URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Iulie 2010, 08:24

Bolojan scoate şpaga pe masă!

Bolojan scoate şpaga pe masă! NEPOLITIC(OS). Primarul Ilie Bolojan susţine că demiterea Valeriei Filip nu are nicio legătură cu disputele politice pe care le-a avut cu soţul ei. "Nu am nimic cu doamna Filip şi cu niciun alt fost manager, dar am ales oameni dispuşi să pună în aplicare viziunea municipalităţii. E greu să ajungi la Polul Nord cu un echipaj care trage tot spre Ecuator", spune Bolojan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La români, plicul cu bani face parte din obiceiul pământului la fel ca lumânarea de botez şi sarmalele de la nuntă. Ilie Bolojan vrea să pună capăt tradiţiei.

Dacă pe vremea în care era prefect a eliminat şpăgile de la Paşapoarte, acum primarul vrea să îşi încerce norocul cu doctorii. BIHOREANUL vă prezintă măsurile de reformă a sistemului sanitar pregătite de municipalitate pentru spitalele orădene.

Alţii la rând!

05 Gheorghe Carp_1.jpgPrimele mutări au fost deja făcute. După ce pe 17 iunie Primăria a preluat de la Ministerul Sănătăţii spitalele Municipal "Gavril Curteanu", de Pneumoftiziologie, de Psihiatrie, şi de Obstetrică şi Ginecologie, din 1 iulie managerii acestora au fost puşi pe liber. Cu directorii medicali cu tot!

Viceprimarul Gheorghe Carp (foto) şi-a început ziua de vineri instalând noii şefi din dispoziţia primarului Ilie Bolojan. Directoarea Spitalului Municipal, Marilena Crişan, a fost mazilită cu prioritate. Nu i-a fost iertat faptul că în primăvară, prin refuzul de a elibera cabinetele medicale din ambulator pentru a le face loc constructorilor, a sabotat cu bună ştiinţă proiectul de reabilitare finanţat din fonduri europene cu 3,5 milioane lei. În locul doctoriţei a fost numit manager anatomo-patologul Ovidiu Laurean Pop.

Nici Octavian Cuc, managerul de la Pneumoftiziologie, recunoscut pentru faptul că achiziţiona medicamentele cu pastila în loc să facă licitaţii, nu a avut o soartă mai bună, locul său fiind luat de pneumoftiziologul Maria Groze. La fel, a fost trecut pe lista maziliţilor şi managerul spitalului de Psihiatrie, Gheorghe Oros, care trimisese adrese peste adrese la Bucureşti solicitând rămânerea în subordinea Ministerului. În locul său a fost numit medicul legist Alexandru Narcis Vâlceanu.

Maternitatea "mecanică"

05 Filip (mare).jpgCea mai răsunătoare demitere e, însă, cea a directorului medical al Maternităţii, Valeria Filip, soţia senatorului Petru Filip. Fostul şef al PDL Bihor a frânat vreme de doi ani descentralizarea spitalelor, doar pentru a păstra postul soţiei, dar până la urmă inevitabilul s-a produs.

Surprinzător, în locul ei a fost numit fostul manager al Maternităţii, Liana Antal, cu care Filip făcea echipă. Potrivit surselor BIHOREANULUI, Bolojan ar fi invocat "o obligaţie" pe care ar avea-o faţă de rectorul Universităţii, Cornel Antal, deşi viceprimarul neagă că rectorul ar fi intervenit în favoarea soţiei. "A fost decizia doamnei Antal de a ocupa postul de director medical. Sper să revină asupra ei şi să se înscrie la concurs, pentru că managerial nu-i putem reproşa nimic", spune Carp.

Şocantă e şi numirea ca manager al Maternităţii a unui inginer mecanic, Gavrilă Grebenişan, fost PNL-ist, trecut în 2007 la PDL, de unde a fost dat afară după un an, pentru ca anul acesta să încerce să reintre în PNL, fiind refuzat pentru traseismul politic. "Domnul Grebenişan a demonstrat că poate face treabă când a fost director la RAR. Faptul că e inginer nu are nicio importanţă, pentru că treaba lui nu va fi să asiste la naşteri", explică Ilie Bolojan.

Primarul spune că managerii sunt numiţi doar pentru două luni, până la organizarea de concursuri, şi sunt oameni de sacrificiu, de vreme ce au ordine să elimine şpaga şi să facă reduceri de personal...

Banii jos!

Odată ocupate posturile-cheie cu oameni de încredere, primarul vrea o reformă în care prima măsură este... legalizarea şpăgii. "Aşa cum se transmite de la student la student ce pretenţii are profesorul, se transmite şi de la pacient la pacient ce pretenţii are medicul", susţine Bolojan, amintind că orice bolnav ştie din start cât costă o operaţie şi vine cu banii pregătiţi de acasă.

Aşa că, dacă tot se dau, să se dea oficial! "Toată lumea va avea în continuare acces gratuit la serviciile medicale, dar dacă doreşti să fii operat de un anumit medic sau vrei condiţii hoteliere mai bune, de tip rezervă, va trebui să plăteşti în plus". Banii vor fi încasaţi de spital, iar medicul care s-a ocupat de pacient şi echipa sa vor primi între 30% şi 50% din sumă. Bolojan crede că sistemul va recompensa vârfurile din medicina orădeană. "Medicii buni vor avea mai mare căutare, vor face mai multe operaţii şi vor avea salarii mai mari. Cei de care sunt numai titlurile universitare vor trebui să se mulţumească cu salariul de bază".

Oficializarea şpăgii e inspirată de modelul german, unde medicii tratează pacienţii în clinici private, dar îi operează în spitalele de stat, unde au la dispoziţie săli dotate şi secţii de terapie intensivă. Astfel, spitalul nu angajează medicul cu normă întreagă, ci îl plăteşte doar pentru operaţia făcută.

Adio, excursii în Dubai!

În paralel, medicii vor fi obligaţi să ofere consultaţii în ambulatoriile spitalelor, ca să nu mai taxeze pacienţii prin cabinetele particulare, şi vor fi obligaţi să renunţe la "bonusurile" de la companiile farmaceutice. "Medicamentele originale sunt foarte scumpe, ca producătorul să aibă de unde plăti comisioane medicilor care le prescriu şi să finanţeze tot felul de excursii prin Dubai sau alte locuri exotice, unde poate se mai face şi prezentarea unui medicament. Ei bine, de acum medicii nu le vor mai putea prescrie", zice Bolojan.

Primarul vrea să scadă de la 70% la 30% ponderea medicamentelor originale cumpărate de spitalele orădene. Motivul? Medicamentele generice sunt de trei ori mai ieftine, au efecte similare, iar din aceeaşi bani s-ar putea trata mai mulţi orădeni. "Cine vrea un medicament de ultimă generaţie poate să şi-l cumpere, dar nu înţeleg cum în Marea Britanie procentul este de 70% medicamente generice şi 30% originale, iar la noi, care suntem mult mai săraci, e invers", punctează primarul.

Faceţi reduceri!

Viceprimarul Carp spune că pentru a forţa scăderea preţurilor la medicamente, cele patru spitale orădene, în parteneriat cu Spitalul Judeţean, vor achiziţiona împreună medicamente, serviciile de spălătorie şi catering. Spitalele vor mai avea un laborator şi un ecograf performante, dar comune. "Cumpărând împreună cantităţi mari vom ieşi mult mai ieftin. Nu-i totuna să iei 1.000 de seringi, de exemplu, sau 10.000", spune Carp. Sistemul e gândit astfel încât, treptat, să ducă la unificarea spitalelor sau măcar la adunarea lor într-un consorţiu.

Primul pas va fi făcut în august, când Spitalul de Pneumoftiziologie se va unifica cu Municipalul. Unificarea se va face concomitent cu restructurarea personalului TESA, supradimensionat cu 25%. În prezent, la un număr mai mic de 400 de paturi, fiecare din cele patru spitale are între 90 şi 140 de angajaţi în serviciile administrative. Asta, în vreme ce normele anunţate de Ministerul Sănătăţii pentru această dimensiune a spitalelor permit doar 14 angajaţi TESA!

Semn clar că scenariul pus în practică de Bolojan la Primărie se va repeta şi în cazul spitalelor. Unii angajaţi vor fi forţaţi să plece, alţii vor pleca de bunăvoie, iar majoritatea se vor conforma noilor standarde. Şi poate, într-o bună zi, pacienţii şi doctorii vor ajunge să tranzacţioneze doar sfaturi medicale, nu şi celebrele plicuri...


"Atunci va fi dreptate în sistemul sanitar când la sfârşit de lună un medic bun va încasa 10.000-20.000 lei, pe faţă, legal, cu plată la fisc, cu tot ce trebuie. Dar dacă medicii îşi închipuie că atunci vor mai lua şi şpagă, înseamnă că nu ştiu cu cine se pun"

Ilie Bolojan


GARDĂ NOUĂ ŞI LA JUDEŢEAN
Descentralizarea continuă

Consiliul Judeţean Bihor a preluat sâmbătă, în prezenţa ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, conducerea Spitalului Clinic Judeţean Oradea şi a Spitalului de Psihiatrie Ştei. Preşedintele Radu Ţîrle a anunţat şi noua conducere a Judeţeanului, unde managementul va fi preluat de Carmen Pantiş, coordonatoarea programului de transplant pe Bihor, chirurgul Călin Hozan este noul director medical, iar director financiar economistul Emil Muţ Popovici.

Reprezentanţii CJ în Consiliul de Administraţie al Spitalului Judeţean vor fi chirurgul Adrian Duşe şi cardiologul Mircea Popescu. "Dacă există în grija noastră instituţii, ca de exemplu FC Bihor, pe care le mai driblăm, le mai pasăm, le mai băgăm în prelungiri, cu sănătatea nu vom face aşa. O să facem mai puţin sport, mai puţine drumuri, mai puţină cultură, dar cu sănătatea nu vom glumi", a declarat preşedintele CJ Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
aici vor ajunge si medicii...declarati mita i spaga
Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat urmatoarea stare de fapt: In cursul lunii mai 2010, inculpatul Stancu Gheorghe, in calitate de membru in comisia de sustinere a examenului de licenta la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Hyperion si de coordonator al lucrarilor de diploma, a acceptat si primit de la un numar de 35 de studenti ai Centrului Tutorial Caransebes din universitatea mentionata, prin intermediul inculpatei Guma Nicoleta si a inculpatului Tacota Eugen, suma de 52.500 euro, pentru a-i favoriza pe studentii respectivi in sensul acordarii unor note mai mari decat cele cuvenite. Inculpatului i s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala. La data de 14 iulie 2010, procurorii anticoruptie au dispus retinerea acestuia pe o perioada de 24 de ore, iar la data de 15 iulie 2010, Tribunalul Timis a hotarat arestarea preventiva a inculpatului pe termen de 29 de zile. In aceeasi cauza, la data de 8 iulie 2010, Tribunalul Timis a dispus arestarea preventiva a inculpatilor Guma Nicoleta, directoare a filialei Caransebes a Universitatii Hyperion Bucuresti si Tacota Eugen, student in anul terminal al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Hyperion- Filiala Caransebes, pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta in forma continuata (detalii in comunicatul nr. 271/VIII/3 din 8 iulie 2010). Conform DNA, punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala necesara in vederea propunerii unor masuri preventive, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
Postat 16 Iulie 2010, 12:45 de wow
CE MINUNE
ma bucur ca recunoasteti ca ati incalacat constitutia ati creat clase ociale care au drepturi preferentiale si nu platesc impozite...de ce nu se sesizeaza din oficiu organele abilitate sa cerceteze aceste clase de ce nu se iau medicii la verificarea averii...au trait din evaziune curata...... ei pot dar altii stau in puscarie...nu va e rusine desfintatati puscariile.... ori putem toti ori niciunul...oricum toate aceste nedreptati se rasfrang multe genertii...aveti grija cu cine va faceti copii...cu samanta si sange de medic...niciodata..... oamenii patati de HOTIE...din asta traiesc....... afaceri nu stiu sa faca...doar sa incaseze de la cel bolnav si necajit...RUSINE...sa va fie.... si spunem ca EMIL BOC e un dictator.....
Postat 15 Iulie 2010, 11:00 de ha, ha, ha
laborator privat
@unu: era vorba de un laborator privat cel care in mod cert mi-a dat analize false, nu mai stiu cum ii zice, parca are o legatura cu Delta!
Postat 08 Iulie 2010, 00:06 de dan oradeanul
spitalele noastre
sper sa ramana din toate reducerile astea de cheltuieli bani pentru investitii in domeniul sanitar.
Postat 07 Iulie 2010, 23:38 de unu
spitalele noastre
si cea mai mare gafa care ai zis`o: e criza si nu mai e evaziune. ba chiar din potriva`! vladescu a zis ca incasarile la buget ar fi cu 30% mai mari, si n`ar fi fost nevoie de banii de la fmi. cati muncesc la negru, cati isi ascund profitul, ca a trebuit sa intre cu forfetarul, si inca un lucru: 3 tipuri de firme de prestari servicii, m`am interesat de ceva la peste 12 firme din fiecare tip...TOTI mi`au zis un pret care e valabil doar daca nu imi elibereaza factura. deci daca vreau factura, sa platesc in plus tva`ul.!! de cand cu criza e si evazinea de 2 ori mai mare. dar ii inteleg pe privati ca is nemultumiti de felu in care statu administreaza banii din buget...n`o putut scadea pensiile care`s uriase, dar noi firmele ne chinuim sa dam salarii de 6 milioane ca altu sa aiba pensie de 10 milioane si neimpozitata. pe langa faptu ca pe langa toate taxele si impozitele care le ai din simpla functionare ca atare, pe venit si consum, DACA reusesti sa faci profit, cam 80% din el merge tot la stat prin taxe...16% imp. pe profit, 16% pe dividente, 16% pe venit la pers fizica, etc. iar @kbm, are bolojan experienta din prefectura, sa`i fie de folos.
Postat 07 Iulie 2010, 23:37 de unu
spitalele noastre
apoi diferenta dintre medicamentele generice si originale, teoretic nu e justificata..in occident e considerat mai degraba lux. practic, da, exista exceptii. desi nu atat de multe. apoi de laboratoarele de anailze, d`aia se face unificarea ca sa fie unul singur si bun`! @bianca, nu poti sa bagi tzeapa in toti, pt ca sistemul i`a invatat prost. prima data, pornind de la management, incerci sa ii indrepti, daca nu poti, ii pui pe liber. dar are si doctorita aia o experienta in domeniu si cunostinte, pe care unu care iese de pe bancile facultatii, mai ales asta din oradea, cu siguranta nu le are. @anca, cum ai zis, vrei sa faci o atentie doctorului, poti, dar sa fie ceva simbolic, nu de valoare..ca dorim doctori profesionisti, asta vom si avea prin coplata propusa de bolojan: de obicei profesionistii nu fac munca voluntara, ci incepatorii, ca sa aiba experienta pe care apoi sa ceara banii aia grei. profesionistii sunt bine platiti; eventual partea lor voluntara e cea in care ii invata si pe altii.
Postat 07 Iulie 2010, 23:22 de unu
spitalele noastre
@kala, fam filip, pai asta ar fi cel mai spectaculos lucru din stire...senzationalul: bolo concediaza pe nevasta lui filip. macar, sper deosebire de realitatea, bihoreanul mai isi pastreaza putina obiectivitate si responsabilitate in ceea ce PROMOVEAZA prin stiri. ca si astea`s indirect, reclame defapt. @dan, varfuri oradene avem: nu uitati cate transplanturi au avut loc in premiera la oradea.! mai sunt si altii. apoi, nush dece acuzi ca managerul de la judetean a fost numit numai pt ca e de un anumit cult: baptista si nu penticostala. pana la urma, tot una`i ori de care era, tot nu`i ortodoxa. si chiar dc era ortodoxa, influenteaza asta cu ceva? nu! nu ai adus argumente ca sa iti sustii acuzele, iar oricum, in articol zice ca is oameni de sacrificiu, care vor lua masuri nepopulare, dar necesare. povestea cu excursii in strainatate...eu lucrez intr`o farmacie, si stiu cati reprezentati de la depozite merg sa le faca oferte medicilor...si cuptoare cu microunde au de dat...medicii sunt cei care prescriu retetele. bine face Bolo ca regleaza si asta, desi influenteaza bugetul statului doar, al CASS, nu al spitalului. poate e vorba ce medicamente ce se dau in spital.
Postat 07 Iulie 2010, 22:54 de unu
greseala?
nu inteleg ce cauta poza cu fam. filip in poza?
Postat 07 Iulie 2010, 21:21 de KALA
wow
In primul rand nu prea vad care sunt varfurile oradene in medicina(ma rog, cateva totusi sunt). Apoi e grav ca managerul de la judetean a fost numit numai pentru ca e baptista(cineva mi-a confirmat ca frecventeaza EMANUEL, deci nu e penti). Povestea cu excursiile in strainatate e adevarata, cunosc doua cazuri(Brazilia si Dubai, doar ca acolo era vorba de farmacisti). Totusi suveran in prescrierea medicamentelor trebuie sa ramana medicul. Daca cineva moare pentru ca in loc de un medicament performant i se prescrie unul generic? Cine va raspunde? Si nu in ultimul rand in laboratoarele de analize medicale din oradea e cam jale. Mi s-a intamplat personal la unul, recent. Am facut din proprie initiativa cateva analize de verificare care au iesit relativ proaste, desi din punctul meu de vedere AR FI TREBUIT SA FIE BUNE. Le-am repetat dupa cateva zile(in alta parte)si au iesit bune. Ce incredere se poate avea in aceste conditii?
Postat 07 Iulie 2010, 20:29 de dan oradeanul
DE GROAZA
AM AVUT PE CINEVA INTERNAT LA SPITALUL DE NEUROLOGIE SI AM VAZUT CAND APARTINATORII UNUI BOLNAV I-AU DAT SPAGA UNEI DOCTORITE SI EA S-A OPRIT SI A NUMARAT CU PRIVIREA IN BUZUNAR SI A STRAMBAT DIN NAS. NU O CUNOSC PE ACEA DR.-TA, DAR ASTFEL DE DOCTORI AR TREBUI SCOSI DIN SISTEM
Postat 07 Iulie 2010, 18:12 de BIANCA
nu sunt de acord
cu spaga si nici cu plicul daca vreau sa dau un cadou medicului va fi conform codului penal ceva simbolic...nu sunt de acord cu impunerea unei taxe nu vrea sa ne asiste ca medic cu cat este platit sa se privatizeze si vom decide caca investim in privat...lasati ca posturiile sa fie ocupate de PROFESIONISTI ei nu lucreaza pentru banii ci pentru propria perseverenta....stimate primare eu sunt o persoana care munceste voluntar si pentru banii neimplicarea in practica duce la stagnare profesionala...daca oamenii nu au banii nu i mai ajut? e criza...nu mai ploua cu evaziune....luati in vederea acest FACTOR ECONOMIC...SANATATE!
Postat 07 Iulie 2010, 14:24 de anca
Declaratie de razbel
"Atunci va fi dreptate în sistemul sanitar când la sfârşit de lună un medic bun va încasa 10.000-20.000 lei, pe faţă, legal, cu plată la fisc, cu tot ce trebuie. Dar dacă medicii îşi închipuie că atunci vor mai lua şi şpagă, înseamnă că nu ştiu cu cine se pun" Vorba lui Bugs Bunny: Of corse you realise, this means war!
Postat 07 Iulie 2010, 10:18 de kaboom
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON