URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Octombrie 2017, 08:08

Simfonia scandalului: Spectatorii de Filarmonică au vociferat, au huiduit şi au părăsit sala înainte de începerea unui concert

Simfonia scandalului: Spectatorii de Filarmonică au vociferat, au huiduit şi au părăsit sala înainte de începerea unui concert "BUCURIILE MUZICII". Încăpăţânarea preotului Mátyás Attila (medalion) a stricat plăcerea melomanilor prezenţi la concert. "A fost revoltător. Umilitor. Mai mult decât o impoliteţe, o batjocură la adresa publicului", s-a indignat o spectatoare devotată Filarmonicii, care se întreabă dacă îşi va mai înnoi abonamentul la fel ca în ultimele trei decenii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzica - limbaj universal ce reuneşte în armonie oameni de toate naţiile, vârstele, convingerile religioase ori politice. La Oradea, însă, definiţia a fost schimbată cu ocazia unui concert desfăşurat luna trecută: muzica a devenit prilej de exhibare a unor patimi confesionale şi naţionaliste.

În loc ca melomanii să se desfete cu deliciile simfoniilor anunţate pe afiş, au fost ultragiaţi de un preot care, cu permisiunea direcţiunii, a urcat pe scenă pentru a le ţine un discurs cât o zi de vară, în limba maghiară, tradus tardiv şi fragmentar, numai după ce o parte a publicului a început să protesteze, vociferând şi chiar huiduind. Mulţi au şi părăsit sala de spectacole, cum niciodată nu s-a mai întâmplat în istoria aproape seculară a instituţiei.

Concert cu dedicaţie

Nimic din afişul concertului programat pe 28 septembrie nu anunţa premiera ruşinoasă din acea seară. Repertoriul cuprindea trei lucrări cu tematică religioasă - Simfonia a V-a, Reforma, a lui Mendelssohn-Bartholdy, O, omule, plânge-ţi păcatul tău mare, de Bach - Remer, şi Preamăreşte, tot de Bach. Având în vedere tema şi faptul că, potrivit afişului, spectacolul avea un caracter oarecum aniversar, fiind legat de împlinirea a 500 de ani de la Reforma Bisericii Catolice iniţiată de Martin Luther, spectatorii nu bănuiau că avea să degenereze într-un show de prost gust.

"Concertul făcea parte din programul obişnuit al stagiunii, inclus în agenda Filarmonicii şi deschis abonaţilor. N-a fost organizat ca spectacol distinct, în afara programului stagiunii", a povestit BIHOREANULUI unul dintre orădenii prezenţi în sala de concerte Enescu-Bartok. 

"Dirijor" în sutană

După ce publicul şi-a ocupat locurile, în loc să înceapă spectacolul, oamenii s-au trezit pe scenă cu o apariţie insolită. Un bărbat spre 60 de ani, într-o sutană neagră cu fundă albă la gât, a început să citească ceva de pe un teanc de hârtii. După vreo 2-3 minute, timp în care mulţi se întrebau ce se întâmplă, deoarece bărbatul vorbea ungureşte, o parte din sală a început să vocifereze, nemulţumită. "Ce faci, domnule?", a strigat unul. "Neobrăzare!", a zis altul, moment în care preotul i-a asigurat că după ce îşi va încheia discursul în limba maghiară, îl va rosti şi în româneşte. "Nu ne interesează!", au ripostat oamenii. Apoi, văzând că preotul nu se oprea deşi trecuseră deja vreo 10 minute, au huiduit şi o parte din ei s-au îndreptat spre ieşire.

"Eu ştiu ungureşte, dar mi s-a părut o nesimţire. Concertul n-a fost organizat pentru o minoritate, etnică ori religioasă, ci pentru publicul obişnuit al Filarmonicii, care a plătit abonamente şi bilete. Este intolerabil. Românii s-au simţit sfidaţi, dar au fost jigniţi şi muzicienii, pe care preotul i-a numit muzicanţi", a povestit un meloman.

O feudă

Oamenii care au relatat BIHOREANULUI incidentul, şase la număr, consideră că a fost posibil din două motive. Primul: "Filarmonica e considerată deja o feudă a UDMR", în ultimul deceniu având trei directori puşi de acest partid fără legătură cu muzica: un jurist, Sarkady Zsolt, un zootehnist, Todor Albert, iar mai recent un actor, Meleg Vilmos, preşedintele UDMR Oradea.

A doua cauză este politizarea generală a evenimentelor din ultima vreme. "De trei decenii nu am prea văzut politicieni în auditoriu, ca spectatori, dar mai nou se cocoaţă şi pe scenă. Acum două săptămâni, şeful PSD, Ioan Mang, s-a băgat în seamă la concertul compozitorului basarabean Eugen Doga, urcând pe scenă alături de acesta. Probabil să credem că-i om de cultură.... Să ne lase în pace! Pentru muzică venim la concerte, nu pentru discursuri!".

"Penibil şi jenant"

Meleg Vilmos, director Filarmonica OradeaCulmea, până şi noul manager al Filarmonicii spune că episodul a fost "penibil şi jenant", şi nu din cauza reacţiei publicului, ci a "invitatului special", preotul evanghelic luteran Mátyásy Attila. "Evenimentul a fost fixat din vremea când director era domnul Todor. Cu o zi înainte de concert, domnul preot a venit să ne spună că s-a înţeles cu acesta să ţină un discurs. Eu i-am spus că oamenii care vin la Filarmonică nu îndrăgesc discursurile şi l-am rugat să fie scurt, că dacă are un discurs bilingv oricum se dublează timpul. A început în ungureşte un discurs prea lung. Eu, ca maghiar, zic că trebuia să înceapă în româneşte", spune Meleg Vilmos (foto).

De ce nu l-a oprit când a văzut că întrece măsura? Directorul zice că era în cabina de lumini. Abia după ce a auzit huiduilelile a ieşit pe hol şi, văzând că oamenii plecau, a început să-şi ceară scuze şi să-i roage să revină. "Le-am spus că îmi pare foarte rău şi le-am cerut scuze".

Directorul artistic Vasile Foica admite şi el că "nemulţumirea publicului a fost îndreptăţită" şi promite că "un asemenea accident nu se va mai întâmpla": "Nu vom mai permite aşa ceva. Orice moment protocolar, dacă va mai fi, va fi scurt şi concis". De văzut, pentru că şi melomanii s-au săturat de "tromboane"...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
@sandu
Ma, tu unde ai invatat istorie, intr-o clasa cu predare in ungureste, dupa manualul lui Roller?! De unde naiba ai scos tu ca Ardealul a apartinut ungurilor 800 de ani?! Nici ungurii n-au mers asa de departe! P.S. Ti-o fi bine ca postac, dar rezuma-te la pupat-n cu*te, adica strict la ce te pricepi!
Postat 29 Octombrie 2017, 10:23 de pinonel
Filarmonica nu este stadion...
Destul de trist ca orasul multicultural inca in anii copilariei mele a degenerat intr-o cloaca in care oameni primitivi isi permit o purtare de csuporteri de ultima speta intr-un lacas cultural. Domnilor, la Filarmonica te imbraci in frac, sau cel putin intr-un costum curat, nu in haine jegoase! Macar din respect pentru Johann Sebastian Bach, luteranul cantat in bisericile catolice de mai multe ori ca oricare compozitor catolic...
Postat 28 Octombrie 2017, 08:39 de Falstaff
????
Bolojan ascultă muzică clasică?
Postat 27 Octombrie 2017, 15:14 de TDS
Si voi popii???
Si voi popii provocati??????
Postat 27 Octombrie 2017, 14:01 de scortosul
felicitari !!
Felicit si salut luarea de pozitie a protestatarilor, imi pare bine ca exista o samanata de patriotism si nu ne lasam calcati in picioare. Bravo!!!
Postat 27 Octombrie 2017, 12:52 de Oradeanuldebine
Oioi
Stiu ca va doare centenarul. Si pe noi ne-a durut furtul Ardealului vreo 800 de ani
Postat 27 Octombrie 2017, 11:49 de sandu1200
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON