URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Şpăgar cuminţit: Fostul judecător Mihai Viorel a fost eliberat!

Şpăgar cuminţit: Fostul judecător Mihai Viorel a fost eliberat! HOME SWEET HOME. Potrivit declaraţiei de la procesul de liberare condiţionată, Mihai Viorel (medalion) domiciliază şi acum în vila (fundal) deţinută de fosta sa soţie, unde însă, potrivit evidenţelor Primăriei, fostul judecător deţine doar un garaj. Deocamdată, vecinii zic că nu l-au văzut, ci doar aşteaptă momentul în care, ca pe vremuri, bărbatul va tăbărî peste ghinioniştii care-şi vor parca maşina în faţa impunătorului imobil, cerându-le tunător să plece. Că-i închid orizontul...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din cele 1.461 de zile de condamnare pe care le-a primit pentru o şpagă de 135.000 de mărci germane încasată acum 13 ani, fostul judecător Mihai Viorel a executat 1.208.

Putea părăsi Penitenciarul încă de anul trecut, dar prima cerere de liberare condiţionată i-au respins-o foştii colegi, în urma unui proces pe care l-a transformat într-un veritabil spectacol de circ, sfidând judecătorii şi decretându-i "proşti" pentru că nu au vibrat la durerea sa de intelectual pârnăiaş, ci i-au reproşat că activitatea de reeducare din spatele gratiilor s-a rezumat la cititul de romane şi vizionarea unor meciuri ale FC Bihor.

În aprilie 2011, după alte 7 luni petrecute după gratii, Mihai Viorel a revenit în faţa "proştilor" cu o nouă cerere de liberare condiţionată. De astă dată, a schimbat tactica. A înlocuit obrăznicia cu smerenia, refuzând categoric să facă vreun comentariu ori să dea declaraţii. Şi a reuşit.

Lecţie de judecată

03 Cristi Danilet.jpgAnul trecut, BIHOREANUL a prezentat pe larg scandalul declanşat de Mihai Viorel în timpul procesului deschis pentru soluţionarea cererii sale de liberare condiţionată. Ex-magistratul ispăşise două treimi din pedeapsa de 4 ani încasată pentru luare de mită şi a solicitat Judecătoriei Oradea eliberarea sa, însă dosarul a ajuns la judecătorul Cristi Danileţ (foto), la vremea respectivă vicepreşedintele instanţei, acum membru în Consiliul Superior al Magistraturii.

Cunoscut pentru fermitatea cu care denunţă corupţia din justiţie, Danileţ a verificat la sânge dosarul "de bună purtare" întocmit fostului judecător de conducerea Penitenciarului. Aşa a descoperit că fostul şef al Secţiei Penale a Tribunalului Bihor era un "deţinut de lux" care a profitat din plin de acest statut. S-a "reeducat" asiduu, ca spectator la meciuri de fotbal, ca cititor de romane şi vizitator de muzeu. Ba chiar a avut timp să şi divorţeze formal şi să-şi transfere averea pe numele soţiei, pentru a scăpa astfel de confiscarea echivalentului celor 135.000 de mărci germane (70.000 euro), măsură dispusă prin sentinţa de condamnare.

Cristi contra

Scos din pepeni de "indiscreţia" judecătorului, care a avut tupeul să-i "violeze" dosarul de divorţ şi să pună la îndoială faptul că e "reeducat", Mihai Viorel a izbucnit în sala de judecată, transformând procesul în circ, răspunzând obraznic la întrebările judecătorului şi apostrofându-l pentru... "prostie".

"Ştiu eu cum se studiază dosarele!", a comentat fostul magistrat, insinuând că judecătorul doar a "frunzărit" actele. Apoi i-a răspuns în răspăr la întrebări, reproşându-i că pune prea multe şi a anunţat că judecătorii orădeni "nu ştiu să soluţioneze cauzele", astfel că din cauza "prostiei lor" el stă prea mult în închisoare. Nu s-a sfiit nici să facă paradă de faptul că ar fi obţinut dreptul de a merge la bibliotecă "datorită pilelor", şi nici că are la activ lecturi alese, din Ismail Kadare sau Hemingway, "dacă aceste nume vă spun ceva...".

Revoltat de atitudinea deţinutului, judecătorul i-a respins cererea de liberare. "Condamnatul manifestă o reacţie de adversitate faţă de justiţie şi nu acceptă nici în prezent condamnarea sa", a punctat Danileţ în sentinţă.

Gura bate liberarea

Soluţia l-a supărat de-a binelea pe Mihai Viorel, care a şi atacat-o la Tribunalul Bihor. Însă fără succes, căci după o nouă şedinţă în care şi-a dat din nou în petec, judecătorii Ovidiu Galea, Ovidiu Musta şi Raluca Cuc i-au respins solicitarea, menţinând în întregime sentinţa lui Danileţ. Magistraţii i-au reproşat fostului coleg conduita nepotrivită pe care a manifestat-o la Judecătorie, ceea ce, în opinia lor, "dovedeşte o adversitate manifestă faţă de justiţie şi o nesocotire a autorităţii judecătoreşti, aducând o atingere gravă demnităţii funcţiei de judecător, cu atât mai gravă cu cât provine de la un fost judecător şi un fost preşedinte al Secţiei Penale a Tribunalului Bihor".

La decizia luată, Tribunalul a avut în vedere şi recursul întocmit de Mihai Viorel împotriva sentinţei de la Judecătorie, mustind de răutăţi la adresa vicepreşedintelui Danileţ. Condamnatul îşi exprima "serioase îndoieli cu privire la capacitatea judecătorului de a înţelege" situaţia sa, şi îl desconsidera mulţumindu-i ironic cu o interjecţie lipsită de respect: "Bravo, mă!". Asta pentru că, în opinia lui, Danileţ era un "aşa-zis judecător", care ar fi "subordonat faţă de DNA", şi care "vorbeşte aiurea". Ex-magistratul nu s-a oprit aici, arătând mai departe că "cetăţeanul-preşedinte Vasilică-Cristi Danileţ habar nu are de literatură", apostrofându-l pentru "slabele sau poate inexistentele sale cunoştinţe de literatură mascate jalnic, fără talent, de care face şi bravadă", motiv pentru care îl şi îmboldea: "lectura, cititul, cetăţene-preşedinte Vasilică-Cristi Danileţ!"...

Cu lacăt pe gură

Eşecul răsunător de anul trecut a fost cu siguranţă o lecţie usturătoare pentru Mihai Viorel, care a schimbat apoi tactica. La procesul pentru soluţionarea noii cereri de eliberare condiţionată, derulat în februarie la Judecătorie, condamnatul a renunţat la avocatul ales, pentru că "i-a luat o groază de bani şi tot nu a reuşit să-l scoată", şi s-a prezentat asistat de un avocat din oficiu.

Mai mult, ca să dea "substanţă" dosarului său de bună purtare din Penitenciar, Mihai Viorel a plătit 700 de lei pentru un curs de recalificare organizat de Fundaţia Ruhama, având astfel o nouă diplomă, de lucrător social. "Persoana şi-a exprimat dorinţa de a participa la curs. L-a achitat, pentru că nu era gratuit, şi l-a absolvit, iar acum are o diplomă recunoscută de Ministerul Muncii, cu care se poate angaja", a declarat Monica Suciu, reprezentant al fundaţiei.

În plus, având în vedere experienţa din vara trecută, când declaraţiile belicoase l-au trimis înapoi la "mititica", acum a devenit rezervat. A refuzat să facă orice declaraţie, iar asta chiar şi după intervenţia procurorilor DNA, care au cerut în continuare judecătorilor respingerea cererii de liberare, invocând gravitatea faptelor pe care le-a comis, atitudinea sa din procesul anterior şi faptul că în continuare se sustrage de la plata sumelor stabilite prin sentinţa de condamnare.

Liber

Strategia lui Mihai Viorel a dat roade şi, pe 25 februarie, Judecătoria a dispus liberarea sa. Judecătoarea Crenguţa Crăciun a respins ca nefondate argumentele procurorilor, în opinia ei faptele comise de fostul magistrat fiind deja sancţionate prin condamnarea dictată, iar recuperarea banilor pe care acesta îi datorează statului neintrând în sarcina judecătorilor la soluţionarea unei cereri de liberare condiţionată. Drept pentru care, având în vedere că "fracţia cerută de dispoziţiile legale s-a împlinit şi depăşit, că persoana condamnată a avut o conduită corectă, că a respectat normele de disciplină, a fost recompensat şi nu are antecedente penale, nu există un motiv legal pentru respingerea propunerii de liberare condiţionată".

Cum era de aşteptat, soluţia a fost atacată de procurorii DNA, prin recurs, la Tribunalul Bihor unde, însă, pe 8 aprilie, judecătorii l-au respins ca nefondat. În aceeaşi zi, cu orgoliul şifonat însă cu şpaga intactă, fostul judecător a fost liberat din Penitenciar, răsuflând uşurat. "Proştii" i-au dat drumul...


INSOLVABIL
Un divorţ cât o avere

Mihai Viorel a fost trimis în judecată în 2004, în baza denunţului unui escroc, Cornel Matei, cunoscut sub porecla Rizo, sub învinuirea că în 1998 îi pretinsese 150.000 de mărci germane, din care ar fi primit efectiv 135.000, pentru a facilita eliberarea din arest a şase interlopi acuzaţi de şantaj, printre care şi Viorel Pop, zis Uscatu, patronul hotelului Silver.

Iniţial, magistratul a fost achitat în decembrie 2006 de Curtea de Apel Braşov, pentru ca un an mai târziu Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să-l condamne la 4 ani de închisoare, 2 de interzicere a drepturilor civile, plus confiscarea şpăgii încasate şi plata unor cheltuieli judiciare de 5.500 lei.

Prejudiciul nu a fost până azi recuperat. Fostul judecător a divorţat în timpul detenţiei şi a lăsat întreaga avere fostei soţii, motiv pentru care a fost declarat insolvabil.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
20 Comentarii
flashback.....
Nenea viorel,adu ti aminte ce ai zis intr o sedinta civila cu o firma de asigurari,aveam catuse pe mana si m ai intrebat,..... cat mai am de stat? cand ai auzit cat am, ai zis(n-asvrea sa ma intalnes cu tine!!!Zeci de oameni au auzit spusele tale!Nu ti port pica,noi doi stim adevarul si prin marturia ta vreau sa plateasca si cine te a ajutat pe tine sa fii lipsit de profesionalism si de suflet,ai comis o mare nelegiuire si nu te ai uitat in ochii parintilor nostri.....,tin minte cum condamnai delicventii,faceai glume cu ei si ii luai la misto dupa care le luai chefu de viata,iti placea sa i faci sa creada ca totul e ok,sfidator fiind tu si ei naivi in cusca lor (eterna),tin minte ca la unu la prima infatisare,nici avocat nu avea,era clar ca mai avea procese in fata,zambiind i ai zis.....ITI IEI PE VIATA,NU TE AGITA!,,la prima infatisare dmn judecator??? Si vorbiti de altii ca au (frunzuit) dosarele si sunt slabi pregatiti? da de dumneavoastra ce parere aveti?Unde vi a fost etica si profesionalismul,decenta,etc!?
Postat 13 Ianuarie 2012, 02:11 de zambitorul.
uscatu executat
pe 24 noiembrie 2011 Bancpost Oradea prin executor Ciprian Gherasim scoate la vânzare casa lui Uscatu din Oradea str. Gh. Doja nr. 77A.pret 272.250 Eur. Satu Mare în dosar 2223/83/2009 debitor Mavio International SRL scoate la licitatie complexul rezidential 24 case înşiruite Oradea str. Macului nr. 26 preţ strigare 1.352.261 eur plus TVA , inclusiv casa proc Chirculescu pe care i a vândut o Uscatu cu contract autentificat la notarul Stanca Valentina în 2005. Până îi banca Hotelul Silver poate locui pe gratis acolo
Postat 18 Noiembrie 2011, 10:08 de barosana
barosanu
Pop Viorel zis si USCATU cel mai bun informator si turnator la politie si DNA ramane falit. Asa ca toti care au fost tilhariti (si le-au fost luate case, terenuri , spatii comerciale etc) de Uscatu o sa poata sa se considere razbunati de banci.
Postat 20 Mai 2011, 18:50 de angel
barosanu
1. Distractie MARE: Casa personala a lui Pop Viorel Uscatu (cel care a dat mita lui Mihai Viorel) este scoasa la licitatie de BancPost Oradea. O gasiti pe siteul Banc Post in lista executarilor silite. Licitatia are loc la 10 iunie si adresa casei scoase la licitatie este str Gh. Doja 77A la data de 10 iunie la GHERASIM CIPRIAN executor judecatoresc. Hotelul Silver este blocat de Pireus Bank asa ca incetul cu incetul Pop Viorel - Uscatu se scufunda.
Postat 20 Mai 2011, 18:44 de angel
barosanu
1. Nu Rizo l-a bagat in puscarie pe judectorul Mihai Viorel ci Pop Viorel-Uscatul (cel care i-a dat mita de 150.000 marci). Uscatu dupa ce a scapat de puscarie i-a cerut banii inapoi si pentru ca nu a primit banii inapoi, Uscatu a facut autodenunt la DNA ( un bun informator la politie si DNA ca sa scape de concurenta si sa se puna bine cu politia si DNA). Puteti verifica ca la procesul lui Mihai Viorel de la Inalta Curte de Casatie si Jusitie ii gasiti ca pe Pop Virorel si fosta lui sotie citati la proces.
Postat 20 Mai 2011, 09:08 de angel
APEL
OFER ZECE MII EURO CASH CUI IL DENUNTA PE FOSTUL JUDECATOR MIHAI VIOREL CU ALTE FAPTE DE CORUPTIE:::STIU CA MAI ARE MULTE PACATE:::MULT MAI GRAVE:::RECOMPENSA O INCASATI DE LA DNA
Postat 12 Mai 2011, 00:17 de APEL
RIZOO
IN LIBERTATE VA FI SI MAI GREU SA TE ASCUNZI SARPE VENINOS::IN INCHISOARE ERAI PROTEJAT DE GARDIENI DAR AFARA:::CE VA FII:::????GREU VA FI!!!!STII CA ESTI O SARACIE!!!ITI DONEZ FUNIE SI SAPUN;;;;STII CE AI DE FACUT!!!FII DEMN MACAR ODATA IN VIATA!!!MORI IN GLORIE!!!HO HO HO
Postat 12 Mai 2011, 00:12 de BEIUSANA
BUTUC
NEBUNATICOO::IAU NISTE VAZELINA SI TE CAUT CAT DE CURAND:::MIE DOR DE::::BEEP TAU
Postat 12 Mai 2011, 00:06 de VIORICA MIHAI
VIO USCATU
BINE AI VENIT ACASA CAINELE MEU DE PAZA:::NAM MAI LEGAT PE NIMENI DE CAND AI AJUNS FETITA LA BULAU:::MIE DOR SA LEG CEVA LUME:::DOAR TE PLATESC CURVO::SCZ:::PROSTITUATO
Postat 12 Mai 2011, 00:02 de SEFU MARE
GAYROMEO
AMANTA MEA MIHAI VIOREL SA FIE LASATA IN PACE::::E CEA MAI DE TREABA FATA FOSTA JUDECATOARE::::CE FOLOS CA AI FOST CINEVA:::TOT DOAMNA AI AJUNS:::::HIHIHI
Postat 11 Mai 2011, 23:59 de BORDAS
TRANSEXUAL
MIHAI DRAGA ASA MA BUCUR CA TEAI LIBERAT SI TU:::NEBUNULE:::O SA NE LEZBIAM CA LA INCEPUT:::ABIA ASTEPT SANGE LA CURUL TAU::MULT SANGE
Postat 11 Mai 2011, 23:57 de NAOMI
RIZO BOSS
DACA MA ENERVEZI IMI MAI FAC UN AUTODENUNT CA SA TE STIU ASIGURAT INCA ZECE ANI:::MIHAI VIOREL VREAU SA STIE TOATA LUMEA CE **** ORDINARA ESTI:::PRESEDINTE LA SECTIA PENALA ERAI IN DOUA MII SI TE CREDEAI DE NEATINS:::DAR EU DAVID AM LUPTAT CU TINE GOLIAT SI TEAM RAPUS DESI MIAI DARUIT SAPTESPE ANIJEGULE NEVINOVAT:::ORICUM JUSTITIA TA VA FI IN CER::AMIN
Postat 11 Mai 2011, 23:53 de MAT
RIZO BOSS
CA SA NU MORI PROST EU LAM CONVINS PE RIZO SA TE DE?A IN GAT CAT DE SPAGAR ESTI MIHAI VIOREL::::MA COSTAT CEVA DAR A MERITAT CA SA TE VAD UNDE TIE LOCUL:::ACOLO UNDE MI=AI DORIT SA STAU SAPTESPE ANI:::DAR NU TIA IESIT::::DACA TE PRINDEAM INAUNTRU ERAI FETITA MEA MIHAI VIOREL CAP DE CRIMA CE ESTI
Postat 11 Mai 2011, 23:47 de MAT
MIHAI VIOLATU
CINE LA VIOLAT PE DOMNUL JUDECATOR MIHAELA FOST MIHAI VIOREL CAT A STAT IN DETENTIE SA MA SUNE CA I PLATESC O LUNA DE BAUT SI DE MANCAT:::GESTUL E DE NOBEL:::DUMNEZEU A FACUT DREPTATE::::VIERMII SA TE MANANCE DACA CITESTI CE VEDETA AI AJUNS MIHAELA FOST MIHAI VIOREL::
Postat 11 Mai 2011, 23:42 de MAT
MIHAI VIORICA
DE MANEVRA PE CARE IA FACUT=O ACEST JUDECATOR INFECT OMULUI DE AFACERI BEDE(PAINE) NU SCRIE NIMENI???LA ARESTAT CHIPURILE SUSPECT PT AIUREA RECUNOATERE IN GRUP MASLUITA CA SA SCOATA BANII DE LA FAMILIE::::EXCROC MONDIAL ACEST MIHAI VIOREL::::SLUGA NECREDINCIOASA AI SA MORI:::SISTEMUL SA SATURAT DE TINE CAINE INFECT:::::CE BINE?MI PARE CA AI LUAT TEAPA;;;
Postat 11 Mai 2011, 23:36 de MATE
PENALO
STIE TOT JUDETUL CA AI FOST CURVA LUI USCATU(VIOREL POP):SI CA LEGAI SI DEZLEGAI CUM TI SE ORDONA **** ORDINARA::::N?ARE CUM SA?TI FIE BINE DUPA CAT RAU AI FACUT::::SPERAM SA TE FRECE HOTII LA FRANA ;LA CE CONDAMNARI APLICAI AI SCAPAT CAM USOR:::JUSTITIE VREM111MIHAI VIOREL LA PUSCARIE
Postat 11 Mai 2011, 23:29 de MATE
A VENIT RANDUL TAU
AM DESFACUT MULTE STICLE DE SAMPANIE CAND AI INTRAT LA PARNAIE DOMNULE JUDECATOR:::::::AVEAM DOUAZECI DE ANI CAND MI=AI DARUIT CONDAMNARE DE SAPTESPREZECE::::::DOAR CA NU MOR CAII CAND VOR CAINII:::::SARPE CE ESTI;;;;RUGACIUNILE PARINTILOR MEI AU FOST ASCULTATE::AI AJUNS TU IN LOCUL MEU CAINE ::::HA HA HA
Postat 11 Mai 2011, 23:24 de CALAUL TAU
SECTIA PENALA
MIHAI VIOREL ESTE HOMOSEXUAL DECLARAT:NU CRED CA CA A REGRETAT DETENTIA:A AVUT TIMP DESTUL SA::::IN FINE::::::TI=A DAT DUMNEZEU DOMNULE JUDECATOR DUPA SUFLETUL TAU
Postat 11 Mai 2011, 23:19 de nicu
surdu
Pentru tine,oarbo,e nevoie de un singur loc,deci odihna placuta
Postat 11 Mai 2011, 21:02 de surdu
Oarba
S-a eliberat un loc.Oare de cate locuri libere ar fi nevoie ?????
Postat 11 Mai 2011, 15:39 de Oarba
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON