URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 17 FEBRUARIE 2020

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Deși anual se asfaltează câteva zeci de străzi, numărul celor care rămân la stadiul de ulițe cu hârtoape este în continuă creștere. Acesta e paradoxul orădean, că nu prididesc edilii să asfalteze pe cât se dezvoltă noile cartiere. Dar principalul vinovat de toată această problemă e tot Primăria.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate vă şochez: mie mi-a plăcut sâmbăta trecută la Conferinţa Judeţeană a PSD Bihor! Recunosc, am avut o plăcere sadică, pe care am savurat-o ignorând că unii din cei 648 delegaţi veniseră la sărbătoarea de partid cu maşinile primăriilor. La fel, nu mi-a păsat nici că rezultatul "alegerilor" îmi era clar încă de două săptămâni: pentru că n-a îndrăznit nimeni să-l concureze, Mang a fost reales printr-o simplă ridicare de mâini.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Pe o străduță din Oradea țevile pocnesc mai des decât dopurile de șampanie prin restaurantele elegante. De câte ori apa rece, apa caldă sau agentul termic se infiltrează la suprafață din străfundurile bătrânei instalații, apare o echipă cu un scenariu bine stabilit: decopertează asfaltul, sapă tranșeea, ajunge la țeavă, taie bucata bolnavă, o sudează pe cea nouă, acoperă la loc, tasează pământul și betonează. Ulterior vine o altă echipă cu o basculă de asfalt și mai multe lopeți, după care, în sfârșit, pe străduța ghinionistă se lasă liniștea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre dorința Guvernului Orban de a elimina pensiile speciale ale magistraților și despre grevele anunțate de aceștia ca reacție?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Recent a fost publicată în Monitorul Oficial al României Decizia nr. 581/1 octombrie 2019 a Curţii Constituţionale, prin care s-a stabilit că soluţia legislativă ce permitea menţinerea măsurilor asigurătorii ca urmare a sesizării penale făcute de Fisc este neconstituţională.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hematuria reprezintă prezenţa sângelui în urină. Cauzele sunt variate şi se pot grupa în 2 categorii: renale şi extrarenale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
05 Decembrie 2019, 08:01

Taxatorul Bolojan: De anul viitor orădenii vor avea impozite și taxe majorate cu 4,6% și vor plăti taxe speciale

Taxatorul Bolojan: De anul viitor orădenii vor avea impozite și taxe majorate cu 4,6% și vor plăti taxe speciale ​​​​​​​LĂSAȚI-O MOARTĂ! Municipalitatea vrea să oblige orădenii care stau la case să curețe domeniul public până la axul drumului. „E cea mai mare prostie! Primăria nu este în stare să ridice din stradă nici frunzele adunate de bunăvoie de orădeni”, protestează un locuitor din Ioșia
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai ţineţi minte cât aţi plătit anul acesta Primăriei impozit pe proprietate? Adăugaţi 4,6% şi veţi şti cât veţi datora la anul! Săptămâna trecută, Consiliul Local Oradea a decis majorarea impozitelor locale proporţional cu rate inflaţiei, pentru a menţine puterea financiară a bugetului local.

"Actualizarea impozitelor este obligatorie, o aplică toate administraţiile locale din ţară", susţine viceprimarul Florin Birta. Atâta tot că, pe lângă aceasta, Primăria Oradea a introdus şi trei taxe speciale...

Biruri în creştere

Orădenii vor plăti în 2020 impozite cu 4,6% mai mari. Concret, proprietarul unui apartament cu 2 camere va achita cu circa 9 lei în plus, de la 198 la 207 lei. Pentru un apartament cu 3 camere suma va creşte cu 10 lei, de la 232 lei la 242 lei.

Inflaţia va afecta inclusiv impozitul auto. Astfel, suma datorată pentru o maşină cu motor de 1.400 centimetri cubi se va majora cu 3,3 lei (de la 72 lei la 75,3 lei), iar pentru una cu cilindree de 1.900 cm va creşte cu 10,5 lei (de la 230 lei la 240 lei).

Poate nu pare mult, dar se adună, în condiţiile în care birurile nu scad niciodată. Spre exemplu, la sfârşitul anului 2016, marcat de o inflaţie negativă de 1,3%, primarul Ilie Bolojan a omis să ceară reducerea birurilor, iar la finalul lui 2017, când "revoluţia fiscală" a guvernului PSD a luat 9,2 milioane lei de la bugetul local, a majorat impozitele cu 20% pentru a acoperi gaura.

Mai mult, orădenii pierd treptat şi facilităţile pentru plata în avans a impozitelor. Pentru a determina populaţia să lucreze online, la sfârşitul anului trecut Consiliul Local a înjumătăţit la 5% bonificaţia acordată celor care plătesc integral la ghişee până la sfârşitul lunii martie. De anul viitor, procentul va scădea din nou, la doar 4%, jumătate faţă de bonificaţia pentru plata online (8%).

Taxa pe mătură 

Pe lângă actualizarea cu inflaţia şi reducerea bonificaţiei, orădenii vor fi afectaţi şi de o nouă serie de taxe speciale. În teorie, acestea pot fi instituite de Consiliul Local în schimbul unui serviciu prestat de municipalitate populaţiei, dar în practică sunt doar în folosul Primăriei.

De pildă, deşi Regulamentul de spaţii verzi aprobat prin HCL 873/2018, prin care asociaţiile de proprietari erau obligate să cureţe în jurul blocurilor, a fost atacat de prefectul Ioan Mihaiu ca nelegal şi suspendat până la judecata pe fond, municipalitatea nu renunţă la ideea de a salubriza domeniul public cu mâna populaţiei.

Astfel, de anul viitor, orădenii care locuiesc la case şi nu întreţin domeniul public între gardul proprietăţii şi trama stradală vor risca să fie taxaţi. "Procedura implică notificarea cetăţeanului, fixarea unui termen de conformare, verificarea şi, în caz de neconformare, comandare de lucrări pe cheltuiala acestuia", explică viceprimarul Florin Birta (foto). Concret, municipalitatea va cere unei firme de salubritate să cureţe locul, iar aceasta va tăia factura pe numele orădeanului la un tarif de 0,7 lei pe metrul pătrat. Contravenientul va avea 60 de zile pentru plata facturii, după care îi va fi debitată la impozit!

"Ca boschetarii" 

În condiţiile în care municipalitatea, care încă se judecă pe regulamentul de salubritate, a exceptat de la suprataxare asociaţiile de proprietari, taxa este vădit discriminatorie. "Nu poţi trata diferit orădeanul de la bloc faţă de cel de la casă!", spune Ioan Horvath (foto), preşedintele Asociaţiei de Proprietari Şelimbărului 1, singura care a contestat regulamentul în instanţă, cu argumentul că municipalitatea pasează răspunderea salubrizării stradale proprietarilor de case.

"Primăria face ca boschetarii din cimitir: vine în absenţa ta, îţi mătură ceva la mormânt fără să le fi cerut şi pe urmă strigă după tine pe alee să-i dai bani", spune Horvath.

Orădenii de la case consideră măsura nedreaptă. "În Ioşia, toată lumea îşi face curat în faţa casei. În ultimele săptămâni au ieşit vecinii, au adunat frunzele la un loc şi acolo au rămas. N-a venit nimeni să le ridice. Acuma atâta mai trebuie, să şi plătim pentru asta!", protestează un bărbat.

Săptămâna trecută puteau fi văzute maldăre de frunze pe străzi precum Fagurelui, Haţegului sau Iacobinilor, aşa că oamenii cer Primăriei să pună operatorul de salubritate la treabă, nu să introducă taxe speciale.

Bani contra proces verbal 

O taxă specială cel puţin la fel de discutabilă, care va intra în vigoare anul viitor, e cea pentru întocmirea procesului verbal de constatare a construcţiilor fără autorizaţie, aplicabilă pentru circa 1.000 de orădeni. Cum deseori Primăria află despre construcţiile ilegale doar când proprietarii fac demersuri pentru legalizarea lor în vederea vânzării, mult după termenul de 3 ani în care fapta se prescrie, municipalitatea a introdus o taxă de 5.000 lei pentru clădirile neautorizate, amenda fiind urmată de supraimpozitarea cu 50% până la intrarea în legalitate.

Menită să acopere un vid normativ şi să le ofere proprietarilor şansa legalizării, măsură e considerată nelegală de reprezentanţii opoziţiei. "Orice acţiune de control se finalizează cu proces verbal. Cetăţeanul nu primeşte niciun serviciu sau niciun beneficiu direct prin încheierea acestuia, ca să fie instituită o taxă specială", acuză consiliera UDMR-ista Kirei Melinda (foto). Mai mult, aceasta susţine că, de vreme ce legiuitorul sancţionează proprietarii clădirilor neautorizate cu amendă de până la 100.000 lei, majorarea cu 50% a impozitului e o dublă pedepsire.

Taxă amânată

Nicio taxă specială n-a stârnit însă mai multă nemulţumire decât supraimpozitarea cu 50% a celor circa 3.000 imobile neracordate la reţelele de termoficare sau gaz existente la limita proprietăţii. Taxa loveşte exact în cei săraci, care nu au 2.000 euro pentru proiectarea şi executarea racordării.

"Dacă ai termoficare sau gaz, impozitul e mai mare. Dacă n-ai, eşti supraimpozitat! Unde o fi interesul cetăţeanului? Singura care profită este Primăria, acţionar şi la Termoficare, şi la Distrigaz", susţine un orădean.

Instituirea taxei din 2020 a fost contestată de participanţii la întâlnirile publice cu viceprimarul Florin Birta în campania electorală pentru prezidenţiale. "Am decis ca taxa să se aplice doar din 2021 în urma consultărilor cu cetăţenii care au spus că este binevenită, pentru că încercăm să reducem poluarea, dar că termenul de conformare e prea scurt", zice vicele.

Numai pentru "păcătoşi"

Unice în ţară, noile taxe speciale sunt apărate cu îndârjire de reprezentanţii municipalităţii. De altfel, Birta susţine că ele vor fi aplicate doar contravenienţilor: "Un cetăţean cinstit şi civilizat, care construieşte cu autorizaţie ori care îşi curăţă în faţa casei, nu are nicio problemă, nu trebuie să plătească nicio taxă".

Viceprimarul susţine că reguli similare se aplică şi în Occident, iar populaţia se conformează. Acesta e şi motivul pentru care municipalitatea insistă să le adopte. "Încercăm să generăm nişte comportamente". Iar cum conducerea Primăriei este adepta liniei dure, stimularea orădenilor să-şi schimbe comportamentul se va face în primul rând prin taxe şi amenzi. Facilităţile mai pot aştepta...


POFTIŢI ONLINE!
Coadă contra-cost

Primăria vrea să influenţeze prin taxe inclusiv contactul orădeanului cu aparatul birocratic. Pentru a reduce cozile din sala de lucru cu publicul, de anul viitor municipalitatea va taxa fiecare act eliberat pe loc, la solicitarea orădeanului. "Vom implementa operarea pe loc strict contra cost, nu cu o sumă mare, de 10 lei, pentru fiecare document solicitat", spune directorul economic Eduard Florea (foto).

Orădenii vor putea primi în continuare documentele cu titlu gratuit, dar nu pe loc, ci în câteva zile. În schimb, le vor putea solicita gratuit şi online, fără să se mai deplaseze la ghişee, printr-o platformă care va fi dată în folosinţă înainte de finalul anului. Măsura va lovi, însă, exact în orădenii prea bătrâni sau prea săraci ca să fie familiarizaţi cu internetul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
"Nici un parazit nu-si omoara gazda"
Cam asa scrie in ADN-ul fiecarui parazit, un cod-masina gravat de insusi Creatorul,pentru biodiversitate.Aceste specimene, care fac apport fuhrer-ului, au lipsit de la lectia de biologie,ei prizeaza un etnobotanic de sinteza, numit "development" aka "money for nothing", iar lipsa lui le provoaca sevraje.Pe intelesul celor ce nu-ntelege,"Încercăm să generăm nişte comportamente"...Yes-Big generator
Postat 07 Decembrie 2019, 23:16 de excalibur
:::::))))))
.
Postat 06 Decembrie 2019, 11:01 de Sandu1206
...
Supremul rănit în orgoliu, penibil să vină ăia cu camera să tragă pe peliculă cozi peste cozi în cea mai eficentă primărie din galaxie, taxează cu 10 lei cetățeanu de la coadă. Cred că cea mai mare calitate a liberalismului nostru îi să genereze taxe și impozite. Cum propaganda ține dă apoi vina pe moștenire.
Postat 06 Decembrie 2019, 10:02 de User anonimizat
oradeanbihor
Atâta poate să fie tare în tastatură, trebuie ignorat. Redacția îi mai mult decât încântată că are accesări, eventual mai editează comentarii. Apoi poate reveni oricând cu alt cont, troll până la capăt.
Postat 06 Decembrie 2019, 09:34 de User anonimizat
oradeanbihor ...
... te-i gândit că "aberanții" sunt doi-trei din redacție, care prin atitudinea lor încearcă să țină în viață paginile de postări !?! Te înjură pe tine, pe mine, pe altul ... provocând reacții din partea noastră ?!? Ei se bagă-n seamă pe "numele" a cinci, maxim șase ciudați ... și cu noi, ceilalți, pot umple un număr de publicație săptămânală, urmare faptului că ei pot justifica rating și bani din publicitate !?!
Postat 06 Decembrie 2019, 09:22 de CrisDumi
Spitalu' 6
Nu stiu cum draq te mai lasa astia sa postezi pe aici. Daca tu aberezi si vomiti prin comentarii, nimeni - nimic. In schimb daca cineva ti-o intoarce, intr-un limbaj apropiat de nivelul tau de intelegere, comentariul e sters. Parerea mea ca cel ce modereaza e facut pe chipul si asemanarea ta, ori tu esti unul de al lor. Sau poate esti un bot nenorocit, un virus de care nu scapa nimeni.
Postat 06 Decembrie 2019, 07:08 de oradeanbihor
::::))))))
Saracii astia sunt baza tarii si acuma. Acum Dumnezeu cu mila si biciul pe ei!
Postat 06 Decembrie 2019, 00:53 de Sandu1206
Baiii 20428 hhaahah
tu care platesti 2 lei in plus la majorari de taxe...habar n-ai de ce te bagi in seama...marssss,,mmmaa mi-ar fi jena in locul tau...
Postat 05 Decembrie 2019, 21:56 de Tinas
Țepeș
Un contract de leasing
Postat 05 Decembrie 2019, 20:06 de Sandu1206
Chiar dacă municipiul este acționar la DistriGaz Vest ...
... nici măcar 1 RON nu a investit în rețele de gaz pe străzi, de când s-a inventat acestvoperator în Oradea !?! Așa că, va fi interesant să vedem cum va justifica "penibilul" și "guralivul" Birta, supraimpozitarea la casele care au au sisteme alternative, cu pompe de căldură spre exemplu, amplasate pe străzi cu conducte de gaz ... în contextul în care se știe că arderea metanului în echipamente de tip individual crează poluare mai gravă decât cea pe lemne !?!
Postat 05 Decembrie 2019, 20:00 de CrisDumi
@ birta
Daca vrei sa "generezi comportamente", fa-o acasa la tine, pe tarlaua ta! Inteleg ca vrei o tara ca afara, toti vrem asta. Voi sunteti in stare doar taxele sa le aplicati ca afara. In rest mucles. Jenant, penibil!
Postat 05 Decembrie 2019, 16:19 de oradeanbihor
Sandu
Nu sint asistat social daca vrei sa stii. Unu la mina ,nu sint deacord sa fac contract de comodat cu sotia pt a obtine un loc de parcare( tie ti se pare un lucru normal??? Dupa mine nu,e bun comun) 2-deja sint prea multi prosti in primarie care promoveaza prostia . 3-am votat pe bolojan
Postat 05 Decembrie 2019, 14:01 de tepes
florin birta doar sa nu ne creada prosti...
"Actualizarea impozitelor este obligatorie, o aplică toate administraţiile locale din ţară", susţine viceprimarul Florin Birta, da e adevarat dar totusi ar fi corect sa spuna si ca atunci cand nu era obligatoriu PMO a marit si cu 500% impozitele. interesanta ar fi o comparatie pe cladiri de tip nerezidential intre ORadea Cluj Timisoara si acolo sa vezi diferente. Oradea e cu 500% mai scumpa. poate vine opozitia cu analiza ca noi trebuie sa muncim ca sa platim cele mai mari taxe din alianta vestului.
Postat 05 Decembrie 2019, 12:54 de Traian
Țepeș
Nu ți-o venit socialu ???
Postat 05 Decembrie 2019, 11:35 de Sandu1206
Oare pina cind?
In afara de a lua bani de la populatia,de a marii taxele, de a inbogatii pe notari ( contract de comodat cu sotia pt parcare) ,firmele de casa ...mai stiti si altceva??? Pina acuma m- am grabit tot timpul sa platesc impozitele si restul,dar acuma o sa asteptati voi dupa banii mei mult si bine. Nici voi NU sinteti mai buni decit ciuma rosie ,diferenta e ca voi sinteti imbracati in galben
Postat 05 Decembrie 2019, 09:57 de tepes
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4 RON
  • 1 EUR = 4.7694 RON
  • 1 HUF = 0.0142 RON