URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 August 2019, 14:59

„Spălat” de judecători: Cum a scăpat de închisoare fostul director al Colegiului Şaguna, Răzvan Vonea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşi nici el nu se aştepta la aşa ceva, fostul director al Colegiului Andrei Şaguna, Răzvan Vonea, a scăpat definitiv de pedeapsa de 3 ani şi 6 luni de detenţie, care i-a fost dictată la sfârşitul anului trecut pentru fapte de corupţie. După reluarea procesului său la Curtea de Apel Oradea, justificată de o eroare comisă de o judecătoare, instanţa a dispus ca pedeapsa să-i fie redusă şi suspendată sub supraveghere. BIHOREANUL vă aminteşte cum s-a ajuns aici...

Sentință blândă

Aşa cum BIHOREANUL a anunţat deja, Curtea de Apel Oradea s-a pronunţat, miercurea trecută, în dosarul lui Răzvan Vonea, acum cadru didactic la Colegiul Economic Partenie Cosma, la aproape o jumătate de an după reluarea dezbaterilor. 

Potrivit soluţiei publicate pe scurt pe portalul instanţei, completul format din judecătoarele Laura Soane şi Adina Cioflan a schimbat încadrarea juridică din trafic de influenţă în formă continuată în două infracţiuni distincte aflate în concurs, l-a achitat pentru o faptă de complicitate la dare de mită, în final micşorându-i  pedeapsa de la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare la 3 ani şi dispunând suspendarea sub supraveghere a acesteia. Instanţa a redus şi contravaloarea cheltuielilor judiciare pe care Vonea trebuie să le achite în favoarea statului, de la 7.000 la 5.000 lei.

Încarcerat și eliberat

În decembrie 2018, Curtea de Apel Oradea îl condamnase definitiv pe fostul director al Colegiului Şaguna la 3 ani şi 6 luni de detenţie. Vonea a şi fost încarcerat imediat pentru a-şi executa pedeapsa, dar a fost eliberat două săptămâni mai târziu, pe 17 decembrie, ca urmare a unei contestaţii în anulare formulate împotriva sentinţei.

Reuşita acţiunii, după cum a dezvăluit atunci BIHOREANUL, a fost cauzată de o eroare: judecătoarea Adela Condrovici, unul dintre cei doi magistraţi din completul care l-a trimis după gratii, s-a plasat în incompatibilitate deoarece soluţionase şi contestaţiile inculpatului la măsurile preventive dispuse de Tribunalul Bihor în timpul urmăririi penale, fapt interzis de Codul de procedură penală.

Șpăgi pe bandă rulantă

În dosarul penal trimis în faţa instanţei de procurorii Parchetului Bihor pe 16 ianuarie 2016, Vonea era acuzat de dare de mită şi trafic de influenţă în formă continuată, după ce a fost prins că „rezolva” contra cost aproape orice, de la absenţe, note, examene la liceu şi la Universitate, ba chiar şi promovarea unor examene în grade didactice.

Între altele, acestuia i s-a imputat că, la solicitarea Ramonei Bacter, fosta juristă şefă a Inspectoratului Şcolar şi apoi a Universităţii, ar fi intervenit pentru promovarea unui elev de la Şaguna şi chiar pentru sora acesteia, Teodora Hanciu, studentă în anul III la Ştiinţe Economice, la un examen cu lectorul Corneliu Benţe, fost coleg cu Vonea. Totodată, ex-directorul obişnuia să-i ajute pe chiulangii, căutându-i pe ei ori pe părinţi pentru a le oferi subiectele pentru teze, ba chiar negocia ce note urma să treacă în catalog.

Pe-o mână cu jurista

De asemenea, Vonea a încercat să aranjeze Bacalaureatul din 2014 pentru un elev de la Colegiul Mihai Viteazul, fiul unui amic de-al său din copilărie, Petru Popa, ajuns patron de firmă de construcţii şi dispus să-i ofere în schimb 5.000 euro. Ca să-l ajute pe băiat, Bacter urma să fie numită şefă de comisie la Bac şi să-i „rezolve” protejatul.

Afacerea a căzut, totuşi, pentru că în acel an comisiile de examinare nu au fost numite, ci trase la sorţi în public, ceea ce nu i-a oprit pe procurori să-l supravegheze pe Vonea mai departe şi, în timpul examenului, să-l şi prindă pe Popa jr. cu un telefon în care avea subiectele rezolvate. Fosta juristă a Universităţii, acum cadru didactic la Facultatea de Mediu, deşi s-a transformat în „turnătoare” în dosarul lui Vonea, nu a scăpat, fiind condamnată definitiv, în 2017, la 1 an şi 8 luni de închisoare cu suspendare pentru corupţie.

Achitate și condamnate

Vonea a fost acuzat şi că ar fi intervenit pentru a rezolva examenul de grad al uneia dintre prietenele sale, Dora Negruţiu. Directorul urma să facă parte din comisia de examinare, desemnat de Inspectoratul Şcolar, împreună cu două cadre ale Universităţii, Verghelia Tiurbe şi Oana Secară, fiind interceptat în timp ce îi sugera amicei sale „tarifele”: 100 euro pentru preşedinta comisiei, adică Tiurbe, şi 300 lei pentru membră. Când Negruţiu a fost chemată la audieri, l-a denunţat imediat pe Vonea, spunând că, înainte de examen, acesta le-ar fi înmânat examinatoarelor câte o plasă în care ar fi pus bani, o ciocolată, o sticlă de vin şi una de vodcă.

Cele două universitare au recunoscut doar partea cu produsele, primite însă ca o simplă atenţie, nu pentru a rezolva promovarea, iar Tribunalul Bihor le-a dat dreptate, achitându-le, în iunie 2018, în vreme ce Vonea a scăpat cu suspendare. Numai că, în apel, în același dosar în care au dispus încarcerarea lui Vonea, magistraţii Curţii de Apel au dispus, la finele anului trecut, condamnarea la 2 ani cu suspendare şi a celor două cadre universitare. Spre deosebire de şpăgarul dovedit, ele n-au avut „noroc” de erori judiciare...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON