URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 IUNIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Anul trecut, Zilele întemeietorului oraşului Oradea au fost un succes nesperat. Cifrele privind audienţa au fost ameţitoare, organizatorii estimând chiar 60.000 de participanţi la manifestări. Din start, anul acesta organizatorii au anunţat că ar dori ca sărbătoarea să nu fie una a comunităţii maghiare, ci a tuturor orădenilor. Uşor de zis, dar greu de digerat pentru unii.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, şeful Poliţiei de Frontieră Române, orădeanul Ioan Buda, a dat o veste mare: după o întâlnire cu omologul de la Budapesta, a decis deschiderea "ocazională" a unui nou punct de trecere a frontierei în Bihor, la Santăul Mare, exclusiv pentru "efectuarea unor transporturi de materiale de construcţii" necesare construirii autostrăzii din Ungaria. Nimic rău până aici, dar asta numai dacă avem memorie de efemeridă şi nu ne amintim câteva detalii poate, totuşi, relevante...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Umorul e ca mâncarea - are mii de forme, gusturi și arome. Nimeni nu agreează toate bucatele de pe pământ. Plaja de preferințe culinare ţine, în cazul celor mai mulți oameni, de cultura locului în care s-au născut, de ce le-a gătit mama toată viața, de posibilitățile financiare, de zona respectivă, de educație și auto-educație, de tradiție și conservatorism.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi pe marginea scandalului legat de „atenţiile” pregătite de părinţi profesorilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În 7 iunie 2018, în calitate de cameră decizională, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege privind modificarea Codului de procedură civilă, care a fost trimis Preşedintelui României în vederea promulgării. În condiţiile în care unul dintre principalele subiecte actuale din mass media este reprezentat de modificarea codurilor penale, adoptarea acestei legi, mult mai importante pentru cetăţeanul de rând, a trecut aproape neobservată. Sunt modificate aproximativ 100 de articole din Codul de procedură civilă!
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Toxiinfecţiile alimentare sunt boli acute cu manifestări diareice, determinate de salmonele, stafilococi enterotoxici, clostridium perfringens, clostridium botulinum şi alţi agenţi patogeni. Cea mai frecventă toxiinfecţie alimentară este cea determinată de salmonele. Există peste 1.700 de tipuri clasificate de salmonele. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ne naştem, suntem crescuţi de părinţi, ne maturizăm, avem la rândul nostru propriii copii pe care îi creştem, îmbătrânim. Fiecare generaţie trece prin acelaşi ciclu, dar o face în perioade diferite de timp, pe măsură ce în urma noastră rămâne istoria. Aşa se face că aceia care au prins în adolescenţă începuturile comunismului în România au încă memoria vremurilor de dinainte şi au trebuit să se adapteze schimbării.
24 Aprilie 2018, 08:03

Sex la nebunie: O tânără bolnavă de schizofrenie a rămas gravidă după o idilă cu un alt pacient de la Spitalul de Psihiatrie din Nucet!

Sex la nebunie: O tânără bolnavă de schizofrenie a rămas gravidă după o idilă cu un alt pacient de la Spitalul de Psihiatrie din Nucet! FĂRĂ PRECEDENT. Angajaţii Spitalului de Psihiatrie din Nucet (foto), în frunte cu managerul Liana Bota (medalion), susţin că în cei 66 de ani de existenţă a unităţii nu s-a mai întâmplat niciodată ca o pacientă să rămână însărcinată în urma unei relaţii consumate cu un alt bolnav chiar în incinta instituţiei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Nucet, Poliţia Bihor şi Ministerul Sănătăţii au fost sesizate luna aceasta despre "o grozăvie" întâmplată la Spitalul de Psihiatrie din Nucet: pacienţii fac sex între ei, dar angajaţii "se fac că nu observă", chiar şi după ce o bolnavă a rămas gravidă.

Oricât de neverosimilă pare, informaţia despre o tânără care va deveni curând mamă după o relaţie cu un alt pacient consumată chiar în incinta spitalului s-a dovedit reală, fiind confirmată inclusiv de o anchetă a conducerii unităţii, care însă n-a imputat personalului nicio "culpă".

Deşi dezvăluirea poveştii poate să pară o intruziune în viaţa intimă a unor oameni, cazul ridică o dilemă etică. E firesc ca pacienţii să poată face sex într-un spital, şi încă de psihiatrie? Şi cât de "sănătos" este, în primul rând pentru viitorii părinţi, dar nu numai, ca rodul unei asemenea relaţii să fie naşterea unui copil care riscă să aibă aceeaşi boală?

"Opriţi dramele"

"În mare urgenţă este nevoie să investigaţi printr-o anchetă la Spitalul de Psihiatrie Nucet, jud. Bihor, următoarea grozăvie"... Aşa începe o sesizare transmisă pe 10 aprilie Primăriei oraşului Nucet, Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor şi Ministerului Sănătăţii, ce reclama că în acest spital bolnavii cu schizofrenie fac sex, că există şi paciente care au rămas gravide, în timp ce asistentele "văd, ştiu de situaţie, dar se fac că nu observă".

Sesizarea furniza inclusiv identitatea, cu nume şi prenume, a unei tinere dintr-o localitate bihoreană, internată pentru tratarea schizofreniei, dar rămasă "gravidă în şapte luni", într-o perioadă în care i se administrau medicamente tari, "nocive fătului". "Medicii ştiu şi tac şi ei, iar mama pacientei este tot cu schizofrenie. Iată că şi pe ea a născut-o bolnavă. Ea ce va naşte? Tot un bebeluş cu schizofrenie? Interveniţi urgent, opriţi tragediile şi dramele", cerea autorul reclamaţiei, care a vrut să-şi păstreze anonimatul, iscălind-o sub un pseudonim.

"Vom verifica"

Ioan Mang, președintele PSD BihorDeşi spitalul din Nucet funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean Bihor, conducerea acestei instituţii şi angajaţii Serviciului de Monitorizare a Instituţiilor Subordonate al CJ, primii care ar fi trebuit să ştie, au aflat despre această poveste abia miercurea trecută, de la BIHOREANUL.

"Vom verifica", a fost reacţia surprinsă a vicepreşedintelui Ioan Mang (foto), pe care nu l-a informat nici măcar primarul oraşului Nucet, Mircea Tuduce, coleg de partid. După o rapidă, dar şi sumară documentare, vicele CJ a transmis reporterului ce a apucat să afle: pacienta schizofrenică de la Nucet a rămas însărcinată, într-adevăr, cu un alt pacient, dar "incidentul" s-a consumat în toamna anului trecut, iar de atunci, mai exact în decembrie, tânăra a fost externată şi "nu se ştie" unde se află în prezent. Cum ar veni, "case closed"...

Refugiu la spital

BIHOREANUL a aflat că "eroina" poveştii, principala victimă, dar nu singura, este o femeie de 28 de ani din Valea lui Mihai. Pentru a-i proteja identitatea reală, o vom numi, convenţional, Csilla. Provenită dintr-o familie tradiţională, dar cu un tată alcoolic şi bătăuş şi o mamă bolnavă tot de schizofrenie, tânăra a ajuns la Nucet la finele lunii august 2017, adusă, cu consimţământul ei, chiar de mamă.

O vreme, Csilla a fost îngrijită la secţia Psihiatrie I Acuţi, în regim izolat, fără posibilitatea de a părăsi clădirea. Ulterior, când medicii au constatat o ameliorare a stării ei, a fost transferată la secţia V, de Terapie Ocupaţională, unde pentru o perioadă a fost colegă de salon chiar cu mama, internată pentru a scăpa, fie şi temporar, de soţul abuziv. Reporterul, cu mijloace limitate de investigare, nu a reuşit să afle în ce împrejurări şi de cine s-a îndrăgostit, dar rezultatul e cert. În prezent, Csilla este însărcinată în luna a şaptea, aşa cum arăta şi sesizarea trimisă Primăriei Nucet, Poliţiei şi Ministerului Sănătăţii. 

Anchetatori... auto-anchetaţi

Managerul spitalului, Liana Bota, a confirmat datele BIHOREANULUI, spunând că a primit la rându-i reclamaţia şi din aceeaşi zi a dispus o anchetă internă. La conducerea comisiei care s-o facă a numit-o pe dr. Andreea Magda, director medical, iar ca membri pe medicul curant al tinerei, dr. Peter Buzle, şi pe asistentele şefe ale celor două secţii, Liliana Moş şi Dorina Bungău. "S-au luat note explicative, inclusiv de la medicul curant, dar şi de la presupusul tată, din care reiese că relaţia dintre pacienţi a avut loc când tânăra nu era pe secţia închisă, ci la liber. A primit bilet de voie să iasă în parcul din incinta spitalului, întins pe 6 hectare, unde a avut acea relaţie, fără să spună nimănui", a explicat managerul.

Dincolo de absurdul situaţiei - căci cel puţin un membru al comisiei s-a "anchetat" pe sine însuşi în baza propriei "note explicative" - Bota n-a putut preciza, însă, care a fost obiectivul cercetării administrative. Trebuia sau nu ca demersul să stabilească din ce cauză s-a întâmplat o anomalie? Sau ce ar trebui schimbat în organizarea spitalului pentru ca ea să nu se repete?

Întrebările au rămas fără răspuns. "Am vrut să aflăm ce s-a întâmplat. Nu se pune problema circuitelor spitalului. Bolnavii sunt supravegheaţi, dar nu avem personal suficient", a explicat directoarea, invocând că la 226 pacienţi spitalul are doar 50 de asistente, care acoperă trei schimburi.

Cu toate drepturile

Medicul curant al tinerei afirmă că şi el a aflat despre faptul că Csilla a rămas gravidă de la mama pacientei, în urmă cu două-trei săptămâni, când a vrut să-i sugereze întreruperea sarcinii. "Am vrut să recomand sfatul medical normal, având în vedere riscurile, dar când am aflat că este în luna a şaptea n-am avut ce să mai zic", spune dr. Buzle Peter, referindu-se la pericolul naşterii unui copil bolnav tot de schizofrenie. Potrivit specialistului, în cazul unor părinţi sănătoşi, riscul ar exista în una din 100 de naşteri, dar când mama şi tatăl sunt bolnavi probabilitatea ajunge la "10-20 la sută".

Dat fiind faptul că pacienţii au făcut sex în parcul spitalului, nu în interiorul secţiilor, dr. Buzle consideră că niciun angajat nu putea preveni sau împiedica acest lucru, la fel cum nimeni nu poate împiedica nici continuarea relaţiei dintre cei doi. "Este revoltător ce scrie în reclamaţie, noi nu am ştiut despre această relaţie. Dar nici nu există o lege care să interzică pacienţilor cu schizofrenie să se căsătorească şi să aibă copii. Au toate drepturile. Doar teoriile eugeniste (n.r. - conform cărora bolnavii psihic nu ar trebui să procreeze) susţin aşa ceva. De altfel, cei doi ţin în continuare legătura şi presupusul tată spune că doreşte să o ceară pe tânără în căsătorie".

Atât doar că, şi dacă povestea va avea un happy-end, sunt ignorate cel puţin două detalii: orice sarcină cere nu doar sănătate fizică, ci şi psihică, iar în acest caz nu poate garanta nimeni naşterea - şi mai ales creşterea - unui prunc sănătos. Mai ales că timp de şapte luni gravida n-a fost monitorizată de niciun medic, nici psihiatru, nici ginecolog-obstetrician. Ba, dimpotrivă, i s-au dat şi medicamente care i-au "otrăvit" şi mai tare fătul...


O BOALĂ INCURABILĂ
Viaţă sub supraveghere

Caracterizată prin deliruri şi halucinaţii, ruperi de realitate şi autoizolări de tip autist, necesitând tratamente ce constau mai ales în medicaţia cu neuroleptice întinsă în cele mai multe cazuri pe toată durata vieţii, schizofrenia este considerată o boală psihică severă şi ireversibilă, neputând fi vindecată, şi ale cărei cauze sunt cel mai probabil genetice, încă nedescoperite. Ca urmare, responsabilitatea personalului medico-sanitar, ca şi a rudelor şi a celorlalţi apropiaţi ai pacienţilor, este esenţială pentru ţinerea ei sub control.

Prima grijă este, aşadar, supravegherea continuă a bolnavilor, datorie elementară mai ales atunci când aceştia sunt internaţi în spitale de psihiatrie, pentru a depăşi episoadele critice prin care trec adesea. O sarcină a cărei îndeplinire, cel puţin în această poveste, a eşuat sub ochii "nevăzători" ai medicilor, asistentelor, ba chiar şi ai mamei tinerei Csilla. Ea, însă, măcar are o scuză, tot boala...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Rusine!
Rușine fițuicii și așa-zisului jurnalist pentru atitudinea înapoiată, lipsită de inteligență, umanitate și fundament științific! Să gândească într-un mod uman, civilizat, să dea minimă înțelegere și dreptul la demnitate unor oameni mai puțin norocoși decât noi...prea mult pentru acest nefericit specimen din maculatura orădeană. Posibil că ilustrul autor doarme cu Mein Kampf sub pernă, așa s-ar putea explica înălțătoarele lui învățături eugenice, de eliminare din fondul genetic al celor slabi sau diferiți.
Postat 15 Mai 2018, 22:02 de Mihailpopescu
Lupul moralist
Stați liniștiți că o să-l adopte o familie ne tradițională și o să facă sex in trei că ei oricum nu pot procreea. Deci o săi fie bine.happy end.
Postat 24 Aprilie 2018, 08:50 de sss
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Gerovital, brandul nr. 1 în România, a deschis primul magazin în Oradea. Inaugurarea s-a făcut cu şampanie, o prezentare Eli Lăslean şi reduceri (FOTO)
 • Voluntariat. 20 de orădeni au plantat flori în piaţa Ferdinand într-o acţiune de înfrumuseţare a oraşului (FOTO / VIDEO)
 • Kirchweih la Palota: Micuţa comunitate de germani şi-a sărbătorit întemeietorul şi protectorul spiritual (FOTO/VIDEO)
 • Morţii cu morţii: Drumul între DN 79 şi cimitirul din Nojorid, presărat cu buruieni înalte de 2 metri! (FOTO)
 • Accident grav pe DN 1: Un bărbat a murit şi o femeie este în stare gravă, după ce o maşină s-a ciocnit cu un autocar (FOTO/VIDEO)
 • Culturi distruse: Grindina a făcut pagube enorme în mai multe localităţi din Bihor (FOTO/VIDEO)
 • Meciuri internaţionale atractive, la turneul internaţional de box 'Memorialul Nicolae Talpoş' (FOTO)
 • The Lion Kings: Campionii României la baschet au prezentat trofeul în faţa fanilor orădeni, fiind primiţi cu aplauze şi confetti (FOTO/VIDEO)
 • Furtună peste Oradea: Ploaia şi vijelia au inundat străzi şi au doborât copaci cu nemiluita (FOTO/VIDEO)
 • Bucurie în Piața Unirii! CSM Oradea este din nou campioana României la baschet! (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON