URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 24 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Autostrada care ar trebui să unească Oradea de Cluj are un destin nemilos. Din cauza forţelor vrăjmaşe din exterior, noi, românii, nu suntem lăsaţi să ne construim autostrăzi. Bătrânul Soros se pune în calea buldozerelor care decopertează terenul, ecologiştii mai descoperă câte o capră neagră ce sălăşuieşte pe traseu, iar Uniunea Europeană ne tot bate la cap oferindu-ne banii ei, deşi toată lumea ştie că nu sunt bine veniţi în România fiindcă nu pot fi furaţi.
Zic şi eu
Adrian Cris
N-aveţi de unde şti cine-i Lori. E normal, dar asta nu însemnă că nu merită câteva rânduri. Poate nu atât pentru că el, fotoreporterul nostru, Szilágyi Loránd, tocmai a fost recompensat pentru câteva reuşite de anul trecut, câştigând Cupa Fotoreporterilor Bihoreni. Mai degrabă pentru că e unul dintre cei care, în plină tiranie smartphone, în care oricine îşi scoate device-ul pentru orice nimic, continuă să care un DSLR, să socotească zgomotul de lumină, să dea atenţie compoziţiei, subiectului, să dea cele mai bune poze posibile.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Prea multă lume nu a auzit de Adrian Berinde! Nici nu prea avea cum, din moment ce singurul post de radio care îi mai scapă câte o melodie în eter este România Cultural. În Oradea, Radio Transilvania, ce îl mai difuza sporadic, și-a banalizat grila de programe la fel ca restul radiourilor comerciale, iar singurul post românesc ce difuzează exclusiv muzică românească, Național FM, pornit tot din Oradea, nu are și nu a avut niciodată o melodie de Adrian Berinde în playlist.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
La sfârşitul anului trecut a fost publicată, în Monitorul Oficial, Legea nr. 310/2018 pentru modificarea Codului de procedură civilă. Această lege aduce modificări importante sistemului procesual, acestea putând fi sistematizate în trei categorii. Prima categorie de modificări vizează transpunerea în legislaţie a deciziilor Curtii Constituţionale ce au vizat prevederile codului de procedură civilă din 2013 şi până astăzi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.
19 Ianuarie 2016, 16:35

Taxare la drumul mare: Orădenii plătesc impozite majorate cu un procent record, de 23%!

Taxare la drumul mare: Orădenii plătesc impozite majorate cu un procent record, de 23%! CASĂ, SCUMPĂ CASĂ! Impozitele pe proprietate au crescut cu 23% ca urmare a aplicării noului Cod Fiscal, majorare la care Consiliul Local a adăugat de anul acesta o suprataxare cu 50% a celei de a doua locuinţe şi cu 100% a imobilelor neîngrijite
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

V-au părut cumva mari impozitele pe locuinţă şi teren de anul trecut? Ghinion, de anul acesta au crescut cu încă 23%!

"Impusă de noul Cod Fiscal, reaşezarea modului de calcul a debitelor a dus la cea mai mare creştere a impozitelor din ultimii 20 de ani", spune directorul adjunct al Direcţiei Economice din cadrul Primăriei, Sorin Iacob.

Impozite, din pix!

Noul Cod Fiscal a fost necruţător cu proprietarii de imobile. Începând de săptămâna aceasta, orădenii datorează impozite nu după suprafaţa utilă pe care o folosesc, ci după cea construită, cu pereţi cu tot, care e mai mare. Cum este greu de stabilit partea din pereţii exteriori care revine fiecărui apartament dintr-un bloc, legiuitorul a dispus calcularea noilor debite prin înmulţirea suprafeţei utile cu 1,4, coeficient majorat "din burtă" de la 1,2 cât a fost anul trecut.

Astfel, dintr-un artificiu matematic, obligaţia fiscală a orădeanului creşte cu 16,6%. În plus, Codul Fiscal a mai majorat de la 935 lei la 1.000 lei valoarea metrului pătrat de construcţie, parametru la care se raportează baza de impozitare, aşa că de acum se taxează inclusiv terenul de sub imobil. Cap la cap, impozitele datorate de orădeni cresc de anul acesta cu 23%. Aproape un sfert!

S-au "scumpit" taxele!

Concret, asta înseamnă că pentru o garsonieră cu o suprafaţă construită de 36 metri pătraţi, la care se mai adaugă 6 mp de teren de sub bloc, impozitul a crescut dintr-un şut de la 77 lei la 97 lei.

Normal, debitul creşte direct proporţional cu suprafaţa deţinută. "Pentru un apartament cu două camere, având o suprafaţă de 58 metri pătraţi plus terenul aferent, debitul a crescut prin aplicarea noului mod de calcul de la 139 lei la 174 lei", spune Sorin Iacob (foto), directorul adjunct al Direcţiei Economice. Şi exemplele pot continua: impozitul pentru o locuinţă cu trei camere cu o suprafaţă desfăşurată de 77,4 mp plus alţi 12 mp de sub bloc a crescut de la 184 lei la 226 lei pe an.

Afectaţi vor fi şi proprietarii de case. Pentru o proprietate relativ modestă cu o suprafaţă desfăşurată de 90 mp situată în zona B, deci nu ultracentral, suma de plată a crescut de la 324 lei la 390 lei. Iar 66 lei în plus se simte!

Dacă luăm în calcul că familia ar putea să deţină şi o maşină, suma datorată de aceasta va creşte cu 60 lei pentru un autovehicul de 1.400 centimetri cubi, şi se poate tripla până la 190 lei pentru unul de 2.000 centimetri cubi.

Impozit "de firmă"

Cei mai afectaţi vor fi însă orădenii care şi-au înregistrat firmele la domiciliu ori au închiriat locuinţa unui agent economic. Codul Fiscal îi obligă să depună la Primărie până la 31 martie o declaraţie de impunere complicată şi stufoasă, pe baza căreia municipalitatea trebuie să-i calculeze impozitul.

Dacă spaţiul aferent locuinţei şi firmei nu a fost delimitat în acte, iar în interiorul său nu se desfăşoară nicio activitate economică, proprietarul va datora impozit ca pentru o clădire rezidenţială. În caz contrar, lucrurile se complică. "Dacă spaţiul alocat firmei a fost delimitat, se aplică impozitul aferent unei proprietăţi mixte, iar dacă proprietarul a decontat pe firmă cheltuielile cu utilităţile, casa va fi impozitată ca imobil nerezidenţial", explică Nadia Haş (foto), directorul Direcţiei Economice.

Diferenţa este enormă! Dacă pentru suprafaţa destinată locuirii impozitul este de 0,1% din valoare, pentru cea destinată firmei creşte de zece ori, la 1%. În plus, procentul se va aplica la valoarea reală, rezultată dintr-un contract de vânzare-cumpărare sau dintr-un raport de evaluare întocmit în ultimii cinci ani. În caz contrar, impozitul va fi calculat de municipalitate, dar aplicând un procent dublu, de 2%!

Supra-impozite locale

Pe de altă parte, acolo unde a "iertat" norma naţională a pus bir cea locală! Deşi Codul Fiscal a eliminat de anul acesta impozitarea progresivă a proprietăţilor, orădenii vor fi suprataxaţi pentru cea de-a doua locuinţă cu 50% în baza unei Hotărâri a Consiliului Local. Astfel, pentru al doilea apartament cu două camere proprietarul va datora 261 lei în loc de 174 lei.

La fel, municipalitatea va supraimpozita cu 100% imobilele neîngrijite, pentru a forţa reabilitarea acestora. 500 de familii care deţin locuinţe în centru şi pe principalele bulevarde vor datora anul acesta impozite dublate, care anul viitor ar putea creşte din nou dacă proprietarii nu le reabilitează.

Înştiinţare de plată

Având în vedere modificările radicale făcute în modul de calcul al taxelor, pentru a evita certurile la ghişee, municipalitatea va trimite, în premieră, înştiinţări de plată tuturor contribuabililor din evidenţe.

130.000 orădeni şi 11.000 firme vor primi în poştă note cu debitele proprii. "Vom trimite din luna aceasta înştiinţări pentru ca oamenii să vadă ce au de plătit şi de ce, iar la nevoie, să poată depune documente care să îi ajute la stabilirea unui impozit mai mic", spune Sorin Iacob.

Măsura presupune un adevărat tur de forţă din partea funcţionarilor Primăriei, care vor trebui să completeze 130.000 înştiinţări pentru tot atâtea persoane fizice, dar până la urmă este un exemplu de transparenţă şi eficienţă. În fond, un orădean informat e pe jumătate taxat...


ORADEA MARE
141.000
contribuabili din Oradea vor plăti impozite pe proprietate majorate


"Lucrez de 15 ani ca fiscalist şi tot mi-au trebuit 10 minute ca să completez declaraţia de impunere pe care trebuie s-o depună toţi contribuabilii care au la domiciliu un sediu de firmă. Orădeanul de rând, dacă nu are un contabil care să facă asta, se va descurca şi mai greu"

Sorin Iacob, director adjunct la Direcţia Economică a Primăriei


PRIORITATE
Întâi amenzile, apoi impozitele!

Orădenii care se vor prezenta începând din această săptămână la ghişeele Primăriei ca să-şi plătească impozitele vor avea o supriză. "Codul de procedură fiscală a modificat ordinul de stingere a obligaţiilor, în sensul că amenzile se vor încasa cu prioritate până la stingerea integrală a lor", a spus directorul adjunct Sorin Iacob.

Pentru impozitele neplătite, indiferent de motiv, orădenii vor datora majorări de întârziere de 0,1% lei pe lună sau fracţiune de lună, în scădere de la 0,2%. Asta înseamnă cam 6 lei la un debit de 100 lei pe an, ceea ce nu este foarte mult, dar e totuşi în plus!

În schimb, persoanele fizice şi cele juridice care îşi vor stinge integral obligaţiile fiscale înainte de primul termen de plată, stabilit pentru 31 martie, beneficiază de o bonificaţie de 10%, respectiv 5% din suma datorată.

Citiţi pe această temă şi articolul 1820 de plătitori! Primăria a încasat suma record de o jumătate de milion de lei încă din prima zi de plată a impozitelor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
MARE ...DERANJ !
@hateretards: Spre dezamagirea ta te informez ca PMO mi-a dat dreptate in speta descrisa ! Tatal meu figureaza acum cu " 0 " !!!!! Cine a fost de vina ? Iacob , Has , Ficut ? Nu pot spune persoana ! POT SPUNE GENERIC PROSTIA DIN PMO GIRATA DE BOLOJAN ! Ideea este ca asta a fost prea " groasa " , prea usor de demonstrat ! Dar sa stii ca atunci cand sustin niste chestii chiar ma bazez pe documente ( in diferite forme ). Ca problemele cu unii dezvoltatori si falsurile facute de ei ( dar acceptate de PMO )sunt " oarecum" ( ca de fapt si alea sunt clare !!!!)mai interpretabile ( la prima vedere ) e o alta discutie ! N-AM BATUT CAMPII, NU BAT CAMPII ! DOAR DERANJEZ...
Postat 21 Ianuarie 2016, 01:25 de TDS
!!!!!
@hateredards: Corect dar l-a retrimis în Parlament PENTRU TVA ! Restul prevederilor și le-a asumat. Ideea este că acest Cod Fiscal a fost votat și de către PSD dar și de către PNL. Odată ce a intrat în vigoare se aplică. Direcția economică din PMO nu a făcut-o în speța prezentată de mine. În rest ce au făcut HABAR N-AM !
Postat 20 Ianuarie 2016, 13:00 de TDS
dezinformare
@TDS: Iohannis a promulgat noul cod fiscal pentru ca l-a retrimis odata. A doua oara il obliga constitutia sa il promulge!
Postat 20 Ianuarie 2016, 12:21 de hateretards
Sevraj
Iata cum se explica citeva sute de ani de iobagie in transilvania,cu citeva mici derapaje (doja,iancu,horea) si alea se pare cu ingaduinta masoneriei.O tara cu indice demografic negativ,fara indoiala si la nivelul orasului si judetului,nu are alta solutie pentru a-si intretine aristocratia decit prin cresterea taxelor si largirea bazei de impozitare.Cresterea e deja infaptuita iar largirea presupune alte referendumuri si fuziuni prin absorbtie.Doar citeva luni au trecut de cind se momeau pensionarii pe autobuzele otl cu bai gratis la felix,transport inclus.Stati linistiti,nu vor creste taxele si impozitele...somn usor
Postat 20 Ianuarie 2016, 09:11 de excalibur
GURA TACI !
@TC: Codul fiscal a trecut de Parlament fiind votat de PNL ! Werner l-a promulgat ( problema lui fiind TVA -ul ). Odata adoptat e Codul tuturor !
Postat 20 Ianuarie 2016, 07:35 de TDS
i-auzi cine se plange....
psd-ii sunt inlacrimati...ce disperare!!, da cine - ma rog a inventat Codul Fiscal? Po(a)nta nu e din psd..Pe de alta parte oradeni, io zic sa puneti de-o hora. Daca disperatii dupa putere din psd ne conduceau, ramaneam si fara oras si cu impozitele dublate. Au in sange spaga, plagiatul , boicotul si mai nou cu blestemele. Nu sunteti interesanti deloc. A, era sa uit...70%!!!
Postat 20 Ianuarie 2016, 06:53 de TC
Un fleac...ne-au biruit!
Dupa cat s-au laudat ca "au adus" bani europeni in piata (in Piata Unirii, bineinteles), ma asteptam sa scada impozitele..., dar se pare ca la Bolojan ii iese mereu cu minus...Poate la cei din jurul lui le "iese" cu plus...Altfel nu imi explic unde se scurge "atata banet"...
Postat 20 Ianuarie 2016, 00:43 de LauraD
Arbeit macht frei
Oradea a devenit un lagar la cheremul unor impostori, ca toata tara de altfel.Captivi in vortexul indatorarii,impinsi de la spate de finantele mondiale si nechibzuinta alesilor, himera unui trai mai bun pe datorie ne va exploda in fata si in buzunare.Chiar si fondurile nerambursabile UE s-ar putea sa aiba un minus in fata,daca facem balanta cit am contribuit si cit am primit din 2008 incoace.There is no free lunch.Cu o populatie pauperizata si puternic defavorizata pe piata muncii(locul 5 din coada la nivel national)era de preferat un oras fara realizarile pompoase din ultima vreme,dar cu costuri mai mici si cu perspective mai decente de dezvoltare.Din pacate prioritatile alesilor locali nu sunt costurile vietii de zi cu zi ale oradenilor ...doar un delir financiar aruncat in capul nostru in anii ce vor veni .Cam cum ar proceda un taran dupa ce si-a luat credit cu buletinul.
Postat 19 Ianuarie 2016, 23:26 de excalibur
PROSTIA LA PUTERE
JAPITELE LIBERALE au calculat impozit pe terenul de sub bloc si pentru veteranii de razboi desi acestia sunt scutiti prin Legea 44/1994 dar si prin legea 227/2015 Codul Fiscal ( chit ca documentele justificative sunt depuse la dosar de ani de zile ) . Ce zici madam Has despre PROSTIA subordonatilor tai ? Dar v-ati gasit nasul in persoana mea ! Pentru 11 lei pusi in carca tatalui meu ( veteran de razboi / refugiat din Ardealul ocupat ) MERG PANA IN PANZELE ALBE ! Si nu e vorba de suma ci de PRINCIPIU si de aplicarea LEGII ! Nenonorocitii naibii de galbeni ! Arhitect sef nu numiti , vreti OUG pentru alegeri locale acum ( desi CCR - ul s-a pronuntat iar pe dictatorul Bolojan il avantajeaza actuala prevedere ! ), , acum va legati de VETERANI ? Bye the way , personajele TRANZACTIEI ( Cioponea , Sandulescu , Aldea , Porosnicu , Stef , Neda ) figureaza si acum pe site-ul de impozite pentru ca au pus LABA fraudulos pe terenuri pe baza contractelor de v/c FALSE , cu complicitatea lui Bolojan si a CLO !!!! SA VA FIE RUSINE !
Postat 19 Ianuarie 2016, 22:48 de TDS
.
taxele au crescut in toata tara, nu doar in Oradea, si in unele locuri chiar cu 25%. Iarasi incercati sa dezinformati lumea?
Postat 19 Ianuarie 2016, 21:09 de David
USL nu a murit ci s-a multiplicat fuzionând cu restul prădătorilor
Clasa politică a votat în unanimitate impozitul pe activitate, în loc de impozitul pe proprietate, în cazul celor care vor ca la ei acasă să facă și ceva lucrativ, cu scopul indirect de a achita pensii speciale parlamentarilor și indemnizații de merit guvernanților !!!
Postat 19 Ianuarie 2016, 21:07 de WinDos
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Poliţia Bihor în 2018: Au fost identificaţi toţi autorii infracţiunilor de mare violenţă şi toţi şoferii care au părăsit locul faptei (FOTO)
 • 'Infractor chestor şi infractor avocat': Afişe cu avocatul Răzvan Doseanu şi fostul şef al Poliţiei, Liviu Popa, lipite pe instituţii din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • Accident în Ungaria: Cinci români au fost răniţi în apropiere de Borş, după ce maşina lor a fost lovită de TIR şi aruncată-n şanţ (FOTO)
 • 'Sunt sechestrată!' O tânără a ameninţat că se aruncă de la etajul trei al unui bloc din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • 'Cum să vinzi o pereche de bocanci în toiul verii'. O tânără orădeancă a lansat o carte cu ponturi de vânzări (FOTO)
 • Vernisajul fotojurnaliştilor: Fotograful BIHOREANULUI, Szilágyi Loránd, a primit Cupa Fotoreporterilor Bihoreni (FOTO)
 • Incendiu de proporții la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități din Oradea (FOTO/VIDEO)
 • La polul frigului: În debutul geros al anului, BIHOREANUL a făcut o incursiune în cea mai rece așezare locuită din județ (FOTO / VIDEO)
 • An nou, aceleaşi bătălii... PNL-iştii au boicotat prima şedinţă din 2019 a Consiliului Judeţean, iar un proiect de 7 milioane euro a fost din nou amânat! (FOTO/VIDEO)
 • Un bebeluş de 7 luni, bolnav de rujeolă, este în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea. Părinţii acuză doctorii că ar fi ascuns riscul de îmbolnăvire (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON