URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 17 IUNIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a lucrat la brandul pentru Oradea, s-au făcut niște studii care să afle de la cetățeni percepția despre instituţiile orașului, despre modul de trai etc. Punctajul pe fiecare domeniu a fost de la 1 la 5, aceasta fiind nota maximă. Deși eșantionul era alcătuit din toate mediile, inclusiv din cel universitar, singurul punct în care Oradea a stat catastrofal, adică de nota 1, a fost Universitatea.
Zic şi eu
Adrian Cris
Veste bună: Pásztor Sándor, Mang Ioan şi Traian Bodea, triada care conduce Consiliul Judeţean fără să se ţină de puţinele promisiuni făcute în 2016 şi fără să lase nimic în urma ei, cu excepţia căpuşării instituţiilor din subordine cu clientelă pe cât de incompetentă pe tot atât de lacomă, vor deveni din vara anului viitor o amintire urâtă.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Cu mai puține spectacole decât în anii trecuți, mă așteptam să văd mai mulți spectatori la FITO 2019. Dar, la unele, mai ales la cele înscrise în concurs, au fost multe locuri libere în sală. Am bifat 5 zile din cele 8 ale festivalului și voi face o scurtă trecere în revistă a ceea ce am văzut.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre condamnarea la închisoare a preşedintelui PSD, LIviu Dragnea?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul de procedură civilă prevede reguli cu privire la persoana care suportă cheltuielile ocazionate de derularea unui proces, stabilind ca regulă de principiu că acestea vor fi suportate de către partea care pierde procesul. În ce condiţii, însă?
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
08 Septembrie 2014, 11:00

Serviciu contra serviciu: Senatorul Florian Bodog, prins într-un scandal de corupţie cu o firmă elveţiană

Serviciu contra serviciu: Senatorul Florian Bodog, prins într-un scandal de corupţie cu o firmă elveţiană CINE L-A ALES? Din toţi cei 13 candidaţi ai USL Bihor la alegerile parlamentare din decembrie 2012, singurul promovat pe postul Antena 3 şi în Jurnalul Naţional a fost Florian Bodog. După doi ani nu ştie, însă, de ce i s-a făcut publicitate la Bucureşti, iar de directoarea firmei elveţiene care i-a plătit-o abia îşi mai aminteşte
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Influent, tăcut, eficient. Acesta e portretul pe care şi l-a făurit senatorul PSD Florian Bodog, şi aşa ar fi rămas, nepătat, dacă săptămâna trecută nu ar fi apărut o descoperire ce-l face susceptibil de trafic de influenţă.

Potrivit recentelor dezvăluiri, Bodog a beneficiat în 2012 de reclamă electorală plătită, ilegal, la Antena 3 şi în Jurnalul Naţional de o firmă din Elveţia cu interese în sistemul sanitar românesc, dar şi de o excursie de lux făcută pe bani publici împreună cu şefi din Ministerul Sănătăţii şi din Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor, în organizarea unei agenţii de turism patronate de una din fiicele lui Dan Voiculescu.

Self-made man

La 43 de ani, Florian Bodog pare ilustrarea succesului în drumul către înalta societate. Pornit de jos, ca simplu asistent medical, apoi absolvent al Facultăţii de Medicină şi Farmacie, unde ar fi fost "cărătorul de geantă" al decanului Mircea Ifrim, Bodog a intrat în "lumea bună" după ce unul din fiii fostului rector Teodor Maghiar, Adrian, i-a devenit naş de cununie. În câţiva ani a urcat rapid ierarhia, devenind conferenţiar şi prodecan al FMF, iar în 2012 decan.

Până la un moment dat, medicul părea să nu aibă veleităţi de politician şi nici simpatii manifeste pentru vreun partid. Chiar dacă în 2009 ajunsese director al Spitalului Judeţean din Oradea cu sprijinul, neoficial, al PSD, în 2010, în plină guvernare PDL-UDMR, a fost propulsat la şefia Direcţiei Generale de Sănătate Publică a Ministerului Sănătăţii de către Cseke Attila, fiind păstrat apoi de succesorul acestuia, Ritli Ladislau, ca şef de cabinet. În primăvara lui 2012 a redevenit şef al aceleiaşi Direcţii din Minister, pentru ca în primul Guvern Ponta să ajungă secretar de stat, funcţie pe care a exercitat-o până în toamnă. Când, brusc, a renunţat în favoarea unui scaun de senator, candidând pe listele de USL, din partea PSD, în colegiul 4 din Oradea.

Floriaaaan Bodog

Ce l-a determinat pe "tehnocrat" să se angajaze politic făţiş? "Pot fi util dezvoltării sistemului medical, iar ca senator, împreună cu echipa USL şi cu administraţia locală, voi continua să susţin interesele orădenilor şi bihorenilor", se explica el înaintea alegerilor.

05_Turcescu_bihoreanul.jpgRecentele dezvăluiri ale jurnalistului Robert Turcescu (foto) făcute pe blogul personal sugerează, însă, că motivaţia reală nu prea a avut nicio legătură cu interesul public, ci mai degrabă cu traficul de influenţă. Săptămâna trecută, acesta a dezvăluit că Bodog a beneficiat de susţinere mediatică, plătită ileagal, cu 4.928 euro, de o firmă din Elveţia - SC Centre des Affaires Helvetico-Roumaines SRL (SC Centrul de Afaceri Helveto-Române), înfiinţată în august 2012 pentru "promovarea schimburilor comerciale" între cele două ţări. La doar câteva luni după înfiinţare, în decembrie, firma încheia cu Intact Media Group mai multe contracte pentru promovarea unor politicieni indicaţi de directoarea de marketing, românca Camelia Molleta, iar după alegeri, în 2013, a şi fost desfiinţată. Ca şi cum şi-ar fi atins obiectivul, iar altă menire nu mai avea.

"Prin Molleta, elveţienii au avut ocazia să cunoască oameni importanţi din sistemul medical românesc, unul din ei aflat în perioada 2010-2012 în poziţii cheie (şef de cabinet, secretar de stat, director general) pentru cinci miniştri ai Sănătăţii: Cseke Attila, Ritli Ladislau, Vasile Cepoi, Victor Ponta, Raed Arafat. Doamnelor şi domnilor, faceţi cunoştinţă cu Floriaaaaan Bodog!", scria Turcescu.

Legături periculoase

Jurnalistul a etalat trei contracte între SC Centre des Affaires Helvetico-Roumaines SRL şi Intact Media Group SA, în valoare de peste 220.000 euro, pentru promovarea unor candidaţi în Jurnal Naţional, Income Magazine şi la Antena 3, lucru sancţionat de Legea finanţării partidelor şi campaniilor electorale. "Este interzisă finanţarea campaniei electorale, în mod direct sau indirect, de către persoane fizice sau juridice străine", arată articolul 24 al legii, în timp ce articolul 46 prevede că dacă un candidat a fost condamnat "pentru o infracţiune în legătură cu finanţarea partidului ori campaniei, acesta devine incompatibil cu statutul de parlamentar", iar mandatul îi este anulat. Pericol în care senatorul PSD Florian Bodog ar putea ajunge dacă, pornind de la aceste dezvăluiri, s-ar deschide o anchetă.

Care ar fi fost interesul unei firme străine să susţină un politician în România? Potrivit lui Turcescu, SC Centre des Affaires Helvetico-Roumaines SRL este deţinută de un elveţian (Jean Di Domenico) şi doi români (Aurelian Duca şi Călin Andrei Zanc), conducerea fiind exercitată de Camelia Molleta. Aceasta a reprezentat şi firma Asisteo Suisse, specializată în recrutarea de personal medical, şi i-a condus subsidiara din România, Asisteo International SRL. Pe de altă parte, acţionarul Aurelian Duca este tatăl directoarei economice a CONAS (Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor), organism abilitat să acrediteze, tot la cinci ani, pe bani buni (5 lei pentru fiecare pat), toate spitalele din România, care altfel nu au voie să funcţioneze.

Recompense reciproce

Potrivit lui Turcescu, trei lucruri sunt dovedite cu acte. Primul e că SRL-ul din Elveţia i-a plătit apariţiile lui Bodog la trustul Intact. Al doilea că directoarea firmei, Camelia Molleta, şi acţionarul Călin Andrei Zanc au devenit evaluatori de spitale în România, activitate generos plătită de CONAS. Al treilea că fiica celuilalt acţionar român, Oana Duca, director economic la CONAS, a semnat cu agenţia Blue Sky, patronată de fiica patronului Intact, Corina Voiculescu, un contract de 621.000 euro pentru organizarea mai multor deplasări în străinătate ale angajaţilor instituţiei, de care a beneficiat şi Florian Bodog.

Cea mai extravagantă asemenea călătorie au făcut-o şefi ai instituţiei şi înalţi funcţionari din Ministerul Sănătăţii care în 6 luni au străbătut lumea de la Sydney, Seul, Hong Kong şi Dubai până la Chicago, Miami, Buenos Aires, Sao Paolo, Bogota şi Singapore. În aprilie 2012, în această din urmă metropolă, pe banii CONAS, a petrecut două săptămâni şi Bodog, atunci şef de cabinet al ministrului Ritli Ladislau, cazarea fiind asigurată la un hotel de lux, Marina Bay Sands, unde o cameră costă de la 340 dolari în sus.

Uite controlul, nu-i controlul

Potrivit lui Turcescu, la începutul guvernării USL, premierul Victor Ponta a dispus o verificare la CONAS, pentru a scoate la lumină fapte ilicite din vremea PDL. Corpul de Control a confirmat mai multe ilegalităţi, dar Raportul nu a fost înaintat DNA, ci "zace ascuns în sertarele de la Palatul Victoria". De ce? În primul rând pentru că, fiind vorba despre agenţia de turism a fiicei lui Dan Voiculescu, şeful PSD s-a temut de represalii la Antena 3. Pe de altă parte, soţia preşedintelui de atunci al CONAS, Luminiţa Petrache, îi este subalternă la Cancelaria Guvernului, iar firul ilegalităţilor putea duce şi spre apropiaţi ai săi.

Turcescu scrie că la începutul acestui an Molleta a fost arestată În Elveţia, pentru spălare de bani, iar în declaraţiile date procurorilor susţine că "a cărat bani cu sacoşa pentru politicieni români". O adevărată bombă cu ceas, gata să explodeze în faţa unor politicieni români, inclusiv a lui Bodog, care i-ar fi făcut "lipeala" cu baronii CONAS pentru a face afaceri cu acreditarea spitalelor şi organizarea de cursuri pentru acreditori.

Nici usturoi n-a mâncat...

BIHOREANUL i-a cerut lui Bodog să elucideze legăturile sale cu firma indicată că i-a plătit reclama, dar politicianul a dat miercurea doar un comunicat în trei fraze. "SC Centre des Affaires Roumaines SRL nu a sponsorizat apariţiile mele în media centrală, ci a funcţionat doar ca o agenţie de publicitate care a intermediat în relaţia cu mass media. Serviciile de promovare solicitate şi contractate pentru mine sau în numele meu au fost realizate respectând prevederile legale. Toate documentele justificative au fost înregistrate cu respectarea prevederilor legale la USL Bihor şi USL Central", a răspuns senatorul.

Deşi doar contractul din 2012 poate dovedi dacă firma elveţiană a fost un intermediar, aşa cum susţine el, sau dacă în realitate a fost chiar comanditarul reclamei, Bodog a răspuns ulterior BIHOREANULUI că nu deţine nicio copie şi a minimalizat subiectul, afirmând că îl consideră "artificial şi fără relevanţă". Nu fără a adăuga că, "spre deosebire de cei care se pricep să arunce cu noroi, eu voi continua să fac ceea ce am dovedit şi până acum: voi ajuta oamenii, să le ofer sprijin când se lovesc de o problemă medicală, să fac legi bune în Parlament, pentru oameni şi în interesul lor". Înduioşător, ca în campanie, dar prea frumos, ar zice alţii, încât să fie adevărat...


CU "BANI DE-ACASĂ"
Avere din funcţii publice

"Nu am candidat la Senat pentru funcţii, bani sau faimă", a declarat BIHOREANULUI senatorul Florian Bodog, a cărui declaraţie de avere este impresionantă. Potrivit acesteia, deţine un teren de 9.600 metri pătraţi în Tileagd şi alte două în Burzuc, un apartament în Oradea, o casă de locuit în Oşorhei şi alta în Bihar Ugre (Ungaria), 22 conturi şi depozite bancare de 470.000 lei şi 2.000 euro la patru bănci, plus plasamente şi acţiuni la două firme (SC Best Look Medical SRL şi SC Otto Farm SRL) în valoare de 170.000 lei.

Întreaga avere a fost acumulată în condiţiile în care Bodog a obţinut venituri licite doar de la Universitate şi de la Spitalul Judeţean, al cărui manager a fost în perioada 2009-2010, precum şi de la Ministerul Sănătăţii, unde a fost şef al Direcţiei Generale de Sănătate Publică, şef de cabinet al ministrului şi secretar de stat sub cinci miniştri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
CARCOTASI NESUFERITI
Din pacate e plina tara de colonei gen Turcescu, care nu vad lucrurile bune ci inventeaza si arunca noroi. Nu va este bine ca avem Facultate de Medicina aici in Oradea? multi parinti nu si-ar putea tine copii in alta parte. In loc sa va bucurati de realizari bagati bete in roate. Voi ce ati realizat ptr Oradea? dar colonelul Turcescu ptr tara?
Postat 12 Septembrie 2014, 15:29 de XYZ
Tipic
Valoarea lui ca individ e data doar de "clanu mAGHIAR", fara ei ramanea tot un anonim. Se mai crede si medic, dar de fapt nu are nici in clin nici in maneca medicina, nu stie sa puna un diagnostic corect si nici macar un diagnostic diferential nu stie sa faca. Este un DEZASTRU si pentru FMF Oradea, din pozitia de Decan ocupata,. S-a revenit la vechiile metehne ale fostului decan Ifrim, o alta "epava", dovada "marele chirurg spagar" care nu numai ca nu isi trecea studentii la examene fara "atentii" dar, nici de pacienti ajunsi la Spitalul Judetean nu se ocupa si ii trimitea la Maxilo-Faciala Cluj cu pretexte JENIBILE (nu are la dispozitie instrumentar steril sau alte nimicuri). Revenind la Domnul, Stimabilul Decan, ingamfat si la ani lumina din punct de vedere a comportamentului fata de studenti si cadrele didactice, in comparatie cu fostul Decan Bumbu, toata lumea stie ca detine masina "intelectualului modern" (BMW X6) care, ce sa vezi, era inmatriculat, unde?, in Elvetia...ce coincidenta... Sapati mai adanc si o sa descoperiti multe alte lucruri "necurate". Cat despre Turcescu, sa aiba grija ca nici el nu este pur ca spuma laptelui.
Postat 10 Septembrie 2014, 10:39 de stud
atata tam tam
extraordinar, are omul 100.000 de euro in banci si mare tam tam....dar cei care au milioane? pe aceia nu ii vede Turcescu! si apropo, cu bune cu rele, omul asta a facut destul de multe pt FMF....e descurcaret, are probabil multe relatii, iar asta s-a vazut pozitiv in FMF! punct, cei care nu au avut contact direct cu el nu ar avea de ce sa comenteze, ps: care e problema ca a condus x6...in tara asta conduc x6 o groaza de PARAZITI pe care nu ii intreaba nimeni nimic, uitati-va in Oradea doar....asa ca....
Postat 09 Septembrie 2014, 14:01 de student
facultatea de medicina=bodog=cooperativa chiulul
avere este,destul de tanar este,in gasca celor fara Dumnezeu (parlamentarilor) a ajuns,as fi curios in memoriile sale ,daca le va scrie la un moment dat ,cam cat spatiu va ocupa perioada cat a slujit efectiv Facultatea de Medicina din Oradea -aproape 0-absenta permanenta de la ore-plata ,fireste, intreaga...si uite asa a ajuns sa intruneasca calitati de parlamentar...si viitorul in fata =puscaria-e timpul ca zdrentele sa-si ia locul dupa gratii
Postat 09 Septembrie 2014, 09:47 de rebi
Grecia - ROMANIA 0-1
A inceput o noua campanie de calificari. A debutat si Ungaria (ciuca batailor), in nota obisnuita (ar zice carcotasii), 1-2 cu Irlanda de Nord.
Postat 08 Septembrie 2014, 23:04 de Romania-ungaria 3-0
nu e singurul
Si voi aveti impresia ca el este singurul politician care nu isi poate justifica averea? Mai sunt o gramada de politicieni de varf din Bihor inclusiv pe care nu ii intreaba nimeni de unde au zeci si sute de mii de euro de bagat in campanie si au ajuns prin ministere si alte locuri mari.Probabil ca cineva vrea sa ii faca rau si sa il salte pe nea Bodog,
Postat 08 Septembrie 2014, 21:27 de Ariciu
Grecia - ROMANIA 0-1
Maica mea - tiganii : 0 -14
Postat 08 Septembrie 2014, 20:18 de Euro2016
Silicoane
Nu uitati ca omul e chirurg plastician,o operatie de sani costa o avere!
Postat 08 Septembrie 2014, 19:54 de Eva
Grecia - ROMANIA 0-1
Ungaria - Irlanda de Nord 1-2.
Postat 08 Septembrie 2014, 17:03 de Euro 2016
targa intra mai greu in viteza ca bemveul
Exact in perioada de timp descrisa in articol, Senatorul Bodog conducea pe drumul sau spre Universitate-acasa un BMW X6 de culoare visinie si cu numarul de inmatriculare elvetian. Probabil atunci a lucrat in timpul liber ca sofer la persoana anchetata in Elvetia pentru spalare de bani si pe seama acestui fapt se poate explica imbogatirea brusca si nejustificata a acestui politician, fost brancardier.
Postat 08 Septembrie 2014, 16:29 de x6
Verificarea averii
Poate are o nevsta care castiga bine. Sau vreo matusa Tamara. Ce face DNA-ul?
Postat 08 Septembrie 2014, 14:57 de David
colonelul ziarist vs doctorul pupincurist
toti care si-au pus semnatura pe diplomele acestui prefacut ar trebui sa plateasca. e plina tara de specialisti de carton, facuti peste noapte [vezi "colonelul" Turcescu]
Postat 08 Septembrie 2014, 14:40 de norbi
smecherii politice a la psd& antena 3
100% numa din salarii nimic alceva asa sa-ti ajute cel de sus dupa cum a-i facut nu dupa cum zici ne crezi prosti pe toti dar asa crezi tu ca suntem da nu-i chiar asa cum crede lupul coruptie pana in maduva oaselor
Postat 08 Septembrie 2014, 14:14 de ddd
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1899 RON
  • 1 EUR = 4.7228 RON
  • 1 HUF = 0.0147 RON