URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 19 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cum arată bugetul Oradiei, e clar că cele peste o sută de investiţii se vor întinde pe mai mulţi ani. Asta pentru că în România este imposibil să-ţi planifici ceva şi să iasă la timp. Cauzele sunt multiple, de la suprasolicitarea personalului, la greşeli elementare, la lipsa proiectanţilor şi a constructorilor, toate pe fondul unei birocraţii ucigătoare, bine întreţinute de funcţionarii puşi politic în posturi. Totuşi, Primăria are două restanţe pe care nu mai are voie să le rostogolească pe anii viitori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă. Nici peisajele, nici simpla existenţă a pârtiei nu asigură, de la sine, dezvoltarea aşezării. A dovedit-o episodul de la finele anului trecut, întins pe încă două săptămâni anul acesta, când autorităţile locale s-au dovedit incapabile să menţină în funcţiune telescaunul. Ratând vârful sezonului de schi, oraşul a pierdut încasări serioase
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Când mergi în ţări exotice e bine să ştii limba băştinaşilor. Astfel scade considerabil riscul de a fi tratat drept duşman şi s-o sfârşeşti la proţap ori să admiri pe vecie frumuseţile locului dintr-o ţeapă arborată pe meterezele unei cetăţi. Dacă le mai duci localnicilor şi nişte mărgele de sticlă frumos colorate, ai şanse mari să ajungi om respectat şi chiar să urci în ierarhia locală până la statutul de semi-zeu.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam anterior, legislaţia României permite oricărui cetăţean să aibă acces la informaţiile de interes public, arătând expres ce categorii de informaţii nu sunt considerate de interes public. În ceea ce priveşte procedura prin care cetăţeanul poate avea acces la informaţiile de interes public, Legea nr. 544/2001 prevede că autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a organiza compartimente specializate de informare şi relaţii publice sau de a desemna persoane cu atribuţii în acest domeniu.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.
06 Martie 2018, 08:03

Sub asaltul hoţilor: Ajuns în topul celor mai înstărite oraşe, Oradea îi atrage pe infractori ca un magnet

Sub asaltul hoţilor: Ajuns în topul celor mai înstărite oraşe, Oradea îi atrage pe infractori ca un magnet PREŢUL SUCCESULUI. Deşi apare în topul celor mai sigure oraşe, furturile din locuinţe se ţin lanţ în Oradea. Hoţii vânează anexele vilelor de pe dealuri, mai ales pentru scule, cartierele de blocuri pentru bani şi electronice, iar în zona centrală casele locuite de pensionari, pentru bijuterii şi obiecte de valoare. Tot mai des, spărgătorii vin din alte judeţe, "hoţii voiajori" fiind atraşi, spun poliţiştii, de o altă faimă câştigată de oraş: că e locuit de oameni prosperi...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"De la data sesizării, s-au făcut toate verificările necesare, însă nu s-a reuşit identificarea autorilor. Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea a aprobat trecerea cauzei în evidenţa celor cu autori neidentificaţi"...

Acesta este răspunsul primit recent de o orădeancă, a cărei locuinţă din centrul vechi al municipiului a fost călcată de hoţi, pe 10 octombrie anul trecut, şi golită de tot ce avea ea mai scump: banii pregătiţi pentru schimbarea acoperişului, bijuteriile, dar şi multe alte obiecte de valoare pe care femeia nici nu mai speră să le recupereze vreodată.

Nu e nici pe departe singura victimă căci, după cum a descoperit BIHOREANUL, în ultima vreme hoţii au dat lovituri "în serie" în zona centrală a Oradiei...

"Vânătoare" de pensionari

Cartierul Subcetate, cum este cunoscut centrul vechi al Oradiei, e considerat o zonă liniştită. De câteva luni, însă, proprietarii caselor nu mai pot dormi de spaima hoţilor care, tot la câte 2-3 săptămâni, dau câte o "lovitură".

"Am ieşit să-mi aduc nepotul de la şcoală. Pe stradă, aproape că m-am lovit de două femei pe trotuar. Îmi aduc aminte că erau tinere, frumos îmbrăcate, iar una s-a uitat la mine, a luat telefonul şi a sunat. Nu le-am dat prea mare atenţie, mă grăbeam. Când m-am întors acasă, am găsit uşa spartă", povesteşte Maria K., o pensionară de pe strada Crişan, a cărei locuinţă a fost prădată pe 10 octombrie.

O vecină i-a spus mai târziu că, în timp ce spăla geamul camerei de la stradă, a văzut în faţa casei Mariei o maşină scumpă cu doi bărbaţi şi două femei, pe care i le-a şi descris. "Erau cele două cu care mă întâlnisem pe trotuar", spune pensionara, care n-a reuşit să treacă nici azi peste spaima care a cuprins-o când şi-a văzut casa devastată de hoţi. Recunoaşte, însă, că o mare parte din vină pentru ce i s-a întâmplat îi aparţine. "N-ar fi trebuit să ţin bani în casă. Dar voiam să schimb acoperişul şi aşteptam meşterii. Acum m-am lecuit şi mi-am montat şi sistem de alarmă", zice femeia.

Fără informaţii

În decurs de două luni, decembrie şi ianuarie, în zona străzilor Crişan, Cloşca, Horea şi Constantin Tănase din "buricul" oraşului, au fost prădate şase case, toate aparţinând unor persoane vârstnice. Din nefericire, oamenii au aflat unii de la alţii despre păţanii, căci nici poliţiştii care fac ancheta şi nici procurorii care supraveghează cercetările nu mediatizează cazurile de acest gen decât în momentul prinderii autorilor.

De fapt, chiar şi atunci dau doar informaţii vagi, nefolositoare, fără să pomenească măcar străzile unde au "lovit" hoţii, ori metodele de operare ale acestora, pentru ca oamenii din zonă să fie încunoştinţaţi şi să fie mai atenţi sau, dimpotrivă, să se bucure de prinderea bandiţilor. Chestionaţi de BIHOREANUL, oamenii legii nu explică de ce şterg până şi străzile unde au loc spargeri din buletinele de presă...

Urmărit cu tupeu

Cert e că, doar în cazul celor şase spargeri de locuinţe, paguba reclamată depăşeşte 50.000 euro, din care poliţiştii orădeni au recuperat circa 10%. O parte, câteva bijuterii şi scule uşor vandabile, au fost găsite la o casă de amanet, restul în două locuinţe percheziţionate pe 21 februarie, de unde poliţiştii i-au ridicat şi pe autorii a trei din cele şase furturi.

E vorba de Sebastian Hegedus, 25 ani, şi Bara Attila, 38 ani, cel din urmă, culmea, urmărit general încă din 13 octombrie 2017, când a fost condamnat definitiv la 2 ani şi 6 luni de închisoare în regim de detenţie, pentru aderare la un grup infracţional organizat şi comerţ cu etnobotanice.

Hoţi în deplasare

Cei doi hoţi aşteaptă sfârşitul anchetei din spatele gratiilor, însă autorii celorlalte furturi comise în aceeaşi zonă - între care şi spărgătorii care au intrat în casa Mariei K. - sunt căutaţi încă, poliţiştii bănuind că fac parte dintr-o grupare din sudul ţării.

Oamenii legii le spun "infractori voiajori" şi susţin că sunt tot mai mulţi în ultima perioadă, atraşi de faptul că Oradea şi-a câştigat faima de oraş prosper. "Se opresc la Oradea în drum spre Occident ori la întoarcere, sau vin aici doar cât să «lovească»", a povestit BIHOREANULUI unul dintre poliţiştii profilaţi pe astfel de cazuri.

Cum acţionează hoţii? "Cu chei potrivite pe arterele principale ale oraşului, prin forţarea uşilor şi prin escaladarea ferestrelor când sparg apartamente şi case. Sunt, însă, şi situaţii când au găsit uşi neasigurate, sau când, mai ales în cazul pensionarilor, şi-au declinat calităţi mincinoase", mai spune sursa citată.

Întorc privirea

Hoţii sunt tot mai profesionişti din moment ce, potrivit unei informări transmise de Poliţie la solicitarea BIHOREANULUI, din cele 533 de reclamaţii vizând furturi de locuinţe depuse anul trecut la nivelul Oradiei, 417 sunt şi acum cu autori necunoscuţi. Atât că, tot anul trecut, poliţiştii au rezolvat 356 de furturi reclamate în anii anteriori, iar  jumătate dintre dosarele nerezolvate, 217 la număr, privesc furturi din anexe, curţi, beciuri, fapte cu un prejudiciu mic.

Anchetele sunt îngreunate, însă, şi de lipsa martorilor, căci de multe ori, deşi poate au dat nas în nas cu hoţii care au golit casa vecinului, oamenii preferă să întoarcă privirea şi să se ferească de poliţişti, doar ca să scape de corvoada de a se prezenta, mai apoi, ca martori la un eventual proces.

Scapă dacă se împacă

Nu-i ajută pe poliţişti nici actuala legislaţie, care permite clasarea dosarelor penale deschise pe numele hoţilor care se împacă cu părţile vătămate, plătindu-le paguba creată. Iar asta nu doar pentru că muncesc degeaba ca să-i prindă şi să-i dovedească pe nişte infractori care nu mai ajung în spatele gratiilor, ci şi pentru că, neavând surse de venit legale, aceştia îşi procură banii pentru despăgubiri comiţând noi furturi.

Este şi cazul unui orădean de 23 ani, Izsak Adam, arestat pe 22 februarie şi acuzat că, începând de anul trecut, a spart 13 imobile din municipiul Oradea, provocând proprietarilor o pagubă de peste 23.000 lei. Tânărul a mai fost anchetat pentru furturi din locuinţe şi în 2016, însă atunci a scăpat de dosarul penal, promiţând că-şi va despăgubi victimele. A şi făcut-o, dar evident că nu angajându-se la vreo fabrică, pe un salariu, ci din alte "lovituri". "Muncite" şi alea în felul lor...


REGULI DE BAZĂ
Instalaţi alarme şi camere!

Pentru a preveni furturile, poliţiştii recomandă orădenilor să instaleze sisteme de alarmă şi de supraveghere video, să evite păstrarea în locuinţe sau în anexele neasigurate a unor sume mari de bani sau a unor bunuri de valoare. Totodată, în perioada absenţei îndelungate de la domiciliu, este bine ca oamenii să evite postările pe reţelele de socializare care să le trădeze absenţa.

E necesar ca, în asemenea situaţii, locuinţele să le lase bine închise, iar în cazul apartamentelor de la parterul blocurilor, geamurile şi balcoanele să fie asigurate. De asemenea, atunci când diverse persoane se prezintă din partea unor societăţi de utilităţi, de prestări servicii sau de la instituţiile statului, cetăţenii sunt sfătuiţi să le ceară respectivilor legitimaţiile de serviciu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
gaurica
Gaozare, comentezi tipic unui postac comunist. Vii cu cifre pe care le scoti din burta si pentru care nu ai nici o sustinere. Te rugam sa ne arati datele oficiale pentru ceea ce sustii! Sunt foarte curios de unde stii cu exactitate cat a costat un drum facut in Bruxelles ;) Drumul express a fost facut pe fonduri europene, si daca nu era ceva ok nu se aproba proiectul, imbecilule! Centura Oradea nu ar fi existat fara implicarea primariei, iar pasajele pe care le avem acum pe centura au fost facute pe proiecte depuse de primaria Oradea, ca altfel nu ramaneau decat pe foaie! Asa ca te rugam sa nu mai mananci *, asa cum iti place tie, ca improsti mirosul in jurul tau, gaurica!
Postat 07 Martie 2018, 19:47 de hateretards
Re: celui care se urăște singur !?!
Centura "oradeana" este rezultatul fondurilor CNADR, iar Oradea nu are niciun merit, intregul tronson fiind deținut de catre Ministerul Transporturilor, nicidecum de catre municipiul nostru !?! O parte este in intravilan iar o alta parte, mai mare, in extravilanul localitatii ... transferul de proprietate fiind facut la initiativa lui Filip ca primar, in perioada 2004-2006, in intelegere cu fostul ministru Dobre, avand in vedere ca Oradea ar fi putut face asa ceva, conform studiului de fezabilitate, in 150 de ani din venituri proprii !?! Asadar, centura este din categoria drumurilor nationale, nu dintre cele locale !?! Pentru azi ajunge cu exemplele, asa ca ... poți să crapi de ciudă, loază !?!
Postat 07 Martie 2018, 09:30 de WinDos
Re: celui care se urăște singur !?!
Factura de incalzire la 2 camere, in Arad, a fost pe ianuarie 280 lei, fata de Oradea cu peste 360 lei !?! De altfel, nu pretul la Gcal. conteaza cât "DeltaT" in calculul consumului ... adica pe T intra apa cu 50-70°C si iese pe R la 30-50°C, ceea ce inseamna tot 20°C diferenta, la acelasi tarif dar la parametrii diferiti, aici fiind banii și dvs. !?! ... "Aleea expres" a "diliului sef" a costat, pana aproape 5.600.000 Euro/km de drum urban cu 2 sensuri si o banda pe sens, a cate 310 cm latime, fara trotuare continue pe ambele parti ... in conditiile in care, la Bruxelles spre exemplu, la tronsonul cu doua pasaje de pe Rue de Lois din dreptul sediului Comisiei Europene, mix cu 2 si 3 benzi pe sens, pretul la km este inventariat la cca. 4.500.000 Euro, trotuare de nu se mai termină si parte din lucratori tot români !?! Mai vrei, sau incepi deja sa te urăști ... și mai tare, pentru nivelul de ignoranță pe care nu-l vei mai depăși vreodată !?!
Postat 07 Martie 2018, 09:19 de WinDos
Hahahahahaha
In topul celor mai înstărite!!!!!! Ce a-ți băut mai băieți??? Hoți au fost de când lumea în Oradea, cât despre zona vizata se știe că sunt străzile unde pe vremuri locuiam nomenclaturiștii și ștabii din oras, probabil și acum locuiesc oameni înstăriți pe acolo dar asta nu înseamnă că sunt reprezentativi pentru oraș..
Postat 06 Martie 2018, 21:53 de User anonimizat
wingoz
... Auzi la tembel, cea mai scumpa caldura din tara, cel mai haotic oras din punct de vedere al circulatiei :)) Arad e doar un exemplu: "Prețul de facturare al energiei termice pentru populație, începand cu data de 1 ianuarie 2017, va fi de 264,36 lei/Gcal inclus TVA 19%." La noi e 250 lei abia din 2018, deci nu mai manca atarta * ;) Orasul cu cea mai moderna centura din tara, cu cele mai multe pasarele, cu 2 poduri noi fcute in ultimii 3 ani, si mai urmeaza altele, si tembelul latra ca e haotic traficul :))) Si te rugam sa ne arati lucrari la pret dublu fata de alte capitale europene, ca e usor sa minti cu nerusinare.
Postat 06 Martie 2018, 17:55 de hateretards
Orasul cu cele mai mici salarii din vestul Romaniei ...
... are o prosperitate de invidiat chiar si pentru hoti !?! Iar fraierii chiar isi spun acum, la un asa articol de iti sta mintea in loc cata frantura de logica emana, ca trebuie sa fie multumiti ... ca au cea mai scumpa caldura din tara, cel mai haotic oras din punct de vedere al circulatiei (dupa Bucuresti evident), sau ca orice lucrare publica, ineficienta cum e, are pret dublu dupa tarifele din marile capitale europene !?!
Postat 06 Martie 2018, 09:32 de WinDos
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Incendiu de proporții la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități din Oradea (FOTO/VIDEO)
 • La polul frigului: În debutul geros al anului, BIHOREANUL a făcut o incursiune în cea mai rece așezare locuită din județ (FOTO / VIDEO)
 • An nou, aceleaşi bătălii... PNL-iştii au boicotat prima şedinţă din 2019 a Consiliului Judeţean, iar un proiect de 7 milioane euro a fost din nou amânat! (FOTO/VIDEO)
 • Un bebeluş de 7 luni, bolnav de rujeolă, este în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea. Părinţii acuză doctorii că ar fi ascuns riscul de îmbolnăvire (FOTO)
 • Accident pe Calea Borşului: Un BMW a ieşit în decor, două persoane au fost rănite (FOTO)
 • CSM CSU Oradea a învins cu 82-76 echipa din Piteşti şi a încheiat prima fază a Ligii Naţionale pe locul IV (FOTO)
 • Oradea ninsă: RER Vest a intervenit aproape 24 de ore continuu, pentru deszăpezire (FOTO)
 • Botezul Domnului. Sute de credincioşi orădeni au participat la sfinţirea apelor în bisericile din centrul oraşului (FOTO/VIDEO)
 • Toţi la zăpadă! Cozi de kilometri și probleme cu locurile de parcare în staţiunile montane din Bihor (FOTO/VIDEO)
 • La mulţi ani, 2019! Mii de orădeni au sărbătorit Revelionul în centrul oraşului (FOTO/VIDEO)
Ultimele Comentarii

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON