URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Decembrie 2012, 07:51

Stai deoparte! Ex-judecătorul Mihai Viorel a primit interdicţie să se apropie de fosta soţie

Stai deoparte! Ex-judecătorul Mihai Viorel a primit interdicţie să se apropie de fosta soţie ŢEAPĂ! Fostul judecător Mihai Viorel (foto) şi-a luat măsuri de precauţie pentru ca statul să nu-i confişte şpaga, în timpul sejurului în Penitenciar renunţând la averea comună în favoarea soţiei. Notărăşiţa, însă, a luat împărţeala de bună şi l-a lăsat fără nicio leţcaie, stârnind mânia bărbatului eliberat din închisoare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În 2010, BIHOREANUL dezvăluia şiretlicul prin care fostul judecător Mihai Viorel, pe atunci deţinut în Penitenciarul Oradea, a scăpat de confiscarea şpăgii de 135.000 de mărci germane, dispusă prin sentinţa care l-a trimis în spatele gratiilor: a divorţat sub nasul gardienilor şi a transferat toată averea pe numele soţiei, notarul Doina Mihai.

Iată însă că manevra s-a întors împotriva lui. Din 6 aprilie anul trecut, de când s-a eliberat, Mihai Viorel încearcă în zadar să-şi recupereze din agoniseală de la fosta consoartă, care refuză să-i dea un sfanţ pe motiv că, de 10 ani încoace, a fost doar un întreţinut. Ba mai mult, supărată că la o beţie bărbatul a ameninţat-o şi chiar a lovit-o, soţia a obţinut un ordin de restricţie care-l obligă să păstreze o distanţă minimă de 200 de metri faţă de ea. Prima de acest fel dată în Bihor!

O şpagă cu ghinion

Povestea dosarului de corupţie în care a fost implicat Mihai Viorel, fostul preşedinte al Secţiei Penale din Tribunalul Bihor, a fost prezentată pe larg de BIHOREANUL. Ex-judecătorul a ajuns în închisoare în 2007, condamnat la 4 ani de detenţie, plus confiscarea a 135.000 DM (aproximativ 70.000 euro), şpagă pe care ar fi pretins-o, în 1998, ca să faciliteze eliberarea din arest a şase interlopi acuzaţi de şantaj.

Din cele 1.461 de zile de condamnare, Mihai Viorel a executat o mare parte, 1.208, însă cei 70.000 euro nu i-a returnat nici până azi, iar pentru ca Fiscul să nu-l execute silit a divorţat în timpul detenţiei, lăsând întreaga avere fostei soţii, Doina Mihai. Avere, vorba vine, căci potrivit actelor, în cei 29 de ani de căsnicie cuplul a reuşit să strângă doar 3 etajere confecţionate artizanal, o mobilă de bucătărie roz, o alta de dormitor, o combină frigorifică, un cuptor şi un televizor.

05 vila.jpgSomptuoasa vilă (foto) în care locuia familia nu figura printre bunuri, fiind "moştenire din partea părinţilor", după cum preciza soţia în cererea de partaj, în timp ce cabana de la Arieşeni - unde procurorii DNA stabiliseră că a investit magistratul o parte din şpagă - era pe numele socrilor. Singurul imobil al familiei era un apartament cu 3 camere din Oradea, cumpărat însă dintr-un credit luat de soţia fostului judecător în 2007, fapt pentru care i-a şi revenit în întregime ei. Căci, după cum a precizat femeia, odată ieşit din magistratură în 2002, Mihai Viorel "nu a mai prestat nicio muncă retribuită"...

Manevră!

Că scopul urmărit a fost sustragerea de la obligaţia trasată prin verdictul de condamnare a fost remarcat şi de fostul vicepreşedinte al Judecătoriei Oradea, Cristi Danileţ, acum membru al Consiliului Superior al Magistraturii, care, în toamna anului 2010, a invocat acest aspect în sentinţa prin care i-a respins lui Mihai Viorel cererea de eliberare condiţionată înainte de termen.

"Dovada că divorţul a fost formal sunt chiar vizitele Doinei Mihai în calitate de "soţie", chestiune "neobservată" de conducerea Penitenciarului", a arătat Danileţ, susţinând că "în aceste condiţii, există o aparenţă că acest divorţ cu partaj a fost o modalitate de sustragere de la măsura confiscării". Atunci, manevra l-a costat pe Mihai Viorel 6 luni de detenţie în plus. Iar acum şi interdicţia de a se mai apropia de fosta consoartă...

Surpriza de acasă

Eliberat pe 6 aprilie 2011, Mihai Viorel s-a întors la fosta soţie unde, însă, l-a aşteptat o surpriză. Notăriţa nu mai voia să-l întreţină! "Omul acesta, din 2002, nu a mai lucrat nimic. Nici înainte nu aducea banii acasă, nu ştiu ce făcea cu ei, dar atunci nu era o problemă. Eram notari mai puţini, se câştiga bine, n-am băgat de seamă. A avut probleme, bun, am înţeles şi asta, deşi nu era treaba mea, că nu l-a pus nimeni să facă ce a făcut. Dar acum e liber şi trebuie să se integreze. El însă nu vrea să facă nimic", spune Doina Mihai.

În loc de muncă, fostul judecător a acceptat să se separe cu totul de cicălitoarea soţie. Cu o condiţie, însă: să refacă partajul. "Nu i-am dat destul în 10 ani?! I-am spus să facem un calcul, să vedem cu ce venituri a contribuit la coşul familiei din 2002, de când a ieşit din magistratură pe uşa din dos, şi până acum. Abia apoi să ceară ceva! Nu mai spun că o perioadă chiar l-am angajat pe cabinetul notarial, i-am plătit asigurările corespunzătoare unui salariu de magistrat, dar nu se putea continua astfel la nesfârşit", se revoltă femeia.

112 pentru un judecător

Capacul a fost pus atunci când femeia a aruncat o privire pe declaraţiile de avere ale cumnatei sale, sora fostului magistrat, simplu consilier în cadrul Inspectoratului Şcolar Cluj, declaraţie în care a descoperit că în 2010 aceasta devenise brusc proprietara unei vile în zona rezidenţială a Clujului şi deţinătoarea unor acţiuni de 100.000 lei.

"Să vedeţi cu ce texte a venit cumnata! Că a găsit o pungă cu bani în casa socrilor, după ce a murit socrul meu. Poveşti! Eu bănuiam de mult că el acolo duce tot ce câştigă, dar când l-am întrebat de acţiuni şi vilă a început să mă insulte. M-a făcut chioară, proastă, idioată, stârpitură, m-a ameninţat că mă omoară, că-mi dă foc la lucruri, la tot, ba m-a mai şi lovit, de am căzut pe scări şi mi-am rupt mâna. Nu mai eram bună de nimic. Abia mă adunam cu făraşul în fiecare dimineaţă... Am ajuns să vorbesc singură pe stradă", spune notăriţa.

În loc să se calmeze, cu timpul lucrurile au degenerat. Aşa a ajuns femeia, pe 5 iunie în acest an, să sune la 112. Atunci, potrivit procesului-verbal de contravenţie, băut fiind, fostul judecător a luat-o la palme, poliţiştii găsind-o cu buza tumefiată şi cu vânătăi la mână. "I-a spus că o omoară, a făcut-o beţivă şi oarbă", se specifică în actul pe care fostul judecător nu l-a semnat, ci doar a consemnat, la obiecţiuni, că "faptele s-au petrecut în locuinţa comună, între noi există un conflict mai vechi privind împărţirea bunurilor, care se repetă zilnic".

Cu nervii la psiholog

Cum Mihai Viorel n-a încetat cu scandalul nici după întâlnirea cu poliţiştii, o săptămână mai târziu femeia a lăsat jena la o parte şi s-a adresat Judecătoriei, solicitând emiterea unui aşa-numit ordin de protecţie. Asemenea dispoziţii judecătoreşti se pot emite în baza Legii 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, şi permit îndepărtarea temporară a agresorilor de victime. Deşi actul normativ e în vigoare de aproape 10 ani, Doina Mihai a fost prima victimă care a uzat de el pentru a-l ţine la distanţă pe soţul scandalagiu. "Nu înţeleg de ce nu profită şi alte femei de această posibilitate. Eu nu am văzut altă soluţie", se justifică ea.

Procesul s-a judecat, potrivit procedurii, în regim de urgenţă şi în şedinţă secretă, unde a fost invitat şi "agresorul", pentru interogatoriu. Care, însă, nu a apărut, sfidându-şi foştii colegi la fel ca în timpul detenţiei, când i-a făcut "proşti" pentru că i-au respins cererile de eliberare înainte de termen. Considerând refuzul bărbatului de a se prezenta în instanţă "o recunoaştere deplină a faptului că relaţia dintre cei doi a degenerat" şi "apreciind că violenţele verbale şi fizice trebuie să înceteze", judecătoarea a admis cererea notăriţei.

Valabil pentru o perioadă de 6 luni, ordinul de restricţie îl obligă pe fostul judecător să părăsească locuinţa comună, să păstreze o distanţă minimă de 200 metri faţă de fosta consoartă, dar şi să se prezinte la consiliere psihologică: "Având în vedere agresivitatea manifestată, instanţa îl obligă să urmeze un astfel de program în cadrul unui cabinet specializat".

Iar fostul judecător s-a conformat. Şi-a luat bagajele şi s-a izolat, hăt, în localitatea natală, Iara, din judeţul Cluj, de unde, lovit în orgoliu şi la buzunar, a trecut la o altă extremă: şi-a închis telefonul şi refuză să mai dea vreun semn de viaţă. Ori şi-o fi găsit şi el vreo plasă cu bani uitată printr-un ungher în vremurile bune...


LEGE BUNĂ
Şanse pentru soţiile abuzate

Legea 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie permite persoanei a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate e pusă în pericol de un alt membru al familiei să obţină emiterea unui ordin de protecţie, prin care se dispune provizoriu faţă de agresor una sau mai multe măsuri, obligaţii sau interdicţii.

Astfel, judecătorii pot dispune, printre altele, evacuarea temporară a agresorului din locuinţă, chiar dacă acesta e proprietar, interdicţia să se apropie de victimă ori să o contacteze, inclusiv telefonic ori prin corespondenţă. În plus, instanţa poate obliga scandalagiul să urmeze consiliere psihologică, psihoterapie sau, dacă este dependent de alcool ori droguri, chiar efectuarea unui tratament ori a unor forme de îngrijire în scopul dezintoxicării.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
averea
Toţi cei care ajung să aibă avere, o merită, idiferent de căile uzitate pentru a o obţine. Cei care fac avere indiferent pe ce căi, iar apoi o pierd, n o merită.
Postat 17 Iunie 2013, 09:54 de alt eu
dificilă
E strigător la cer ca unii bărbaţi să califice femeile in activitatea profesională ca fiind dificile. Când un bărbat , din orice profesie, îşi exprimă părerile, se consideră că este un individ cu opinii. Cănd o femeie dă glas părerilor sale, seconsideră că este dificilă in branşă sau că face pe vedeta.
Postat 13 Iunie 2013, 12:51 de zaha hadid
japita
Iata un exemplu de abuz de drept. Japita nu a demonstrat nimic din ceea ce sustine, pe simplele sustineri ale unei parti nu este normal sa se pronunte o hotarare judecatoreasca de admitere a unei cereri. In jurul femeii asteia nu sta nimeni, este o nemernica, egoista si dificila e putin spus. Ca de obicei adevaratele victime ale violentei in familie continua sa sufere, iar profitoarele raman cu averea necuvenita.... Bravo ce sa mai zic..
Postat 22 Aprilie 2013, 18:17 de cineva
parcă
VREA să se APROPRIE nu apropie
Postat 30 Decembrie 2012, 16:47 de ADINA
verificati!
Nu e chiar asa! Ceea ce declara aceasta scorpie nu a fost verificat. De fapt, javra este beneficiara mai mult sau mai putin legala a unei averi care nu i se cuvine! Oare poate justifica asa-zisa "doamna" casele in care se lafaie...si de unde latra ca o catea ca, vezi Doamne,a fost abuzata?! Ca sa nu mai vorbim ca este cunoscuta in bransa ca fiind o fire mai mult decat dificila! Le recomand asa-zisilor jurnalisti sa se abtina de la comentarii, atata timp cat nu cunosc realitatea.
Postat 27 Decembrie 2012, 23:36 de eu
mesevistu
Ma bucur ca ai ajuns o saracie marele mihai viorel presedintele sectiei penale din tribunalul bihor ....teau ajuns blestemele mele si a familiei mele...esti cel mai nenorocit bulangiu...toata lumea fuge de tine...in 2001 mai condamnat la multa suferinta si acum ai ajuns tu sa suferi ,dreantza ordinara ce sti....o sa arzi in iad caine de om mihai viorel
Postat 27 Decembrie 2012, 21:44 de un dusman
varza
uite cine ne judeca si cine condamna oameni...leas recomanda tuturor judecatorilor control an de an pentru ca e jale cu ei...dar pe bune nu cu spaga antre ei ...si veti vedea ca foarte putini ar tece controlul medical...
Postat 27 Decembrie 2012, 17:58 de cucu
VERIFICATI
SUNT REGLEMENTARI SI AI NOI IN MATERIE....DAR FEMEILE NU AU NICI CURAJ SI SUNT DEPENDENTE MATERIAL DE VALOROSII SOTI, ASA CA ... RAMANE CUM AM STABILIT
Postat 27 Decembrie 2012, 15:07 de ADINA
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON