşor, cu mijloace atât de rudimentare...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fostă chelneriţă, proxenetă, bonă la familia unui neurolog dintr-un spital german, pe care a ajuns să-l denunţe pentru tentativă de omor, ba chiar şi să-l bage la puşcărie în România pentru trafic de substanţe interzise, clientă rău-platnică a unor firme de "cămătărie" cărora nu le-a returnat împrumuturile, o orădeancă a reuşit să păcălească patru bănci printr-o metodă pe cât de simplă pe tot atât de eficientă, uşurându-le de echivalentul a zeci de mii de euro.

Cum ulciorul nu merge de multe ori la apă, în cele din urmă oamenii legii au prins-o şi se pregătesc s-o trimită în judecată pentru fals, uz de fals şi înşelăciune. 

Credit cu decizia

Metoda prin care orădeanca Mariana Ţuţu a fraierit băncile a fost îndrăzneaţă şi simplă, spune un funcţionar al Casei Judeţene de Pensii, instituţia care a sesizat escrocheria Poliţiei Bihor.

"În decembrie şi ianuarie, sucursalele a patru bănci din Oradea - Banca Comercială Română, CEC Bank, Banca Transilvania şi OTP Bank - ne-au transmis copiile mai multor decizii de pensionare şi cupoane de pensie, întrebându-ne dacă sunt autentice. Titularii lor contractaseră credite pentru nevoi personale şi nu au plătit ratele", a explicat funcţionarul BIHOREANULUI. Se vedea însă de la o poştă că actele erau măsluite: "Aşa-zisele decizii de pensionare au fost semnate, chipurile, de directorul executiv adjunct al Casei Judeţene de Pensii, Carmen Polman, care în realitate nu semnează niciodată astfel de documente".

Ştampila instituţiei, în schimb, a fost falsificată credibil. Angajaţii băncilor au fost convinşi că actele sunt autentice şi, în baza lor, la fel cum pe vremuri dădeau credite "cu buletinul", au aprobat împrumuturi pentru nevoi personale cuprinse între 15.000 şi 50.000 lei. "Singura condiţie pusă de bănci a fost ca persoanele creditate să-şi deschidă la ele conturile în care li se virează pensiile, pentru a reţine ratele lunare", lămureşte funcţionarul CJP Bihor.

Sesizare cu ezitare

Simplitatea metodei prin care escrocheria a fost posibilă i-a surprins pe angajaţii Casei Judeţene de Pensii, iar conducerea instituţiei chiar a stat pe gânduri dacă să sesizeze sau nu Poliţia şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea. "Iniţial, domnul director Szarka Arpad a fost de părere că instituţia noastră nu a fost prejudiciată, pentru că nu a fost păgubită cu niciun leu, ci doar băncile. Juriştii i-au explicat că tot prejudiciu este şi falsificarea ştampilei şi a unor documente, la fel şi folosirea numelui unui director adjunct, aşa că ulterior a înţeles şi a semnat sesizarea trimisă Poliţiei", a dezvăluit funcţionarul BIHOREANULUI.

Szarka Arpad, directorul Casei de Pensii BihorInformaţia a confirmat-o de altfel, indirect, însuşi directorul executiv al CJP. "Propriu-zis, băncile au fost cele înşelate, dar am anunţat Poliţia pentru că cei care au făcut acest lucru s-au folosit de numele şi actele instituţiei", a declarat reporterului directorul Szarka Arpad (foto).

Pe fir în sus

După ce Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din Poliţia Bihor a deschis ancheta, sub supravegherea Parchetului Oradea, identificarea falsificatorului a fost treabă de rutină. Poliţiştii au luat deciziile de pensionare falsificate, peste zece la număr, precum şi cupoanele de pensie aferente lor, şi au căutat persoanele pe ale căror nume au fost emise. Când le-au găsit, o parte în Oradea, altele în comuna Sânnicolau Român, au constatat că, aşa cum bănuiseră, erau nişte amărâţi, aproape analfabeţi, unii chiar şi fără adăpost.

Un anume Mundrucz Jozsef Mihaly, de pildă, e un vagabond de vreo 60 de ani care lucrează ocazional, cu ziua, în zona străzilor Piatra Craiului - Gheorghe Doja - Podgoria. "Ne mai taie lemne, mai cară o roabă... Uneori nu apare cu zilele, alteori se aciuieşte la Mănăstirea Sfintei Cruci pentru mâncare", spune un orădean de pe strada Piatra Craiului.

După ce poliţiştii i-au "scuturat" să spună cum au ajuns în posesia unor acte de pensionare şi cum s-au împrumutat la bănci, oamenii au mărturisit: "afacerea" le fusese propusă de o femeie care le-a dat haine bune, le-a făcut copii de pe buletine şi a mers cu ei la bănci. Banii primiţi i-a luat ea, mai puţin câte una - două mii de lei oferite lor pentru "efortul" depus.

Proxenetă şi "persecutată"

Mariana Țuțu, escroacă OradeaAşa au ajuns poliţiştii la Mariana Ţuţu (foto), o cunoştinţă veche. În 2013, femeia, pe atunci chelneriţă, a fost reţinută de agenţii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate şi apoi trimisă în judecată de procurorii DIICOT fiindcă racolase o adolescentă de 16 ani ai cărei părinţi erau în divorţ, găzduind-o la ea acasă şi pusă la "produs" în Felix, la Piatra Craiului, Bulz şi Negreni, pentru 100 lei/oră de la clienţii români şi 50-100 euro de la străini.

Femeia a şi fost condamnată la 4 ani de închisoare cu suspendare, dar nu s-a potolit. În 2016 era angajată ca bonă de o orădeancă, studentă la Medicină, pe al cărei soţ de origine nigeriană, neurolog într-un orăşel din Germania, avea să-l trimită după gratii.

Ţuţu l-a denunţat pe Oviarobo Osagie Enabulele Hope (foto) că a trimis din Germania dimetil-mercur, pentru a o otrăvi pe ea şi pe fiul ei, din gelozie, fiindcă acesta făcuse sex cu soţia sa, care însă îl reclamase pe tânăr fiindcă a violat-o, dar ulterior şi-a retras plângerea.

 Oviarobo Osagie Enabulele Hope, neurologDupă un lung proces desfăşurat la Tribunalul şi apoi la Curtea de Apel din Capitală, doctorul a fost achitat pentru acuzaţia de tentativă de omor, dar a fost condamnat definitiv, în 2017, la 3 ani şi 8 luni de închisoare cu executare, pentru trafic cu dimetil-mercur, substanţă folosită în investigaţii imagistice şi destinată, de fapt, unui spital privat pe care Hope îl deţinea în Nigeria, unde era dusă din România de sora sa, studentă în Bucureşti.

În aşteptarea inculpării

După povestea cu tentativa de omor care ar fi vizat-o acum şase ani, cu Mariana Ţuţu au mai avut de-a face doar executorii judecătoreşti, pentru mici "găinării". În 2017, de exemplu, fiindcă "uitase" să-şi plătească facturile la RDS&RCS, iar anul trecut a fost executată silit pentru neplata unor împrumuturi contractate la mai multe întreprinderi financiare nebancare, precum CAR Unirea Petroşani IFN, Ferratum România IFN, EOS Credit Funding DAC şi OTP Faktoring, paguba acesteia din urmă fiind de 21.597 lei.

De altfel, surse apropiate anchetei spun că şi de data asta cele mai multe credite pentru pensionarii fabricaţi ar fi fost obţinute de Ţuţu tot de la OTP Bank, cea mai mare pagubă suferind-o BCR, peste 100.000 lei, iar totalul prejudiciilor apropiindu-se de 200.000 lei.

Luna trecută femeia a şi fost reţinută 24 de ore, dar după audierea sa procurorul de caz de la Parchetul Oradea a hotărât să nu ceară un mandat de arestare, ci s-o pună sub control judiciar până la trimiterea sa în judecată, pentru fals, uz de fals şi înşelăciune, infracţiuni sancţionate cu închisoare până la 5 ani. Asta dacă nu cumva până la finalizarea procesului legile se vor schimba, cum se tot întâmplă de-o vreme, în favoarea celor care le încalcă...


NO COMMENT
Discreţie bancară

BIHOREANUL a încercat s-o contacteze, în scris, pe Mariana Ţuţu, pentru a-i oferi posibilitatea să explice de ce s-a "împrumutat" pe numele altora sau pentru a-şi susţine nevinovăţia, dar femeia a preferat tăcerea.

Din motive evident diferite, aceeaşi discreţie o preferă şi băncile pe care le-a înşelat atât de lejer. Solicitată de BIHOREANUL să comunice numărul contractelor de creditare încheiate, de fapt, pe numele unor pensionari fictivi, precum şi prejudiciul total suportat, responsabila departamentului de comunicare al OTP Bank România, Mihaela Duică, a transmis o frază lapidară care nu oferă nicio informaţie, ci este mai degrabă o declaraţie de principii.

"OTP Bank Romania S.A. a adoptat întotdeauna o atitudine fermă şi responsabilă faţă de astfel de situaţii, implicând în funcţie de necesitate organele de cercetare abilitate. Menţionăm că Banca a adoptat principiul «toleranţă zero» faţă de corupţie, mită şi fraudă, adoptând o atitudine fermă împotriva acestora", arată răspunsul băncii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

 • La mulți ani, ERA Park! Carla’s Dreams i-a cucerit, sâmbătă seară, pe orădeni (FOTO / VIDEO)
 • Înaripatele Oradiei: Malurile verzi ale Crişului Repede şi stufărişul au atras în oraş numeroase specii noi de păsări (FOTO)
 • Puzderie de lume în centrul Oradiei, de Ziua Maghiarilor. Îmbrăcat în huszár, Szabó Ödön a acuzat că maghiarii sunt discriminaţi (FOTO/VIDEO)
 • #șîeu... NU: Angajaţii lui Ştefan Mandachi de la Oradea, împiedicaţi să protesteze în faţa propriului restaurant printr-un ordin al... „doamnei de la Lotus” (FOTO/VIDEO)
 • #Șîeu: Bihorenii au protestat pentru autostrăzi. Vezi cine și cum a manifestat! (FOTO / VIDEO)
 • Colţ al imaginaţiei: Viitorii designeri orădeni și-au expus munca în holul Bibliotecii Universității (FOTO)
 • Protestul #şieu în Oradea: O firmă şi-a oprit complet activitatea, pentru întreaga zi! (FOTO / VIDEO)
 • #şîeu: BIHOREANUL a făcut un inventar al proiectelor de infrastructură promise în judeţul Bihor şi neonorate (FOTO)
 • Incendiu la blocul Cicero din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • Cupa Satelor: O primă ediţie reușită în fotbalul bihorean (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 4.2031 RON
 • 1 EUR = 4.7569 RON
 • 1 HUF = 0.0151 RON