URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 16 FEBRUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ordonanţa 114 pare a fi cu dedicaţie. Împotriva băncilor lacome şi implicit a Băncii Naţionale. În plus, e vizat trustul RDS&RCS, care are o televiziune ce deranjează puterea. Altfel nu se explică de ce în telecomunicaţii se bagă un impozit pe cifra de afaceri de 3% şi la jocuri de noroc, de exemplu, de 2%.
Zic şi eu
Adrian Cris
Elnők úr, însă, nu numai că a uitat de amărâtele alea de piste pentru biciclişti, dar a izbutit să evacueze şi pista abia modernizată a Aeroportului Oradea. Asta după ce, asemeni unui baron de Dâmboviţa, şi-a lăfăit numele pe bannere cu "Deschidem spre Europa!". Rezultatul? Curând vom zbura doar pe autostrada către Debreţin, să luăm de-acolo "deschiderea" spre Europa.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
E incredibil ce monştri nemuritori a creat comunismul! Securitatea este unul dintre cei mai perfizi şi mai întunecaţi, probabil chiar mai întunecat astăzi, odată cu trecerea timpului. Cred asta pentru că modul în care era percepută Securitatea înainte de 1989, şi anume ca duşman al omului de bună credinţă, se perpetuează şi azi în mentalul colectiv.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Printr-o decizie din 29 ianuarie 2019, Curtea Constituţională a stabilit că procesele verbale încheiate de ANAF la solicitarea procurorilor, care erau utilizate pe scară largă în dosarele de evaziune fiscală, nu mai pot constitui probe în procesele penale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Pleureziile sunt acumulări de lichid în spaţiul pleural (pleurele reprezintă 2 membrane care învelesc fiecare plămân şi care se află una în prelungirea celeilalte formând un "sac" închis). După natura lichidului pleureziile pot fi exudative (lichidul conţine o cantitate mai mare de proteine) sau transudative (lichid cu conţinut proteic mai mic). 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Narcisiştii tind să mintă des. Fie în mod direct, fie înflorind părţi ale adevărului, fie prin omisiune. Îşi vor nega neajunsurile şi vor căuta să fie înconjuraţi de oameni care sunt mereu de acord cu ei. Este important pentru narcisişti ca cineva să le valideze opiniile, statutul, prezenţa. Deoarece au o stimă de sine fragilă, vor manipula oamenii în aşa fel încât respectivii să ajungă să-i laude. Asta, în schimb, le menţine stima de sine la un nivel acceptabil, chiar dacă e clădită pe minciuni.
17 Februarie 2011, 08:16

Soluţii disperate pentru bugetul Oradiei

Soluţii disperate pentru bugetul Oradiei SE REDUCE! Bugetul pe 2011 bagă la strâmtoare nenorociţii Oradiei. Pentru că Primăria nu are bani să plătească asigurările sociale ale însoţitorilor persoanelor cu handicap, aceştia vor fi trimişi la pensie sau în şomaj. Din cei 1003 asistenţi, de anul acesta doar 400 vor mai avea carte de muncă...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bugetul local pe anul 2011 a fost adunat din... scăderi. Pe fondul diminuării veniturilor oraşului, primarul Ilie Bolojan a tăiat din cheltuieli, reducând de la banii alocaţi persoanelor cu handicap şi reparaţiilor de străzi, până la cheltuielile cu energia electrică.

Nici măcar bisericile nu vor vedea banii pentru care s-au rugat! "Este un buget care nemulţumeşte pe toată lumea, dar măcar asigură buna funcţionare a oraşului", susţine Bolojan.

Pe minus

Anul acesta, municipalitatea se poate baza pe venituri de 711,8 milioane lei. Dacă adunăm şi "restul" de 50,3 milioane nefolosite în 2010, suma totală urcă la 761,1 milioane. Deşi bugetul este mai mare cu 44% decât în 2010, cifra a crescut doar pentru că municipalitatea a preluat spitalele orădene, iar bugetele lor se adaugă la cel al oraşului.

În realitate, veniturile oraşului sunt mai mici decât cele din 2010. Bugetul local a pierdut dintr-un foc cam 3 milioane de euro numai din diminuarea de la 47% la 44% a cotei ce-i revine din impozitul pe salarii. La fel, potrivit unor modificări din Legea finanţelor publice, Primăria nu mai poate prinde în buget banii pe care îi va încasa din vânzările de bunuri. Astfel, cele 6 milioane euro datorate de firma Tony Construct Imobiliare pentru terenul din strada Ogorului, pe care municipalitatea mizează, nu se pun la socoteală.

În plus, loviţi de criză, orădenii îşi plătesc tot mai greu impozitele. BIHOREANUL a aflat că, în ciuda bonificaţiei de 8%, în primele 6 săptămâni din an şi-au achitat datoriile faţă de buget cu 4.000 de contribuabili mai puţin, raportat la aceeaşi perioadă din 2010. Iar asta în condiţiile în care oraşul are de plătit în 2011 rate în valoare de 24 milioane lei, dublu faţă de anul trecut. Pentru că încep plăţile pentru tramvaiele Siemens...

În pensie sau şomaj

08-Eduard-Florea.jpgPână şi alocările de la bugetul de stat au scăzut. Spre exemplu, dacă în 2010 bugetul central a acordat 12,7 milioane lei pentru plata celor 1.003 însoţitori ai persoanelor cu handicap, în 2011 a dat doar 7,9 milioane. "Nu avem de unde acoperi diferenţa", spune Eduard Florea (foto), directorul economic al Primăriei.

Din lipsă de bani, îngrijitorii vor fi concediaţi. "În loc să plătim 840 lei pe lună, cât ne costa un îngrijitor cu carte de muncă, vom acorda persoanei cu handicap indemnizaţia de 510 lei, ca să plătească ea pe cineva", spune directorul. Îngrijitorii nu vor pierde la salariu, pentru că tot atâta primeau în mână, dar vor rămâne fără asigurări sociale. Pentru 405 îngrijitori care sunt pensionari nu e nicio problemă, dar ceilalţi riscă să fie puşi la plată dacă ajung în spital! "O soluţie ar fi să intre în şomaj. Aşa ar avea asigurările plătite şi ar câştiga chiar mai mult", sugerează Florea.

Ca să nu creeze drame suplimentare, Primăria a hotărât să menţină în plată doar îngrijitorii care sunt părinţii asistaţilor: 281 de îngrijitori ai unor minori şi 120 ai unor persoane cu handicap ajunse la majorat...

Se taie!

08-Ilie-Bolojan.jpgPractic, bugetele tuturor instituţiilor subordonate municipalităţii au fost scăzute faţă de anul trecut. Singur, clubul FC Bihor va primi şi anul acesta un milion de lei pentru a putea lupta la promovarea în prima divizie. Altminteri, pe considerentul că tot mai multe artere vor fi modernizate, primarul a scăzut cu 20%, la 22 milioane de lei pe an, bugetul de reparaţii străzi şi a renegociat tarifele de energie electrică. "Am obţinut tarife cu 14,5% mai mici, ceea ce înseamnă o economie de 2 milioane de lei pe an pentru oraş", zice Ilie Bolojan (foto). Cea mai mare reducere a resimţit-o Poliţia Comunitară, care a scăzut de la un buget de 2 milioane de lei anul trecut la 863.050 lei. "Primarul a spus că putem da amenzi şi fără uniforme noi", povesteşte un poliţist.

În plus, deşi vor primi bani, cultele nu se vor putea atinge de ei. "Înainte, fiecare cheltuia banii cum dorea: unii înlocuiau geamuri, alţii cumpărau clopote... Acum, Primăria finanţează numai reabilitarea faţadelor la imobilele monument istoric, iar cultele doar vor stabili care sunt acestea", spune viceprimarul Rozalia Biro.

Banii pe statui

Economiile făcute se vor regăsi în lucrări. Dacă până acum bugetul alocat dezvoltării oraşului era undeva la 70 milioane lei, în 2011 Primăria va aloca suma record de 85 milioane lei pentru investiţii.

Unele, discutabile. În plină criză, la presiunea UDMR, municipalitatea va cheltui 500.000 lei pe construirea grupului statuar "Holnaposok", reprezentând scriitori orădeni de etnie maghiară, de la Ady Endre la Dutka Akos. Deşi bugetul a fost votat abia pe 10 februarie, licitaţia pentru atribuirea lucrării a avut loc cu 3 zile înainte, semn că finanţarea era bătută în cuie.

"Împunsăturile nu îşi au rostul. Banii pentru grupul statuar au fost alocaţi prin Hotărâre de Guvern la lobby-ul făcut de UDMR, era normal să fie folosiţi în acest scop", afirmă Ilie Bolojan. Primarul spune că, la fel, dacă deputatul Octavian Bot a făcut rost de la bugetul central de 250.000 lei pentru finanţarea lucrărilor la colegiile Emanuil Gojdu şi Partenie Cosma, merită mulţumiri, nu deturnarea fondurilor...

Poduri, străzi, parcări...

Pentru 2011 municipalitatea şi-a propus să continue lucrări începute anul trecut, cum ar fi construcţia podului din zona Sovata, în valoare de 11,1 milioane lei, construcţia campusului şcolar din strada Armatei Române (1,5 milioane) sau amenajarea de parcări (7,2 milioane). La capitolul investiţii noi vor intra reabilitarea reţelelor de utilităţi din pieţele Unirii şi Ferdinand, investiţie de 4,7 milioane lei din bani europeni, modernizarea unui grup de 7 străzi din cartierul Eminescu (5,3 milioane) şi reconstruirea pasajului peste liniile ferate din strada Theodor Neş (3,6 milioane).

Tot pentru acest an sunt anunţate lucrări de extindere şi modernizare a reţelelor de apă şi canalizare prin programul Aparegio, amenajarea utilităţilor în parcul industrial şi construcţia complexului wellness termal "Nymphea" pe amplasamentul ştrandului municipal. Investiţiile vor fi făcute în speranţa că vor aduce la rândul lor bani. Şi poate, pe viitor, o parte se vor întoarce la îngrijitorii persoanelor cu handicap. Orădenii care au fost primii sacrificaţi în 2011...


CERŞETORII OFICIALE
Goana după sponsori

08-Dan-Octavian.jpgPentru a atrage fonduri la bugetul local, Consiliul Local a înfiinţat, în premieră naţională, un fond de solidaritate, în care firmele sunt îndemnate să doneze oraşului 20% din impozitul pe profit. "Este perfect legal, iar patronul nu dă nici un ban din buzunar, ci din impozitul pe profit", spune consilierul local Dan Octavian (foto), iniţiatorul proiectului.

Firmele orădene plătesc anual impozit pe profit în valoare de 35 milioane euro, fapt ce înseamnă că oraşul ar putea miza anual pe 6 milioane euro pentru investiţii în domenii precum medico-sanitar, cultural, artistic, ecologic şi altele. "Vom face un portofoliu de proiecte, iar firmele vor putea sprijini domeniile pe care le consideră de cuviinţă", spune Octavian.

În schimbul banilor, municipalitatea se va obliga să facă publicitate sponsorizării şi va prezenta finanţatorului un raport cu cheltuielile făcute. Anul acesta, Primăria vrea să atragă un milion de euro din sponsorizări.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
bani de insotitor
DOMNILOR DE CE NU VA UITATI CUI DATI BANII DE INSOTITOR,DESI CETATEANCA NU ESTE ASA BOLNAVA STIE SA JOACE TEATRU IN IUNIE MERJE IN FATA COMISIEI DE REVIZIE ANUALA .AU 1600LEI PENSIE SI 700 LEI PENSIE DE HANDICAP SI INSOTITOR. CRED CA TAMARA ,SI DRAGA OLTEANU MATEI AR PUTEA SA IA LECTIIDE LA DOMNA IACOB
Postat 05 Aprilie 2011, 18:22 de vasile
bani de insotitor
DOMNILOR DE CE NU VA UITATI CUI DATI BANII DE INSOTITOR,DESI CETATEANCA NU ESTE ASA BOLNAVA STIE SA JOACE TEATRU IN IUNIE MERJE IN FATA COMISIEI DE REVIZIE ANUALA .AU 1600LEI PENSIE SI 700 LEI PENSIE DE HANDICAP SI INSOTITOR. CRED CA TAMARA ,SI DRAGA OLTEANU MATEI AR PUTEA SA IA LECTIIDE LA DOMNA IACOB
Postat 05 Aprilie 2011, 18:22 de vasile
bani de insotitor
DOMNILOR DE CE NU VA UITATI CUI DATI BANII DE INSOTITOR,DESI CETATEANCA NU ESTE ASA BOLNAVA STIE SA JOACE TEATRU IN IUNIE MERJE IN FATA COMISIEI DE REVIZIE ANUALA .AU 1600LEI PENSIE SI 700 LEI PENSIE DE HANDICAP SI INSOTITOR. CRED CA TAMARA ,SI DRAGA OLTEANU MATEI AR PUTEA SA IA LECTIIDE LA DOMNA IACOB
Postat 05 Aprilie 2011, 18:22 de vasile
bani de insotitor
DOMNILOR DE CE NU VA UITATI CUI DATI BANII DE INSOTITOR,DESI CETATEANCA NU ESTE ASA BOLNAVA STIE SA JOACE TEATRU IN IUNIE MERJE IN FATA COMISIEI DE REVIZIE ANUALA .AU 1600LEI PENSIE SI 700 LEI PENSIE DE HANDICAP SI INSOTITOR. CRED CA TAMARA ,SI DRAGA OLTEANU MATEI AR PUTEA SA IA LECTIIDE LA DOMNA IACOB
Postat 05 Aprilie 2011, 18:21 de vasile
bani de insotitor
DOMNILOR DE CE NU VA UITATI CUI DATI BANII DE INSOTITOR,DESI CETATEANCA NU ESTE ASA BOLNAVA STIE SA JOACE TEATRU IN IUNIE MERJE IN FATA COMISIEI DE REVIZIE ANUALA .AU 1600LEI PENSIE SI 700 LEI PENSIE DE HANDICAP SI INSOTITOR. CRED CA TAMARA ,SI DRAGA OLTEANU MATEI AR PUTEA SA IA LECTIIDE LA DOMNA IACOB
Postat 05 Aprilie 2011, 18:21 de vasile
bani de insotitor
DOMNILOR DE CE NU VA UITATI CUI DATI BANII DE INSOTITOR,DESI CETATEANCA NU ESTE ASA BOLNAVA STIE SA JOACE TEATRU IN IUNIE MERJE IN FATA COMISIEI DE REVIZIE ANUALA .AU 1600LEI PENSIE SI 700 LEI PENSIE DE HANDICAP SI INSOTITOR. CRED CA TAMARA ,SI DRAGA OLTEANU MATEI AR PUTEA SA IA LECTIIDE LA DOMNA IACOB
Postat 05 Aprilie 2011, 18:21 de vasile
unii chiar nu au inteles?
nu stiu ce sa mai zic, unii chiar nu au priceput ca este vorba de 20% din impozitul pe profit? care oricum trebuie virat.
Postat 22 Februarie 2011, 09:53 de dan oradeanul
da vom sustine PRIMARUL cnad vom vrea noi nu el
da sa viseze BOLOJAN cei 20% mult si bine asa cum visez si eu la aun alt primar , nu intelegem ca daca nu esti sustinut iti strici oasele in scauna degeaba :)) ai sa intelegi in final ca fara sustinere esti invizibil in viata noastra de zi cu zi.
Postat 22 Februarie 2011, 09:04 de un cetatean
20%
Eu nu inteleg de ce sa contribuie firmele la bugetul primariei cu 20% cand mare parte din impozite si taxe ajung ca si premii la functionari... ca doar toate ziarele scriu despre premiile nesimtite ale astora. sa nu le mai dea premii daca e asa de mare criza la buget. Ca noi cand mergem cu probleme la primarie suntem ignorati, batjocoriti si pe nimeni nu-l intereseaza sa rezolve actele in termenul legal. Ei sunt doar deranjati de la cafea si de la tigara plus conversatii stupide...
Postat 19 Februarie 2011, 18:23 de FIRMA
bolovan-taxozauru'
primarul asta e o bataie de joc pt oradeni ! lasa-ne, bolojane !
Postat 19 Februarie 2011, 17:12 de taxe cat mai mari
da ciudat
ne place praful, POLUAREA , ZGOMOTELE practic sunt in SAHARA, HIROSIMA si numai bine avem parte si de maree :)) deci in 3 ani vor creste numarul bolnavilor de plamani, de cancer, orbi si SURZI o sa avem indenizatii de handicap asigurate la batranete:))
Postat 17 Februarie 2011, 15:06 de un cetatean
tell me why? episodul 2
pana la urma sunt sigur ca Podul Sovata isi va dovedi utilitatea. Parcul industrial, desi la prima vedere nu pare ceva foarte spectaculos, are o insemnatate economica ridicata. Ma incanta ideea Parcului Salca si a Parcului trandafirilor. Ma incanta drumul dintre Nufarul si Real. Nu se poate sa se indrepte toate resursele pentru subventionarea gigacaloriei, chiar daca este evident ca aceia care cu adevarat nu pot suporta plata caldurii trebuie ajutati. Important este sa gasesti un echilibru iar subventia sa mearga direct la cei care chiar au nevoie de ea.
Postat 17 Februarie 2011, 13:27 de dan oradeanul
tell me why?
dimpotriva, eu il consider cel mai bun Primar al orasului fara nici o rezerva(faptul ca nu-mi plac proiectele Piata Unirii-Piata Ferdinand-Locomotiva fantoma nu ma impiedica sa cred asta, primele doua proiecte sunt "inventate" de "satana in sutana", al treilea de Csuzi). totusi nu inteleg de ce trebuia umblat taman la insotitorii persoanelor cu dizabilitati! Inteleg ca sunt 1.003 si in loc de 840 lei lunar vor primi direct cei vizati 510 lei. asta inseamna 840-510=330 X 1003= 330.990 X 12= 3.971.880 lei/an, adica aproximativ 935.000 E, fie 1 milion euro(rotunjit), adica 1/3 din pretul unui tramvai cumparat cu 2,7 milioane euro+TVA(spaga inclusa). este clar ca fiecare EURO(leu)conteaza dar parca as fi fost(personal)tentat sa tai din alta parte! Sau i-as "controla" foarte bine pe juristii din Primarie in sensul sa se prezinte in salile de judecata si sa lupte cu adevarat pentru a apara interesele Primariei. Stiu eu de exemplu un proces avand ca termen 06.06.2011 in care juristii Primariei daca ar lupta cu adevarat ar putea castiga in favoarea Primariei un proces din care ar rezulta in jur de 1.500.000 Euro. Iaca suma necesara pentru insotitori!
Postat 17 Februarie 2011, 13:13 de dan oradeanul
orgoliu mare, pu-ta mica
Acest primar face poduri care sa-i poarte numele, poduri de care nu avem nevoie ca la 500 de metri face min. transporturilor unu ( lateste podul Densusianu ) si ia de la gura amaratilor ca sa se trufeasca intre oameni , dar Dumnezeu a spus prin gura lui David in Psalmi : Să se pomenească fărădelegea părinţilor lui înaintea Domnului şi păcatul maicii lui să nu se şteargă; Să fie înaintea Domnului pururea şi să piară de pe pământ pomenirea lui, pentru că nu şi-a adus aminte să facă milă. Şi a prigonit pe cel sărman, pe cel sărac şi pe cel smerit cu inima, ca să-l omoare. Doamne ajuta-ne si ne scapa de fatarnici.
Postat 17 Februarie 2011, 11:27 de fane
www pct transportinoradea ro
eu zic sa nu criticam :| ... pana la urma ce e important? sa ne fie bine azi sau si maine? ... eu cred ca tocmai asta se incearca, dezvoltare durabila...pe perioada medie, mare ... daca sunt numai 120 de ingirijitori nu sunt asa multi...se vor acomoda si ei, la fel cum si profesorii s-au acomodat...asta e :| cineva trebuie sa sufere(pacat ca ei... :D) eu cred ca d-l Bolojan vrea sa duca Oradea asta la un renume national mult mai mare ;)
Postat 17 Februarie 2011, 10:55 de transportinoradea.ro
felicitari!
BOLOJAN trenuie schimbat, deja DOVEDESTE ca e un ROBOT si nu un oM , ce dovada clara mai vreti, am ajus Oradenii bataia de joc, a cui? SERIOS de ce nu demisioneaza il depaseste problemele la care singur ne a ajuns, este cel mai prost manager posibil pe care l am intalnit in viata mea, o zic fara rautatate dar noi suportam consecinte, asta e GRAV:))
Postat 17 Februarie 2011, 10:35 de anca
Sich nach der Decke strecken
Afara-i vopsit gardul, inauntru-i leopardul. Sunt necesare "cosmetizarile" dar nu-s prioritare, mai ales in criza si fara sustinere bugetara guvernamentala. Ce urmeaza, telegondola? Ce conteaza ca biletele si abonamentele la transportul local sunt mai scumpe decat in majoritatea marilor orase, inclusiv Bucuresti? Ce conteaza ca taxele, impozitele locale si gigacaloria sunt in topul celor mai mari? Facem "amenajari" care sa "ia fata" oradeanului. Se dau si stegulete, mititei, berici?
Postat 17 Februarie 2011, 09:40 de Solange
se crede mai mare decat D-zeu...
***Cu respect fata de domnul primar, expresia "Nici măcar bisericile nu vor vedea banii pentru care s-au rugat!" denota faptul ca este mai puternic decat D-zeu, de fapt cand tai din putinul celor saraci si apasati ce soarta ca sa ridici "starea orasului" eu cred ca ar trebui sa nu poti dormi noaptea. Dumnezeu exista si asculta strigatul celor in nevoie! Fiti mai atent domnule primar cu deciziile luate, statuile x,y,z si tranvaiele Siemens nu va vor ajuta cu nimic.Stima.
Postat 17 Februarie 2011, 09:16 de DAVID
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Musicalul Mamma Mia în Oradea: Aproximativ 1000 de persoane au cântat împreună, cucerite de povestea de dragoste dintre Loredana și Cornel Ilie (FOTO / VIDEO)
 • Protest inedit la sediul PSD Bihor: Învăţământul este subfinanţat, dar partidele devin milionare pe banii noştri! (FOTO / VIDEO)
 • Primare, vrem parcare! Un loc la trei mașini: Criza locurilor de parcare din centrul Oradiei, fără soluţii până anul viitor (FOTO)
 • Incendiu la Baroul Bihor! Mai multe documente au luat foc în biroul unor avocați (FOTO / VIDEO)
 • La mulţi ani cu delicii! Janette Cakes, business-ul pornit de o tânără orădeancă de 23 de ani, aniversează un an de la înfiinţare (FOTO)
 • E praf! Un alt drum judeţean, cel dintre Salonta şi Tinca, este plin de gropi (FOTO)
 • Incendiu în centrul Oradiei: O casă a luat foc, pe strada Ady Endre (FOTO)
 • Voluntarii Caritas Catolica au împărţit 150 de porţii de gulaş nevoiaşilor şi navetiştilor lângă Gară (FOTO)
 • Nu ne abandonaţi! Zeci de persoane cu dizabilităţi și asistenții lor din Oradea au protestat împotriva bugetului de stat (FOTO/VIDEO)
 • Piaţa Unirii din Oradea se extinde în jurul catedralei Sfântul Nicolae. Vezi cum va arăta! (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON