URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Martie 2011, 08:23

Şpăgar şi criminal: Neştiut de nimeni, Sebastian Secoşan a fost condamnat pentru ucidere

Şpăgar şi criminal: Neştiut de nimeni, Sebastian Secoşan a fost condamnat pentru ucidere LACRIMI FALSE. Arestat în februarie, Sebastian Secoşan (foto) a izbucnit în lacrimi în timpul audierilor de la Tribunalul Bihor, pentru a-l convinge pe judecător că nu a comis o faptă penală, ci doar "o prostie", cum s-a exprimat. A doua, se pare, după accidentul pe care l-a ţinut ascuns timp de zece ani!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor are probleme. Pe lângă povestea taxelor de protecţie pe care le percepea împreună cu un subaltern, faptă pentru care a fost suspendat din funcţie şi trimis în judecată, Sebastian Secoşan s-a procopsit recent şi cu o condamnare pentru ucidere din culpă.

Motivul? Un accident pe care l-a provocat în urmă cu mai bine de un deceniu, soldat cu moartea unui tânăr de 17 ani şi rănirea altor trei oameni, dintre care unul a rămas cu handicap psihic pe viaţă. BIHOREANUL a descoperit că procesul accidentului, judecat la Cluj, a fost tărăgănat mai bine de 7 ani şi s-a terminat abia în noiembrie anul trecut, cu o condamnare lejeră  pentru făptaş: 2 ani de închisoare cu suspendare, şi aceea parţial graţiată...

Şpăgarul rău, şpăgarul bun

Tragicul accident provocat de şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Bihor ar fi rămas cu siguranţă neştiut dacă Secoşan nu şi-ar fi dat în petec luna trecută, când a fost prins şi trimis în judecată de procurorii DNA, pentru luare de mită, în urma unei acţiuni de prindere în flagrant.

BIHOREANUL a prezentat pe larg cazul. Denunţătorul era patronul weed-shop-ului Euphoria din centrul Oradiei, Ciprian Iova, care susţinea că, începând din iulie anul trecut, Secoşan şi un subaltern de-al său, comisarul Ovidiu Milian, l-au "stors" periodic de bani pentru a-l lăsa să funcţioneze. Totul, după un sistem bine pus la punct, neregulile grave sesizate de comisarul "cel rău", fiind şterse apoi la sediul instituţiei de şeful "cel bun", în schimbul unei cotizaţii fixe de 300 euro.

Eliberat pe cuvânt

Pe 9 februarie, lui Secoşan i s-a organizat un flagrant şi a fost prins după ce a luat un plic în care se aflau 300 de euro primiţi de la denunţător. Ulterior, şeful CJPC a şi fost arestat, iar două săptămâni mai târziu trimis în judecată, în vreme ce subalternul său a rămas încă în atenţia procurorilor DNA, tot pentru luare de mită.

Dacă în timpul cercetărilor lui Secoşan i-au fost respinse toate cererile de punere în libertate, la o zi după ce a fost trimis în judecată, magistraţii Curţii de Apel au acceptat să-l lase acasă, sub control judiciar. Iar pentru decizia luată a contat şi faptul că acesta susţinea cu mâna pe inimă că nu are antecedente penale. BIHOREANUL a descoperit, însă, că lucrurile nu stau deloc aşa...

Ce face omul cu jeep-ul nou

În realitate, pe 18 noiembrie anul trecut Secoşan a fost condamnat definitiv pentru ucidere din culpă. Dosarul priveşte un accident rutier pe care l-a provocat, şi care s-a soldat cu moartea unui tânăr de 17 ani şi rănirea gravă a altor trei oameni.

Evenimentul s-a petrecut în 18 septembrie 1999 într-o intersecţie din centrul Clujului. Aflat la volanul unui Jeep Grand Cherokee, pe care abia ce-l cumpărase, Secoşan se întorcea la Oradea împreună cu fratele său şi a intrat în intersecţie fără să ţină cont de culoarea roşie a semaforului. A izbit în plin un taximetru condus regulamentar de clujeanul Ioan Bloş, care intrase în intersecţie din stânga sa şi în care se aflau trei tineri care se îndreptau spre o petrecere.

Vieţi frânte

În urma impactului extrem de puternic, ambele maşini s-au făcut praf. Jeep-ul a fost proiectat în aer şi a căzut pe plafonieră, iar taxiul, o Dacie 1310, a fost aruncat pe trotuar şi s-a oprit în zidul unei case. Fraţii Secoşan au scăpat uşor, dar pasagerii Daciei au ajuns cu răni grave în spital.

În urma complicaţiilor, unul din ei, Andrei Cleţiu, de 17 ani, a murit pe 4 octombrie 1999, după două săptămâni de comă profundă. Colegul său de liceu, Paul Theodor Munteanu, a avut nevoie de aproape două luni de spitalizare, iar cel de al treilea pasager, Andrei Sâncrăian, a scăpat relativ uşor, fiind externat după o lună.

Şoferul Daciei, Ioan Bloş, ajuns la spital mai mult mort decât viu, a fost salvat de medici, însă, potrivit documentelor medico-legale, a rămas desfigurat complet şi cu sechele serioase, atât fizice, cât şi psihice, care îl condamnă la internări repetate pentru tot restul vieţii. De altfel, bărbatul a avut deja 8 internări totalizând 350 de zile de spitalizare, şi şi-a pierdut complet capacitatea de muncă, fiind încadrat în gradul ll de invaliditate.

Proces lung cu final amar

Şi în timpul cercetărilor, şi ulterior, la proces, Secoşan a negat că ar fi avut vreo vină şi a aruncat răspunderea pe umerii taximetristului, declaraţie contrazisă de cei peste 10 martori, care au susţinut că orădeanul intrase cu peste 100 km/h în intersecţie, după apariţia culorii roşii a semaforului.

Pe de altă parte, cele patru rapoarte de expertiză tehnică judiciară dispuse în caz nu au putut stabili cu certitudine modul în care s-a derulat evenimentul. Motiv pentru care, în lipsa unor probe certe, procurorii au luat o decizie solomonică: în martie 2002 i-au trimis în judecată pe ambii şoferi, atât pe Secoşan cât şi pe clujean, pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

Dosarul a zăcut în instanţă mai bine de 7 ani până la primul verdict, tărăgănat de Secoşan cu amânări succesive, dar şi de cele două noi expertize criminalistice dispuse de judecători care, în final, au stabilit vinovăţia orădeanului pentru producerea accidentului. Au făcut-o, însă, degeaba. Căci până în martie 2009, când Judecătoria Cluj Napoca a pronunţat prima sentinţă, răspunderea pentru vătămare corporală gravă din culpă, pentru care pedeapsa era de 5 ani, se prescrisese.

Drept urmare, Secoşan a fost condamnat doar pentru ucidere din culpă, la o pedeapsă de doar 2 ani închisoare cu suspendarea condiţionată a pedepsei pe 4 ani. Nici aceasta nu a rămas în picioare căci, după cum au constatat magistraţii, era graţiată parţial, mulţumită unei legi din 2002. Ca atare, şeful CJPC Bihor a rămas cu un termen de încercare de 2 ani şi o obligaţie de a sta departe de probleme penale pentru 3 ani. După exercitarea căilor de atac, sentinţa a rămas definitivă pe 18 noiembrie 2010.

Bolnav închipuit

Povestea de la Cluj ar fi rămas mai mult ca sigur uitată şi fără efecte. Procesul de corupţie cu care Secoşan s-a procopsit recent a readus-o, însă, în atenţie. Asta pentru că, prin noile fapte comise, şeful CJPC a încălcat obligaţiile impuse prin graţiere, şi, ca atare, potrivit actului normativ, la pedeapsa care se va stabili pentru noua infracţiune, în caz că el va fi găsit vinovat şi pentru corupţie, se va adăuga şi pedeapsa rămasă neexecutată, adică cei 2 ani de închisoare. Şi, mai mult decât atât, pedeapsa finală va fi executată, obligatoriu, în spatele gratiilor.

Ce spune Secoşan despre toate acestea? BIHOREANUL a încercat să afle şi l-a căutat multă vreme, însă funcţionarul odinioară atât de volubil a evitat întâlnirile. În urmă cu două săptămâni, prin intermediul avocatului, a amânat discuţia pentru săptămâna trecută, sub pretextul că e încă traumatizat de pe urma experienţei trăite în arest. Săptămâna trecută, pe aceeaşi cale, a cerut încă o amânare, pentru că e ţintuit la pat de o răceală.

Atâta de rău încât, în timp ce avocatul său îi plângea de milă, şeful CJPC a fost văzut plimbându-se pe Corso. Mai ştii, poate o fi fost în drum spre medic...


CU MĂSURĂ
Zgârciţi în despăgubiri

Judecătorii clujeni au fost îngăduitori nu doar în privinţa pedepsei dispuse în cazul lui Sebastian Secoşan, ci şi cu despăgubirile pe care acesta era obligat să le plătească victimelor sale. Magistraţii au limitat la 70.000 lei despăgubirile pentru părinţii lui Andrei Cleţiu, tânărul decedat în urma accidentului, deşi aceştia au trăit o adevărată dramă, tatăl băiatului suferind mai multe atacuri de cord generate de pierderea unicului copil.

Nici cu Ioan Bloş, şoferul rămas cu un handicap fizic şi psihic pe viaţă, magistraţii nu au fost mai darnici, obligându-l pe Secoşan să-i plătească acestuia despăgubiri de doar 60.000 lei şi respingând pretenţiile taximetristului privind o rentă lunară pentru viaţa pe care nu şi-o va mai putea trăi pe deplin niciodată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Felicitari
noroc cu ziaristii astia ca ne mai spun si noua, muritorii de rand, cum stau lucrurile in general... de altfel, noi toti suntem atat de ingusti ca daca nu ar fi ei nu am intelege nimic din ce se intampla pe lumea asta. Atata sinceritate... daca tot sunteti si ziarist si detectiv si judecator etc... spuneti-ne si noua, face-ti niste investigatii, Dl Secosan ce cauta pe la Bruxelles acum cativa ani?... si care erau cursurile pe care dansul le tinea la Oradea, impreuna cu oficialitati din Europa? sau lucrurile astea nu sunt destul de interesante, nu vi le-a soptit nimeni la ureche? ca si parere personala: e ultima oara cand voi accesa acest site, sunteti o publicatie lipsita de orice etica
Postat 21 Martie 2011, 15:21 de Mihaela
@adrian
asta-i justitia romana,din moldova pina in banat gasesti astfel de cazuri unde spaga data la magistrati e hotaritoare in luarea deciziilor,esti sarac esti condamnat si ne mai miram ca statul pierde proces dupa proces la CEDO si asta pe banii nostri in loc sa-i impute magistratilor care au dat verdicte gresite
Postat 15 Martie 2011, 10:40 de luky
asa mere treaba
asa merge treaba in frumoasa Romanie.este coruptie peste tot dar la noi e prea de tot.cum sa-l pui sub acuzare ,cand toti is mana-n mana si se cunosc.e ca si cum ,oricare dintre noi ar trebui de maine sa ne dam in vileag cei mai buni prieteni pentru ca au facut te miri ce.rusine sistemului de justitie din Romania.8 ani sa taraganeze un caz cand totul era asa de clar si in schimb unii au murit,altii au ramas cu sechele pe viata.rusine!
Postat 15 Martie 2011, 10:21 de adrian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON