URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Martie 2019, 08:07

Suntem chit? Decât să îi recalculeze creditul, BCR vrea să-i anuleze unui orădean o datorie de 17.000 euro

Suntem chit? Decât să îi recalculeze creditul, BCR vrea să-i anuleze unui orădean o datorie de 17.000 euro ROATA MORII... După ce şi-a executat clientul pentru o datorie în care inclusese şi dobânzi abuzive, BCR s-a trezit, la rându-i, cu executorii la uşă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Final neaşteptat în războiul pe care un orădean îl poartă de peste 8 ani cu Banca Comercială Română! Deşi în 2015 a obţinut anularea clauzelor abuzive din contractul de creditare, banca a refuzat să-i recalculeze datoria, chiar şi după ce judecătorii au obligat-o să achite penalităţi de 100 lei pentru fiecare zi de întârziere.

Urmarea? Anul trecut, bărbatul a cerut executarea silită a BCR. Dar, când s-o pună în aplicare, s-a trezit cu o adresă prin care banca îl informa că... nu mai are nicio datorie!

În proces cu "Goliat"

avocat Oradea, Simona PașcuCazul - unic în Bihor, după cum spune avocata Simona Paşcu (foto) - a pornit de la un credit ipotecar de 16.000 euro pe care clientul său l-a obţinut în 2008 de la BCR pe 25 de ani, girând cu apartamentul.

Contractul prevedea o dobândă fixă de 7,4% pentru primul an, iar apoi variabilă, "prin raportare la dobânda de referinţă variabilă afişată la sediile BCR". Ce însemna asta, omul a aflat în al doilea an, când ratele i-au crescut de la o lună la alta, ajungând la un moment dat aproape duble faţă de cele din primul an.

Banca n-a reuşit, însă, să-i arate clientului modul în care se calcula dobânda respectivă, motiv pentru care în 2011 acesta a dat-o în judecată, cerând anularea clauzei şi stabilirea unei dobânzi legale.

E abuz!

Între altele, orădeanul a invocat OUG 50/2010 privind contractele de credit, care a scos în afara legii clauzele abuzive şi a obligat băncile să calculeze dobânzile variabile nu după criterii proprii, ci strict după cotaţiile Euribor, Robor, Libor sau după dobânda de referinţă a BNR.

După 4 ani de procese, în 2015, instanţele i-au dat dreptate, dispunând BCR să aplice formule legale de calcul, să refacă graficul de rambursare până la negocierea noilor prevederi, să încaseze de la client exclusiv dobânda de referinţă a BNR şi să-i returneze diferenţa încasată nelegal. "Ca să vă faceţi o idee cât de mare era dobânda variabilă stabilită prin clauza abuzivă, în cei 3 ani în care s-a judecat procesul s-au acumulat aproape 8.000 euro, deci jumătate din credit", spune avocata.

Executare silită cu penalităţi

Omul şi-a câştigat însă drepturile doar pe hârtie, căci banca nu s-a conformat, motiv pentru care s-a adresat unui executor judecătoresc. Iar BCR a deschis un alt proces, contestând executarea silită.

"În cadrul contestaţiei la executare am solicitat instanţei să aplice băncii penalităţi de 100 lei pentru fiecare zi de întârziere, până la eliminarea clauzei abuzive privind modul de calcul al dobânzii şi emiterea unui nou grafic de rambursare a creditului", spune Paşcu.

În 2016, după încă un an, judecătorii au dat din nou câştig de cauză clientului, statuând ca penalităţile aplicate băncii să intre în vigoare "din a 10-a zi de la data comunicării" sentinţei.

Rămaşi fără apartament

Litigiul nu s-a terminat aici. În loc să respecte decizia judecătorilor, reprezentanţii BCR au făcut tot cum au vrut ei: au recalculat dobânda pornind din 24 iulie 2015, data la care s-a pronunţat verdictul împotriva lor, şi nu din 2008, data încheierii contractului de creditare, iar valoarea dobânzii scrise în scadenţar nu era cea dispusă de instanţă, ci de 7,4% pe an, ca în contractul iniţial.

Nici corespondenţa care a urmat n-a remediat problema, ba din contră. Profitând că bărbatul nu şi-a mai achitat ratele umflate cu dobânzile declarate deja ilegale de judecători, banca a declanşat procedura de executare silită şi i-a vândut imobilul lăsat gaj.

Să plătească şi BCR

Chiar şi aşa, orădeanul a mai rămas dator, în evidenţele băncii, cu 16.836 euro, sumă pentru care i-au fost poprite conturile. Din acest motiv, vara trecută omul a cerut executarea silită a BCR şi pentru penalităţile socotite din 2016, când fuseseră stabilite, în total aproximativ 82.000 lei. "Banca nu a pus în aplicare niciuna dintre dispoziţiile instanţei", a motivat avocata. BCR a contestat din nou acţiunea, dar contestaţia i-a fost respinsă.

Rămasă fără altă soluţie, banca a schimbat tactica şi şi-a anunţat, în final, clientul că renunţă la suma cu care acesta îi mai era dator. "Venind în întâmpinarea dificultăţilor dvs. de a achita datoria (ca şi cum procesele nici nu ar fi existat - n.r.), vă aducem la cunoştinţă că banca a înţeles să renunţe la recuperarea soldului datorat, în cuantumul de 16.836 euro", arată notificarea trimisă pentru a stinge procesul.

"Decât să aplice dobânda legală stabilită de BNR, banca mai bine renunţă la banii datoraţi", concluzionează avocata, fără a preciza dacă clientul său va cădea la pace cu BCR sau va continua executarea silită şi demersurile care să oblige banca la recalcularea pe care nu vrea s-o facă. Nu de alta, dar "datoria" lui e mai mică şi numai decât penalităţile pe care le-ar putea încasa...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Doar un alt jaf al bancilor de la noi
Bancile in romania nu sunt altceva decat niste camatarii ticaloase. Putregaiuri care au dospit zeci de ani fara ca cineva sa le intrebe daca isi achita taxele, cum spala bani sau practica abuzuri precum acesta. S-a dovedit pentru a nu stiu cata oara ca intr-o colonie de mana a opta, se poate. Astept ziua cand aceste mizerii numite banci vor fi puse cu botul pe labe si disciplinate exemplar.
Postat 13 Martie 2019, 11:09 de Cetatea
O poveste frumoasa cu banci...
...austriece.Si-au luat tara inapoi...cu tot cu sclavi.
Postat 13 Martie 2019, 10:55 de excalibur
Pact cu Diavolul
Vedeți ce înseamnă compromiterea! Când te lăcomești să profiți, fiindcă îți permite conjunctura, dai apă la moară adversarilor. Aviz amatorilor din PNL simpatizanți ai USL, și nu numai. Când ești lacom să te compromiți, Dracnea te ia!
Postat 13 Martie 2019, 10:14 de FaBULA
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON