URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 22 IUNIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Angela Lupşea, preşedinta Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor, conduce muzeele şi Cetatea oraşului cu rezultate modeste. În numeroase ocazii am veştejit-o considerând că e inadmisibil ca, la doi ani după finalizarea reabilitării, în fortăreaţă să nu se întâmple mare lucru. Acum, însă, trebuie să recunosc că Zilele Art Nouveau au fost o reuşită care, cred eu, i-a uluit până şi pe organizatori.
Zic şi eu
Adrian Cris
După 9 luni în care minoritatea celor 17 consilieri judeţeni ai PNL a fost egala majorităţii UDMR-PSD-ALDE, rămasă din septembrie 2017 tot în 17 reprezentanţi prin excomunicarea fostei preferate a şefului PSD Bihor, Ioan Mang, „parlamentul” bihorean a revenit săptămâna trecută, aşa cum a decis Curtea de Apel, la formula rezultată din alegerile locale de acum două veri. Miercuri, cu doar un vot împotrivă şi o abţinere, a fost validat cel de-al 18-lea echipier al alianţei, PSD-istul salontan Adrian Szatmari.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Umorul e ca mâncarea - are mii de forme, gusturi și arome. Nimeni nu agreează toate bucatele de pe pământ. Plaja de preferințe culinare ţine, în cazul celor mai mulți oameni, de cultura locului în care s-au născut, de ce le-a gătit mama toată viața, de posibilitățile financiare, de zona respectivă, de educație și auto-educație, de tradiție și conservatorism.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi pe marginea scandalului legat de „atenţiile” pregătite de părinţi profesorilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 5 iunie 2018 a fost publicată în Monitorul Oficial o importantă decizie pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în recurs în interesul legii, prin care s-a stabilit, cu caracter obligatoriu, pentru viitor, că sechestrele dispuse în procesele penale nu pot influenţa drepturile celor care aveau anterior o ipotecă cu privire la bunurile sechestrate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Toxiinfecţiile alimentare sunt boli acute cu manifestări diareice, determinate de salmonele, stafilococi enterotoxici, clostridium perfringens, clostridium botulinum şi alţi agenţi patogeni. Cea mai frecventă toxiinfecţie alimentară este cea determinată de salmonele. Există peste 1.700 de tipuri clasificate de salmonele. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
În ultimii ani tot mai mulți tineri au început să-și lase barba să crească, generând o modă de impact global care a atins și România. Vedem pe stradă bărbați cu barbă stufoasă, spre deosebire de acum cinci ani, când moda încă nu prinsese amploare. În acest articol vom încerca să vedem ce stă la baza psihologiei acestui fenomen și de ce bărbații decid să-și lase barbă în încercarea de a atrage mai multe partenere.
01 Noiembrie 2017, 08:03

Suta în doi ani: Oradea sărbătoreşte Centenarul cu 100 de proiecte, 20 dintre ele fiind propuse de cetăţeni

Suta în doi ani: Oradea sărbătoreşte Centenarul cu 100 de proiecte, 20 dintre ele fiind propuse de cetăţeni START! Lucrările de construire a podului Centenarului vor începe săptămâna aceasta, cu demolarea pasarelei pietonale de lângă fostul Centru de Calcul. În paralel, executanţii vor proiecta noul pod astfel încât să-l poată termina pe 1 Decembrie 2018
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Ilie Bolojan vrea să bată în următorii doi ani toate recordurile locale în domeniul investiţiilor.

"Tendinţa politrucilor, în perioada următoare, va fi să facă festivaluri şi statui în cinstea Centenarului. Nu este neapărat ceva rău, dar dacă la asta se rezumă tot, înseamnă că nu ne-am înţeles menirea. De aceea, contribuţia Primăriei la evocarea Centenarului va fi să ducă la bun sfârşit 100 de proiecte pentru orădeni", spune Bolojan.

Ţinta: 100!

Ilie Bolojan, primar OradeaAnunţul a fost făcut pe 12 octombrie, chiar de Ziua oraşului. "Propunerea Primăriei Oradea este să sărbătorim prin 100 de obiective de investiţii, de la Podul Centenarului, care are şi un nume simbolic, la drumuri, parcuri, pasaje şi reabilitări de şcoli", a anunţat Ilie Bolojan (foto). Cum edilul ţinuse, în stilul caracteristic, ideea la secret, vestea a surprins, orădenii primind-o cu mândrie, dar şi circumspecţie şi teamă.

Inevitabil, această ambiţie va însemna încă un val de şantiere într-un oraş care încă nu şi-a acoperit toate săpăturile. "Se poate, dar va fi greu. Finalizarea la timp a lucrărilor depinde de factori ca deschiderea finanţărilor europene, obţinerea avizelor sau rapiditatea licitaţiilor, care nu ţin de Primărie", spune un funcţionar al municipalităţii. Doar Bolojan nu are emoţii: "Cifra este simbolică. Dacă nu vom finaliza 100 de obiective în cap, nu înseamnă că am dormit în Primărie. Totuşi, nu îmi fac griji. Eu zic că vom termina chiar mai multe".

Bolojan precizează că proiectele nu vor fi gata pe 1 Decembrie 2018, cum s-ar putea crede. "Nu suntem Făt-Frumos, să facem totul peste noapte. Va fi un proces de doi ani. Marea Unire a fost şi ea de durată: s-a cristalizat cu declaraţia de la Oradea, s-a hotărât la Alba Iulia, dar s-a desăvârşit prin instalarea administraţiei româneşti abia peste un an". Aşadar, primele lucrări se vor închide în 2018, însă multe dintre ele se vor întinde şi în anul următor. "Important este ca la finalul lui 2019 orădenii să vadă că s-a făcut ceva în oraş", spune Bolojan. Ce anume rămâne de văzut...

Lista lui Bolojan

În ciuda anunţului public, lista proiectelor este ţinută la secret. Un tabel, cu circa 130 de lucrări, există doar pe tableta primarului. "N-am publicat lista pentru că vrem să avem o flexibilitate. Dacă nu găsim finanţare europeană pentru un proiect, vrem să îl putem înlocui cu altul", zice edilul. Bolojan promite să nu coboare, însă, ştacheta. "Nu vom pune la număr statui, busturi sau montări de bănci, ci doar investiţii folositoare orădenilor: un pod, un parc, o stradă asfaltată, o reţea de termoficare, o linie de tramvai, o şcoală reabilitată...".

De altfel, multe dintre proiectele "secrete" au fost deja vehiculate în spaţiul public. Astfel, lista investiţiilor este deschisă de construirea podului Centenarului, lucrare adjudecată deja de firmele Freyrom şi Proncons Group, care vor porni şantierul încă de săptămâna aceasta. Ea mai cuprinde lucrări ca modernizarea Pieţei Ferdinand, a străzilor Alecsandri şi Indepedenţei, reabilitarea casei Darvas la Roche, finalizarea parcării subterane de pe malul Crişului Repede, lărgirea podului Dacia la şase benzi, amenajarea unui pasaj rutier pe sub Bulevardul Magheru, pentru a lega Parcul Traian de Aleea Ştrandului, şi construirea unui pasaj de-a lungul şoselei de centură în dreptul cartierului Europa, pentru a asigura accesul orădenilor la viitoarea piaţă "100" care va înlocui actuala Ocska Piac.

Poduri, parcuri, drumuri...

Pe lista lui Bolojan mai figurează construirea unui corp de clădire nou, special pentru copii, la Spitalul Clinic Municipal, amenajarea unei linii de tramvai de-a lungul pârâului Peţa, construirea a două podeţe peste acesta, prelungirea drumului expres de la baza serpentinelor care urcă la Paleu până la sensul giratoriu de la Real 2, precum şi construirea a două drumuri noi de legătură cu Oşorhei, prin Podgoria, respectiv cu Sîntandrei, pornind de la giraţia din strada Cazaban.

Printre proiecte se mai numără construirea terminalului intermodal din proximitatea Gării Episcopia, amenajarea unui pod rutier peste şoseaua de centură care să asigure accesul la acesta, dar şi ridicarea de parcări supraetajate în curtea Primăriei, în spatele Colegiului Mihai Eminescu, respectiv în spatele Spitalului Militar. De asemenea, primarul vrea să termine în cel mult doi ani asfaltarea tuturor străzilor din cartierul Oncea nou şi zona Gutenberg şi să amenajeze un parc în spatele bulevardului Ştefan cel Mare, altul pe terenul rămas liber lângă Lotus Center şi un coridor verde cu pistă pentru biciclete de-a lungul străzii Barcăului.

De altfel, Primăria nici nu trebuie să îşi bată capul cu alegerea a 100 de lucrări. "20 de proiecte vor fi propuse şi alese de orădeni", spune Bolojan.

Oradea, orădenilor...

După 9 ani în care a condus oraşul cu mână de fier, indiferent faţă de critici, în ajunul Centenarului edilul nu doar că acceptă sugestii, dar chiar încurajează orădenii să propună proiecte pe care municipalitatea să le implementeze în cartierul lor. "În fiecare an vom aloca 1,5 milioane euro pentru finanţarea a 10 lucrări propuse de orădeni", promite Bolojan. Bugetul unui astfel de proiect s-ar putea ridica la cel mult 200.000 euro, sumă suficientă pentru amenajarea unui parc, a unui loc de joacă sau asfaltarea unei străzi. Surprinzător, edilul este însă dispus şi la depăşirea acestui prag maxim. "În cazul unor lucrări mai scumpe, dar necesare, Consiliul Local va putea hotărî suplimentarea sumei".

Experimentat deja în Cluj şi Baia Mare, conceptul de guvernanţă participativă propus de Bolojan stimulează consultarea localnicilor pentru că aceştia ştiu cel mai bine nevoile cartierului. În consecinţă, municipalitatatea va achiziţiona cu circa 19.000 lei o platformă online pe care orădenii care doresc să propună lucrări se vor înscrie cu cont de utilizator, pentru a putea fi contactaţi ulterior, ca să îşi susţină ideea. Cei care doresc doar să voteze o vor putea face autentificându-se inclusiv din contul de Facebook. Măsura este menită să elimine, pe cât posibil, votul multiplu.

Eduard Florea, director economic al Primăriei OradeaDezbaterea proiectelor se va face într-un sistem mixt. Odată analizate de o comisie a municipalităţii, care stabileşte dacă propunerile chiar ţin de Primărie, proiectele vor fi supuse votului online, urmat apoi de o dezbatere publică în cartiere, unde se va vota cu urnă. "Studiile arată că votul online este folosit doar de tinerii până în 40 de ani. Ar fi nedrept să ignorăm orădenii de alte vârste", explică directorul economic al Primăriei, Eduard Florea (foto).

Bani pentru investiţii

Suportul cetăţenilor este cu atât mai necesar cu cât cele 100 de lucrări vor fi plătite şi din banii lor. "Suma totală va fi undeva la 100 milioane euro, cât bugetul de investiţii proprii al oraşului pe 5 ani", spune directorul.

Municipalitatea intenţionează să acopere o parte din bani dintr-un împrumut de 35 milioane euro, cu o dobândă de 0,3% în euro plus Euribor, care va fi luat pe 22 de ani, cu o perioadă de graţie de 4 ani. "Este unul dintre cele mai avantajoase împrumuturi luate de o Primărie din România", zice Florea. Creditul a fost gândit astfel încât să îi ofere municipalităţii posibilitatea să înceapă mai multe proiecte în paralel, iar odată obţinută finanţarea europeană pentru unul dintre acestea, să aloce banii recuperaţi din decontări către alte lucrări, multiplicând numărul investiţiilor.

Potrivit directorului economic, la fel ca în ciclul bugetar european anterior, municipalitatea intenţionează să atragă în următorii doi ani un număr cât mai mare de finanţări europene, astfel încât contribuţia financiară a oraşului la implementarea celor 100 de proiecte să fie cât mai mică. În fond, ajunge faptul că oraşul va sărbători Centenarul prin muncă şi deranj...


PAS ALERGĂTOR
"Să aibă grijă la execuţie!"

Proiectul primarului Ilie Bolojan de a implementa în următorii doi ani 100 lucrări de investiţii este cu atât mai ambiţios cu cât în precedentul ciclu bugetar municipalitatea a reuşit să implementeze doar 57 de proiecte europene pe parcursul a 8 ani.

Liviu Sabău Popa, director economic Ambulanța BihorMai mult, derulate pe repede înainte, unele lucrări au dovedit ulterior carenţe grave. "Ideea realizării a 100 de lucrări este bună. Primăria ar trebui să aibă însă grijă la execuţie", declară liderul opoziţiei PSD din Consiliul Local, Liviu Sabău Popa (foto).

Social-democratul spune că finalizarea lucrării în cel mai scurt timp nu ar trebui să primeze în faţa calităţii lucrărilor. "N-am făcut nimic dacă păţim ca la Ciuperca, unde dealul a venit la vale şi acum plătim refacerea lui, ca la Pasajul Vulturul Negru, unde pavajul a trebuit spart pentru că nu arăta nicicum, sau ca la Piaţa Unirii, unde crapă dalele", avertizează Sabău Popa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Cacialmaua, celor 100 de proiecte, cu Robert Redford,Paul Newman si....Ilie Bolojan
In cazul Mega proiectului "Pasaj rutier subteran pe sub B-dul Magheru intre Aleea strandului si Parcul Traian", sunt curios cum va rezolva Dorel Ilie Bolojan , problema impungerii/traversarii casetei betonate a paraului Paris, (iar paraul Paris sic),stiut fiind,de noi oradenii,ca acesta isi descarca apele in imediata vecinatatea a restaurantului "Crinul Alb" si a podului "Dacia",direct in Crisul Repede. Certificatul de Urbanism este in regula, semnat, parafat si bun pentru avizat de catre toate autoritatile publice obediente/aservite administratiei Bolojan. Nici o problema, nici o atentionare.."noi executam ordinul,nu discutam...noi nu gandim,noi dezvoltam orasul dupa indicatiile si viziunile intelepte ale conducatorului.... Dorel de Oradea. In fond,"20 de proiecte vor fi propuse şi alese de orădeni", spune Bolojan.Ei,de aici incepe Cacialmaua,care pe care..exproprieri urgente/rapide, cerute chiar de oradeni!!??...bugetare participativa...uitam de praduirea banului public... Dorel e cu noi...demolam,dezvoltam, spargem,ridicam,intubam,expropriem rapid(172km/h)!!??
Postat 02 Noiembrie 2017, 00:19 de platona
cresteti rapid bugetul - amendati cei care circula pe rosu! incasarile la buget se vor inzeci
circulatia in osorhei este de toata coma, ca sa nu scriu p@@@, mai ales dupa ce s-au trezit politicienii din consiliul judetean/comunal/infect sa traga un sens giratoriu la intrare. inainte de circula prost, acum se circula cu 15% ora. poate ati observat cretinilor cu carnete de psd/pnl ca accidentele din judet sunt facute de idioti care trec pe rosu, care sunt beti/drogati, de d-astia care ajung in sant sau care circula pe marginea drumului seara/noaptea >>> accidentele se intampla chiar sub nasul vostru. de ce nu va deschideti ochii sau capul?
Postat 01 Noiembrie 2017, 20:08 de roger
he, he, he
,,Primarul Ilie Bolojan vrea să bată în următorii doi ani toate recordurile...." Si voi, ca fideli slujitori, ii calcati pe urme si ne serviti o gogoasa pe masura minciunilor lui! Din 12 oct. 2017 si pana la 1 dec. 2018 este un an si aproape doua luni, dar ce conteaza?! La voi 414=730, la el 28%=70%! @tsd De ce te tot miri de ,,impartialitatea" lui chirila, ciucas &co?
Postat 01 Noiembrie 2017, 16:26 de ili3
Graba strica treaba
Grija mare, luati-o mai incet sa nu depasiti suta, nu de alta dar sa nu se lase iar cu permisul suspendat.
Postat 01 Noiembrie 2017, 12:26 de FaBULA
Bravo, nea ilie, se vede scoala usl-ului!
Intrebare la Radio Erevan ,,- Este adevarat ca lui Ivan Ivanovici, partidul comunist i-a dat o Volga? - Da este adevarat, dar nu era Volga, era bicicleta si nu i-a fost data, i-a fost furata!" Asa si proiectul 100: ce ai reusit este sa ne bagi intr-o datorie de 100 de mil. de euro!
Postat 01 Noiembrie 2017, 12:11 de pinonel
De fix doua decenii incoace, Oradea isi aroga, tot la cate 10 ani, cate un pachet de titluri de proiecte in numar minim de 100, pe care le lanseaza ca idei de viitor.
Apoi vin alegerile, se formeaza o alta administratie bazata pe o alta formula majoritara si incepe pregatirea redactarii unui alt pachet. Culmea e ca pachetul pe carecil pregateste acum actuala administratie municipala are la baza lista de proiecte adoptata de consiliul local in 1998, actualizata printr-o alta hotarare in 2007, ca sa fie din nou scoasa pe piata promisiunilor acum, in 2017. Si tot culmea e ca, lista asta de idei si titluri de proiecte este opera aceluiasi om, care a fist printre putinii oradeni care stiau ce inseamna o strategie, o analiza de oportunitati si un pachet integrat de proiecte, cu legaturi concrete intrecunele si altele, nu dezlanate. Cred ca e jenant sa tot scoti la copy-paste niste propuneri pe care apoi le pui inapoi in sertar si sa te faci din motive electorale ca le vei pune in aplicare. Iar daca din 100 de idei te apuci sa realizezi doua-trei, dar si acelea le faci prost, mai bine taci si lasa-i pe altii sa gandeasca su sa faca bine lucrurile.
Postat 01 Noiembrie 2017, 09:55 de CrisDumi
Ce prosteala!
130 de proiecte!!!!!!! O prosteala caci PMO prin "meseriasii" pe care ii are azi nu este in stare sa gestioneze 10-15 lucrari in mod onorabil. Acum daca lucrare se cheama si spoirea budelor atunci poate ca are mai multe! Daca trecem sa numaram si lucrarile de reparatii la lucrarile inca neterminate sau in perioada de garantie atunci numarul lor poate ajunge la 130!
Postat 01 Noiembrie 2017, 09:33 de scortosul
count display

FOTO BIHOREANUL

 • 'Apel către mafioţi: Căraţi-vă!'. Orădenii au ieşit din nou să protesteze, în faţa Prefecturii (FOTO / VIDEO)
 • Jurcuţ rade tot! Defrişat de speculanţii imobiliari, un deal din Paleu s-a prăvălit pe o stradă din Oradea (FOTO)
 • Statul paralel: Judecătorul orădean Ovidiu Galea, fost ofiţer de Securitate, suspendat din magistratură şi inculpat, a fost promovat la... Guvern (FOTO)
 • Dublu sau nimic! Bloc de 19 etaje în Oradea, construit printr-un proiect ambițios al magnatului Viorel Micula. Vezi cum va arăta! (FOTO)
 • Accident grav în Sîntandrei: Două persoane rănite, după ce un Audi s-a lovit cu un Peugeot (FOTO/VIDEO)
 • Gerovital, brandul nr. 1 în România, a deschis primul magazin în Oradea. Inaugurarea s-a făcut cu şampanie, o prezentare Eli Lăslean şi reduceri (FOTO)
 • Voluntariat. 20 de orădeni au plantat flori în piaţa Ferdinand într-o acţiune de înfrumuseţare a oraşului (FOTO / VIDEO)
 • Kirchweih la Palota: Micuţa comunitate de germani şi-a sărbătorit întemeietorul şi protectorul spiritual (FOTO/VIDEO)
 • Morţii cu morţii: Drumul între DN 79 şi cimitirul din Nojorid, presărat cu buruieni înalte de 2 metri! (FOTO)
 • Accident grav pe DN 1: Un bărbat a murit şi o femeie este în stare gravă, după ce o maşină s-a ciocnit cu un autocar (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON