URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 25 IUNIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Angela Lupşea, preşedinta Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor, conduce muzeele şi Cetatea oraşului cu rezultate modeste. În numeroase ocazii am veştejit-o considerând că e inadmisibil ca, la doi ani după finalizarea reabilitării, în fortăreaţă să nu se întâmple mare lucru. Acum, însă, trebuie să recunosc că Zilele Art Nouveau au fost o reuşită care, cred eu, i-a uluit până şi pe organizatori.
Zic şi eu
Adrian Cris
După 9 luni în care minoritatea celor 17 consilieri judeţeni ai PNL a fost egala majorităţii UDMR-PSD-ALDE, rămasă din septembrie 2017 tot în 17 reprezentanţi prin excomunicarea fostei preferate a şefului PSD Bihor, Ioan Mang, „parlamentul” bihorean a revenit săptămâna trecută, aşa cum a decis Curtea de Apel, la formula rezultată din alegerile locale de acum două veri. Miercuri, cu doar un vot împotrivă şi o abţinere, a fost validat cel de-al 18-lea echipier al alianţei, PSD-istul salontan Adrian Szatmari.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Oamenilor le plac poveştile de succes. Le sorb de pe buzele povestitorilor, îşi turtesc nasurile de ecranele televizoarelor când le văd filmate, îi adoră pe cei care ajung să aibă succes prin forţele proprii sau contexte favorabile ale destinului. Cu cât cel care vânează succesul porneşte mai de jos şi cu cât posibilităţile-i sunt mai mici, cu atât mai spectaculoasă va fi izbânda şi mai mare bucuria oamenilor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi pe marginea scandalului legat de „atenţiile” pregătite de părinţi profesorilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 5 iunie 2018 a fost publicată în Monitorul Oficial o importantă decizie pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în recurs în interesul legii, prin care s-a stabilit, cu caracter obligatoriu, pentru viitor, că sechestrele dispuse în procesele penale nu pot influenţa drepturile celor care aveau anterior o ipotecă cu privire la bunurile sechestrate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În aprecierea igienico-sanitară a surselor de apă, o importanţă deosebită trebuie acordată conţinutului natural de substanţe minerale deoarece acestea participă activ în procesele vitale, organismul primindu-le din mediul extern, inclusiv prin intermediul apei. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
În ultimii ani tot mai mulți tineri au început să-și lase barba să crească, generând o modă de impact global care a atins și România. Vedem pe stradă bărbați cu barbă stufoasă, spre deosebire de acum cinci ani, când moda încă nu prinsese amploare. În acest articol vom încerca să vedem ce stă la baza psihologiei acestui fenomen și de ce bărbații decid să-și lase barbă în încercarea de a atrage mai multe partenere.
11 Aprilie 2018, 19:13

S(t)atul sunt eu! Supărat că nu-i ies jocurile, primarul din Holod a dizolvat Consiliul Local

S(t)atul sunt eu! Supărat că nu-i ies jocurile, primarul din Holod a dizolvat Consiliul Local "VĂ ARD!". Primarul Ioan Horga (stânga) recunoaşte că a premeditat dizolvarea "parlamentului" comunal. "Lasă că vă ard eu!", le-a transmis opozanţilor care l-au lăsat fără consilierul PNL Daniel Cioloş (dreapta). Nici liberalul n-a plecat, însă, cu mâna goală: firma pusă de Primărie să împrejmuiască sala de sport (foto) a achiziţionat prefabricatele din beton de la firma fratelui său
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Credeaţi că politizarea se simte doar în Guvern, în Consiliile Judeţene şi în primăriile marilor oraşe? Vă înşelaţi: arde şi la vârful ierbii. În comuna Holod, harţa primarului PSD Ioan Horga cu consilierii ALDE şi PNL îi va costa pe săteni organizarea unor noi alegeri, după ce acesta a forţat dizolvarea Consiliului Local.

În timp ce edilul şef acuză opoziţia că nu i-a votat proiectele, aceasta ripostează: primarul conduce tiranic, toacă banii aiurea şi îşi chiverniseşte camarila cu funcţii în Primărie, dar şi cu maşini achiziţionate prin ONG-uri la care Primăria e "acţionară".

Pe invers

PSD-istul Ioan Horga se află la al doilea mandat în fruntea Holodului, în cel dintâi, obţinut în 2012, având un Consiliu prietenos. Din cei 13 consilieri, 5 din propriul partid şi un PRM-ist i-au asigurat majoritatea simplă, în opoziţie fiind un singur PNL-ist. Alţi 6 consilieri erau de la PDL, dar - fiind cununat de fostul senator PDL Gavrilă Ghilea, care debutase ca social-democrat - edilul a obţinut din partea acestora şi majoritatea de două treimi necesară atât ca să-şi instaleze un viceprimar de încredere, în persoana colegului de partid Adrian Mînz, cât şi să-şi impună proiectele majore, ce vizau patrimoniul comunei.

În 2016, Horga a fost reales fără emoţii, iar formaţiunea sa şi-a sporit uşor ponderea în Consiliul format din 6 PSD-işti, 4 reprezentanţi ALDE şi 3 ai PNL. Problemele au început abia la şedinţa inaugurală, când trebuia votat vicele. Fostul său secund, Mînz, trecuse la ALDE şi candidase la Primărie împotriva sa, iar acum îl înfrunta, realizând o alianţă surprinzătoare cu PNL, chiar dacă în toată ţara formaţiunea lui Tăriceanu este "remorca" PSD-ului.

Batălie pentru viceprimărie

După scrutinul din iunie 2016, consilierii ALDE şi PNL, care împreună aveau 7 voturi, s-au înţeles să-l propulseze viceprimar pe Mînz pentru primii doi ani ai legislaturii, până în vara lui 2018, iar în următorii doi, până în iunie 2020, acesta să cedeze locul unui liberal.

Horga a întors, însă, de partea sa un PNL-ist, pe nimeni altul decât fostul primar portocaliu Daniel Cioloş, ba chiar le-a spus opozanţilor că îl vrea viceprimar. Bănuind că acesta urma să-i trădeze, PNL şi ALDE au refuzat oferta.

Anamaria Chiricheu-Junc, fina primarului din HolodÎn final, postul a revenit altei favorite a primarului, Anamaria Chiricheu-Junc (foto), care îi este şi fină, Horga obţinând pentru aceasta 7 voturi: pe cele 6 ale PSD plus încă unul, al lui Cioloş. De altfel, de atunci, în loc să susţină iniţiativele opoziţiei, liberalul a votat de partea primarului.

De capul lui

şeful ALDE Holod, Adrian MînzAsta deşi, zice şeful ALDE Holod, Adrian Mînz (foto), lui Horga i s-au adunat destule păcate. În sediul Centrului de Permanenţă din comună şi-a făcut cabinet o doctoriţă fără contract cu Primăria, deci fără să achite chirie, iar când opoziţia l-a luat la rost, edilul n-a catadicsit să răspundă. Mai mult, a alocat 98.000 lei pentru reabilitarea şcolii din Lupoaia, cu doar patru elevi, iar pe postul de secretar al comunei ţine o funcţionară, Adriana Bochiş, numită în 2012 cu delegaţie pe 6 luni, fără ca de atunci să organizeze un concurs, conform legii. Femeia avizează legalitatea actelor Primăriei deşi, culmea, este cercetată, la fel ca Cioloş, pentru acordarea de ajutoare unor romi plecaţi în străinătate, suspiciunea fiind că banii nici n-au ajuns la aceştia.

Horga a umflat şi lefurile subalternilor, a dispus împrejmuirea sălii de sport, pe care apoi a vrut s-o dea în administrarea unui club sportiv din Salonta fără clauze clare, şi a cofinanţat înfiinţarea a două aşa numite unităţi de economie socială, Eco Holod şi Socio Holod, găzduite în sediul Primăriei. Asociaţiile sunt conduse de nevasta şoferului Primăriei, Anca  Birou, şi respectiv de fiica secretarei, Roxana Bochiş, achiziţionând unelte, utilaje, ba şi două autoturisme, revândute celor două la preţ de chilipir, cu doar câteva mii de lei.

"Abateri de la legalitate"

"Pentru că primarul nu ne-a dat explicaţii, anul trecut am cerut un control al Camerei de Conturi la Primărie", spune consilierul Mînz. Finalizat astă-toamnă, raportul de audit a confirmat cam toate suspiciunile opoziţiei.

Ocuparea cu delegaţie a funcţiei de secretar a fost consemnată ca "abatere de la legalitate", documentul arătând totodată că Primăria a "efectuat plăţi nelegale prin acordarea unor drepturi salariale necuvenite", dar a făcut plăţi nelegale şi către o firmă de salubrizare şi pentru cea de construcţii care a modernizat drumul comunal DC199 Holod-Dumbrăviţa-Rogoz.

Doar cu privire la cheltuielile Eco Holod şi Socio Holod nu s-au pronunţat auditorii, tocmai pentru că, fiind înfiinţate ca asociaţii, activitatea lor "nu intră în competenţa de control a Camerei de Conturi".

Dizolvat prin şiretlic

Între timp, pentru că Cioloş vota de partea primarului, PNL-iştii l-au exclus din partid. Pe 17 august 2017, organizaţia judeţeană a comunicat hotărârea către Primărie, ceea ce însemna că acesta îşi pierdea automat locul de consilier.

 şeful PNL Holod, Petrică SeicaPentru şedinţa din 30 septembrie Horga n-a pus, însă, pe ordinea de zi înlocuirea lui cu supleantul Eugen Ghebu, în schimb a pregătit o ambuscadă opoziţiei, spune şeful PNL Holod, Petrică Seica (foto): "Urma să se discute transferarea sălii de sport către clubul din Salonta, dar fără să ştim dacă o mai puteau folosi şi elevii şcolii sau cetăţenii pentru diverse evenimente. Am aflat că eram aşteptaţi cu ţigani care să facă scandal, aşa că nu ne-am dus la şedinţă nici noi, nici cei de la ALDE".

Doar cu cei 6 PSD-işti, reuniunea nu s-a putut desfăşura, din lipsă de cvorum. La următoarea, programată pe 30 octombrie, înlocuirea lui Cioloş a ajuns pe ordinea de zi, dar primarul Horga nu i-a lăsat pe aleşii PSD să intre în sală. Şi, cum legea spune că după două convocări eşuate Consiliul se dizolvă prin hotărâre judecătorească, Primăria a înaintat o cerere în acest sens la Tribunalul Bihor.

Care pe care

Luna trecută, pe 15 martie, instanţa a decis dizolvarea Consiliului, o premieră în administraţia judeţeană, urmând ca prefectul să emită un ordin pentru reconstituirea acestuia prin învestirea supleanţilor de pe listele de candidaţi din 2016. Ceea ce, însă, ALDE şi PNL nu vor, aşa că vor trebui făcute alegeri pentru un nou Consiliu.

Însuşi primarul a recunoscut BIHOREANULUI că a provocat intenţionat dizolvarea, supărat după excluderea lui Cioloş din PNL: "A fost singurul care m-a ajutat, în rest liberalii şi ALDE mi-au blocat proiectele. S-au opus la asfaltarea străzilor din Dumbrăviţa, la construirea unei case de cultură şi a unui bloc în Holod, la reabilitarea căminelor din Lupoaia şi Vintere pe bani europeni... Am dizolvat Consiliul ca să nu aibă ei majoritate".

"Asta-i viaţa"

În ce priveşte neregulile imputate, edilul fie le respinge, fie le bagatelizează. Nu l-a interesat, spune el, să ia chirie de la doctoriţa care şi-a făcut cabinet în Centrul de Permanenţă pentru că suma era mică, 200 lei pe lună, iar salariile funcţionarilor le-a mărit fiindcă altfel "nu le puteam cere performanţă". De altfel, şi auditorilor le-a replicat că "nu aici a fost hoţia din România", şi oricum anul ăsta a apărut Legea 78/2018 care "amnistiază" încălcările de acest fel ale legislaţiei.

Postul de secretar, susţine el, tocmai l-a scos acum la concurs, iar treaba cu plăţile nelegale pentru salubrizare "nu-i aşa simplă cum cred cei de la Camera de Conturi", adaugă primarul, explicând că localnicii nu plăteau firmei de salubrizare taxa lunară de 3 lei, aşa că a plătit Primăria în locul lor, iar ulterior a recuperat banii când oamenii şi-au achitat taxele şi impozitele pe case şi maşini.

Întrebat dacă i se pare normal sau moral să provoace alegeri anticipate la mijlocul mandatului, primarul a răspuns, cinic, că... "asta-i viaţa!". Oricum, e încrezător că holodanii vor vota şi mai motivaţi tot pentru PSD, aşa încât să-i asigure în viitorul Consiliu o majoritate confortabilă: "O să le explic că dacă nu-mi votează lista, o să tai din investiţii". Vorba lui: asta-i viaţa...


FIDELI MOTORIZAŢI
Ţiganii cu sapa, şefele cu maşinile

În timp ce edilul Ioan Horga susţine că asociaţiile Eco Holod şi Socio Holod sunt complet independente de Primărie, fiind unităţi de economie socială înfiinţate cu 200.000 euro din fonduri UE pentru a angaja fiecare câte 5 romi pentru întreţinerea curăţeniei, BIHOREANUL a constatat că marii câştigători de pe urma celor două ONG-uri cofinanţate de Primărie cu 1% sunt două familii care îl susţin pe primar.

Adriana Bochiş, secretara Primăiri HolodConcret, în 2016 Eco Holod a cumpărat un Logan MVC, iar Socio Holod o Dacia Dokker prin contracte de leasing operaţional, pentru care au plătit lunar rate de câte 700 euro. La finalul contractului încheiat pe un an, ambele ONG-uri au returnat maşinile firmei de leasing, însă ele au ajuns tot la şefele asociaţiilor, Loganul MCV fiind răscumpărat de soţul Ancăi Birou cu doar 7.739 lei, iar Dokkerul de soacra Roxanei Bochiş, adică de cuscra secretarei, cu numai 8.723 lei.

Deşi reporterul a încercat să stea de vorbă cu secretara Adriana Bochiş (foto), aceasta a refuzat, ascunzându-se în WC-ul Primăriei timp de 40 de minute, până s-a asigurat că "ăia de la ziar au plecat". Contactată ulterior telefonic, a refuzat orice explicaţie despre artificiul prin care familia sa s-a ales cu o maşină de un an la nici 2.000 de euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Da
... Da pana cand ? Popor netrebnic.
Postat 11 Aprilie 2018, 22:57 de Sandu1201
Tiganii hotarasc conducerea primariei!!!
Tiganii hotarasc conducerea primariei la Holod dar e valabil in toata Romania! Romanilor acum stiti cine hotaraste pentru voi!
Postat 11 Aprilie 2018, 20:27 de scortosul
Din Holod...
Concret, Fărăianu era acuzat că, în calitate de preşedinte al Fundaţiei culturale Iosif Vulcan din Holod, ar fi solicitat pe 10 septembrie 2013 o finanţare de 30.000 lei de la Centrul Judeţean pentru Tradiţii ca să organizeze Zilele Holodului. În realitate, sărbătoarea avusese deja loc în perioada 7-8 septembrie, or potrivit reglementărilor legale, cererea de finanţare se depune înainte de organizarea evenimentului. Mai mult, după cum au arătat procurorii, ca să justifice suma obţinută, ONG-ul a depus documente justificative măsluite, constând în facturi de cazare respectiv de transport care nu ar fi avut legătură cu evenimentul, unele dintre ele fiind şi antedatate.
Postat 11 Aprilie 2018, 19:52 de alex_lungu
George Faraianu
Consilierul lui Horga.....
Postat 11 Aprilie 2018, 19:50 de alex_lungu
count display

FOTO BIHOREANUL

 • „Zi de zi aici vom fi!”: Protestatarii orădenii au dansat Hora Unirii, dar au cerut izgonirea PSD-ului din ţară (FOTO / VIDEO)
 • 'Călăreţii Diavolului' din Győr au făcut demonstraţii de turnir, iar bucătari iscusiţi au gătit bunătăţi ungureşti în Cetate. Vezi programul Zilelor Sfântului Ladislau (FOTO/VIDEO)
 • Spectacol de pomină la European Music Open: Trupa Castro Romero din Spania a adus muzica şi dansul flamenco pe scena orădeană (FOTO/VIDEO)
 • „Azi e zi de sărbătoare, Liviu Dragnea la-nchisoare!”: Miting cu participare redusă în Oradea după condamnarea şefului PSD (FOTO / VIDEO)
 • Ne enervează: Trotuarele de pe drumul expres sunt pline de buruieni (FOTO)
 • 'Apel către mafioţi: Căraţi-vă!'. Orădenii au ieşit din nou să protesteze, în faţa Prefecturii (FOTO / VIDEO)
 • Lunga vară fierbinte: Compania de Apă Oradea investeşte 10 milioane euro în reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare (FOTO)
 • Piaţa Unirii intră în reparaţii la doar doi ani de la inaugurare (FOTO)
 • Jurcuţ rade tot! Defrişat de speculanţii imobiliari, un deal din Paleu s-a prăvălit pe o stradă din Oradea (FOTO)
 • Statul paralel: Judecătorul orădean Ovidiu Galea, fost ofiţer de Securitate, suspendat din magistratură şi inculpat, a fost promovat la... Guvern (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON