URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Septembrie 2018, 18:46

Tata contra mama: Tatăl adolescentei care şi-a înjunghiat bunica susţine că aceasta a fost agresată de familia mamei

Tata contra mama: Tatăl adolescentei care şi-a înjunghiat bunica susţine că aceasta a fost agresată de familia mamei PIERDUTĂ. Abandonată într-un centru pentru minori de mama "depăşită de situaţie" şi separată de tatăl bănuit că a abuzat-o, Abigail Bordaş a fugit din nou. A fost găsită sâmbătă, de polițiști
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Problema ei par a fi părinţii, se poate spune despre Abigail Bordaş, fata de 13 ani care şi-a înjunghiat bunica fiindcă nu o lăsase să-şi vadă tatăl. "Abigail e îndrăgostită de tatăl ei, care a sedus-o", pretinde mama, dar acuzele-i sunt respinse de bărbatul care zice că adolescenta ar fi fost agresată... de mamă şi bunici!

În timp ce părinţii se războiesc, ancheta începută de poliţişti astă-toamnă nu e nici acum finalizată, iar adolescenta a fugit de sub nasul "specialiştilor" în protecţia minorilor, incapabili să gestioneze o asemenea situaţie...

"Iubita lui tata"

Cu două săptămâni în urmă, BIHOREANUL dezvăluia drama lui Abigail, adolescenta care pe 8 august îşi înjunghiase bunica şi apoi a fugit de acasă, fiindcă n-a fost lăsată să-şi vadă tatăl care o părăsise înainte de a se naşte, dar a reapărut în viaţa ei de câteva luni, bulversându-i existenţa.

Anca Bordaș, mama adolescentei Abigail Bordaș"Abigail şi-a căutat tatăl pe Facebook. A ajuns la vârsta adolescenţei şi voia să-l cunoască. Eu am lăsat-o, nu mi s-a părut nimic rău în asta. Rău a fost că el a manipulat-o într-un fel bolnav", povestea Anca Bordaş (foto), convinsă că fiica sa s-a răzvrătit din disperare, după ce i-a fost interzis să-l mai vadă pe bărbatul bănuit că o abuza emoţional şi chiar sexual.

"Iulian a manipulat-o. Abigail e un copil îndrăgostit, care nu îşi dă seama că este într-o relaţie nepotrivită", spunea femeia, susţinând că toamna trecută a cerut în două rânduri ordin de protecţie împotriva lui Iulian Colţa. Actul a fost emis abia anul acesta, pe 23 iunie, după un proces în care au depus mărturii inclusiv vecini şi soţia bărbatului, Cornelia Colţa. La audieri, aceasta a declarat iniţial că Iulian avea un comportament neadecvat faţă de Abigail, inclusiv că i-ar fi găsit împreună în pat, ulterior spunând, însă, că a minţit "din gelozie".

La proces, mama lui Abigail a prezentat totuşi câteva mesaje deplasate trimise de individ fiicei sale pe Facebook, spunându-i că o iubeşte pe ea, nu pe soţia sa, şi cerându-i "să fii numai a mea". "A pus în pericol dezvoltarea emoţională şi sănătatea psihică a minorei", au conchis judecătorii, interzicându-i lui Colţa să se mai apropie de adolescentă timp de 6 luni.

"Suntem tată şi fiică"

În ciuda gravităţii situaţiei, în ancheta penală a Parchetului Oradea, declanşată în septembrie 2017, nimeni n-a fost pus sub învinuire. Audierile au început, de fapt, abia după ce BIHOREANUL a publicat articolul "Iubita lui tata". Mama adolescentei a fost chemată la Poliţie pentru a da declaraţii, dar nu şi tatăl, care, imediat după ce Abigail şi-a înjunghiat bunica şi a fugit de acasă, a plecat la muncă în Malta.

Iulian Colța, tatăl lui Abigail BordașCăutat de ziar, Colţa a refuzat iniţial să vorbească, catalogând acuzaţiile drept "prostii". Ulterior, a acceptat o discuţie, spunând că relaţia sa cu fata e "normală". "Am încercat s-o cunosc de ani de zile, dar mama ei m-a ţinut deoparte, nu m-a lăsat. Vara trecută, când lucram în Germania, m-a căutat ea, mi-a cerut să vin s-o iau de la mamă, ca să trăiască cu mine şi cu soţia mea".

"Abuzată, dar nu de mine"

Bărbatul afirmă că acuzaţia că şi-ar fi abuzat fiica e neîntemeiată: "Soţia mea a complotat cu mama lui Abigail, au vrut să mă vadă închis". Motivul? "Soţia mea a devenit geloasă pe atenţia pe care i-o dădeam fetiţei. Dar aşa e ea, nu m-am supărat". Cât despre mesajele trimise fetei, Colţa susţine că, de fapt, le destinase... soţiei. "Discutam pe Facebook şi cu fata, şi cu soţia, a fost totul o glumă", se jură el.

Mai mult, potrivit spuselor sale, Abigail ar fi fost abuzată chiar de mamă şi de bunici! "O băteau dacă nu-i asculta, o forţau să meargă la biserică, să cânte la 5 instrumente, să meargă la şcoală confesională. Copilul voia să se mai joace, dar n-o lăsau. Ea a vrut o familie normală, de aceea a venit la mine", zice Colţa, adăugând că, de fapt, bunicul fetei ar trebui cercetat pentru abuz: "Când auzea de el, Abigail începea să tremure. Ar trebui întrebată ce i s-a întâmplat. A fost abuzată, dar nu de mine!".

Din nou dispărută

În timp ce părinţii se bat în acuzaţii, situaţia lui Abigail a devenit dramatică. Adolescenta a fost plasată în grija Direcţiei de Protecţie a Copilului de mama ei, de teamă că fata îşi va ataca din nou familia. "Trebuie să primească ajutor de specialitate. Nu pot să risc să o iau acasă şi, la un moment dat, dacă se supără, ne omoară", zice Anca Bordaş.

Doar că specialiştii care ar trebui să o ajute par şi ei depăşiţi. Găsită de un taximetrist la o săptămână după ce şi-a agresat bunica, adolescenta a fost internată într-un centru pentru copii abuzaţi, dar după câteva zile, pe 20 august, a fugit chiar din curtea DGASPC, de sub nasul angajaţilor care voiau s-o ducă la o evaluare psihologică.

Găsită din nou de poliţişti, copila a fost internată întâi la secţia de Neuropsihiatrie Infantilă a Spitalului Municipal şi apoi dusă într-un alt centru, de unde a dispărut din nou! "Noi nu avem gratii", îi apără fostul director DGASPC Călin Puia pe colegii care au scăpat-o printre degete. Ca şi când n-ar exista nicio altă metodă de a ajuta un copil "rătăcit"...

Sâmbătă seară, Poliţia a anunţat că Abigail a fost găsită, la ora 18.45, în Oradea, fără să fi fost, în timpul dispariţiei sale, victima vreunei infracţiuni. Rămâne de văzut până când…

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON