URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Martie 2011, 15:42

Surpriza lui Kiss

Surpriza lui Kiss LA PUTERE. Departe de a-l mustra pe liderul UDMR Bihor, Alexandru Kiss (stânga), pentru că ar fi "tulburat" Congresul prin încheierea protocolului cu USL, atât noul lider al Uniunii, Kelemen Hunor (mijloc), cât şi cel în retragere, Marko Bela (dreapta), au dat semnale clare că-l preţuiesc la fel de mult
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aşteptat ca moment decisiv, în care UDMR să taie nodul gordian jurând credinţă PDL sau dimpotrivă, optând pentru Uniunea Social-Liberală, Congresul jubiliar al UDMR, al X-lea, s-a desfăşurat la Oradea la finele săptămânii trecute cu rezultate perfecte pentru organizatori. Participanţii s-au convins încă o dată că de ei depinde soarta României.

Cu dibăcie, reprezentanţii UDMR şi-au distribuit sarcinile ca la o lectură pe roluri, astfel încât dacă unii liderii, la centru, s-au îngrijit să ţină PDL aproape, alţii, în "teritoriu", au asigurat puntea spre viitoarea guvernare cu USL. Un rol important l-a avut organizaţia bihoreană, care a făcut deja pasul cu PSD, PNL şi PC joia trecută. Aparent intempestiv, în realitate premeditat...

Fiecare cu schimbarea lui

Că ajutorul UDMR e decisiv pentru PDL şi pentru preşedintele Traian Băsescu a devenit clar cu două săptămâni înaintea Congresului, când şeful statutului, dornic să scape rapid de nepopularul Emil Boc, a amânat, totuşi, până după acest eveniment atât schimbarea premierului, cât şi reuniunea Consiliului Naţional al PDL, care va decide când îşi vor alege portocaliii conducerea.

Întrucât puterea şi opoziţia puteau face rocada dacă UDMR schimba tabăra, şefii partidelor s-au grăbit şi ei cu mesaje tentante. Primii au fost copreşedinţii USL Victor Ponta, Crin Antonescu şi Daniel Constantin, ajunşi la Oradea nu în ziua deschiderii Congresului, cum se obişnuieşte, ci în ajun, când abia se uscase cerneala pe protocolul de colaborare încheiat de UDMR Bihor cu PNL, PSD şi PC.

"Asemenea protocoale pot fi făcute şi în alte judeţe", a îndemnat preşedintele PSD, Victor Ponta, completat de şeful liberal, care a lărgit perspectiva la nivelul întregii ţări. "UDMR poate simplifica marea problemă a scenei politice, iar cea mai simplă, rapidă şi sănătoasă cale e ca împreună cu noi să constituie o nouă majoritate", a spus Crin Antonescu.

Surpriză premeditată

Tonul acestuia a fost încurajat şi de evenimentul desfăşurat cu o zi înainte, când UDMR şi USL au semnat un protocol de colaborare ce fragilizeză poziţia PDL nu doar în Bihor, ci şi în coaliţia guvernamentală. Demersul părea rezultatul unei răbufniri, pentru că miercuri avusese loc şedinţa Consiliului Judeţean, unde aleşii PDL s-au opus reorganizării teatrelor sub motiv că se împotrivesc segregării etnice. Iar prefectul Gavrilă Ghilea, provenit tot din PDL, ameninţase să anuleze în justiţie hotărârile luate în acest scop în ianuarie dacă cei care le-au votat, consilierii UDMR, PNL şi PSD, nu le revocă.

"De o lună ne-am gândit la o colaborare mai oficializată cu PNL, PSD şi PC", a declarat, însă, pentru BIHOREANUL, unul din liderii UDMR, adăugând că înfiinţarea USL a grăbit lucrurile. "Cine îşi imaginează că miercuri ne-am supărat, iar până joi am reuşit şi să-i adunăm pe toţi cei din USL, unii veniţi de la Bucureşti, alţii din capătul judeţului, şi să negociem protocolul punct cu punct, şi să-l punem pe hârtie, se înşală", explică fruntaşul UDMR-ist.

În detaliu

Încheiat până în 2016 şi întins pe cinci pagini, documentul arată, într-adevăr, o pregătire minuţioasă şi o acoperire a tuturor intereselor semnatarilor. UDMR şi USL se obligă să menţină actuala conducere a CJ şi a Primăriei Oradea, iar în celelalte consilii locale din judeţ să formeze propriile majorităţi, urmând ca în 2012 să nu se agreseze, iar acolo unde se poate chiar să se susţină. În plus, s-au angajat şi să sprijine "extinderea colaborării de la nivelul judeţului la nivel naţional".

UDMR şi USL au convenit şi asupra a nouă obiective prioritare pentru judeţ (de la modernizarea Aeroportului până la finalizarea Autostrăzii), dar şi a respectării dreptului maghiarilor la identitate. "Nu puteam promite mai puţin decât PDL, care a dat UDMR Legea Educaţiei şi Statutul Minorităţilor", au explicat liderii PNL, Cornel Popa, şi PSD, Ioan Mang, justificându-şi acceptul inclusiv pentru folosirea limbii maghiare în administraţie şi justiţie, "conform Constituţiei".

Pe de altă parte, şi şeful UDMR Bihor a recunoscut indirect că noul parteneriat nu era efectul unei conjuncturi. "Această colaborare nu astăzi a început. Am avut şi avem o relaţie foarte bună cu PNL, care s-a materializat chiar când liberalii erau în opoziţie în Bihor şi în Oradea, iar domnul senator Cornel Popa a adus în judeţ fonduri nu de 10, nici de 100, ci de 1.000 de ori mai multe decât înainte, chiar dacă nu aveau oameni în conducerea judeţului şi a Primăriei. Ne-am convins şi după aceea că liberalii sunt oameni de cuvânt. Acum înţelegerea trebuie extinsă şi cu partenerii lor", a arătat Alexandru Kiss.

UDMR, nu trădătoare, ci trădată

Alte explicaţii au dat ulterior Ştefan Seremi, liderul PDL, şi preşedintele executiv al UDMR, Szabo Odon, care au recunoscut că între cele două organizaţii nemulţumirile sunt mult mai vechi. Pentru maghiari au început în 2007, când PDL-iştii au blocat alegerea Rozaliei Biro ca primar interimar, continuând în 2008, când i-au preferat pe PSD-işti la guvernare, dar şi în 2010, când - deşi UDMR fusese atrasă la putere - i-au fost sacrificaţi oameni precum subprefectul Sarkadi Zsolt şi interese precum, recent, înfiinţarea teatrului maghiar.

PDL-iştii s-au supărat întrucât după localele din 2008 UDMR s-a aliat cu PNL, iar după parlamentare au refuzat să-i trădeze pe liberali pentru a-l înlocui pe vicepreşedintele CJ Dumitru Voloşeniuc cu un PDL-ist. "Dacă eram susţinuţi de UDMR aveam la ora asta cel puţin un vicepreşedinte", spune Seremi, îmbărbătându-se că ruptura maghiarilor de PDL nu ar fi o problemă.

Replica a venit de la Szabo Odon. "Noi nu avem cu PDL un protocol decât pentru guvernare, nu şi pentru administraţia locală. Relaţia cu PDL se referă strict la guvernare, nu la judeţ". Potrivit acestuia, refuzul PDL de a vota reorganizarea teatrelor a fost doar ultimul din motivele care au dus la protocolul cu USL. "Luna trecută am avut discuţii pentru reorganizarea instituţiilor de cultură, la care au participat şi reprezentanţii PDL, care şi-au dat cuvântul că sprijină reorganizarea. La şedinţa Consiliului din ianuarie am avut surpriza că doi consilieri PDL s-au opus, iar ceilalţi s-au abţinut. La ultima şedinţă, când s-a discutat aceeaşi problemă, toţi s-au opus. Şi-au încălcat cuvântul, iar asta nu acceptăm. Pentru UDMR cuvântul dat este cel mai important", spune Szabo.

Final deschis, dar previzibil

Surpriza noii alianţe UDMR-USL din Bihor a contat şi la Congres, când mesajul fiecărui lider de la Bucureşti a trebuit calibrat şi după acest detaliu. Emil Boc, de pildă, s-a străduit să-i numească pe UDMR-işti "dragi parteneri de guvernare", adică mult mai tandru decât ar fi vrut, într-un oraş unde mizează pe votul românilor, şi categoric reparator după ce liderul PDL Bihor, cu o zi înainte, catalogase UDMR brutal, ca Tokes, numindu-l "partid etno-business".

Mai relaxat, omologul PSD-ist, Victor Ponta, şi-a permis să susţină că USL nu aleargă după UDMR cu orice preţ, precizând că "sunt prezent aici nu pentru a vă face oferte, nu pentru a vă peţi, ci pentru dialog", iar preşedintele PNL să rămână în acelaşi registru, afirmând că se roagă "sincer şi intens" ca Dumnezeu să le dea liderilor maghiari gândul cel bun. Ca şi cum Cel de Sus decide guvernarea, nu cei implicaţi în ea...

Evident, fronda de la Oradea nu putea face obiectul unor discuţii în Congres, căci nu era locul pentru aşa ceva, însă cu siguranţă a stârnit destule îngrijorări şi speranţe în culise. A confirmat-o pe înţelesul tuturor proaspătul vicepreşedinte politic al UDMR, Laszlo Borbley, spunând că situaţia din Bihor este un semnal şi pentru alte judeţe unde există neînţelegeri grave cu PDL, dar şi că UDMR "poate părăsi corabia atunci când apa ne ajunge până la gât". Deocamdată, nava pluteşte, dar nimeni nu poate jura dacă înspre înainte sau în derivă...


"POALA" UDMR
Pupături şi înjurături

Primul efect al încheierii alianţei locale USL-UDMR este repoziţionarea PDL-iştilor şi adoptarea unui ton naţionalist care le poate răci şi mai mult relaţiile cu partenerii de guvernare în Bihor. Condamnând votul dat de consilierii judeţeni PNL şi PSD pentru "segregarea teatrelor", Biroul Permanent Judeţean al PDL nu s-a mulţumit să-i condamne pe adversarii din opoziţie ca "marionete" care "au "trădat fără să le tremure mâna" interesul românilor, ci şi pe propriii aliaţi maghiari, acuzaţi că activează într-un "partid etno-business". "PSD şi PNL pupă poala UDMR", a decretat PDL, prevestind că "cei care au făcut posibilă ziua neruşinării s-au acoperit de o ruşine imensă, pe care apele Crişului nu o vor putea spăla vreodată".

Motivaţia PDL-iştilor poate fi însă pusă la îndoială, fiind afişată nu imediat după "segregarea teatrelor", ci abia după constituirea USL. Morala? Nu atât soarta culturii i-a frământat, cât şansele tot mai mici de a se înţelege cu propriii parteneri de guvernare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Prostitualtak
kapjatok be rmdsz!
Postat 02 Martie 2011, 20:35 de varga gyuri
nimic nou sub Soare
udmr=eterna prostituata ! udemeristi dezgustatori...
Postat 02 Martie 2011, 19:08 de bill
....
@nkvd - nu numai ca guverneaza cu udmr-ul, dar sa nu uitam totusi ca au dat cultura pe mana lor, le-au dat istoria si geografia Romaniei in limba maghiara plus alte multe facilitati pt elevii maghiari (copiii romani fiind clar discriminati). Si mai urmeaza statutul minoritatilor si impartirea teritoariala, in care, ce coincidenta, Ardealul de Nord smuls prin diktatul de la viena va deveni macro-zona de dezvoltare...
Postat 02 Martie 2011, 16:15 de unu
cum pot spune ei asa ceva?
interesanta natie suntem noi românii! de la marele Caragiale incoace ne-am obisnuit sa analizam metehnele acestei nații, dar inca reusim sa ne autodepasim. Deci PD-L spune despre aia de la USL ca au tradat interesele românilor pt un protocol semnat cu UDMR, in timp ce tocmai ei guverneaza bine-mersi dimpreuna cu UDMR-ul. ĂSTA-I DEJA TUPEU ȚIGĂNESC
Postat 01 Martie 2011, 17:05 de nkvd
In tot raul si un bine.
Marko Bela, Kelemen Hunor si alti lideri maghiari pretuiesc banuii mai mult decat orice, exemplificarile fiind multiple. Kiss a confirmat ca in materie de prostitutie politica UDMR nu poate fi surclasata de nici o alta formatiune politica. Oportunismul ungurilor depaseste bunul simt romanesc. Totusi, USL a castigat din faptul ca UDMR ramane la guvernare. Boc trebuie sa-si duca crucea pana la capat. Este singura varianta in care PDL nu va putea sa-si mentina puterea in 2012.
Postat 01 Martie 2011, 16:26 de safe
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON