URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Șpaga de Paști: BIHOREANUL i-a surprins în flagrant pe pădurarii Ocolului Silvic Oradea ducând mită miei, palincă și vin pentru șefi (FOTO / VIDEO)

Șpaga de Paști: BIHOREANUL i-a surprins în flagrant pe pădurarii Ocolului Silvic Oradea ducând mită miei, palincă și vin pentru șefi (FOTO / VIDEO) CU SÂNGE, FĂRĂ SÂNGE... Provocat de BIHOREANUL să deschidă portbagajul maşinii de serviciu, în care dosise "cadourile" de la pădurari, şeful Ocolului Silvic Oradea, Cornel Hulea (medalion stânga), s-a urcat la volan şi a tulit-o în grabă, urlând la pădurarul Nicolae Rotaru (medalion dreapta), abia sosit de la Apateu cu mielul pentru don’ şef, să fugă şi el... Pădurarul Florian Berea din Cordău (foto dreapta) a apucat, însă, să-şi facă "datoria": a livrat şpaga însângerată în incinta Ocolului
Șpaga de Paști: BIHOREANUL i-a surprins în flagrant pe pădurarii Ocolului Silvic Oradea ducând mită miei, palincă și vin pentru șefi (FOTO / VIDEO) ÎNVIERE CU BELŞUG. Secretara Ocolului Silvic Oradea, Elena Balog, şi-a umplut portbagajul cu plocoanele de la pădurari. Unul dintre aceştia, Ioan Ilonca (dreapta), îi adusese o carcasă întreagă de miel, iar altul, Gheorghe Bughiu (stânga), i-a dat, din ce primise şi el, un bidon cu vin. Solicitată de BIHOREANUL să se explice, femeia a negat evidenţa, iar când i s-a cerut să deschidă portbagajul SUV-ului a refuzat. Plin ochi, ar fi dat-o de gol...
Șpaga de Paști: BIHOREANUL i-a surprins în flagrant pe pădurarii Ocolului Silvic Oradea ducând mită miei, palincă și vin pentru șefi (FOTO / VIDEO) DOI FRAŢI PĂTAŢI. În Joia Mare, pădurarii din cantoanele arondate Ocolului Silvic Oradea au venit, pe rând, să-şi aducă obolul şefilor. Printre cei care s-au prezentat încărcaţi cu daruri, unii veseli nevoie-mare, ca pentru o poză în BIHOREANUL, s-au numărat şi fraţii Stelian şi Faustin Chiş, din Mierlău
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vechi de când lumea, obiceiul darurilor care, înainte de Crăciun şi de Paşte, umplu birourile instituţiilor publice şi portbagajele maşinilor bugetarilor, dăinuie neclintit şi în ziua de azi. "Tradiţia" a devenit atât de răspândită încât mieii, cozonacii, vinul şi pălinca se dau în saci transparenţi, în sacoşe şi în flacoane, la vedere, în plină zi şi în plină stradă.

Au constatat-o chiar reporterii BIHOREANULUI, care în joia din Săptămâna Patimilor i-au surprins pe pădurarii Ocolului Silvic Oradea, veniţi "în şir" să aducă la sediu "cota" de dar cerută de însuşi şeful instituţiei, Cornel Hulea. Prins în fapt, acesta a luat-o pur şi simplu la fugă!

Pânda din Joia Mare

Monitorizarea Operaţiunii "Mielul" de către reporteri a pornit după un pont furnizat de o sursă. Potrivit acesteia, pădurarii au "normă" de miel şi pălincă cu care să se prezinte, înainte de Paşti, la sediul instituţiei. Obiceiul e vechi de două decenii, dar anul acesta, într-o şedinţă desfăşurată pe 10 aprilie, li s-au impus cantităţi precise: câte un miel şi câte un flacon de pălincă fiecare! "Celor care au turmă, că sunt şi unii care au gospodării mai mari, li s-a spus să aducă trei miei", a explicat sursa, precizând că "livrarea" trebuia făcută în Joia Mare, ultima zi de lucru înaintea Învierii.

Pentru cine erau atenţiile? "Pentru şefii din Ocolul Silvic Oradea, pentru cei de la Direcţia Silvică Bihor, pe la Poliţie... În fiecare an s-au adus. Şeful de Ocol le strângea la el în birou, iar apoi le trimitea cu maşina care încotro", a explicat sursa BIHOREANULUI.

Pentru a verifica informaţia, reporterii s-au pus la pândă cu puţin înainte de ora 8, în faţa sediului Ocolului Silvic Oradea din strada Constructorilor.

Pelerinajul cu "ofrande"

Agitaţia a început după ora 10. Rând pe rând, pădurarii din cantoanele arondate Ocolului au început să apară cu maşinile. Unii, cum e cel de la Şauaieu, Claudiu Codreanu, au intrat direct în curtea instituţiei, mai ferită privirilor, alţii, ca de pildă fraţii Stelian şi Faustin Chiş din Mierlău, Florian Berea de la Cordău ori Ioan Ilonca din Miersig, au oprit în apropiere.

Oamenii aveau flacoane cu vin şi cu pălincă, precum şi carcase de miel însângerate, în saci din plastic. Unele pachete au fost duse în sediu, altele depuse direct în maşinile unor angajaţi ai Ocolului ieşiţi din birouri ca să le preia.

După oprirea în curtea instituţiei, maşina pădurarului Codreanu, de pildă, a zăbovit câteva clipe şi în faţa clădirii, unde îl aştepta "la primire", cu portbagajul larg deschis, inginerul Gheorghe Bughiu, normator în cadrul Ocolului.

Totul a decurs ca şi cum "ritualul" le era în fişa postului, carnea şi băutura fiind livrate fără ca cineva să se jeneze. Pădurarii păreau uşuraţi că s-au achitat de datoria de a "cotiza", iar funcţionarii satisfăcuţi, ca şi când erau îndreptăţiţi să ia şpăgile în natură.

"Nu vreau"

Cornel Hulea, şeful Ocolului Silvic OradeaPe la ora 12, când ritmul s-a mai domolit, reporterii au intrat şi ei în sediul Ocolului. Şeful instituţiei, Cornel Hulea (foto), era în birou şi, până să afle motivul vizitei, arăta fericit. Când, însă, i s-au cerut explicaţii pentru cele consemnate, s-a congestionat la faţă. "Ce pot io să vă zic acum? Puteţi să cereţi relaţii la conducerea Direcţiei…", a spus bărbatul, de parcă ar fi fost problema Direcţiei, nu a lui.

Apoi, mototolind câteva hârtii, a abandonat birou, subordonaţi, ziarişti, sediu, şi a ieşit val-vârtej spre curtea interioară, până la maşina de serviciu. Rugat de reporteri să-i deschidă portbagajul, pentru a vedea "capturile zilei", a zis ferm "nu vreau!".

Nici secretara sa, Elena Balog, nu a fost mai deschisă, deşi BIHOREANUL o surprinsese burduşindu-şi portbagajul maşinii de teren: "Eu? Da’ care-i maşina mea? Da’ care-i problema?", a parat femeia, refuzând, la fel ca şeful ei, să-şi arate "cadourile".

Hulea, ca hoţii

Ghinionul şefului de Ocol a fost că, taman când fugea de reporteri, în faţa sediului tocmai ajunsese un alt pădurar care îi aducea ploconul. Nicolae Rotaru, de la cantonul Apateu, se îndrepta cu un sac în mână spre clădire şi, văzându-l pe Hulea, a vrut să i-l predea personal.

"Nu-mi adu’ nimic! Du-l de-aici! Fugi cu el! Du-te!", i-a strigat acesta, după care, văzându-se filmat, a tăcut brusc. Intrigat, pădurarul a făcut cale întoarsă, dând să plece, dar nu suficient de iute. Observând că reporterul se îndreaptă spre el, a rămas pe loc, spre disperarea lui Hulea care, curios să asculte discuţia, s-a apropiat şi el, cu maşina. A stat, însă, doar câteva secunde, căci, văzând că "se filmează", s-a făcut nevăzut.

Pădurarul n-a apucat să ascundă sacul buclucaş, în care se afla o carcasă de miel, aruncându-l la repezeală pe bancheta maşinii cu care venise. Întrebat despre "beneficiar", a zâmbit cu subînţeles până a găsit o explicaţie salvatoare: mielul, cică, era... de vânzare. Dar nu pentru oricine. Aşa că a tulit-o cu el cu tot...


SĂ VINĂ LA MINE
Le-a interzis... tradiţia

Adian Jurcău, şeful Direcţiei Silvice BihorÎntrebat de BIHOREANUL despre plocoanele pretinse de şeful Ocolului Silvic Oradea de la pădurarii din subordine, şeful Direcţiei Silvice Bihor, Adrian Jurcău (foto), susţine că habar nu avea despre această "tradiţie" continuă. Ba dimpotrivă, afirmă că ar fi interzis-o încă de la instalarea sa în funcţie, în 2017.

"Am interzis categoric astfel de practici. Le-am spus că trebuie să înceteze", declară Jurcău, adăugând că le cere pădurarilor să-şi denunţe şefii care le cer şpăgi în natură. "Dacă li s-a pretins aşa ceva, e grav. Însă nu a reclamat nimeni. Să vină şi să spună. În secunda următoare voi declanşa o anchetă disciplinară", promite, solemn, directorul.

Culmea, acesta nu exclude, însă, ca pădurarii să fi adus plocoanele de bună-voie: "Toţi stau la ţară, cresc animale, mai au naşi, fini prin instituţie... Nu pot să le spun să nu aducă. Însă nu poate fi instituită o astfel de obligaţie". Cum ar veni, nu-s neapărat foloase necuvenite, nici şpăgi, nici conduită imorală, ci mai degrabă doar un obicei vechi al pământului...

Vezi mai jos filmul șpăgilor!

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Rusine
Stati linistiti, ca oricum nu se ia nici o masura !! in orice alta tara civilizata ,dupa o astfel de rusine ,erau dati afara toti ,sau asi dadeau singur demisia. pentru astfel de cazuri trebuie facute sesizari si luat masuri Luarea de mită (1) Fapta funcționarului public care, direct ori indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primește bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârșit fapta. (2) Fapta prevăzută în alin. (1), săvârșită de una dintre persoanele prevăzute în art. 175 alin. (2), constituie infracțiune numai când este comisă în legătură cu neîndeplinirea, întârzierea îndeplinirii unui act privitor la îndatoririle sale legale sau în legătură cu efectuarea unui act contrar acestor îndatoriri. (3) Banii, valorile sau orice alte bunuri primite sunt supuse confiscării, iar când acestea nu se mai găsesc, se dispune confiscarea prin echivalent.
Postat 05 Mai 2019, 20:04 de KGB
FVG
Austriacul ăla care ne fura noua pădurile, o face cu complicitatea românilor, el a fost decorat de ILIESCU prin decret prezidențial pt meritul lui . Îi acuzam pe Austrieci, mai nou UE, că ne fura pădurile, dar noi nu facem nimic pt a stopa fenomenul
Postat 02 Mai 2019, 23:48 de Sandu1206
Pt. austrieci
De fapt, mieii, palincile si vinul erau pentru austiecii aia care ne fura noua romanilor padurile...
Postat 02 Mai 2019, 12:24 de FVG
Bugetari
Așa fac ăștia și de Crăciun, cu Brazii și porcii. Și bineînțeles bugetarii de joasa speță, sunt cărăuși, poate dacă e BOSS-ul om bun, primesc și ei un OS.
Postat 01 Mai 2019, 23:37 de Sandu1206
Paste fericit!
Sa fie primit! Daca mergeau putin mai pe colt, ilvedeau si pe Nelu, salivand! Au copt-o! Se lasa cu transhumanta!
Postat 01 Mai 2019, 18:20 de vineri
sorin
oameni de nimic atata vreme cat omul nu are minte nu ai ce sa i ceri. nu poti cere omului decat ceea ce este.
Postat 01 Mai 2019, 14:13 de oradea
poate
Daca padurarii treceau si pe la redactie, nu mai era asa grav.
Postat 01 Mai 2019, 13:50 de Alcibiade
fomistule
Nu-ţi bate capul, că noi avem ce mânca, nu aşteptăm plocoane.
Postat 01 Mai 2019, 22:58 de Florin Ciucas
Poporul nemernic
Ce limba catifelată ai, acarule Păun! Plină toată cu pete maro! Pentru limbile astea, precis ți-o pune Hulea! De o avansare, ca suna mai bine.
Postat 01 Mai 2019, 12:49 de User anonimizat
Flore Goron
de ce nu spuneți cititorilor ca de fapt asa zisul pont l-ați primit mai mult ca sigur de la fostul pădurar Goron Florin un infractor dovedit care a fost prins de șeful sau Hulea Cornel după ce a tăiat mai multi arbori din pădurea pe care trebuia sa o păzească ba mai mult l-ați și crezut cu privire la arbori tăiați cum ca a fost pus sa ii taie de șeful sau care culmea tocmai el la prins și pe deasupra l-ați mai și fotografiat ostentativ cu piciorul pe cioata.....rușine sa va fie ca lucrați cu infractorii...și mai îl și comparați pe goron cu acarul paun...
Postat 01 Mai 2019, 12:17 de acarulpaun
la muncă, nu la întins mâna!
Deci nouă trebuie să ne fie ruşine, nu şpăgarilor din articol? Şi admiratorilor de pe margine, ca tine. V-a intrat şpaga în sânge, nu mai faceţi diferenţa între ce e bine şi ce e rău. ... cu mieii voştri cu tot!
Postat 01 Mai 2019, 23:01 de Florin Ciucas
Vax populi
Hulea! Zici Hulea și... Prrr! Prrr! Prrrrrrr! Tragi apa repede!
Postat 01 Mai 2019, 11:55 de User anonimizat
Spagari imputiti
La ce salarii au astia tot nu renunta la spagi....
Postat 01 Mai 2019, 10:58 de Traian
Foarte igienic
Le place la bugetari sa transporte mielul cu mașina , în saci de plastic. Vai și amar.
Postat 01 Mai 2019, 10:55 de Sandu1206
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON