URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Octombrie 2010, 11:31

Şi-a tras asociaţie urbarială şi vrea să se împroprietărească peste tot satul!

Şi-a tras asociaţie urbarială şi vrea să se împroprietărească peste tot satul! RĂZBOI CU SATUL. Bănuit că-şi turna consătenii la Securitate înainte de 1989, fostul lăcătuş Petru Venter (medalion) şi-a tras composesorat pentru a lua pământul oamenilor. Motiv pentru care şi aceştia au pus de-o răzbunare, cerându-i dosarul de informator de la CNSAS. Dacă-i război, război să fie...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu basca trântită pe creştetul capului şi servieta strânsă cu putere la piept, moşul pirpiriu şi nebărbierit se plimbă ţanţoş prin curtea Judecătoriei Aleşd. Din când în când, dintr-un grup alăturat, câte-o înjurătură bine direcţionată îl loveşte în importanţa personală.

Dar nu îndrăzneşte să răspundă căci jăndarii sunt proptiţi lângă poartă şi a învăţat că nu-i bine să-i supere. Apoi, cine ştie din ce motiv, uniformele dispar. Într-o clipită, moşul se întoarce şi îl scuipă cu mare precizie pe obrăznicătura care l-a jignit după care se trage îndărăt şi, în momentul în care victima ridică mâna să riposteze, răcneşte satisfăcut: "Poliţia, săriţi, că mă omoară!"

S-a întâmplat lunea trecută, una din zilele obişnuite de la Judecătoria Aleşd în care bătrânul agitator, Petru Venter, s-a înfăţişat la 6 din cele 98 de procese pe care le-a intentat consătenilor săi din Peştere. Le vrea pământurile pentru o fantomatică Asociaţie urbarială pe care a înfiinţat-o la o băută cu veterinarul satului, Nicolae Achim şi în care, culmea, i-a înscris şi pe cei cu care se judecă. Atât doar că asta s-a întâmplat fără ştirea şi voinţa oamenilor...

Venter e Toma...

"Toma mincinos, haiducul din Peştere de jos". Aşa l-au poreclit sătenii din Peştere pe bătrânul Petru Venter, mai nou preşedintele Asociaţiei de pădurit şi păşunat Toma. Un pierde-vară, după cum spun oamenii, care nu înţeleg cum a prostit dom' preşedinte un sat întreg şi îi târăşte prin judecăţi de mai bine de trei ani ca să le naţionalizeze în numele composesoratului, pământuri pe care ei şi părinţii lor le lucrează de-o viaţă. "Aista nici măcar nu e din sat, e o vinitură din Borod şi vrea pământul nost' când nici p-al său nu-l munceşte, numa ia subvenţia pe bălării", se plânge Petru Blaga, fost consilier al comunei Aştileu, din care face parte şi satul Peştere, şi el printre împricinaţi.

Asociaţia "Toma", Petru Venter a înfiinţat-o în 2005 la o băută în pălincăria personală din şura casei cu un comitet "adhoc" din care mai făcea parte şi Florian Cuc, un alt consilier local pus pe căpătuială, după cum spun sătenii, şi veterinarul satului, Nicolae Achim. Cel din urmă e cunoscut şi el ca un cal breaz după ce a furat banii pentru renovarea dispensarului veterinar şi ca să îşi ia casă, iar când a trebuit să dea socoteală, a montat tabla cu orarul vizavi, pe sediul postului de poliţie proaspăt renovat şi le-a arătat inspectorilor veniţi de la Direcţie clădirea respectivă.

... care e Vulturul

"Comitetul adhoc" a întocmit dosarul Asociaţiei, cu statutul, lista membrilor şi a cerut Tribunalului Bihor recunoaşterea acesteia. Iar judecătorii au semnat ca primarul. Dacă ar fi analizat măcar documentele din dosar ar fi observat că Venter şi acoliţii săi nici măcar nu s-au deranjat să-şi pună copii după buletine, cazierele judiciare sau fiscale, care să ateste că sunt cetăţeni oneşti, plătitori de taxe şi impozite, fără condamnări, ultima cerinţă obligatorie la o astfel de asociere. Au depus doar o declaraţie pe proprie răspundere că sunt băieţi buni şi atât.

Mai grav e că nimeni nu a analizat vreodată lista membrilor. Căci Venter a înşirat tot satul, fără să-i fi întrebat pe oameni de sănătate şi a decretat că organizaţia este moştenitoarea activelor fostului composesorat Vulturul din 1935, care ar fi deţinut 160 de hectare de teren în Peştere. Composesorat care, sub denumirea asta, însă, nu a existat vreodată în zonă, decât ca asociaţie de morărit şi, conform documentelor oficiale, nu a avut vreodată teren.

Dar asta puţin a contat. Dacă nu a avut, va avea acum. Şi nu orice bălărie. Căci Asociaţia lui Venter se vrea stăpân pe toate pământurile oamenilor din satul Peştere, de la terenurile de sub case, cele agricole, păşune, pădure şi până la cariera de piatră!

Iar ca să le obţină a luat coala de bază a satului Peştere, care reflectă proprietăţile întregului sat, pe care a trecut, nimeni nu ştie cum, că e constituită ca "proprietate a composesoratului urbarial". Ce fel de composesorat, nu s-a mai scris. În plus, din grabă ori prostie, nici măcar falsul nu s-a făcut ca lumea. Căci notarea e în limba română, cu toate că respectiva coală s-a constituit, de fapt, în limba maghiară, iar înscrierea s-a făcut pe foaia A, adică unde apar proprietăţile, şi nu pe foaia B, unde se trec de regulă proprietarii.

Asociaţi, dar să ştim şi noi

Nimeni nu a observat acest amănunt până când, în 2007, sătenii din Peştere s-au trezit, rând pe rând, chemaţi în faţa instanţei de asociaţie pentru anularea titlurilor de proprietate pe pământurile pe care le au. "Deşteptu' ăla cere şi pământul pe care l-a primit el, personal, şi pe care l-a vândut unui vecin. Săracu' om, ăla a început să-şi facă o casă, dar n-a mai lucrat la ea, că nu se ştie ce va fi", spune şi Petru Pipa, un alt împricinat.

Deşi oamenii aşteptau ca judecătorii să respingă de la bun început cacealmaua consăteanului lor, procesele nu s-au terminat până azi. În prima fază, văzând nebunia ce se instala în sală la fiecare termen, judecătorii nici nu s-au uitat între acte ci s-au lepădat de dosare pasându-le de la unul la altul. După câteva luni, cauzele s-au suspendat căci oamenii au cerut desfiinţarea asociaţiei. "Am văzut într-unul din dosare lista cu membrii asociaţiei. Erau săteni trecuţi fără să fie întrebaţi şi rudele unor oameni de prin alte judeţe, din străinătate, care nu ştiau nimic, morţi", explică Gabor Blaga, fost primar al comunei Aştileu, şi el chemat în judecată.

E legal. Oarecum.

În final, în ianuarie 2010, Curtea de Apel Oradea a respins cererea sătenilor pe motiv că asocierea e un drept conferit de Constituţie iar asociaţia a fost înfiinţată legal. Pe de altă parte, însă, instanţa i-a atras atenţia preşedintelui că atâta vreme cât reclamanţii săi "nu şi-au exprimat acordul de a face parte din asociaţie cu terenurile pe care li s-a reconstituit dreptul de proprietate, le pot administra şi exploata cum doresc". Pe româneşte, că oamenii din sat nu pot fi obligaţi să-i lase pe mână averile lor.

Cu toate acestea, Venter a continuat să-i hărţuiască pe peşteranii care bănuiesc că, de fapt, acesta se vrea latifundiar ca să scoată bani. "Cariera am auzit că au arvunit-o, pământurile au zis că le fac loturi şi le vând pentru case de vacanţă iar pentru terenurile de sub casele noastre vor să ne ceară chirie. Dar io nu mă las la el. Adică să-i plătesc io chirie pe proprietatea mea?! Păi, cum vine asta", zice şi fostul consilier Petru Blaga.

Harababură

08 Cornelia Ilas.jpgDacă la vremea respectivă numărul sătenilor reclamaţi a fost 50, acum a ajuns deja la 98. Norocul oamenilor, care nu înţeleg ce se întâmplă, e că dosarele au ajuns la un magistrat tânăr şi străin de loc, chitit să facă lumină. Dacă va putea. Căci, după cum spune avocata lor, Cornelia Ilaş (foto), deocamdată Venter a creat un haos în care greu se va ajunge pe o linie dreaptă. "Există aceleaşi acte în fiecare dosar, aceleaşi titluri de proprietate şi aceeaşi coală funciară, cea a satului. Apoi, în unele dosare, pârâţii sunt decedaţi, în altele nu avem titlul de proprietate atacat ci al altor persoane care nu au nicio legătură cu respectivul dosar iar în situaţia fericită în care avem un dosar cu toate actele corecte, numărul topografic trecut pe titlu nu este cel din teren", explică Ilaş.

Pe de altă parte, spune tot ea, dom' preşedinte nu poate demonstra nici măcar faptul că a fost mandatat să înceapă procesele. "Conform statutului Asociaţiei, numai în urma unei adunări generale se poate decide pornirea unor procese. Cum însă, în acest moment, mulţi dintre cei înscrişi ca membrii ai respectivei adunări sunt reclamaţi şi nu au cunoştinţă să fi participat la vreo şedinţă, nu văd cine l-a delegat. Am cerut dovada, o hotărâre a adunării generale a asociaţiei, după care vom face demersurile de rigoare şi vom cere expertizarea lor, cât şi a aşa-ziselor documente de proprietate de care se prevalează, pentru a li se stabili autenticitatea", mai spune avocata.

La ultima înfăţişare, lunea trecută, preşedintele asociaţiei a promis c-o va aduce. Şi chiar dacă nu o are, o va procura el, la fel cum a rostuit şi actele cu care a pus tot satul pe drumuri. Doar are experienţă...


08 Venter.jpgVULTURUL
Dreptul lui e cel mai tare

Interpelat de BIHOREANUL, preşedintele Asociaţiei Toma din Peştere susţine că şi-a dat consătenii în judecată deoarece aceştia nu recunosc că terenurile aparţin composesoratului. Rugat să prezinte documente care să demonstreze că acesta moşteneşte vechea asociaţie Vulturul, Petru Venter (foto) afirmă că dovada e coala funciară. Cea plastografiată.

"Eu cer ce-i drept. Ăia (adică sătenii - n.r.) n-au avut nimică, n-au niciun drept. Le-a dat primarul terenuri, după 1990, cu scop electoral. Acuma trebuie să le dea toţi înapoi, că-s terenurile asociaţiei", pretinde bărbatul, negând vehement că actele sale ar fi falsificate. "Degeaba comentează oricine, că la urmă tot oi avea dreptate..."

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
pt bolo
TOT NU STIE BOLOJAN DE UNDE SA FACA ROST DE BANI ,VREAU SA I SUGEREZ O IDEE,TOMY CONSTRUCT,DINU POP 10000000 EURO,CU ZECE MILIOANE EURO CATE SAR PUTEA FACE PT ORADEA,DAR ESTE UNS SANT FRATI CU DOMNUL AMANDOI
Postat 06 Octombrie 2010, 21:07 de anonim
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON